ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Ευχάριστη είδηση…
✒ Aυτή είναι όντως μια ευχάριστη είδηση για τα Γιάννενα. Το γεγονός δηλαδή ότι τα «Λιθαρίτσια», το κτίριο στο ομώνυμο Πάρκο, στην καρδιά της πόλης μας, ετοιμάζονται να ανοίξουν ξανά τις πύλες τους, έστω και τμηματικά!
Πρώτα η ταράτσα!
✒ Οι νέοι μισθωτές του χώρου που, ως γνωστόν, ανήκει στην Ε.Η.Μ. (το κτίριο αναστηλώθηκε στη σημερινή του μορφή από τον αείμνηστο πρόεδρό της Κώστα Φρόντζο), επέλεξαν να λειτουργήσουν καταρχήν την ταράτσα του.
«Μπαλκόνι» με θέα…
✒ Νομίζω ότι τη συγκεκριμένη ταράτσα στα «Λιθαρίτσια» λίγο – πολύ την ξέρουμε όλοι οι Γιαννιώτες. Είναι ένα απ’ τα πιο ωραία σημεία της πόλης, ένα «μπαλκόνι» με πανοραμική θέα στη λίμνη αλλά και στο κέντρο των Ιωαννίνων…
Μεταμορφώθηκε…
✒ Τελευταία αυτή έχει γίνει κυριολεκτικά αγνώριστη, καθώς μετατρέπεται σε ένα εντυπωσιακό roof garden με αισθητική που ταιριάζει απόλυτα στο χώρο. Έγινε στεγανοποίηση, μεταφέρθηκαν δέντρα σε μεγάλες γλάστρες, τοποθετήθηκε νέος φωτισμός, μπήκαν καινούρια τραπεζοκαθίσματα…
Την ερχόμενη Τρίτη…
✒ Η στήλη πληροφορήθηκε ότι οι νέοι μισθωτές σχεδιάζουν να ανοίξουν το roof garden επίσημα την ερχόμενη Τρίτη. Ας ελπίσουμε ότι ο καιρός θα βελτιωθεί επιτέλους ώστε οι Γιαννιώτες και οι επισκέπτες να μπορέσουν να απολαύσουν ξανά τα «Λιθαρίτσια» σ’ όλο τους το μεγαλείο!
Με σεβασμό…
✒ Όσο για το υπόλοιπο κτίριο, αυτό πρόκειται να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο, το οποίο θα περιλαμβάνει και χώρους εκδηλώσεων. Το κυριότερο όμως είναι ότι, όπως δήλωσε και ο αρχιτέκτονας που έχει αναλάβει την ανάπλαση, οι εργασίες έγιναν με σεβασμό στη φυσιογνωμία και την ιστορία του κτιρίου. Από τη στήλη πολλές ευχές για το νέο ξεκίνημα!
Κρούση στην Ε.Η.Μ.!
✒ Μένοντας στην Ε.Η.Μ., μαθαίνουμε ότι της έγινε… κρούση από τον Δήμο Ιωαννιτών οι εκδηλώσεις του του Its Kale Festival που φέτος έμεινε χωρίς… Ιτς Καλέ, να φιλοξενηθούν του χρόνου στο υπαίθριο Θέατρό της, στον λόφο του Φρόντζου!
Λίγες οι επιλογές…
✒ Η αλήθεια είναι ότι ο Δήμος δεν έχει πολλές επιλογές για το Φεστιβάλ του, αφού οι ωραίοι χώροι εντός πόλης στους οποίους αυτό μπορεί να γίνει είναι ελάχιστοι. Δηλαδή, πέρα από το Θέατρο Ε.Η.Μ. πού αλλού θα μπορούσε να το κάνει;
Πολλές οι δυσκολίες!
✒ Ας πούμε, μία επιλογή θα ήταν η Πλατεία Μαβίλη, όμως η διοργάνωση του Φεστιβάλ εκεί είναι δύσκολη για τεχνικούς λόγους. Ίσως μια λύση θα μπορούσε να αποτελέσει το Παραλίμνιο πάρκο δίπλα στο ΚΕΠΑΒΙ, όπου οι πρώην στρατιωτικές φυλακές, όμως ποιος ξέρει πότε θα φτιαχτεί αυτό.
Μόνο στο Ιτς Καλέ…
✒ Όπως και να ‘χει, χώρος για το Φεστιβάλ αντίστοιχος με το Ιτς Καλέ στο Κάστρο δεν υπάρχει. Άρα το Πνευματικό Κέντρο καλό θα ήταν να αφήσει τις επιθέσεις στην Εφορεία Αρχαιοτήτων και να δει πώς μπορεί να συνεργαστεί μαζί της του χρόνου για να το ξανακάνει στην ακρόπολη. Δε θα προκύπτει πάντα θέμα με τους αρχαιοφύλακες…
Εκεί δε βολεύει!..
✒ Όσο για το «Γιαννιώτικο Σαλόνι», η αλήθεια είναι ότι δε βολεύει ιδιαίτερα για τη διοργάνωση ενός τέτοιου φεστιβάλ, κυρίως επειδή βρίσκεται εκτός πόλης. Άσε που πρέπει να γίνει μία καλή ανάπλαση στο χώρο, την οποία επίσης δε βλέπουμε σύντομα! Η κατάστασή του είναι απογοητευτική.

Κάτι απ’ τα παλιά…
✒ Ιδού πώς ήταν η Παραλίμνιος μερικές δεκαετίες πριν! Τη φωτογραφία μας έστειλε φίλος αναγνώστης με αφορμή βόλτα που έκανε πρόσφατα στην Πλατεία Μαβίλη. Δίπλα στη λίμνη ήταν τα τραπεζάκια. Εκεί έπιναν τον καφέ ή το ποτό τους οι Γιαννιώτες. Οι καρέκλες πλαστικές και στο δάπεδο χαλίκι. Άλλαξαν πολλά από τότε…


Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.