Τολμηρά

Γράφτηκε από τον/την Γιώργος Γιαννάκης on . Posted in Τολμηρά

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ…

Συνέδριο αφιερωμένο στις ιχθυοκαλλιέργειες της χώρας πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στα Σύβοτα Θεσπρωτίας, κάτι που… τάραξε τα θαλάσσια ύδατα από τις τοποθετήσεις αρχών και συνέδρων. Όλοι είχαν ένα καλό λόγο να πουν για αυτή την ενασχόληση πολλών Ελλήνων και την συνδύασαν με την οικονομική ανάπτυξη, όμως μέχρι τώρα δεν δόθηκε και η ανάλογη στήριξη απ’ όλους όσους έχουν την ευθύνη της ανάπτυξης του κλάδου. 

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ  Γ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ…

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο αρμόδιος Υπουργός Γ. Γεωργαντάς, ο οποίος δήλωσε πως θα δώσει άμεση προτεραιότητα η πολιτεία στην παραπέρα ανάπτυξη του κλάδου, ο οποίος έχει πολλά και μεγάλα οφέλη για την οικονομία τόσο στις περιοχές δραστηριοποίησης όσο και στην ίδια την χώρα. «Είμαστε διατεθειμένοι να επενδύσουμε στην γαλάζια οικονομία», είπε ο κ. Γεωργαντάς και δήλωσε ισχυρός συμπαραστάτης.

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ…

Από πλευράς του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας μίλησε ο πρόεδρος Αλέκος Πάσχος, ο οποίος εξήρε το έργο των ιχθυοκαλλιεργητών της Θεσπρωτίας, οι οποίοι όμως τα τελευταία χρόνια πέρασαν αρκετές φουρτούνες. «Τα προϊόντα είναι υψηλής ποιότητας και προτιμώνται σε υψηλά ποσοστά από τις ευρωπαϊκές αγορές. Η νέα ΠΟΑΥ με το ΠΔ που εκδόθηκε πρόσφατα, δίνει την δυνατότητα πολλαπλασιασμού των μονάδων και στην περιοχή Σαγιάδας, κάτι που θα έχει την δυνατότητα της παραγωγής ψαριών σ’ επίπεδο τριπλασιασμού και από 9.000 τόνους που παράγονται σήμερα να φτάσουν στους 28.000 τόνους τα επόμενα χρόνια! Όλα τα παραπάνω θα συνδυαστούν με αύξηση και των θέσεων εργασίας», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Πάσχος.

Ο ΠΛΟΥΤΟΣ!

«Παράγουν πλούτο που τόσο πολύ τον έχουμε ανάγκη και γι’ αυτό στηρίζουμε αυτήν την προσπάθεια με όποιον τρόπο μπορούμε», είπε ο Αλέκος Καχριμάνης, ζητώντας την άμεση στήριξη του πρωτογενούς τομέα από τον υπουργό κ. Γεωργαντά, ο οποίος κατάγεται από γεωργική-κτηνοτροφική οικογένεια και άρα γνωρίζει πολύ καλά από πρώτο χέρι τα προβλήματα.

Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ…

Ακούστηκαν πολύ σπουδαίες απόψεις και κυρίως επιστημονικού περιεχομένου, που σαν στόχο είχαν την ανάδειξη του κλάδου, ο οποίος έχει σπουδαίο μέλλον και κυρίως θα δώσει οικονομικές ανάσες στις περιοχές όπου σήμερα γίνονται οι συγκεκριμένες καλλιέργειες. Εκπρόσωποι από πολλές περιοχές της χώρας παραβρέθηκαν στα Σύβοτα, τα οποία αυτή την εποχή έχουν αρχίσει να δέχονται τουρισμό σε ικανοποιητικό βαθμό. Τα συγχαρητήρια ανήκουν στους δύο πρωταγωνιστές της δημιουργίας του συνεδρίου, στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αλέκο Πάσχο και στον πρόεδρο των ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας Γιάννη Χεκίμογλου.

❁ ΓΙΑ ΝΟΥΜΕΡΟ ΔΥΟ!

Σήμερα θα κάνουμε ελεύθερες εκλογές και ο καθένας θα εκλέξει όποιον θέλει για νούμερο δύο στο ΣΥΡΙΖΑ και αυτή η Ελεύθερη επιλογή θα έχει το όνομα Σβίγκου! Έτσι έκαναν οι σύντροφοι την περασμένη Κυριακή! Μεταξύ της Σβίγκου και της Σβίγκου ψήφισαν την Σβίγκου κατά 77%, ενώ το υπόλοιπο 23% ψήφισε το «κάτι άλλο», αφού δεν τους έκανε η Σβίγκου!

■ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ…

Έστι δε Σβίγκου ομπρελοκρατούσα συντρόφισσα Τσίπρα, την οποία προτίμησε για νούμερο δύο στο κόμμα, κάνοντας δήθεν άνοιγμα προς άλλες τάσεις μέσα στο κόμμα για να δείξει ότι αυτό διέπεται από μια δημοκρατικότητα, η οποία όμως στηρίζεται στις επιλογές και τις θελήσεις του ενός και αδιαμφισβήτητου Αλέξη Τσίπρα! Η Αχτσιόγλου πού είναι, ο ε ο;

❖ Η… ΠΛΕΡΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!

Έχουν τη δυνατότητα εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ της «ελεύθερης» επιλογής των στελεχών, αρκεί να έχουν μόνο μία και μοναδική επιλογή! Όπως στην περίπτωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που δεν υπήρξε δεύτερη υποψηφιότητα και κατά 99,9% ψηφίστηκε ο Αλέξης, έτσι και στην περίπτωση της θέσης του γραμματέα υπήρξε μια και μοναδική, αυτή της Σβίγκου για την οποία «κάποια παιδιά» κατά 23% είπαν όχι! 

❁ ΤΟ… ΚΟΨΙΜΟ!

Έκοψαν τον Γ. Ζάψα από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ήταν στο σύστημα ΟΜΠΡΕΛΑ για να βάλουν στη θέση του τον ομπρελοκράτη, ώστε να έχουν να λένε ότι κάνουν ανοίγματα στην διαφορετική άποψη! Επέλεξαν τη Σβίγκου κι έκαναν… Τούρκο τον Παυλάρα τους που είναι η «ταυτότητα» του ΣΥΡΙΖΑ και λίγο έλειψε να τα κάνει λίμπα που ήταν η παλιά του τέχνη από τα χρόνια της ΚΝΕ. Κάπου εκεί, ανάμεσα στους διαλόγους που έκαναν Τσίπρας-Πολάκης μίλησαν για τα δικαιώματα του χταποδιού!

■ ΟΙ ΚΑΡΙΚΑΤΟΥΡΕΣ…

Όλα αυτά και πολλά άλλα και κυρίως για όσους έχουν άλλη άποψη είπε ότι αποτελούν τις καρικατούρες του ΣΥΡΙΖΑ και φωτογράφισε τους Τσακαλώτους, Σκουρλέτηδες για να πάρει απάντηση από τον ίδιο τον Σκουρλέτη ότι στο «τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό», όπου γαμπρός προφανώς ο Αλέξης τους. Κατά τ’ άλλα, είναι… μια ωραία οικογένεια εκεί στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης!

❖ ΟΙ ΚΕΡΑΥΝΟΙ…

Έκοψαν τον Γ. Ζάψα, ο οποίος όμως δεν το έφαγε αμάσητο και έριξε κεραυνούς προς πάσα κατεύθυνση, κάνοντας τις σχετικές προειδοποιήσεις και συστάσεις. Ο Γ. Ζάψας, αν και είναι εθελοντής εργάτης στον ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας τις δικές του μάχες στην Περιφέρεια, εν τούτοις έμεινε εκτός και προτιμήθηκε άλλο ΣΥΡΙΖόπουλο που κατοικοεδρεύει εις τας Αθήνας, για να μη χαλάνε καρδιές στις… ομπρέλες. «Δεν ξέρουν ποιόν και γιατί έκοψαν», τους στέλνει τα χαμπέρια ο Γιώργης!

❁ Η… ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ!

«Βρίσκομαι στον χώρο από τον οποίο ξεκίνησα την πολιτική μου καριέρα», δήλωσε η Άννα Ασημακοπούλου, η οποία επισκέφτηκε το Δημαρχείο Ιωαννίνων, συνοδεύοντας τους Παύλο Μαρινάκη και Στέλιο Κονταδάκη! Μια νοσταλγία έδειχνε να την νοιώθει η εν λόγω, που κάποτε υπηρέτησε τον θεσμό της αυτοδιοίκησης ως δημοτική σύμβουλος της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ του Νίκου Γκόντα και σε κάποια στιγμή ήταν υπεύθυνη επικοινωνίας. Ελπίζω να το θυμάται καλά κι αυτό συν τα άλλα!

■ ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ…

Τρεις επιφανείς Γιαννιώτες «αναχώρησαν» για τις «αιωνίους μονάς» το περασμένο ΠαρασκευοΣαββατοΚύριακο. Και οι τρεις τους γέμισαν με θλίψη πρώτα τις οικογένειές τους και ύστερα όλους όσους τους γνώρισαν και τους έζησαν από κοντά. Γιώργος Μουτσόπουλος, Κώστας Χρηστίδης και Νίκος Τσόγκας ήταν οι τρεις Γιαννιώτες που χάθηκαν και που ο καθένας αφήνει το δικό του κενό στο τοπικό και όχι μόνο στερέωμα. 

❖ ΣΤΕΛΕΧΟΣ…

Ο Γ. Μουτσόπουλος, επιφανές κομματικό στέλεχος, έδωσε το «παρών» στο πολιτικό σκηνικό των Ιωαννίνων, όταν ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ διεκδίκησε βουλευτική έδρα χωρίς αυτό να επιτευχθεί. Αυτό όμως δεν του αφαίρεσε τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί σε διάφορες καίριες θέσεις στο πολιτικό στερέωμα, αφού υπηρέτησε ως Γενικός Γραμματέας Περιφερειών της χώρας και ως διοικητής ΟΓΑ. Απλός, προσιτός και χωρίς κομματικές εξάρσεις ο Γιώργος μέχρι την τελευταία στιγμή, δεν έπαψε να είναι Γιαννιώτης και Ηπειρώτης, κάτι που τον έκανε να ξεχωρίζει ανάμεσα σε άλλους συναδέλφους του.

❁ Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ…

Ο Κώστας Χρηστίδης συνέδεσε το πέρασμά του από αυτή τη ζωή μ’ ένα σωρό ιδιότητες και δράσεις. Αρχίζοντας από τη θέση του καλού οικογενειάρχη, η διαδρομή κυρίως στα χρόνια της νιότης του ήταν πολυτάραχη, αφού στα ενδιαφέροντά του, εκτός από την επιχειρηματική του δράση, ήταν το άνοιγμα στην κοινωνία μέσα από πολλές δράσεις. Το μεγαλύτερο στίγμα το άφησε με την ενασχόλησή του με τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, του οποίου υπήρξε πρόεδρος επί μια δεκαετία κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες. Κατάφερε δε να τον ανεβάσει στην κατηγορία των μεγάλων, παλεύοντας με τις παντός είδους «παράγκες» που λειτουργούσαν στο κράτος των Αθηνών. Να σημειωθεί ότι ο Κώστας διετέλεσε πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Ιωαννίνων επί Καραμανλή του Α’.  

■ ΜΕ «ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΑ»!

Εγκαταλείποντας τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ο Κώστας Χρηστίδης ασχολήθηκε με «ειρηνικά έργα» όπως τη δημιουργία ΜΜΕ (ραδιόφωνο, τηλεόραση) και στη συνέχεια αφοσιώθηκε στις επιχειρηματικές δραστηριότητες που είχαν άμεση σχέση με τις σπουδές του, που ήταν ηλεκτρολόγος μηχανολόγος. Κάποιο φεγγάρι επί Κωστάκου, πέρασε και από τον ΟΠΑΠ. Το τελευταίο διάστημα ο Κώστας νοσηλεύτηκε στο «Χ/Κώστα» στο οποίο άφησε και την τελευταία του πνοή.

❖ Η ΡΟΤΑ…

Ο Νίκος Τσόγκας ήταν κι αυτός εκλεκτός συμπολίτης και φίλος, ο οποίος έδωσε το δικό του στίγμα επαναστατικότητας, αλλάζοντας πολιτική ρότα από εκείνη του αείμνηστου πατέρα του Μήτσου Τσόγκα που κι εκείνος ήταν άνθρωπος της πιάτσας και επί πολλά χρόνια διετέλεσε πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων.

❁ ΑΝΗΣΥΧΟΣ…

Ο Νίκος Τσόγκας, ανήσυχος πολίτης και επιχειρηματίας, δραστηριοποιήθηκε στο χώρο των κατασκευών και πολλά κτήρια στην πόλη φέρουν τη σφραγίδα του. Είχε «μανία» εμπλοκής στα κοινά και συχνά τον έβρισκε κανείς μπροστά να δίνει μάχες πολυμέτωπες, άσχετα με το αποτέλεσμα. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιήθηκε στο χώρο του τουρισμού, φτιάχνοντας Ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης. Και από τους τρεις ο υπογράφων είχε τιμηθεί με την φιλία τους κι αυτό κρατώ αυτή την στιγμή. Συλλυπητήρια προς όλους τους οικείους του έχασαν τους ανθρώπους τους.

 

Kαι για την αντιγραφή:

Γιώργος Γιαννάκης

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.