ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

Η ΚΟΡΔΕΛΑ…
Μετά την Μενδώνη στα Γιάννινα σήμερα ο Υπουργός Γ. Γεωργαντάς για τα εγκαίνια μονάδας ποιότητας γάλακτος. Κι αυτός καλά έκανε και ήρθε για αυτό τον συγκεκριμένο σκοπό. Όμως ο κ. Γεωργαντάς σύμφωνα με το πρόγραμμά του θα κάνει μόνο εγκαίνια και επίσκεψη σε περιφέρεια και δημαρχείο! Όλη η άλλη η Ήπειρος των κτηνοτρόφων, των πτηνοτρόφων, των γεωργών δεν μπήκε στο πρόγραμμα του κ. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης!

ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ…
Τι διάολο τους έχει πιάσει αυτούς τους κυβερνητικούς που αποφεύγουν τα δύσκολα τούτες τις δύσκολες ώρες; Πτηνοτροφική μάνα η Ήπειρος, αφού το 70% των προϊόντων στην Ελληνική αγορά είναι από τις τρεις μεγάλες Ηπειρώτικες μονάδες. ΠΙΝΔΟΣ – ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ – ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΑΡΤΑΣ. Κι όμως ούτε μια συνάντηση με εκπροσώπους αυτών των επιχειρήσεων, σε μια περίοδο που δεν περνούν τα καλύτερα λόγω πανδημίας και πολέμου στην Ουκρανία!

ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΝΕΙ!
Πλήττονται η πτηνοτροφία και η κτηνοτροφία όλο αυτό το διάστημα και είδαμε τον κ. Γεωργαντά να προγραμματίζει συνάντηση με Δήμαρχο Ιωαννίνων και Περιφερειάρχη, αλλά τους εκπροσώπους των παραπάνω φορέων φαίνεται δεν άδειασε να τους δει, όταν είναι γνωστό ότι χιλιάδες οικογένειες πλήττονται όλο αυτό τον καιρό, αφού καλαμπόκι, σιτάρι, σόγια, χορτάρι, ρεύμα, αέριο έχουν φτάσει στα ουράνια!

ΟΙ ΚΟΡΔΕΛΕΣ…
Καλά τα γιορτάσια και το κόψιμο κορδελών, κ. Γεωργαντά μας, αλλά ο πρωτογενής τομέας τραβάει της ψυχής του τον τάραχο και εκείνος που πρέπει να νοιαστεί πρώτος είναι ο αρμόδιος υπουργός και αυτός είσαι εσύ. Εσύ όμως κάνεις τόσο δρόμο για μια κορδέλα και αυτό είναι πολύ. Μετά μην απορείτε για τις αντιδράσεις των πολιτών που νοιώθουν σαν αποπαίδια!

❁ Η ΠΕΡΑΤΖΑΔΑ…

Ήρθε στα Γιάννινα η Υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη και, εκτός των άλλων υποχρεώσεών της σε επίπεδο εκπροσώπησης της κυβέρνησης για την Εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου, έκανε και μια περατζάδα στα ιστορικά μνημεία Μουσουλμανικής-Τουρκικής περιόδου. Καλά έκανε, είναι η πρώτη αντίδραση και είναι μέσα στα καθήκοντά της.

■ ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ!
Όμως, όταν γιορτάζεται η απελευθέρωση της πατρίδας από τον Τουρκικό ζυγό, η υποχρέωση ημών των ελεύθερων πολιτών είναι να αποτίουμε φόρο τιμής και σ’ εκείνους που πολέμησαν και άνοιξαν το δρόμο προς την Ελευθερία. Αυτοί δεν ήταν άλλοι από τους Σουλιώτες που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο και που για την ελευθερία της πατρίδας θυσιάστηκαν στα Σουλιώτικα βουνά, στο Μεσολόγγι και αλλαχού.

❖ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ…
Η κ. Μενδώνη ενδιαφέρθηκε και καλά έκανε για τα δημόσια λουτρά στο κάστρο αλλά για το Σούλι και για αναστήλωση καμιάς οικίας των αγωνιστών… τσιμουδιά! Η ίδια πριν δύο χρόνια είχε επισκεφτεί τον χώρο και είχε δώσει ένα σωρό υποσχέσεις για ανάδειξη της περιοχής Σουλίου και της ιστορίας που κάποιοι την θέλουν να μένει κρυμμένη στα χρονοντούλαπα.

❁ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ…
Ο ίδιος ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, που έχει ευαισθησίες περί την ιστορία και τους αγωνιστές, πώς δεν της έκανε μια τέτοια κουβέντα; Δεν αναφέρομαι στο δήμαρχο Ιωαννίνων που κοίταξε τα δικά του μνημεία, αλλά στον Αλ. Καχριμάνη ο οποίος στο παρελθόν έχει κάνει λόγο για αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης όσον αφορά στο Σούλι!

■ Η ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ…
Για το ίδιο θέμα επανέρχεται ο Αντ. Μπέζας με νέα ανάρτησή του, υπενθυμίζοντας τι είχε ειπωθεί σε σύσκεψη στην Περιφέρεια τον Γενάρη του 2020 με την κ. Μενδώνη, όπου είχε αποφασιστεί συγκρότηση επιστημονικής ομάδας για την ανάδειξη του ιστορικού χώρου του Σουλίου για την εφαρμογή σχεδίου, σε συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας και Υπουργείου Πολιτισμού. Κάτι ανάλογο έγινε και τον Ιούνιο του 2021 με αφορμή τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό.

❖ Η ΑΠΟΣΤΡΟΦΗ…
Όλα καλά και άγια τα παραπάνω, αλλά έμειναν όλα σε λόγια και υποσχέσεις. Όχι μόνο αυτά, αλλά η ίδια η υπουργός έδειξε μια αποστροφή να ξανασχοληθεί με το ζήτημα ανάδειξης της ιστορικότητας του Σουλίου, αφού ούτε καν μπήκε στον κόπο να κάνει έστω και μια αναφορά κατά την πρόσφατη παρουσία της στην Ήπειρο.

❁ ΤΟ ΔΟΓΜΑ…
Τα παραπάνω και πολλά άλλα ως παράπονο και παρατήρηση συγχρόνως προς διάφορους αξιωματούχους ταξιδευτές, που είναι του δόγματος ό,τι μπορείς να κάνεις σήμερα… άστο για αύριο! Είναι αυτός ο ζαμανφουτισμός, που φτάνει στα όρια της ασέβειας προς όλους όσους αψήφησαν τον θάνατο και ρίχτηκαν στον γκρεμό για να κρατήσουν ελεύθερο τον τόπο μας. Το έκαναν οι Σουλιώτες και εμείς απλά τους βγάζουμε τη γλώσσα με την αδιαφορία. Ζήτω μας!
■ ΟΙ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΙΣ…
Κρατάει πολλά χρόνια αυτή η «κολόνια» καταπάτησης κοινοτικών εκτάσεων στο Πάπιγκο, το οποίο έτσι κι αλλιώς είναι τουριστικός προορισμός στο Ζαγόρι. Έπεσε στα χέρια μου απόφαση κοινοτικού συμβουλίου Πάπιγκου, βάσει της οποίας και στο παρελθόν είχαν περιφράξει κοινόχρηστο χώρο και είχαν γίνει ανάλογες πράξεις των τότε διοικούντων, για επιβολή προστίμων. Το αιτιολογικό τότε ήταν το αυθαίρετο φράξιμο κοινόχρηστου αγροτικού δρόμου με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φτάνουν οι κάτοικοι στα χωράφια τους!

❖ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ…
Τα παραπάνω, στο μακρινό 1995. Ερχόμενοι στο σήμερα, και για όσα ακούγονται για νέες καταπατήσεις για εξυπηρέτηση φίλων επενδυτών, τα πράγματα διαφοροποιούνται και σύμφωνα με ειδικούς και μη, όλα καλώς καμωμένα και καμία αυθαιρεσία δεν υπάρχει!

❁ ΤΡΕΝΑΚΙ Ή ΠΟΔΗΛΑΤΑ;
Μετά το τρενάκι που θα σφύριζε περιμετρικά της λίμνης Παμβώτιδας, τώρα έρχεται ν’ αλλάξει ο σχεδιασμός και να γίνει ποδηλατόδρομος προς αναψυχή και τέρψη ασκούμενων και μη. Το τρενάκι το είχε σκεφτεί ο Λευτέρης Καλογιάννης, ενώ τον ποδηλατόδρομο κάποιοι «άλλοι» που έβαλαν στο τρυπάκι τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να το υποσχεθεί το περασμένο φθινόπωρο σε εκδήλωση προσυνεδριακή.

■ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ…
Ό,τι καλύτερο η αξιοποίηση περιμετρικά και όχι μόνο της λίμνης, αλλά οι αντιξοότητες τεράστιες που καθιστούν την υπόσχεση όνειρο, όπως όνειρο είναι και η έκδοση προεδρικού διατάγματος προστασίας της λίμνης που σέρνεται εδώ και τριάντα χρόνια. Δεν ξέρω ποιοι έβαλαν τον Κυριάκο να υποσχεθεί κάτι τέτοιο, αλλά μάλλον τον παρέσυραν και θα τον αφήσουν εκτεθειμένο!
❖ Η ΚΟΥΒΕΝΤΑ…
Πρόσφατα έγινε μια κουβέντα στο υπουργείο Σκέρτσου με αντιπροσωπεία παραγόντων των Ιωαννίνων παρουσία της βουλευτής Μαρίας Κεφάλα, όμως απουσίαζαν ο Φορέας της Λίμνης, (αν εξακολουθεί να υφίσταται) και κυρίως ο Δήμος Ιωαννιτών και η Περιφέρεια. Αυτό και μόνο δείχνει ότι δεν πρόκειται πολύ σύντομα να γίνει πραγματικότητα η υπόσχεση του πρωθυπουργού περί αξιοποίησης των χώρων περιμετρικά της λίμνης.

❁ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ…
Έχει πέντε βουλευτές ο νομός Ιωαννίνων, δύο εξ’ αυτών σε θέσεις ευθύνης: ο Κώστας Τασούλας, πρόεδρος της Βουλής και ο Γ. Αμυράς, υφυπουργός Περιβάλλοντος, άρα και ο καθ’ ύλην αρμόδιος, που όμως απουσίαζαν οι τέσσερις από την σύσκεψη με τον Σκέρτσο. Δεν ενδιαφέρονται ή δεν πιστεύουν ότι μπορεί να υλοποιηθεί η σκέψη και υπόσχεση Μητσοτάκη;

■ Η ΣΚΟΥΦΙΑ…
Θα της φέρουμε την σκούφια γύρα της ΤΕΡΝΑ που ασχολείται με τα σκουπίδια, λένε κύκλοι της Περιφέρειας και εκθειάζουν το νομικό έργο της Γεωργίας που χειρίζεται το θέμα. «Εμείς είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις και στις δεσμεύσεις μας. Το μπαλάκι το ρίχνουμε στην επιχείρηση που διευθύνει ο περιβόητος Αγραφιώτης», μας λένε οι ίδιοι κύκλοι και αυτά που λένε και τα εννοούν και τα πιστεύουν. Ωστόσο, η ΤΕΡΝΑ μιλάει για 3,1 εκατ. τα οποία επιμένει να διεκδικεί και τα κάνει απαιτητά!

❖ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ…
Ειδική εκδήλωση αφιερωμένη στην γυναίκα διοργανώνει ο Δήμος Ζίτσας κι έχουν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Γιώργος Κώτσηρας και ένας λαμπρός εισαγγελικός λειτουργός, ο κ. Ευάγγελος Μάστακας, καθώς κι άλλοι ειδικοί! Τον κ. Κώτσηρα δεν τον ξέρουμε αλλά για τον κ. Μάστακα, αντιεισαγγελέα Εφετών, έχουμε να γράψουμε τα καλύτερα και όχι για να τον… χαϊδέψουμε, αλλά διότι παρακολουθώντας την πορεία του ως λειτουργού στην Δικαιοσύνη έχουμε να του καταλογίσουμε μόνο Αξιοσύνη.

❁ Η ΣΦΡΑΓΙΔΑ…
Ο κ. Μάστακας είναι από κείνους που απ’ όπου κι αν πέρασε ως εισαγγελικός λειτουργός, έβαλε την σφραγίδα του και άφησε θετικό αποτύπωμα. Ξέρω πως στη σεμνότητά του δεν ταιριάζουν τα καλά λόγια, αλλά είναι στην δική μας ευχέρεια και υποχρέωση να εξάρουμε το έργο ενός τέτοιου λειτουργού. Ένα παράδειγμα σωστής και υπεύθυνης υπηρέτησης του χώρου της δικαιοσύνης ήταν η απόφαση στην πολύκροτη υπόθεση της «κλοπής» εικόνων που απασχόλησε την κοινή γνώμη σε πανελλήνιο επίπεδο. 

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.