ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Δεν είναι κακό…
✒    Δεν είναι κακό να έχει πολλούς κάδους απορριμμάτων, συμβατικούς και ανακύκλωσης, μία πόλη σαν τα Γιάννενα, ώστε να αποθέτουν σ’ αυτούς οι πολίτες τα σκουπίδια τους και να μην γεμίζουν οι δρόμοι και οι κοινόχρηστοι χώροι. Ίσα – ίσα, αποτελούν στοιχείο πολιτισμού.
Αλλά όχι να «πνίγουν»!
✒    Τι γίνεται όμως όταν «πνίγεις» με τους κάδους και κατ’ επέκταση με τα σκουπίδια που συνήθως πετάμε πάνω και γύρω τους ένα μνημείο και μάλιστα όχι τυχαίο, αλλά το μεγαλύτερο που διαθέτει αυτή εδώ η πόλη, δηλαδή το Κάστρο; Αυτό δεν είναι… πολιτισμός!

Εννέα κάδοι στη σειρά!..
✒    Και εξηγούμαστε: Στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως που οδηγεί απ’ το Κουρμανιό προς τη «Σκάλα» και την Παραλίμνιο, μία από τις πιο τουριστικές στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων, ο Δήμος τοποθέτησε κολλητά του Κάστρου ούτε έναν, ούτε δύο, αλλά εννέα κάδους απορριμμάτων, σε απόσταση περίπου τριάντα μέτρων!

Όπως με την τουαλέτα…
✒    Οι περισσότεροι συμβατικοί και τρεις μπλε για ανακύκλωση, αποτελούν πλέον βασικό… διακοσμητικό στοιχείο του Κάστρου, όπως είχε συμβεί λίγο παλιότερα με μία χημική τουαλέτα που ο Δήμος είχε τη «φαεινή» ιδέα να κολλήσει στο τείχος του λίγο πιο κάτω, στην γωνία που βγαίνεις προς το θεατράκι της «Σκάλας»! Ευτυχώς την μετακίνησαν νωρίς…
Ωραία… διαφήμιση!
✒    Έτσι, ο επισκέπτης που θα θελήσει να τραβήξει μία φωτογραφία το μνημείο από την συγκεκριμένη πλευρά, αναγκαστικά θα συμπεριλάβει σ’ αυτήν και τους κάδους, πιθανώς και τα σκουπίδια τριγύρω τους! Ωραία… διαφήμιση αυτή για τα Γιάννενα!

Διαμαρτύρονται…
✒    Όσο για τα παραδοσιακά ουζερί και τα υπόλοιπα καταστήματα που δραστηριοποιούνται κατά μήκος του δρόμου, οι ιδιοκτήτες τους δεν είναι καθόλου… χαρούμενοι με το θέαμα που αντικρίζουν φάτσα – κάρτα και σκοπεύουν να διαμαρτυρηθούν στους αρμόδιους φορείς. Εξάλλου, πουθενά αλλού στην πόλη, ούτε στο κέντρο, δεν υπάρχουν τόσοι κάδοι μαζεμένοι!

Να μετακινήσουν…
✒ Ας δει λοιπόν ο Δήμος το ζήτημα και ας πάει έστω τους μισούς κάδους πιο πάνω, στην Αβέρωφ, στην Κουντουριώτου κλ.π., αφού εκεί θα φανούν πιο χρήσιμοι, απελευθερώνοντας το Κάστρο απ’ την παρουσία τους. Το θέμα νομίζουμε ότι πρέπει να απασχολήσει και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Αλήθεια, έχει δώσει άδεια για την «διακόσμηση» του Κάστρου με τέτοιο τρόπο;

Στο Δίλοφο…
✒    Απ’ το κάστρο πάμε τώρα σ’ ένα απ’ τα ωραιότερα χωριά του Ζαγορίου, το Δίλοφο. Το οποίο Δίλοφο είναι πανέμορφο κάθε εποχή του χρόνου, αν και ο χειμώνας έχει άλλη… χάρη στον τόπο μας. Αναδεικνύει σ’ όλο του το μεγαλείο το δωρικό άγριο τοπίο, όπου φυσικά κυριαρχεί η πέτρα.

«Ψαγμένοι» επισκέπτες…
✒    Το Δίλοφο, σχετικά ξέμακρο απ’ τον κοσμικό τουριστικό «χείμαρρο», φιλοξενεί γενικά αυτό που λέμε «ψαγμένους» επισκέπτες, οι οποίοι έλκονται απ’ τα παλιά αρχοντικά, τις περίτεχνες εκκλησίες, τις πλακόστρωτες πλατείες και τους ξενώνες που συνδυάζουν αρμονικά το χθες με το σήμερα.
Ωραίος «Λίθος»…
✒    Ένα απ’ τα πιο ωραία παραδοσιακά καταλύματα – καφέ – εστιατόρια του χωριού είναι ο «Λίθος» του Τάκη Κουνάβου, ο οποίος δεν έχει συμπληρώσει ακόμα ένα χρόνο λειτουργίας. Το κτίριο εξωτερικά διακρίνεται απ’ την Ζαγορίσια λιτότητα η οποία προδιαθέτει θετικά τον επισκέπτη.

Απροσποίητη υποδοχή…
✒    Εσωτερικά, πάλι, μοιάζει με ζεστό φιλόξενο σπίτι που διακρίνεται για την περίτεχνη διακόσμηση των τοίχων, τα παραδοσιακά έπιπλα, αλλά κυρίως είναι η γνήσια και απροσποίητη υποδοχή που επιφυλάσσουν ο ιδιοκτήτης και η σύντροφός του αυτή που κερδίζει τον επισκέπτη. Εδώ που τα λέμε, δεν το συναντάς και πολύ συχνά αυτό…

Παραδοσιακά είδη…
✒    Ωραίοι χώροι, καλό φαγητό, συμφέρουσες τιμές κι ένα κατάστημα απ’ το οποίο μπορεί κανείς να προμηθευτεί παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής όπως γιαούρτι, τυρί και κρέας συμπληρώνουν την εικόνα του προσεγμένου αυτού ξενώνα, που με πολύ μεράκι έστησε και λειτουργεί το νέο αυτό ζευγάρι, το οποίο επέλεξε το Δίλοφο για να στήσει τη ζωή του.

Επιτέλους, δέντρο!..

✒ Τελικά, τα Γιάννενα θα έχουν φέτος Χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Κεντρική τους Πλατεία κι αυτό είναι κάτι! Ας μην ξεχνάμε ότι τα τελευταία τρία – τέσσερα χρόνια δεν στολίζονταν δέντρο σ’ αυτήν, όπως κάνει κάθε πόλη ανά την Ελλάδα στις γιορτές! Το δέντρο ήδη στήνεται (φωτό) και όταν ολοκληρωθεί, θα φωταγωγηθεί. Για να δούμε, τι θα δούμε…