ΤΟΛΜΗΡΑ
Ο ΑΝΑΣΤΕΝΑΓΜΟΣ…
Εδώ που τα λέμε, ένα βαθύ αναστεναγμό τον έβγαλε ο Αλ. Καχριμάνης όταν πληροφορήθηκε εκ χειλέων Α. Μπέζα ότι το «Πανεπιστήμιο» παραχωρείται στον Δήμο. Αναστεναγμός διότι το μπαλάκι κάποια στιγμή βρέθηκε στα χέρια του, το οποίο όμως από την πάνω πλατεία το έκανε… πάσα στην κάτω πλατεία, το άρπαξε ο Ελισάφ και τώρα καλείται να παίξει μπάλα εκτός από το να άδει λαϊκά και ελαφρολαϊκά άσματα σε εορταστικές εκδηλώσεις!
Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ…
Στην δήλωση Α. Μπέζα δεν είδα ν’ αναφέρεται η ικανοποίηση στην επιθυμία που εκδήλωσε πολύ όψιμα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να δοθούν σ’ αυτό το κτήρια φάτσα στην Δομπόλη με το αιτιολογικό ότι ήταν «δικό τους» κάποτε! Από τότε που έφυγαν οι σχολές από την Δομπόλη και μεταφέρθηκαν στην Πανεπιστημιούπολη, αν καλά θυμάμαι, ουδέποτε η Πανεπιστημιακή κοινότητα είχε ενδιαφερθεί για το παλιό Πανεπιστήμιο. Μάλλον ντουφεκιές για την τιμή των όπλων!
ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ!
Μέχρι εδώ και μετά την απόδοση του «Πανεπιστημίου» στον Δήμο αρχίζουν τα δύσκολα και πρέπει να γίνει αγώνας δρόμου από τον Δήμαρχο Μ. Ελισάφ ώστε μέσα στα δύο επόμενα χρόνια να έχει μεταφέρει το δημαρχείο στη νέα θέση για να πιστωθεί εκείνος ένα πολύ μεγάλο έργο: Δεν έχει παρά να βάλει φτερά στα πόδια του αν θέλει να τον θυμούνται για κάτι οι Ηπειρώτες. Αλλιώς…
Η ΔΩΡΕΑ…
Για την ιστορία, ν’ αναφερθεί ότι ο συγκεκριμένος χρόνος είναι δωρεά εν ζωή από τον ιερό ναό Περιβλέπτου το 1962 για την Ίδρυση σχολής τεχνικών, βοηθών εργοδηγών Ιωαννίνων αλλά στη διαδρομή εκεί φιλοξενήθηκαν οι πρώτες Πανεπιστημιακές σχολές μέχρι την μεταφορά τους στην Πανεπιστημιούπολη. Στη συνέχεια παραχωρήθηκε μέρος των κτηρίων στην Εφορία – Μηχανολογικό και στο Πειραματικό σχολείο.
❁ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!
Επιτέλους! Η ντροπή της πόλης που κρατά για 40 περίπου χρόνια φαίνεται να κάνει τα πρώτα βήματα στο ξέπλυμα! Ο λόγος για τα ερείπια του πρώτου κτηρίου στο οποίο εγκαταστάθηκαν οι πρώτες Πανεπιστημιακές σχολές στην Ήπειρο το 1964. Παραδίδονται επίσημα προς αξιοποίηση στο Δήμο Ιωαννιτών, του οποίου αίτημα ικανοποίησε η ΕΤΑΔ!
■ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ…
Τα καλά νέα τα ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΤΑΔ Αντ. Μπέζας, ο οποίος ανέφερε ότι ενοικίαση θα γίνει για 20 χρόνια με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα 20 και όχι για 99 χρόνια όπως γίνονταν σε άλλες περιπτώσεις με την ευθύνη ανακαίνισης των κτηρίων από τον ίδιο τον Δήμο Ιωαννιτών ο οποίος θα είναι ο ενοικιαστής.
❖ ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ…
Είμασταν νιοί και γεράσαμε να γράφουμε και να λέμε ότι πρέπει να τελειώσει αυτό το αίσχος το οποίο ντρόπιαζε όλους τους Γιαννιώτες και τους Ηπειρώτες και ήταν και μια ασέβεια προς όλους εκείνους που πρωτοστάτησαν να γίνει το Πανεπιστήμιο στα Γιάννινα. Ήταν πανηπειρωτικό αίτημα να γίνει αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης με την αξιοποίηση του κτηρίου στην Δομπόλη από το οποίο χιλιάδες Ελληνόπουλα φοίτησαν, αποφοίτησαν και κυριάρχησαν στις επιστήμες μέχρι και στο πολιτικό στερέωμα της χώρας μας!
❁ ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ!
Έγινε μια προσπάθεια επι εποχής Δ. Πανοζάχου το 2004 να μπει σε τροχιά ανακαίνισης και αξιοποίησης το παλιό Πανεπιστήμιο αλλά η πολιτεία από τότε και μέχρι σήμερα δεν είχε την πρόθεση να το παραχωρήσει σε νέους ιδιοκτήτες – ενοικιαστές για αγνώστους λόγους! Προτιμούσαν όλοι οι υπεύθυνοι διαχειριστές αυτού του δημόσιου περιουσιακού στοιχείου να απολαμβάνουν (!) αυτή την ντροπή από το να το αποδώσουν στην πόλη της οποίας περιουσιακό στοιχείο έπρεπε ν’ αποτελεί! Μάλιστα, τότε έγινε και ανάλογη μελέτη!
■ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ!..
Κάποια στιγμή κινήθηκε η Περιφέρεια η αιρετή να το πάρει προς αξιοποίηση αλλά στον τόπο τα βιολιά διότι, έλεγαν, δεν το επιτρέπει η Αποκεντρωμένη. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν συνέβη και το παλιό Πανεπιστήμιο χάσκει εκεί στην Δομπόλη προκαλώντας την λύπη όλων όσων περιδιαβαίνουν από μπροστά του.
❖ Η ΕΡΩΤΗΣΗ Μ. ΚΕΦΑΛΑ…
Το όλο ζήτημα άρχισε να ζεσταίνεται από τις πρώτες μέρες διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μάλιστα, αν θυμάμαι καλά, ήταν από τις πρώτες ερωτήσεις στη Βουλή, αν όχι η πρώτη, της βουλευτού Μαρίας Κεφάλα. Στη συνέχεια ήλθε ο Καχριμάνης για να φτάσει στον Ελισάφ, ο οποίος το έβαλε επιτακτικά στον Μητσοτάκη καθότι φιλαράκια και μόλις προχθές ο πρόεδρος της ΕΤΑΔ Αντ. Μπέζας ανακοίνωσε τα καλά νέα.
❁ ΩΣ ΗΠΕΙΡΩΤΗΣ!
Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ο Α. Μπέζας και ως Ηπειρώτης αλλά και σαν πρόεδρος ΕΤΑΔ το πάλεψε και κατάφερε να γίνει το πρώτο βήμα αποκατάστασης των ερειπίων του πρώτου Πανεπιστημιακού χώρου στην Ήπειρο. Προσέξτε! Δεν έγινε παραχώρηση στον Δήμο αλλά ενοικίαση, κάτι που δεν είναι ότι καλύτερο. Αλλά έγινε κάτι από εκεί που όλα ήταν μαύρα και θεοσκότεινα.
■ Η ΕΥΘΥΝΗ…
Τώρα απομένει στον Δήμο Ιωαννιτών να αναλάβει την ευθύνη του εξωραϊσμού και της αξιοποίησης του κτηρίου, που λόγω της ιδιομορφίας του, δεν είναι και πολύ εύκολη υπόθεση. Η αρχιτεκτονική και η πολεοδομική τάξη θα πρέπει να είναι τέτοια έτσι ώστε να επιτρέπει την όσο γίνεται καλύτερη αξιοποίηση των χώρων που έχουν απομείνει. Μέσα από τα ερείπια πρέπει, εκτός των άλλων, να αποκατασταθούν μνήμες του παρελθόντος.
❖ ΟΙ ΠΟΡΟΙ…
Πρέπει ο Δήμος τώρα να βρει τους πόρους εκείνους που θα βάλουν μπροστά την ανακαίνιση με σκοπό την μεταφορά του δημαρχείου εκεί όπως έχουν δεσμευτεί. Τουλάχιστον εκεί μπορούν να μεταφερθούν πολλές υπηρεσίες του Δήμου, οι οποίες σήμερα βρίσκονται σκόρπιες στο κέντρο της πόλης σε ενοικιαζόμενα κτήρια, κάτι που επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Δήμου. Τουλάχιστον για 20 συν 20 χρόνια ο Δήμος Ιωαννιτών θα έχει μόνιμη στέγη.
❁ Η ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ…
Μια ακόμη διάκριση για το ΖΑΓΟΡΙ GO GREEN εξασφάλισε η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ από τον «ECONOMIST» αυτή τη φορά για την πρωτοβουλία της επιχείρησης να χρησιμοποιήσουν πρώτοι στον κλάδο τους ανακυκλωμένο πλαστικό στις συσκευασίες. Το βραβείο απένειμε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Θεσσαλονίκη την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα και το παρέλαβε ο για έκτη φορά εκλεγμένος πρόεδρος του Δ.Σ. της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ κ. Ν. Χήτος!
■ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ!..
Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ είναι πρωτοπόρα στην χρησιμοποίηση ανακυκλωμένου πλαστικού αποδεικνύοντας εμπράκτως τον σεβασμό της στην προστασία του περιβάλλοντος. Η επιχείρηση διεκδικεί την πρωτιά μακράν πολλών άλλων ομοειδών επιχειρήσεων σ’ αυτό τον τομέα και αυτό πρέπει να επισημαίνεται για να βρεθούν κι άλλοι παρόμοιοι ευαίσθητοι περιβαλλοντικά.
❖ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ…
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τιμόνι της ΧΗΤΟΣ ΑΒΒΕ βρίσκεται ο Ν. Χήτος και μάλιστα στη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. είναι πολλά χρόνια με τελευταία εκλογή στις αρχές του καλοκαιριού όπου έγιναν ουσιαστικές αλλαγές στην διοίκηση. Μετά την παραίτηση του έτερου μεγαλομετόχου Βασίλη Χήτου, στο Δ.Σ. ορίστηκαν τρία νέα μέλη τα οποία είναι μακροχρόνια εργαζόμενοι στην εταιρία και λόγω της αξίας τους και της προσφοράς τους αξιοποιούνται από αυτήν. Πρόκειται για τους Γιάννη Σώτο Δ/ντή Δημ. Κασκάνη και Περικλή Κατριβάνο, στελέχη της επιχείρησης. Αυτό σημαίνει ότι ο Ν. Χήτος στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα στελέχη της επιχείρησης, η οποία στο δυναμικό της έχει περί τους 400 εργαζόμενους.
❁ Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ…
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας εκ των δημιουργών αυτού του κολοσσού ο Άλκης Χήτος εξακολουθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην επιχείρηση και μάλιστα έχοντας την υψηλή εποπτεία της λειτουργία. Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι ο γνωστός σε όλους μας από τις πολυσχιδείς ενασχολήσεις του στο επιχειρηματικό στερέωμα της Ηπείρου, Άλκης χαίρει της εκτίμησης και του σεβασμού των εργαζομένων στον όμιλο!
Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.