ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Καλή και άγια…
✒    Καλή και άγια η προχθεσινή εκδήλωση στην Περιφέρεια Ηπείρου, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η σωτηρία της αγαπημένης Παμβώτιδας. Η οποία Παμβώτιδα, ας μην κρυβόμαστε, έχει φτάσει πια σε πολύ κακό χάλι!

Μια επιτροπή…
✒    Συμφωνήθηκε λοιπόν επιστημονική επιτροπή να επεξεργάζεται μελέτες, προτάσεις, σχέδια κ.λ.π. και η Περιφέρεια μαζί με τον Δήμο Ιωαννιτών να λαμβάνουν τις πολιτικές αποφάσεις.

Ενδιαφέρουσα άποψη…
✒    Η στήλη δεν ξέρει και δεν μπορεί να πει τι θα γίνει από δω και πέρα με τη λίμνη, όμως θεωρεί καλό να μεταφέρει σήμερα την άποψη φίλου αναγνώστη που έχει «ζήσει» τη λίμνη και την γνωρίζει καλά!

Την κάναμε… κατσαρόλα!
✒    «Χτίσαμε τοίχους τριγύρω, τη μετατρέψαμε σε μια… κατσαρόλα και τώρα ψάχνουμε να δούμε τι φταίει για τη ρύπανση και τις σαπουνάδες», μας είπε και κατάθεσε μία πρόταση που μοιάζει αυτονόητη.

Τα αναχώματα…
✒    «Το μόνο που χρειάζεται είναι να ρίξουμε τα αναχώματα στην Αμφιθέα και την Κατσικά! Τόσο απλά! Για να βγάζει έξω η Παμβώτιδα σκουπίδια και ό,τι άλλο την ρυπαίνει, όπως έκανε παλιότερα, όταν δεν υπήρχαν αυτά», επισήμανε…

Να αυτοκαθαρίζεται!
✒    Με άλλα λόγια, προσθέτουμε εμείς, πρέπει καταρχάς να επιτρέψουμε στη λίμνη να αυτοκαθαρίζεται, όπως στο παρελθόν, επικοινωνώντας με τις όχθες της, απ’ τις οποίες αποκλείστηκε με τα αναχώματα! Το ίδιο δεν υποστηρίζει και ο Αριστείδης Σωτηριάδης;

To σπάσιμο δεν αρκεί!
✒    Ας μη γελιόμαστε, οι τρεις γέφυρες στον Κατσικά και το να σπάσει σε δύο – τρία σημεία το ανάχωμα στην Αμφιθέα, όπως προτείνεται δεν αρκούν για να ανοίξει η… κατσαρόλα και να αναπνεύσει η Παμβώτιδα.

Για τα φυτοφάρμακα…
✒    Φυσικά, δεν είναι μόνο τα αναχώματα. Αφού φύγουν αυτά, πρέπει να βρεθεί λύση για προστασία της λίμνης απ’ τα φυτοφάρμακα, είτε μέσω κατασκευής εδικής τάφρου ή μέσω δεξαμενών καθίζησης ή με κάποιον άλλο τρόπο. Γιατί κι αυτά τη ρυπαίνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό…

Ιστορικοί περίπατοι…
✒    Αφήνουμε την Παμβώτιδα και πάμε σε μία πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία της Επιτροπής Λόγου και Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Δηλαδή, στους περιπάτους που πραγματοποιεί σε γειτονιές των Ιωαννίνων και σε χώρους ιστορικού ενδιαφέροντος.

Άκρως διδακτική!
✒    Η πρόσφατη περιήγηση – ξενάγηση στην παλιά αγορά της πόλης ήταν άκρως διδακτική για τους πολίτες που συμμετείχαν, οι οποίοι γνώρισαν άγνωστες πτυχές της ιστορίας της περιοχής.

Και τι δεν έμαθαν!..
✒    Περπάτησαν σε ορισμένες απ’ τις στοές της Ανεξαρτησίας και στο αρχοντικό Γ. Σταύρου, πληροφορήθηκαν την ιστορία παλιών κτιρίων της οδού, έμαθαν για τα εκατοντάδες εμπορικά της και για τη μεγάλη πυρκαγιά επί Τουρκοκρατίας που τα κατέστρεψε όλα!

Σπάνια ευκαιρία…
✒    Δεν έχει κανείς την ευκαιρία να συμμετέχει και πολύ συχνά σε ένα τέτοιο «μάθημα», το οποίο μάλιστα παραδίδουν ορισμένοι απ’ τους πιο αξιόλογους καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το νέο ραντεβού είναι την ερχόμενη Κυριακή στη Δωδώνη…

Θα έχει συνέχεια!
✒    Κι επειδή η πρωτοβουλία στέφεται με μεγάλη επιτυχία, μαθαίνουμε ότι η Επιτροπή Λόγου και Τέχνης σκέφτεται να συνεχίσει τους ιστορικούς της περιπάτους και το ερχόμενο φθινόπωρο σε νέες γειτονιές και χώρους ενδιαφέροντος (Καλούτσιανη κ.λ.π.). Πολύ καλά θα κάνουν!
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.