ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ
Μια κληρονομιά…
✒ Μέχρι πριν από λίγα χρόνια όλοι σ’ αυτήν εδώ τη χώρα ονειρεύονταν μια καλή κληρονομιά από γονείς, παππούδες, θείους κλπ. για να αποκτήσουν περιουσία, σπίτια, κτήματα, ώστε να βελτιωθεί η ζωή τους. Κάποτε όλα αυτά…
Από όνειρο… εφιάλτης!
✒ Σήμερα, τα πράγματα άλλαξαν και μάλιστα ριζικά. Το όνειρο αυτό μετατράπηκε σε… εφιάλτη. Κανένας δε θέλει να γίνει κληρονόμος ακινήτων και ο λόγος γι’ αυτό είναι πολύ συγκεκριμένος. Ονομάζεται υπερφορολόγηση!
Φταίνε οι φόροι!..
✒ Πέρα από το κόστος που συνεπάγεται η συντήρηση σπιτιών και κτημάτων, οι φόροι που πρέπει να καταβάλλει κανείς για την αποδοχή της κληρονομιάς, συν φυσικά ο ΕΝΦΙΑ, αποτελούν φοβερό «πονοκέφαλο» για τους… τυχερούς.
Αποποιούνται…
✒ Πέρυσι, λοιπόν, έγιναν συνολικά 130.000 αποποιήσεις κληρονομιάς από πολίτες που δε μπορούσαν να αντέξουν το βάρος τους! Διπλάσιος ο αριθμός αυτός από το 2016 και τριπλάσιος από τα αμέσως προηγούμενα χρόνια.
Απαιτούνται μέτρα…
✒ Μιλάμε για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τους κυβερνώντες και τα κόμματα. Πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αντιστροφή αυτής της κατάστασης με βασικότερο την φορολογική ελάφρυνση της ακίνητης περιουσίας.
Τι θα τα κάνουν;
✒ Διαφορετικά, οι κληρονόμοι θα συνεχίσουν κατά χιλιάδες να παραχωρούν στο κράτος περιουσίες που απέκτησαν οι πρόγονοί τους με κόπους και θυσίες. Αν μάλιστα προχωρήσουν και οι πλειστηριασμοί, τότε σε λίγα χρόνια το δημόσιο και οι τράπεζες θα είναι οι μεγαλύτεροι ιδιοκτήτες ακινήτων στη χώρα! Και να δούμε τι θα τα κάνουν…
Εν μέσω διαβούλευσης…
✒ Πάμε τώρα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που κυριαρχεί στην επικαιρότητα αυτές τις μέρες, λόγω της διαβούλευσης του σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας που αφορά στη συγχώνευσή του με το ΤΕΙ Ηπείρου…
Κάτι ξέρουν κι αυτοί!
✒ Πολλές οι ενστάσεις, διατυπωμένες από πολλές πλευρές της τοπικής Ακαδημαϊκής Κοινότητας. Γενικές Συνελεύσεις, Πρόεδροι Τμημάτων, Σχολές, Κοσμήτορες καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις πάνω στο σ/ν και πολύ καλά κάνουν αφού κάτι ξέρουν παραπάνω!
Θέλει βελτιώσεις…
✒ Θα ληφθούν όλες αυτές οι ενστάσεις υπόψη; Κανείς δε μπορεί να πει με σιγουριά. Πάντως, καλό θα ήταν το υπουργείο να φροντίσει, με βάση τις απόψεις που διατύπωσε η Σύγκλητος, να βελτιώσει παραμέτρους του νομοθετήματός της.
Χωρίς διδακτορικό…
✒ Για παράδειγμα, δε μπορεί να ενταχθούν στις καθηγητικές βαθμίδες των μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου οι λέκτορες εφαρμογών του ΤΕΙ που δεν διαθέτουν καν διδακτορικό. Αυτό θα συνεπαγόταν ακαδημαϊκή υποβάθμιση του νέου ιδρύματος!
Με αξιολόγηση…
✒ Η διαδικασία αξιολόγησης προσόντων που θα ισχύσει για τους καθηγητές α’ βαθμίδας του ΤΕΙ πρέπει να εφαρμοστεί και στο υπόλοιπο εκπαιδευτικό και ερευνητικό προσωπικό του όπως πολύ σωστά επισήμανε ο υποψ. Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.
Νέα μέλη ΔΕΠ…
✒ Επίσης, πρέπει να προκηρυχθούν θέσεις μελών ΔΕΠ τόσες ώστε να καλυφθούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες όλων των νέων τμημάτων. Χωρίς προσωπικό, δουλειά δε μπορεί να γίνει. Μιλάμε για σημαντικά ζητήματα που θα κρίνουν ουσιαστικά το νέο εγχείρημα…
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.