ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Φόρεσε τα καλά της!
✒ Να που φτάνουν οι γιορτές, λίγες μέρες έμειναν και η πόλη έχει φορέσει τα καλά της κι ετοιμάζεται να υποδεχθεί πολύ κόσμο, ο οποίος επέλεξε να κάνει Χριστούγεννα φέτος στα Γιάννενα και στα γύρω ορεινά. Είμαστε δημοφιλής χειμερινός προορισμός, πώς να το κάνουμε!

Φυτεύουν λουλούδια…
✒ Εκτός των άλλων, τις τελευταίες μέρες το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου έχει βάλει τα δυνατά του φυτεύοντας χειμωνιάτικα λουλούδια, κυρίως πανσέδες, σε παρτέρια, νησίδες και ζαρντινιέρες ώστε να πάρουν λίγο χρώμα οι δημόσιοι χώροι.

Δίπλα στο «Παλλάδιο»…
✒ Χθες υπάλληλοι του Δήμου φύτευαν τις τσιμεντένιες γλάστρες στην πλατεία δίπλα στο «Παλλάδιο», ενώ καθάριζαν και περιποιούνταν τον περιβάλλοντα χώρο. Πολύ καλά έκαναν! Ό,τι γίνεται για τη βελτίωση της εμφάνισης της πόλης είναι καλοδεχούμενο!

Αφήστε το Ι.Χ.!
✒ Μία φιλική σύσταση προς τους συμπολίτες, μέρες που ‘ναι. Όσοι μένετε εκτός κέντρου και σχεδιάζετε να κατεβείτε σ’ αυτό, αφήστε το Ι.Χ. σπίτι και πάρτε αστικό ή ταξί. Η κίνηση στους δρόμους το τελευταίο διάστημα έχει χτυπήσει… κόκκινο κι όσο πάει το πράγμα χειροτερεύει!

Ταλαιπωρία…
✒ Πραγματικά, είναι ταλαιπωρία να κυκλοφορεί κανείς στην αγορά και γενικότερα μέσα στα Γιάννενα με αυτοκίνητο. Καλύτερα να το αφήσει κάπου περιφερειακά και να περπατήσει. Διαφορετικά θα χρειαστεί… γαϊδουρινή υπομονή και πολύ γερά νεύρα!
Στο Αρχαιολογικό…
✒ Τώρα που λίγο – πολύ όλοι θα έχετε λίγο παραπάνω ελεύθερο χρόνο για βόλτες και ψυχαγωγία, η στήλη έχει να σας κάνει μία πρόταση: Όταν βρεθείτε εκεί κοντά, περάστε από το Αρχαιολογικό Μουσείο στα Λιθαρίτσια. Πέρα από τη μόνιμη έκθεσή του που ούτως ή άλλως είναι πολύ ενδιαφέρουσα, παρουσιάζει αυτή την περίοδο και μία περιοδική…
Για την κτηνοτροφία…
✒ Πρόκειται για την έκθεση «Η κτηνοτροφία στην αρχαία Ήπειρο», η οποία παρουσιάζει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα που είναι άρρηκτα δεμένη με την περιοχή μας στα πρώτα της στάδια, δηλαδή από τον 7ο – 8ο αι. π.χ. και μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια περίπου.

Λίγα έχουν αλλάξει!
✒ Βλέποντας κανείς τα οικόσιτα ζώα, τα εργαλεία και τις μεθόδους επεξεργασίας των προϊόντων της κτηνοτροφίας συνειδητοποιεί πόσο λίγα πράγματα έχουν αλλάξει στο πέρασμα τόσων αιώνων. Είναι πραγματικά πολύ διδακτική η συγκεκριμένη έκθεση.

Κλειστά τα Μουσεία!
✒ Δυστυχώς, εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα: Τα δύο μεγαλύτερα Μουσεία των Ιωαννίνων, το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό, θα είναι κλειστά από τις παραμονές έως και τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, δηλαδή το τριήμερο που η πόλη θα είναι γεμάτη τουρίστες! Αυτό το θέμα πρέπει να το δει η Εφορεία Αρχαιοτήτων…

Στο αποκορύφωμα…
✒ Δε μπορεί στο αποκορύφωμα της τουριστικής κίνησης τα Μουσεία μας να είναι κλειστά. Οι τουρίστες δεν έρχονται μόνο για φαί και ψώνια στα Γιάννενα. Πολλοί απ’ αυτούς θα θέλουν να δουν και τοπικά αξιοθέατα, να πάρουν μία γεύση απ’ τον πολιτισμό του τόπου μας.

Προχωρούν τα έργα!
✒ Και μιας ο λόγος περί πολιτισμού, με ικανοποίηση βλέπουμε να προχωρούν οι εργασίες αποκατάστασης του γεφυριού της Πλάκας. Οι εικόνες από τον χώρο είναι εντυπωσιακές και, αν πάνε όλα καλά, το φθινόπωρο του 2019 το μνημείο θα στέκει ξανά ακέραιο στη θέση του!

Χρειάστηκε καιρός…
✒ Βέβαια, απαιτήθηκε πολύς καιρός, τρεισήμισι ολόκληρα χρόνια, για να… μπει το νερό στο αυλάκι! Δεν είναι μικρό το διάστημα αυτό και σίγουρα δεν προσφέρεται για «πανηγυρισμούς» το γεγονός ότι ξεκίνησε επιτέλους η κυρίως φάση του έργου αποκατάστασης του ιστορικού γεφυριού.

Mαραθώνιος αγάπης…

✒ Πολλές ώρες δουλειάς και προσπάθειας έγραψε το… κοντέρ για τα παιδιά του Ήπειρος TV1 που διεξήγαγε και φέτος έναν τηλεμαραθώνιο αγάπης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, για τη στήριξη κοινωφελών ιδρυμάτων και δομών. Η εκδήλωση πήγε καλά και τα είδη που συγκεντρώθηκαν είναι σίγουρο ότι θα πιάσουν τόπο. Συγχαρητήρια σε όλους… και του χρόνου!
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.