ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΘΑ ΠΡΟΚΑΝΕΙ;
Το ζητούμενο πλέον είναι αν ο Μ. Ελισάφ θα προκάνει να συνδέσει με μεγάλα έργα το πέρασμά του από τον Δήμο Ιωαννιτών, στον οποίο από εκατονταετίες έχει ζήσει κι έχει μεγαλώσει Ισραηλιτική κοινότητα, της οποίας ο κ. Ελισάφ είναι εκλεκτό μέλος. Αν ένα μέλος της Ισραηλιτικής κοινότητας, ο μοναδικός δήμαρχος της χώρας με προεκτάσεις σε όλη την Ευρώπη και αλλαχού εκτός Ισραήλ θα βάλει την δική του σφραγίδα σε έργα της πόλης μας, κάτι που είναι έντονη επιθυμία του, θα φανεί.
 ΚΑΤΙ ΚΙΝΕΙΤΑΙ!
Το ότι έχει αρχίσει κάτι να κινείται στην πόλη, αυτό μπορεί να πιστωθεί στα θετικά της δημοτικής αρχής Μ. Ελισάφ. Και πάλι το ζητούμενο είναι αν θα προκάνει σ’ αυτή την θητεία ή θα ζητήσει και δεύτερη ως είθισται με όλους τους τοπικούς και περιφερειακούς άρχοντες πλην Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία από το 2002 στην αρχή ως νομαρχία και από το 2010 ως Περιφέρεια Ηπείρου, έχει περιέλθει εις χείρας Μετσοβίτη!
 ΟΧΙ ΣΤΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ!
Αλλά όταν τόσο σοβαρά ζητήματα ανατίθενται σ’ εκείνους που είναι «χρεοκοπημένοι» στον δικό τους βίο τον επαγγελματικό πώς να περιμένεις να επιτύχει στα έργα του δημοσίου; Τα «φιλαράκια» δεν κάνουν τη διαφορά κι αυτό ας το έχουν υπόψη όσοι διαχειρίζονται εκ θέσεως ευθύνης τα κοινά γενικώς. Οκτώ χρόνια κράτησε ο διαγωνισμός για επέκταση βιολογικού!'

❁ ΩΣ ΦΑΡΣΑ!..
Ρόδα είναι και γυρίζει τελικά η ζωή. Μάλιστα, η ιστορία επαναλαμβάνεται ενίοτε και ως φάρσα. Τρανό παράδειγμα η περίπτωση της διεκδίκησης του στρατοπέδου Βελισσαρίου στα Ιωάννινα εκ μέρους της σημερινής δημοτικής αρχής, η οποία σε παρελθόντα χρόνο και υπό άλλο σχήμα είχε απεμπολήσει κάθε δικαίωμα με το αιτιολογικό ότι δεν έφτανε το 65% της παραχώρησης και το ήθελαν όλο το στρατόπεδο για την πόλη.

■ Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ…
Την προηγούμενη εβδομάδα ο Μ. Ελισάφ, δήμαρχος Ιωαννίνων, συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Ν. Χαρδαλιά και συζήτησαν παραχώρηση μέρους (;) του στρατοπέδου στην πόλη. Το σπουδαίο ήταν ότι ο κ. Ελισάφ παρέδωσε στον Χαρδαλιά τη μελέτη που είχε συνταχθεί επί εποχής Ν. Γκόντα και που τόσο πολεμήθηκε από τον νυν δήμαρχο που τότε ήταν παρά τον Φ. Φίλιο και που ήταν της τακτικής « ή όλο ή τίποτα»!

❖ ΣΤΗ ΜΟΥΡΗ!
Η ίδια η ιστορία έρχεται να τριφτεί στη μούρη όλων όσων αντιδρούσαν εκείνη την περίοδο για άκρως αντιπολιτευτικούς λόγους και που ήταν της λογικής και τακτικής του να μη γίνει τίποτα σ’ αυτό τον τόπο για να ισοφαριστεί το δικό τους πέρασμα των μηδαμινών επιδόσεων και αποδόσεων επί τρεις θητείες δημαρχίας Φ. Φίλιου!

❁ Η ΣΦΡΑΓΙΔΑ…
Αν σήμερα υπάρχει μια σύγχρονη πόλη, αυτό οφείλεται στις θητείες Α. Παπασταύρου και Ν. Γκόντα που αψήφησαν το πολιτικό κόστος κι έβγαλαν την πόλη από την οπισθοδρόμιση και τον μαρασμό. Η σφραγίδα θητείας Ν. Γκόντα είναι παντού στην πόλη κι αυτό δεν αμφισβητείται ούτε από πολίτες ούτε από πολιτικούς!

■ Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ 2009…
Πάνω στα χνάρια του Ν. Γκόντα πάει να πατήσει ο Μ. Ελισάφ και το ζητούμενο είναι αν ο ίδιος έχει αντιληφθεί ότι οι εποχές έχουν αλλάξει. Ωστόσο, το ότι παρουσίασε την μελέτη Γκόντα του 2008 για την παραχώρηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου είναι προς την θετική κατεύθυνση όπως προς την θετική κατεύθυνση κινείται ο εξωραϊσμός και η ανάδειξη του «Γιαννιώτικου Σαλονιού» που τα τελευταία 12 χρόνια είναι εγκαταλειμμένο και γι’ αυτό ευθύνονται οι δημοτικές αρχές που μεσολάβησαν από το 2010 και μετά!

❖ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ…
Να τιμηθεί ο Θόδωρος Αγγελόπουλος ζητούν 101 πολίτες των Ιωαννίνων, οι οποίοι ζητούν να δοθεί το όνομά του σε ένα δρόμο ή σε μια πλατεία της πόλης μας. Να τιμηθεί για την προβολή που έκανε στην πόλη μας μέσω των κινηματογραφικών ταινιών που γύρισε σ’ αυτή λόγω των τοπίων και του καιρού που επικρατούσε κι επικρατεί στα Γιάννινα.

❁ ΤΑ ΕΡΓΑ…
Ο «ΘΙΑΣΟΣ» και οι «ΚΥΝΗΓΟΙ» είναι δύο από τα έργα του Αγγελόπουλου που γυρίστηκαν στα Γιάννινα πριν από 45 περίπου χρόνια καθώς και η «ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ» που γυρίστηκε το 1970 και στο Ζαγόρι και η οποία αναφέρεται σ’ ένα αληθινό περιστατικό που συνέβη σε χωριό της Θεσπρωτίας και είχε να κάνει με τη δολοφονία του μετανάστη συζύγου από τη σύζυγο και τον εραστή της και το «φύτεμά» του στον κήπο με τα σκόρδα!

■ ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ… ΤΙΜΗΤΕΣ!
Καμία αντίρρηση, να τιμάται ο κάθε ένας που τίμησε την πόλη, είτε ντόπιος, είτε ξένος και αυτό είναι στις υποχρεώσεις των τοπικών εξουσιών. Όμως να μην γίνονται διακρίσεις και να αποδίδεται σεβασμός όπως αρμόζει και ανάλογα με την προσφορά του καθενός. Η λησμονιά και η αδιαφορία και τα γρανάζια της γραφειοκρατίας να μην γίνονται εμπόδια για την απόδοση της τιμής, μικρής ή μεγάλης.

❖ ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ…
Το 2015 τον Φεβρουάριο ταξίδεψε για την αιωνιότητα ο τεράστιος Βάρδος της ηπειρωτικής δημοτικής παράδοσης Αλέκος Κιτσάκης, ο οποίος δίκαια απόκτησε τον τίτλο «το Αηδόνι της Ηπείρου» και η πολυτραγουδισμένη πόλη των Ιωαννίνων ακόμη ν’ αποδώσει την τιμή που οφείλει προς τον καλλιτέχνη που ταξίδεψε την Ήπειρο και τα Γιάννινα σε όλης της Γης τους Ηπειρώτες.

❁ Η ΤΙΜΗ…
Ο Αλέκος Κιτσάκης ήταν εκείνος που κράτησε συντροφιά στους απανταχού Ηπειρώτες της διασποράς με τα τραγούδια που έσταζαν Γιάννινα και μοσχοβολούσαν Ήπειρο. Ήταν εκείνος που ταξίδεψε σε Αμερική, Αυστραλία, Ευρώπη και κουβαλούσε με τα τραγούδια του την Ήπειρο και την πρωτεύουσά της και ο Δήμος Ιωαννιτών την δεκαετία του 2000 τον τίμησε σε ειδική εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο, στο οποίο δεν έπεφτε καρφίτσα μέσα κι έξω από την αίθουσα.

■ ΤΑ ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ…
Τα περισσότερα μουσικά ακούσματα του Αλ. Κιτσάκη ξεχειλίζουν από Γιάννινα – λίμνη και γενικά η ιστορία της πόλης κατά τους χρόνους της σκλαβιάς αλλά και στα χρόνια της απελευθέρωσης. Αυτό σημαίνει ότι η πόλη από σεβασμό θα έπρεπε να συμπεριφερθεί ανάλογα και να επιστρέψει ελάχιστο από τον σεβασμό στην μνήμη του «βαπτίζοντας» ένα δρόμο ή μία πλατεία με το όνομά του.

❖ ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ…
Καλλιτέχνης ο Αγγελόπουλος, καλλιτέχνης και ο Αλέκος Κιτσάκης! Πρώτα ο Κιτσάκης έπρεπε να έχει αποκατασταθεί εκ μέρους του Δήμου Ιωαννιτών ως ο μέγιστος τραγουδιστής της στη συνέχεια οποιοιδήποτε άλλοι.

❁ ΧΩΡΙΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ!
Να δείτε που ούτε δρόμος ούτε πλατεία ούτε καν πινακίδες θα μπουν όπου θα αναγράφονται τα ονόματα εκείνων που τίμησαν με το έργο τους την πόλη μας. Γράφω πινακίδες διότι η αρμόδια επιτροπή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση κάτι τέτοιο επικαλείται, δηλαδή έλλειψη πινακίδων, και δεν προβαίνει στην τακτοποίηση της εκκρεμότητας στην περίπτωση του Αλ. Κιτσάκη από το 2015! Ας ελπίσουμε ότι κάποιοι θα ξυπνήσουν από τον τόσο βαθύ λήθαργο και θα κάνουν τ’ αυτονόητα!

■ ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΑΣΟΚ!
«Θα το κάνουμε κι εμείς όπως το έκανε το ΠΑΣΟΚ το 1981. Τότε που οι κομματικοί διορίζονταν σε θέσεις εξουσίας. Αυτό θα κάνουμε για να ελέγξουμε τους αρμούς, της εξουσίας και όχι όπως κάναμε την ΠΦΑ. (Πρώτη φορά Αριστερά)». Το είπε η κυρά Τασία σε κομματική μάζωξη του ΣΥΡΙΖΑ και μας θύμισε αυτό που λέει ο λαός μας «αν ξαναγίνω νύφη ξέρω πώς θα προσκυνήσω»!

❖ Ο ΚΡΥΦΟΣ ΚΑΗΜΟΣ…
Αυτό το περί του ελέγχου των αρμών της εξουσίας παίζει σε όλη την διάρκεια του ΣΥΡΙΖΑϊσμού και είναι ο κρυφός καημός τους και το απωθημένο τους. Το πάλεψαν με νύχια και με δόντια αλλά δεν τους έκατσε. Το 2016 επί εποχής ανακατανομής των τηλεοπτικών αδειών μέσω των βοσκοτοπίων του συντρόφου τους Καλογρίτσα προσπάθησαν να στήσουν ΣΥΡΙΖΑϊκό τηλεοπτικό κανάλι αλλά δεν τους έκατσε. Ήταν ερασιτέχνες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της κυβερνητικής τους θητείας.

❁ ΩΣ…ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ!
Ξαναβγαίνει ο Καλογρίτσας τώρα ως… μετανοούσα Μαγδαληνή και ζητάει τα 3 εκατομμύρια ευρώ που τους έδωσε για το κανάλι και συν τοις άλλοις, τους χρεώνει και την πτώχευσή του ως επιχειρηματίας! Να θυμίσουμε τι έκανε στα μεγάλα έργα, κυρίως στην Πελοπόννησο, όπου τα τεμάχιζαν για να τα παίρνει πιο εύκολα ο σύντροφός τους και τα οποία μαράζωναν επειδή δεν μπορούσε να τα υποστηρίξει οικονομικά.

■ Η ΣΤΗΡΙΞΗ…
Κάπου εκεί μπαίνει και οικονομική στήριξη έκδοσης εφημερίδας, η οποία εντελώς τυχαία, λέγεται ότι κόστισε 3 εκατομμύρια ευρώ, τόσα όσα ζητάει πίσω ο Καλογρίτσας! Όλα αυτά για να ελεγχθούν οι αρμοί της εξουσίας όπως λένε και ξαναλένε τα ΣΥΡΙΖόπουλα. Όλα τα παραπάνω τ’ αποκαλύπτει το πρώην κολλητάρι τους ονόματι Καλογρίτσας! 

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.