ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Σε μπελάδες το δέντρο…
✒    Σε μεγάλους μπελάδες μας έβαλε το περίφημο Χριστουγεννιάτικο δέντρο που οι αρμόδιοι του Δήμου Ιωαννιτών, με πρώτο και καλύτερο τον Νίκο Γκόλα, είχαν την φαεινή ιδέα να στήσουν στην Κεντρική Πλατεία.

«Γράψτε κάτι…»
✒    Χτυπούν τα τηλέφωνα διαρκώς και όλοι, φίλοι, απλοί αναγνώστες της εφημερίδας κλπ., μας ζητούν το ίδιο πράγμα: «Γράψτε κάτι γι’ αυτό το… απροσδιόριστο πράγμα που έβαλαν αντί για δέντρο στο κέντρο της πόλης»!
Φωνές και διαμαρτυρίες…
✒    Χαμός και στα μέσα δικτύωσης με αφορμή το δέντρο. Το τι έχει γραφτεί τις τελευταίες ημέρες στο facebook, για παράδειγμα, δεν περιγράφεται. Άλλοι βρίζουν, άλλοι διαμαρτύρονται και κάποιοι, ελάχιστοι, υπερασπίζονται το έργο.

Μοιάζει με… τζαμάλα!
✒    Απ’ τα πιο εμπνευσμένα σχόλια που διαβάσαμε και έκαναν φίλοι στη στήλη είναι ότι το συγκεκριμένο έργο μοιάζει πιο πολύ με… τζαμάλα αποκριάτικη (!), παρά με Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Αν το δεις προσεκτικά…

Δε φταίει ο δημιουργός…
✒    Τέλος πάντων, υπάρχουν και οι πιο ψύχραιμες φωνές με τις οποίες και συμφωνούμε. Αυτές λένε ότι ο εικαστικός καλλιτέχνης που σχεδίασε και υλοποίησε το δέντρο δεν μας φταίει σε τίποτα. Eίναι απολύτως αθώος.

Σ’ ένα μουσείο…
✒    Καλλιτέχνης είναι ο άνθρωπος και το δημιούργημά του αισθητικά δεν είναι καθόλου άσχημο. Στέλνει ένα μήνυμα, περιγράφει κάτι, όμως μέχρι εκεί. Σ’ ένα μουσείο μοντέρνας τέχνης θα έστεκε αξιοπρεπώς, όπως και σε μια εικαστική έκθεση.

Ήθελε κάτι άλλο!..
✒    Η Κεντρική Πλατεία των Ιωαννίνων όμως άλλο Χριστουγεννιάτικο δέντρο έχει ανάγκη για να πάρει γιορτινό χρώμα. Χρειάζεται ένα ωραίο πεύκο ή ένα πυκνό έλατο με λαμπιόνια πάνω κι όλα θα είναι μια χαρά. Είχαμε τέτοιο δέντρο παλιότερα!

Κάποια δεν αλλάζουν!
✒ Κάποια πράγματα δεν εκμοντερνίζονται, ούτε παριστάνονται αλλιώς. Είναι κλασικές αξίες και έτσι πρέπει να μένουν. Ανάμεσά τους και το Χριστουγεννιάτικο δεντράκι που όλοι το έχουμε ζωντανή εικόνα στο μυαλό μας από την βρεφική ηλικία.

Ατυχής επιλογή…
✒    Ατυχέστατη λοιπόν η επιλογή του Δήμου και προσωπικά του αρμόδιου Αντιδημάρχου Νίκου Γκόλα. Αντί να βρουν ένα κανονικό δέντρο να βάλουν στην Πλατεία, επέλεξαν ένα εικαστικό δημιούργημα που δυσαρεστεί αισθητικά τους Γιαννιώτες. Λάθος χώρος και χρόνος γι’ αυτό… Ευτυχώς δηλαδή που παρενέβη χθες ο Φίλιππος Τσουμάνης!

Δεν είδαν αλλού;
✒    Προφανώς δεν πρόσεξαν πώς στολίζουν τις πλατείες τους οι υπόλοιπες πόλεις ανά την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Μια ματιά στο διαδίκτυο, στο google, θα αρκούσε για να πάρουν μια ιδέα…

Και η φάτνη…
✒    Όσο για την φάτνη που στήθηκε με φόντο τα σιντριβάνια, δεν είναι άσχημη, ούτε όμως κι αυτό που θα περίμενε κανείς. Δηλαδή και εδώ χρειαζόταν κάτι πιο κλασικό. Ας μην ξεχνάμε ότι ζούμε στα -ορθόδοξα- Γιάννενα και όχι στο… Λας Βέγκας!

Γιρλάντες… θλίψης!
✒    Μια τελευταία παρατήρηση για τον στολισμό της πόλης και ειδικά για εκείνες τις άμοιρες φωτεινές (;) γιρλάντες πάνω απ’ τους κεντρικούς δρόμους. Οι μισές σχεδόν απ’ αυτές είναι μισοσβησμένες και προκαλούν θλίψη σ’ όσους τις παρατηρούν.

Είχε υποσχεθεί…
✒    Ο Αντιδήμαρχος είχε υποσχεθεί πριν μερικές εβδομάδες ότι ναι μεν δεν θα αγοράσουν νέα λαμπιόνια, αλλά τουλάχιστον θα φτιάξουν τον υπάρχοντα στολισμό. Αυτό δεν έγινε, τουλάχιστον όσον αφορά στις γιρλάντες…

Ο «Βολίδας» κόβει βόλτες!
✒ Πολύ χαριτωμένο τελικά αυτό το Χριστουγεννιάτικο τρενάκι που τις τελευταίες μέρες «κόβει» βόλτες στα Γιάννενα. Δίνει μια γιορτινή νότα στην πόλη, πώς να το κάνουμε και ήδη έχει κλέψει τις καρδιές μικρών και μεγάλων Γιαννιωτών. Μέχρι και μέσα στο Κάστρο μπαίνει ο «Βολίδας» και τριγυρίζει στα στενά του! Γιατί όχι; (Η φωτογραφία είναι του Κώστα Τσάγκα).

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.