Τολμηρά

Γράφτηκε από τον/την Γιώργος Γιαννάκης on . Posted in Τολμηρά

ΟΙ ΨΑΡΙΕΣ…

Το ακούσαμε κι’ αυτό. Ο Θωμάς Μπέγκας είναι ο μοναδικός που διέπεται από δημοκρατικές απόψεις και ευαισθησίες και ως εκ τούτου δικαιούται να ψαρεύει από αριστερά και δεξιά μπας και ξαναμπεί στα διοικητικά του Δήμου από τα οποία έχει υποστεί ένα στερητικό σύνδρομο την τελευταία τριετία!

Ο ΕΚΛΕΚΤΟΣ…

Θα είναι εκείνος ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Ιωαννιτών, λένε οι επαΐοντες, αφού ο Λάζαρος Νάτσης το είδε το ίδιο έργο δύο φορές και δεν του έκατσε. ΠΑΣΟΚΟΣ ο Θωμάς, αλλά «αλληθωρίζει» προς ΣΥΡΙΖΑ μπας και γίνει η στραβή και επανέλθει στα δημοτικά πράγματα, ζητώντας μια νέα τετραετία για να ολοκληρώσει το έργο του! Ποιο έργο είχε αρχίσει για να θέλει να το ολοκληρώσει, κάποια στιγμή θα πρέπει να το μάθουν οι Γιαννιώτες! 

ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ!

Με αφετηρία το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ξεκίνησε την αυτοδιοικητική πορεία ο νυν δήμαρχος Μ. Ελισάφ, ο οποίος όμως υιοθετήθηκε από δύο παρατάξεις του φιλελεύθερου χώρου με τις οποίες συμπορεύεται μέχρι αυτή τη στιγμή. Ο ίδιος αφήνει να εννοηθεί ότι θα διεκδικήσει μία ακόμη θητεία διότι το επιβάλλουν οι περιστάσεις κι’ αυτές είναι η ολοκλήρωση του έργου του!

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ…

Ένα χρόνο ακριβώς πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές τα «στρατόπεδα» ετοιμάζονται για μάχες. Μ’ ένα ήξεις – αφήξεις του Μ. Ελισάφ τα πράγματα οδηγούνται σ’ επόμενη αναμέτρηση που όμως δεν θα είναι ίδια με την προηγούμενη. Ο εκλογικός νόμος άλλαξε και η «κατάκτηση» του Δήμου απαιτεί 43%, κάτι που έτσι όπως πάνε τα πράγματα κομματάκι δύσκολο να επιτευχθεί από την πρώτη Κυριακή.

ΑΥΤΟΝΟΜΑ!..

Ένας εκ των συνεργαζόμενων με τον Μ. Ελισάφ, ο Ν. Γκόντας, ανακοίνωσε αυτόνομη κάθοδο της παράταξής του, οπότε αυτό είναι στα μείον του νυν Δημάρχου, του απομένει η παράταξη του Άρη Μπαρτζώκα, ο οποίος δήλωσε πίστη και αφοσίωση στον κ. Ελισάφ και δέχεται να διεκδικήσει ψήφο ως απλός σύμβουλος για να συνεχίσει το έργο του κι’ εκείνος στην ΔΕΥΑΙ. 

Η ΤΑΤΙΑΝΑ…

Αυτόνομη κάθοδο διακηρύσσει η Τατιάνα είτε λάβει «χρίσμα» είτε όχι. Εκείνη θέλει να ολοκληρώσει το έργο που άρχισε το 2010 στην Περιφέρεια, στην οποία όταν είδε ότι δεν έχει προκοπή την άφησε για να βάλει πλάτη στον Δήμο Ιωαννιτών.

ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ…

Κάπως έτσι διαμορφώνεται μέχρι στιγμής το σκηνικό στον Δήμο Ιωαννιτών. Μην ξεχάσω τον Παντελή Κολόκα που κι εκείνος θέλει να ξανασχοληθεί με τον Δήμο, αλλά ακόμη δεν έχει πάρει τελική απόφαση με ποιόν ή ποιους θα συνεργαστεί.

❁ ΟΙ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ…

Έγραψα την προηγούμενη εβδομάδα για τις δυνατότητες του ΕΣΥ με αφορμή την λειτουργία της Β’ Καρδιολογικής στο ΠΓΝΙ και δεν αναφέρθηκα στις αδυναμίες που δεν είναι άλλες από την απουσία επαρκούς δυναμικού σε όλες τις γραμμές. Οι διαμαρτυρίες απ’ όλα τα νοσοκομεία της χώρας για έλλειψη υγειονομικού δυναμικού είναι πολλές και σε καθημερινή βάση και δεν θα έμεναν έξω τα νοσοκομεία της περιοχής και φυσικά το ΠΓΝΙ, στο οποίο καταφεύγει ένα μεγάλο κομμάτι της ΒΔ Ελλάδας, της Δ. Μακεδονίας και ενίοτε από Αλβανία. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το «Χατζηκώστα». 

■ ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ…

Έχουμε έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, λένε και ξαναλένε οι διευθυντές των μονάδων, τονίζοντας ότι λόγω της πανδημίας η κατάσταση έγινε πιο δύσκολη και ζητούν από την πολιτεία να μεριμνήσει. Από την πλευρά της η πολιτεία κάθε τόσο υπόσχεται χιλιάδες διορισμούς και όπου μπορεί και όπως μπορεί βουλώνει τρύπες. Δυστυχώς, οι ανάγκες περίθαλψης αυξάνονται σε καθημερινή βάση με αποτέλεσμα το σύστημα υγείας να ζορίζεται.  

❖ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ…

Είναι όμως εφικτό να καλυφθούν όλες αυτές οι απαιτήσεις; Αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να βρεθούν δυνατοί λύτες να δώσουν λύσεις. Ωστόσο, οι υγειονομικοί βάζουν πλάτη και δίνουν ακόμη από την περίσσεια δύναμή τους. Βέβαια, στο όλο σύστημα υπάρχουν και οι πονηροί που είναι της άποψης και του δόγματος «αφού υπάρχουν τα κορόιδα και οι φιλότιμοι, γιατί να δουλέψω εγώ»;

 ❁ ΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ…

Λόγω έλλειψης υγειονομικών έχουν μείνει πίσω πολλά χειρουργεία και μάλιστα τα δύο τελευταία χρόνια της πανδημίας λένε και ξαναλένε άνθρωποι του χώρου υγείας κι εμείς να συμφωνήσουμε μαζί τους. Αλλά να μιλάνε κι εκείνοι που συσσώρευσαν χειρουργεία από την εποχή τους πάει πολύ. Και μιλάω για τον Αλέξη Τσίπρα που «μάλωσε» την σημερινή κυβέρνηση για αδιαφορία, όταν ο ίδιος ούτε που ασχολήθηκε για τον χώρο, αφήνοντάς τον στον τεράστιο Παύλο Πολάκη που ως υπουργός έμπαινε σε χειρουργεία καλώντας αναισθησιολόγο από νοσοκομείο των Ιωαννίνων. Να μη τα ξεχνάμε κι’ αυτά!

■ Η ΕΛΠΙΔΑ…

Η μόνη ελπίδα για να μειωθεί το φορτίο στον χώρο της υγείας είναι να μειωθεί το φορτίο από τον κορωνοϊό και να ξαναμπεί η λειτουργία των νοσοκομείων σε καλύτερους ρυθμούς. Φυσικά, θα πρέπει να καλύπτονται οι θέσεις των υγειονομικών όταν αυτές κενώνονται σε πρώτη φάση και να προστίθενται ειδικότητες όπου χρειάζονται. 

❖ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ…

Είχαν βαλθεί σώνει και καλά να «πάρουν» την ψυχιατρική από το «Χατζηκώστα» οι πανεπιστημιακοί και τα κατάφεραν πριν από ένα χρόνο περίπου. Τώρα που την πήραν έχουν βγει μαχαίρια από θηκάρια και γίνεται το σώσαι μεταξύ γιατρών – συνδικαλιστών εργαζομένων, διότι φορτώθηκαν ένα βάρος τεράστιο και δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Όταν η συγκεκριμένη κλινική λειτουργούσε επί 30 χρόνια με την ευθύνη του «Χατζηκώστα», γιατί δεν ακούγονταν παράπονα και δεν υπήρχε τέτοια φαγωμάρα; Καλά ξεμπερδέματα! 

❁ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΗΤΕΙΑ…

Μεϊμαράκης, Κυμπουρόπουλος, Ασημακοπούλου είναι τα σιγουράκια που παίζουν για δεύτερη θητεία στην Ευρωβουλή. Κεφαλογιάννης, Βόζερμπεργκ, Σπυράκη θα πρέπει να προσανατολίζονται προς το Εθνικό κοινοβούλιο αν θέλουν να εξακολουθούν να ασχολούνται με την πολιτική. Κρατείστε, αυτή την πληροφορία για να δούμε αν έτσι θα γίνουν τα πράγματα το 2024 που θα γίνουν οι Ευρωεκλογές. 

■ ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ…

Η επιλογή αυτής της ομάδας των Ευρωβουλευτών έγινε με κριτήριο της θητείας στην Ευρωβουλή που όποιος έχει πάνω από δύο θα αποκλείεται. Αν τελικά αυτή η άποψη επικρατήσει θα το δούμε τον Μάιο του 2024. Ως τότε θα παρακολουθούμε, αν παρακολουθούμε, το έργο των νυν εκπροσώπων της χώρας μας και της ΝΔ στην Ευρώπη.

❖ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ…

Στο στόχαστρο «πολεμικής» έχει μπει το τελευταίο διάστημα η Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου η κριτική που της γίνεται ξεφεύγει εντελώς από τα γνωστά. Δύο χρόνια πανδημίας και ήταν και είναι αρκετά για να φέρουν πίσω τα λειτουργικά και κυρίως τα οικονομικά με τα οποία δίνονταν λύσεις σε εργαζόμενους και ωφελούμενους. Κάποιοι απαιτούν να γίνουν περισσότερα πράγματα με λιγότερα έως ανύπαρκτα έσοδα! 

❁ Η…ΘΥΣΙΑ!

Την κ. Ακονίδου δεν την γνωρίζω παρά μόνο από την ενασχόλησή της με τα δημοτικά πράγματα στα οποία την έσπρωξε προς θυσία ο Μ. Ελισάφ, ο οποίος στο παρελθόν είχε αναλάβει ο ίδιος τα του Πνευματικού Κέντρου και μάλιστα τότε, σε εποχές παχέων αγελάδων, που και ο ίδιος είχε την πολυτέλεια να γίνεται αοιδός!

■ Η… ΑΠΟΛΟΓΙΑ!

Αυτή η κ. Ακονίδου παρουσιάστηκε προχθές σε συνέντευξη τύπου απολογούμενη για τα προβλήματα του Πνευματικού Κέντρου και για την λειτουργία του, στο οποίο κάποιοι δεν εννοούν ότι έχουν παρέλθει οι παλιοί καιροί που αραχτοί ακόμη και από τα σπίτια τους έπαιρναν τους μισθούς τους. Δεν θέλουν να καταλάβουν ότι το τώρα δεν μοιάζει με το πριν. Δεν ξέρω αν τα κατάφερε να πείσει, αλλά τουλάχιστον έβαλε κάποια πράγματα σε τάξη, λέγοντας κάποιες αλήθειες!

❖ ΦΑΓΩΘΗΚΑΝ! 

Φαγώθηκαν κάποιοι νεο - Γιαννιώτες με τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στο κυκλοφοριακό της πόλης λόγω εργασιών που είναι απαραίτητες να γίνουν. Μιλούν για μπάχαλο χωρίς ορισμένοι από αυτούς να έχουν οποιαδήποτε σχέση με τέτοιου είδους ζητήματα, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν στερητικό σύνδρομο από την απομάκρυνση την προσωρινή από τα καφέ της πόλης. Το ότι μπορεί να γίνουν όλα καλύτερα, ούτε που τους περνάει από το μυαλό. 

❁ ΤΟ ΣΛΟΓΚΑΝ…

Κάποτε ο Νίκος Μακόπουλος, τότε που στην πόλη γίνονταν έργα ή μόνο τότε έγιναν έργα, είχε σκαρφιστεί ένα σλόγκαν για να καθησυχάσει τους πολίτες: «Τα προβλήματα από έργα είναι πρόσκαιρα, ενώ οι λύσεις θα είναι παντοτινές», είχε γράψει και αυτό το σλόγκαν φαίνεται να έχει διαχρονική αξία και σημασία. 

■ Η ΚΡΙΤΙΚΗ…

Υπάρχουν πολλά επίπεδα και πολλές αιτίες για αυστηρή κριτική σε όλους όσους ασχολούνται με τα κοινά και δεν πρέπει να χαριζόμαστε. Κριτική όταν δεν γίνονται έργα, όχι όμως όταν αυτά αλλάζουν το τοπίο. Και δεν περιορίζομαι μόνο στα του Δήμου Ιωαννιτών, αλλά και στην Περιφέρεια και στο κράτος. Αν θέλουμε να πιάνει τόπο η κριτική και να μας παίρνουν στα σοβαρά οι κρατούντες.

Kαι για την αντιγραφή:

Γιώργος Γιαννάκης

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.