Τολμηρά

Γράφτηκε από τον/την Γιώργος Γιαννάκης on . Posted in Τολμηρά

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ…

Τα συμπεράσματα από το 14ο συνέδριο ήταν συντριπτικά προς τη θετική κατεύθυνση. Σε τέτοιους δυσοίωνους καιρούς και κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες το να μαζέψει ένα κόμμα 10.000 σύνεδρους δεν είναι καθόλου μικρή κι εύκολη υπόθεση. Το κλίμα που επικρατούσε ήταν εύφορο και σ’ ένα βαθμό είχε προεκλογικό χαρακτήρα, έστω κι αν απέχουμε 12 μήνες από εκλογές όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε. Όλοι είχαν στο νου τους τις δυσκολίες που περνά ο τόπος, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν διατεθειμένοι να ανοίξουν πόρτες στον Αλέξη των πολλών υποσχέσεων και «δεσμεύσεων» που μ’ ένα άρθρο και ένα νόμο θα έφερνε τη Γη της επαγγελίας!

Η ΣΩΦΡΟΣΥΝΗ…

Τρεις μέρες κράτησε αυτή η εκδήλωση και ειπώθηκαν πολλές αλήθειες χωρίς να φτάνουν σε σημεία ακρότητας και διασυρμού, όπως γίναμε μάρτυρες πριν λίγο καιρό σε ανάλογο «συνέδριο» της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κυριάρχησε η σωφροσύνη και το ενδιαφέρον για ένα καλύτερο αύριο. Το αν αυτό θα επιτευχθεί, εδώ θα είμαστε να το δούμε και να το σχολιάσουμε. Στην προκειμένη περίπτωση, καταγράφουμε και περιγράφουμε σε γενικό πλαίσιο όσα είδαμε, όσα ακούσαμε κι όσα καταλάβαμε!

ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ…

Όσοι είδαν κόντρα Μητσοτάκη-Σαμαρά ας γυρίσουν από το άλλο πλευρό. Ο καθένας απευθύνθηκε στον κόσμο εκείνον που νοιάζεται περισσότερο για τον τόπο, χωρίς ν’ αφήνουν την τύχη της παράταξης σε τυχοδιώκτες.

Ούτε η ακροαριστερά, ούτε η ακροδεξιά έχουν θέση στον Φιλελεύθερο χώρο που εκπροσωπεί και κινείται η ΝΔ. Όλα τ’ άλλα είναι για τους άλλους. Ραντεβού στο επόμενο συνέδριο που θα γίνει στον επόμενο χρόνο όπως τόνισε ο Μητσοτάκης, ο οποίος ανακοίνωσε συνέδριο κάθε χρόνο!

❁ ΤΟ 14ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΔ!

Παρακολούθησα από κοντά τις εργασίες του 14ου συνεδρίου της ΝΔ και εδώ θα καταγράψω όσα αποκόμισα τις τρεις μέρες στο «METROPOLITAN», αρχίζοντας από την συμμετοχή η οποία ήταν άνευ προηγουμένου. Τόσο κόσμο με τόσο ενθουσιασμό σε τέτοια δύσκολη εποχή, πρώτη φορά είδα. ■ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ… Αποδείχτηκε πολύ μικρός ο χώρος του «METROPOLITAN» για να χωρέσει τόσο κόσμο, ο οποίος έφτασε από όλα τα σημεία της χώρας αλλά και του εξωτερικού, κάτι που δεν είναι και τόσο εύκολο, κυρίως οικονομικά, όταν το κόστος μετακίνησης και διαμονής στην πρωτεύουσα δεν είναι ότι καλύτερο. Εν τούτοις, κοντά στις 10.000 άνθρωποι, σύνεδροι-παρατηρητές και άλλοι, τόλμησαν να δώσουν το «παρών» σε μια κορυφαία κομματική εκδήλωση όπως είναι ένα συνέδριο!

❖ ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ…

Δεν απουσίαζε κανείς απ’ όσους έπρεπε να είναι εκεί και ο καθένας έδινε το δικό του στίγμα με την παρουσία του και μόνο. Ο μόνος απών την πρώτη μέρα ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος λόγω τραυματισμού στο πόδι του, απέφυγε τη συμμετοχή λόγω και του συνωστισμού. Πήγε την τρίτη μέρα, την Κυριακή το μεσημέρι και ήταν εκείνος που έκανε την διαφορά με τις τοποθετήσεις του, όπως ήταν αναμενόμενο!

❁ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ 12 ΜΗΝΕΣ!

Την πρώτη μέρα, όπως ήταν φυσικό, τον κυρίαρχο λόγο τον είχε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος μίλησε για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ΝΔ και της χώρας. Αναφέρθηκε σε όλα όσα έγιναν τα τρία χρόνια διακυβέρνησης από τη ΝΔ, κάτω από τις αντίξοες συνθήκες (πανδημία, ενεργειακή κρίση, πόλεμος Ουκρανίας) και χάραξε την από δω και πέρα πορεία τους επόμενους 12 μήνες που θα γίνουν εκλογές, αποκλείοντας το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες πρόωρα! ■ ΠΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ! Όπως ήταν φυσικό, έδωσε απαντήσεις πληρωμένες στην αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία με τον λαϊκισμό της παίζει το τελευταίο της χαρτί. «Κάνουν τεχνητή αναπνοή στην δημαγωγία και δίνουν ανέξοδες υποσχέσεις. Όμορφα λόγια που όμορφα καίγονται», ακούστηκε να λέει σε κάποια αποστροφή στον λόγο του ο πρωθυπουργός κατά το κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου. ❖ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ…

«ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗ» ήταν το σύνθημα του 14ου συνεδρίου της ΝΔ κι αυτό προσπάθησαν να το αποτυπώσουν όλα τα στελέχη που πήραν το λόγο, με πρώτο τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Κάναμε περισσότερα σήμερα απ’ όσα μπορούσαμε να κάνουμε κάτω από τέτοιες και τόσες αντιξοότητες. Εκείνο που κάναμε από το 2019 και δώθε ήταν να γυρίσουμε σελίδα μετά και από την 10ετή περιπέτεια που πέρασε η χώρα που ήταν η εποχή των μνημονίων», είπε.

❁ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ…

Ο πρωθυπουργός έκανε τον απολογισμό των τριών ετών για όλους τους χώρους δίνοντας έμφαση στη θωράκιση της χώρας από επιθέσεις της «απέναντι όχθης» και μίλησε για ένα αργοκίνητο ευρωπαϊκό κράτος που στις δύσκολες στιγμές της ενεργειακής κρίσης δεν έκανε όλα όσα έπρεπε να κάνει, κάτι που τον ανάγκασε να πάρει τα μέτρα στήριξης. ■ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΣΗ! «Ναι, είμαστε με την Δύση όπως πρώτος είχε αναφέρει ο ιδρυτής της ΝΔ το 1974. Είμαστε με τη Δύση οικονομικά, πολιτιστικά, πολιτικά», είπε σε κάποια στιγμή ο Κ. Μητσοτάκης απαντώντας στις μεσοβέζικες στάσεις που κρατά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας στην επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία για να τονίσει: «Ναι, είμαστε με την Ουκρανία διότι, είμαστε με την δημοκρατία και την ελευθερία. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και δεν χωρούν άλλες ερμηνείες»! ❖ ΤΟ ΦΑΝΤΑΖΕΣΤΕ; «Είμαστε εδώ για να κάνουμε προτάσεις και να δίνουμε λύσεις. Είμαστε εδώ για α συγκριθούμε με τους αντιπάλους μας. Φανταστείτε να είχαμε σ’ αυτές τις δύσκολες μέρες Κοτζιά-Καμμένο-Πολάκη-Χριστοδουλοπούλου», είπε ο Κυριάκος και ζήτησε να γίνει η σύγκριση του τότε με το τώρα! ❁ Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ… Φυσικά, ο κ. Μητσοτάκης δεν απέφυγε να κάνει λόγο για τον εκλογικό νόμο με τον οποίο θα γίνουν οι επόμενες εκλογές και έτσι όπως αυτός ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. «Εμείς θα διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία στην δεύτερη κάλπη», είπε.

■ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΝΔ…

Η ΝΔ είναι προοδευτικό δεξιό κόμμα κι αυτό δεν αμφισβητείται, είπε ο Μητσοτάκης κλείνοντας τις εργασίες του 14ου συνεδρίου. Αυτή η αποστροφή του λόγου του μπορεί να θεωρηθεί και ως απάντηση σ’ αυτά που είχε πει λίγο πριν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς περί δεξιάς και κεντροδεξιάς, κάτι που ταρακούνησε κάπως τα νερά του συνεδρίου που μέχρι εκείνη την στιγμή ήταν εντελώς γαλήνια.

❖ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ!..

«Ήρθα εδώ να μιλήσω για την πατρίδα μας. Ίσως για κάποιους να μην είναι πολιτικώς ορθόν να μιλάς για την πατρίδα. Σας λέω λοιπόν πως δεν είμαι με την πολιτική ορθότητα. Είμαι με την πολιτική αλήθεια… δεν υπάρχει κεντροδεξιά χωρίς δεξιά», ήταν τα λόγια του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά που πήρε πάνω του τον χώρο της δεξιάς και της κεντροδεξιάς και κάποιοι θεώρησαν ότι έκανε κόντρα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Άλλο όμως να μιλάει ένας Σαμαράς και άλλο να κάνει ιδεολογική τοποθέτηση κι άλλο να μιλάνε οι Σκουρλέτηδες και οι άλλες ομπρελοκρατούσες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που νόμισαν πως ανακάλυψαν ρήγματα στους κόλπους της ΝΔ!

❁ Η ΔΙΑΦΟΡΑ…

Η διαφορά μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ είναι τεράστια και αυτό δεν χρειάζεται κανείς να είναι πολύ ειδικός για να το δει. Η κοινή λογική λέει ότι τα συνέδρια γίνονται για να καταγράφονται οι απόψεις και όχι οι συνιστώσες. Ο Α. Σαμαράς είναι ΝΔ και έχει διατελέσει πρωθυπουργός σ’ εποχές άγριες για τη χώρα μας όπως ήταν αυτή των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης. Το ότι έχασε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Χρυσή Αυγή και τον Καμμένο καθόλου δεν μειώνει την επί 45 χρόνια παρουσία του στην κεντροδεξιά παράταξη κι έτσι όπως την καθόρισε ο Κ. Καραμανλής.

■ ΟΙ ΡΟΛΟΙ…

Ένας πρώην πρωθυπουργός έχει όχι μόνο το δικαίωμα της άποψης, αλλά την υποχρέωση να την δημοσιοποιεί. Ένας πρώην πρωθυπουργός δεν είναι Πολάκης, Καμμένος, Κοτζιάς και Χριστοδουλοπούλου όπως είπε ο ίδιος ο Κυριάκος. Ο Α. Σαμαράς έχει διαδραματίσει ρόλους από την εποχή της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και ΟΝΝΕΔ και ξέρει πολύ καλά πρόσωπα και καταστάσεις!

❖ Η ΙΣΟΦΑΡΙΣΗ…

Το ότι προσπαθούν τα ΣΥΡΙΖόπουλα να ισοφαρίσουν τα δύο ματς ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ είναι μάταιος κόπος και δεν χωρούν σε σύγκριση. Άλλο η πολιτική τοποθέτηση στο συνέδριο της ΝΔ στο «METROPOLITAN» κι άλλο το κλωτσοσκούφι και οι αγώνες κατς που έγιναν στο ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ! Είπαμε για ανοίγματα σε «μουσαφιρέους» όχι όμως στην αλλοίωση της φιλοσοφίας της παράταξης έτσι όπως την οραματίστηκε ο Εθνάρχης και δημιουργός της. «Η ΝΔ ανήκει στον κεντροδεξιό φιλελεύθερο χώρο κι όσοι την ασπάζονται είναι ευπρόσδεκτοι», έλεγαν στελέχη με ιστορία και δράση διαχρονική στον χώρο. Ναι στο εκκλησίασμα, αλλά στο ιερό ολίγοι είχε πει ο αείμνηστος πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού Κων/νος Μητσοτάκης! Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.