Τολμηρά

Γράφτηκε από τον/την Γιώργος Γιαννάκης on . Posted in Τολμηρά

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ!

Πρώτη φορά, απ’ ότι θυμάμαι, πρωθυπουργός εν ενεργεία τιμά με την παρουσία του τις εκδηλώσεις της επετείου του έπους του 1940 και μάλιστα στον τόπο που ήταν το πεδίο των μαχών μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας. Αυτός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αύριο το απόγευμα θα παραστεί στην αναπαράσταση που έχει καθιερώσει ο Δήμος Πωγωνίου εδώ και πολλά χρόνια. 

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ…

Ο Κυριάκος θα έλθει στα Γιάννινα την παραμονή το απόγευμα και απευθείας θα μεταβεί στο Καλπάκι, ενώ προηγουμένως θα έχει υποδεχτεί στην Αθήνα τον Γερμανό καγκελάριο. Την επόμενη μέρα και ανήμερα του εορτασμού θα παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις στην πόλη των Ιωαννίνων, που και αυτό θα γίνει για πρώτη φορά από πρωθυπουργό.

ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ…

Τις λίγες ώρες που θα μείνει στην περιοχή ο πρωθυπουργός, θέλω να δω αν θα ασχοληθεί και με ζητήματα που αφορούν την Ήπειρο και που κάποια από αυτά είναι σε εκκρεμότητα, π.χ. θα πει κάτι για τον ποδηλατόδρομο περιμετρικά της λίμνης τον οποίο είχε εξαγγείλει πριν ένα χρόνο; Θα πει κάτι για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας, αφού η Ήπειρος είναι κατ’ εξοχήν κτηνοτροφική περιοχή; Θα πει κάτι για τον κάθετο άξονα Καμπή-Πρέβεζας, κάτι για την παραθαλάσσια οδό Πρέβεζα-Ηγουμενίτσα; Θα πει κάτι για τη συμπεριφορά του Έντι Ράμα απέναντι στη χώρα και που ως γνωστόν έχει τακιμιάσει με τον Ερντογάν; Θα πει κάτι για τραίνο και αν αυτό θα σφυρίξει κάποτε στην Ήπειρο; Απλές σκέψεις, που όμως θα ληφθούν σοβαρά υπόψιν;

❁ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ…

Τα Γιάννινα και η Ήπειρος έχουν όλες τις προϋποθέσεις να καταστούν τουριστικός προορισμός κι αυτό φαίνεται να εμπεδώνεται τα τελευταία χρόνια. Λίγο ο εγκλεισμός λόγω πανδημίας, περισσότερο το γεωγραφικό ανάγλυφο, Έλληνες και ξένοι προτιμούν να κάνουν εδώ τις αποδράσεις, κάτι που αποδεικνύεται στην πράξη κι αυτό το τριήμερο που συνδυάζεται και με τον εορτασμό της εθνικής εορτής.

■ ΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ…

Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί ικανές-σύγχρονες τουριστικές μονάδες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν πάσης φύσεως βαλάντια και γι’ αυτό ολοένα και περισσότεροι τουρίστες προτιμούν την Ήπειρο, η οποία όλες τις εποχές του χρόνου είναι επισκέψιμη. Φουλαρισμένα ξενοδοχεία και όλα τα καταλύματα αυτή την εποχή, κάτι που δίνει μια ακόμα ανάσα στους επιχειρηματίες της περιοχής. Μέχρι και ο πρωθυπουργός προτίμησε τα Ιωάννινα γι’ αυτό το τριήμερο! 

❖ Η AEGEAN…

Δεν είναι άσχετη με την Ήπειρο ως ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ, η απόφαση που πήρε η AEGEAN να δρομολογήσει γραμμή Ιωάννινα-Τελ Αβίβ δύο φορές την εβδομάδα. Τα τελευταία χρόνια οι Ισραηλινοί τουρίστες προς Ήπειρο και Ιωάννινα κυρίως, έχουν πολλαπλασιαστεί και μια τέτοια επικοινωνία είναι επιβεβλημένη. Αυτή η πτήση θα εξυπηρετήσει και Ηπειρώτες για επισκέψεις στους Αγίους Τόπους, αποφεύγοντας την ταλαιπωρία που υφίστανται όλοι όσοι θέλουν να γίνουν προσκυνητές!

❁ ΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ…

«Στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα» είπε στην κομματική του σύναξη ο Αλέξης Τσίπρας, δανειζόμενος την φράση από τον αείμνηστο Παύλο Μπακογιάννη, ο οποίος την είχε εκφράσει το 1989 στις απανωτές εκλογές και λίγο πριν πέσει από τις σφαίρες του αγαπημένου «επαναστάτη» Κουφοντίνα!

 ■ ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ…

Πράγματι, στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν ή μάλλον δεν πρέπει να υπάρχουν αδιέξοδα. Αλλά για ποιές δημοκρατίες μιλάει ο Αλέξης; Για εκείνες τις δημοκρατίες που είχε και έχει εκείνος και η παρέα του ως πρότυπα; Δημοκρατίες τύπου Κάστρο, Βενεζουέλας, κλπ.; Δημοκρατίες σαν εκείνη που είχε και έχει στο μυαλό του ο κάθε Κουφοντίνας που, ενώ βαρύνεται με ένα σωρό δολοφονίες, στη συνέχεια υιοθετούνται οι απόψεις και γίνονται ένα σωρό κινητοποιήσεις για την αποφυλάκιση του «ήρωά» τους! Δημοκρατίες σαν εκείνη που έκαναν 4 άτομα στην ΜΑΡΦΙΝ και ούτε μια λέξη δεν είπαν;

❖ Η 17Νοέμβρη…

Όταν Αλέξη χρησιμοποιείς το σλόγκαν του Π. Μπακογιάννη, ας έχεις στο μυαλό σου τα όσα έγιναν εκείνη την εποχή όπου το πάνω χέρι στην επιβολή της δημοκρατίας, το είχαν ο Κουφοντίνας, οι αδελφοί Ξηρού και ένα σωρό άλλοι «ήρωες» της 17Ν, οι οποίοι προσπάθησαν να επιβάλλουν την δημοκρατία με τα όπλα! 

❁ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ…

Το πήγε και παρά πέρα ο Αλεξάρας. «Προσφυγή στις κάλπες εδώ και τώρα, για να μην υποστούν άλλα δεινά οι Έλληνες», είπε και σήκωσε την σημαία της… απελευθέρωσης, δηλώνοντας ότι εκείνος θα είναι ο εκλεκτός των Ελλήνων στις επόμενες εκλογές!

■ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ!..

Όλες μα όλες οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν δεύτερο και καταϊδρωμένο(!) κι εκείνος ονειρεύεται επάνοδο στην εξουσία! Φαντάζεστε να ήταν ο Αλέξης πρωθυπουργός τα τρία προηγούμενα χρόνια, που στον κόσμο ολόκληρο έπεσαν όλα τα δεινά; 

❖ ΟΙ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ…

Φωνάζει ο Αλέξης για να παίρνει θάρρος ο ίδιος, χωρίς αυτή την αισιοδοξία να μπορεί να τη μεταφέρει στο λαό, ο οποίος δεν γουστάρει άλλες π…ριές για να γίνει πλούσιος. Φτάνουν τα 4 ½ χρόνια των δοκιμασιών των αριστερούληδων, που ήθελαν την αριστερά να την επιβάλλουν σε άλλους και όχι στους εαυτούς τους! Θυμηθείτε τον Παπαδημούλη που πουλάει αριστεροσύνη και ψυχοπονά, έχοντας στα περιουσιακά του στοιχεία καμιά σαρανταριά διαμερίσματα για μια ώρα… δύσκολη!

❁ ΤΟ ΖΟΡΙ…

Το ζόρι και τον πονοκέφαλο που τραβάει και το εξομολογήθηκε, είναι η επόμενη μέρα που… θα ξαναγίνει πρωθυπουργός. «Έτσι που τα έχει κάνει η κυβέρνηση πώς θα τα βάλω σε τάξη», είπε και πήρε καμιά 20αριά αλγκόν (που το θυμήθηκα) για να γίνει καλά!

 

■ Ο ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ…

Έχει εξασφαλίσει νίκη στις επόμενες εκλογές και η μόνη του έγνοια είναι πως θα τα φέρει βόλτα. Κι εμείς θυμόμαστε τον πονοκέφαλο που πέρασε το 2015 όταν ο λαός έφερε στην εξουσία τους Πολάκηδες, τους Βαρουφάκηδες και τις Θεανές, με την οικογένεια Ν. Παππά…

 

❖ Η… ΜΑΝΤΕΨΙΑ! 

Ούτε μια στο εκατομμύριο δεν πρόκειται να γίνει πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης, έλεγε τον Μάιο του 2019 ο Αλέξης, αλλά ο λαός είχε διαφορετική άποψη. Κάτι ανάλογο μαντεύει και τώρα και εμείς του συνιστούμε να αλλάξει φύλλο δένδρου για να κάνει σίγουρη μαντεψιά! Αν θέλει, υπάρχει ακόμη η βελανιδιά της αρχαίας ΔΩΔΩΝΗΣ και ας του στείλει κάποιο ντόπιο ΣΥΡΙΖόπουλο μερικά φύλλα, μπας και συνέλθει.

 ❁ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ…

Μην το ξεχάσω: Μόλις προχθές ο πρώην πρωθυπουργός ανακάλυψε ότι υπάρχουν θαλάσσια σύνορα και πρέπει αυτά να τηρηθούν και να προστατευτούν! Πέρασαν επτά χρόνια για να μάθει γεωγραφία!

■ ΦΥΛΛΟΡΟΗ…

«Φυλλοξέρα» στο ΜΕΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη. Μια ακόμη γυναίκα βουλευτής, τρίτη κατά σειρά, είπε «αφήνω γεια» και πήρε των ομμάτιών της προς ανεξαρτητοποίηση, προς το παρόν. Δεν άντεχε, λέει, το «πολιτικό μπούλινγκ» και πήρε το δρόμο της ανεξαρτησίας η Φωτεινή Μπακαδήμα αφήνοντας τον Βαρουφάκη με άλλους τέσσερις συντρόφους, μεταξύ αυτών κι εκείνο τον πελώριο Κλέων, που συχνά-πυκνά δίνει θεατρικές παραστάσεις κωμικού περιεχομένου, εντός κι εκτός Βουλής!

❖ Η ΘΥΣΙΑ…

Μνημόσυνο στη μνήμη του Κώστα Κατσίφα τέλεσαν συμπατριώτες του από Ηγουμενίτσα την περασμένη Κυριακή, στην Νέα Σελεύκεια στην Θεσπρωτία. Είναι μια τελετή μνήμης προς τον Βορειοηπειρώτη Κώστα Κατσίφα που αγάπησε περισσότερο την πατρίδα από τη ζωή του και ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου το 2018 δολοφονήθηκε από  την αστυνομία του Έντι Ράμα, που είναι απλή συνέχεια του Χότζα και του Αλία… 

❁ ΑΠΟΝΤΕΣ!

Οι εκπρόσωποι του πολιτιστικού συλλόγου Βορειοηπειρωτών έκαναν αυτό τον μνημόσυνο εις μνήμη του δολοφονηθέντος, διότι το θεώρησαν χρέος τιμής προς τον πατριώτη και συμπατριώτη τους Κώστα Κατσίφα, επιτελώντας το εθνικό και πατριωτικό τους χρέος. Εκείνοι που τον ξέχασαν ήταν όλοι οι πολιτικοί και πολιτικάντηδες της περιοχής, που όλα τα προηγούμενα χρόνια επένδυαν σ’ ένα πατριωτισμό για ψηφαλάκια από τους Έλληνες της Β. Ηπείρου. Μόνο ο Αντ. Μπέζας ήταν εκεί, ο οποίος παρέστη ως απλός πολίτης, αφού αυτή την εποχή κανένα αξίωμα δεν κατέχει. 

Kαι για την αντιγραφή:

Γιώργος Γιαννάκης

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.