ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Στο Οικονομικό…
Έκδηλη ήταν πριν μερικές εβδομάδες η ανησυχία ενός φίλου, η κόρη του οποίου εισήχθη φέτος στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. «Πού να αφήσω το κορίτσι να πάει εκεί μέσα», αναρωτιόταν προβληματισμένος!
Γιάννενα – Αθήνα…
Δίκιο είχε ο άνθρωπος, ο οποίος μαζί με τη γυναίκα του ανεβοκατεβαίνει διαρκώς από Γιάννενα – Αθήνα, αφού φοβούνται μη πάθει τίποτα το παιδί τους, όχι έξω, αλλά μέσα στο συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο που είναι ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας!

Βία, ανομία, ουσίες…
Δυστυχώς εκεί έφτασε η κατάσταση και, ας μη κρυβόμαστε, το κατάντημα σε μερικά από τα σημαντικότερα ελληνικά ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσής μας, στα οποία σήμερα κυριαρχούν η ανομία, η βία, η διακίνηση ουσιών και ένα σωρό άλλα δεινά.

Επιστολή φοιτητών…
Δεν είναι μόνο το Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Το ίδιο μπάχαλο επικρατεί και στο ΕΚΠΑ ή στο Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης, 1.000 φοιτητές του οποίου απευθύνουν ανοιχτή επιστολή προς την Πολιτεία ζητώντας το αυτονόητο. Να βάλει επιτέλους μία τάξη!
Ακόμα και συμμορίες!
Και τι δεν αναφέρουν οι φοιτητές στην επιστολή τους. Κάνουν λόγο για διακινητές ναρκωτικών που… διαφημίζουν το εμπόρευμα σε κάθε περαστικό, για φραστική και ενίοτε σωματική παρενόχλησή τους, για συμμορίες που δρουν με άνεση στο χώρο του ΑΠΘ…
Ξέφραγο αμπέλι…
Ε, δεν είναι Πανεπιστήμια αυτά. Δε μπορεί στο όνομα του ασύλου να έχουν μετατραπεί τα ιδρύματα, σκοπός των οποίων είναι η εκπαίδευση -να μην το ξεχνάμε αυτό- σε ξέφραγο αμπέλι και σε άντρο παρανομίας.

Άλλο πράγμα αυτό…
Όλοι θέλουμε ελεύθερη διακίνηση ιδεών, όμως είναι άλλο αυτό και άλλο το να μην έχουν δικαίωμα οι Αστυνομικές αρχές να παρεμβαίνουν για την αντιμετώπιση της παρανομίας. Είναι δυνατόν να μην επιτρέπεται η πάταξη της διακίνησης ναρκωτικών στα Πανεπιστήμια;

«Έχει εγκαταλείψει…»
«Είναι σαν η πολιτεία να έχει εγκαταλείψει το Πανεπιστήμιο και να θέλει να μας κάνει να πιστέψουμε ότι αυτή η άθλια καθημερινότητα που ζούμε είναι η νέα κανονικότητα. Γιατί;», αναρωτιούνται οι 1.000 φοιτητές στην επιστολή τους. Μ’ αυτή τη φράση τα είπαν όλα!

Έφτιαξε… στέκι!
Στο μεταξύ, ο Ρουβίκωνας πριν μερικές ημέρες κατέλαβε ανενόχλητος χώρο της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών κι έφτιαξε στέκι για να… διακινεί από κει τις ιδέες του στο Πανεπιστήμιο! Έτσι θέλησε, έτσι έκανε…
Ο Υπουργός χαϊδεύει…
Ο δε υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου χαρακτήρισε τα μέλη του σαν «μαθητή που πιάνεται να αντιγράφει», ενώ όσους υποστηρίζουν ότι πρέπει να παρέμβει η Αστυνομία στη Φιλοσοφική σαν «τον πατέρα που λέει στο παιδί θα φωνάξω τον “μπαμπούλα”».

Απ’ το κεφάλι…
Να λοιπόν πού είναι το πρόβλημα. «Το ψάρι βρωμάει απ’ το κεφάλι» λέει ο λαός κι εδώ έχουμε έμπρακτη απόδειξη του συγκεκριμένου ρητού. Όταν η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου διακατέχεται από τέτοιου είδους αντιλήψεις, λογικό είναι να βιώνουν ένα μπάχαλο τα Πανεπιστήμιά μας!

Αν ξεσηκωθεί…
Υπάρχει άραγε… σωτηρία; Όχι όσο παραμένει η συγκεκριμένη ηγεσία στο υπουργείο Παιδείας. Αν και όταν αυτή αλλάξει, μπορεί να γίνει κάτι. Εκτός κι αν ξεσηκωθεί η κοινωνία και απαιτήσει να αποκατασταθεί ξανά η τάξη στα Πανεπιστήμια. Δύσκολο όμως αυτό…
Πρώτα στα σχολεία…
Μια συμβουλή προς τον Δήμο Ιωαννιτών: Θέλει να ενθαρρύνει τους πολίτες να χρησιμοποιούν περισσότερο το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης; Ας ξεκινήσει από τα απλά, τοποθετώντας δηλαδή θέσεις για ποδήλατα έξω από τα σχολεία ή στις αυλές τους, ώστε να τα αφήνουν εκεί με ασφάλεια οι μαθητές! Γιατί τώρα τα παιδιά τα δένουν όπου βρουν!


Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.