ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Επιστροφή στο χωριό…
✒    Είσαι νέος, άνεργος Ηπειρώτης, δουλειά δεν βρίσκεις και αποφασίζεις να επιστρέψεις στις ρίζες. Να γυρίσεις, δηλαδή, στο πατρικό χωριό που παλιά επισκεπτόσουν μόνο για διακοπές και να κάνεις καμιά καλλιέργεια.
Αρκετοί το έκαναν!
✒    Τελευταία είναι αρκετοί εκείνοι οι συμπατριώτες μας οι οποίοι πήραν τη μεγάλη απόφαση να γίνουν αγρότες ή κτηνοτρόφοι για να επιβιώσουν. Και το έκαναν! Καλλιεργούν από πατάτες και λαχανικά μέχρι ιπποφαές και μανιτάρια, παράγουν μέλι ή κρέας.

Διαδικτυακό «καλάθι»!
✒    Πού τα διαθέτεις όμως τα προϊόντα που παράγεις, ανεξαρτήτως ποσότητας; Σ’ αυτό το ερώτημα έρχεται να απαντήσει η Περιφέρεια με το «agroepirus.gr», το ηλεκτρονικό «καλάθι» αγροτικών ειδών που δημιούργησε.

Καλή προσπάθεια…
✒    Η προσπάθεια είναι καλή και μπορεί να βοηθήσει πολύ κόσμο, κυρίως νέους αγρότες και κτηνοτρόφους που ξεκίνησαν πρόσφατα. Το σάιτ της Περιφέρειας είναι αρκετά κατατοπιστικό, όπως διαπίστωσε η στήλη μετά από «αυτοψία»!
Οι παραγωγοί μπορούν…
✒    Οι παραγωγοί μπορούν να μπουν, να εγγραφούν και, χωρίς να πληρώσουν κάτι, να φτιάξουν ένα «κατάστημα» για τα προϊόντα τους ώστε να τα εντοπίσει ο υποψήφιος αγοραστής. Εύκολη διαδικασία για όσους γνωρίζουν από Ίντερνετ…

Βρίσκεις ήδη αρκετά!
✒ Ήδη στο «agroepirus» βρίσκεις αρκετά προϊόντα, κυρίως εσπεριδοειδή από την περιοχή της Άρτας, αλλά και μελισσοκομικά, γαλακτοκομικά, καθώς και είδη μεταποίησης (ζυμαρικά, τραχανάδες, μαρμελάδες κ.λ.π.).

Σε αρχικό στάδιο…
✒ Η προσπάθεια ωστόσο είναι σε αρχικό στάδιο. Η συμμετοχή παραγωγών είναι περιορισμένη προς το παρόν, οπότε πρέπει το Ηπειρώτικο αυτό «καλάθι» να γίνει γνωστό πρώτα σε όλη την Ήπειρο για να συμμετέχουν αγρότες και κτηνοτρόφοι κι έπειτα πανελλαδικά, για να προσελκύσει πελάτες…

Αυξήθηκαν οι αγώνες!..
✒    Αυξήθηκαν εντυπωσιακά οι δρομικοί αγώνες στην περιοχή μας τα τελευταία χρόνια και το γεγονός αυτό, παρόλο που μιλάμε ουσιαστικά για μια… μόδα, δεν είναι καθόλου άσχημο. Δίνει ένα κίνητρο στους πολίτες να αθληθούν.

Καλύτερος συντονισμός…
✒    Μόνο που καλό θα ήταν να υπάρχει ένας καλύτερος συντονισμός, ειδικά για τους αγώνες που διεξάγονται στα Γιάννενα, ώστε να μην πέφτουν στην ίδια περίοδο, ώστε να εξασφαλίζεται η επιτυχία τους.

Πέφτουν… μαζί!
✒    Ας πούμε, ο 2ος Νυχτερινός Δρόμος θα διεξαχθεί στις 6 Ιουνίου, ενώ οι σκυταλοδρομίες «Ioannina Bikos Relays» μόλις μία εβδομάδα αργότερα, στις 13 Ιουνίου! Θα μπορούσαν να έχουν λίγο μεγαλύτερη χρονική απόσταση.

Έρχεται η «Αρκούδα»!
✒    Στο μεταξύ, άλλος ένας μεγάλος αγώνας, ορεινού τρεξίματος αυτός, θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή στο Μέτσοβο. Είναι ο δρόμος «Ursa Trail – Χνάρια της Αρκούδας», που διοργανώνεται για τρίτη χρονιά φέτος.

Με 1.100 δρομείς!..
✒    Ο δρόμος αυτός σπάει νέο ρεκόρ συμμετοχών! Το 2013 στην εκκίνησή του βρέθηκαν 202 τολμηροί δρομείς. Πέρυσι έφτασαν οι συμμετοχές τις 650 περίπου. Φέτος στην αφετηρία των δύο διαδρομών (18 και 40 χλμ.) θα βρεθούν 1.100 δρομείς!

Πολλά τα οφέλη…
✒    Σπουδαία υπόθεση, από πλευρά τουριστική και οικονομική, η άφιξη στο Μέτσοβο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο τόσων αθλητών και εκατοντάδων συνοδών και θεατών για την «Αρκούδα». Φαντάσου τι δουλειά θα κάνουν ξενοδοχεία, ταβέρνες κ.λ.π..

Αφρόντιστες ζαρντινιέρες…
✒ Κρίμα δεν είναι οι ωραίες αυτές ζαρντινιέρες μπροστά στη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη, αντί να τις γεμίσουν με χώμα και να φυτέψουν εποχιακά λουλούδια ώστε να στολίζουν το χώρο, να παραμένουν απεριποίητες, με κάτι λίγα φυτά και πολλά περισσότερα αγριόχορτα, που μαραίνονται απότιστα; Δεν πρόκειται για θέμα χρημάτων ή δουλειάς. Λίγο μεράκι χρειάζεται…

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.