ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

❁ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ
Είναι αλήθεια κι όχι παραμύθι όπως το είχαν φτιάξει στο νου τους ορισμένοι τοπικοί άρχοντες που στο παρελθόν την είχαν δει και δικαστές. Είναι αλήθεια ότι καμιά 100αριά δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ιωαννιτών κρίθηκαν αθώοι από το συμβούλιο πλημελειοδικών Ιωαννίνων, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος κατά την περίοδο που στον Δήμο Δήμαρχος ήταν ο Ν. Γκόντας και που πάνω σ’ αυτή την κατηγορία είχαν στήσει την καριέρα τους ο Φ. Φίλιος συμπαρομαρτούντος του σημερινού δημάρχου Μ. Ελισάφ και του πρώην δημάρχου Θ. Μπέγκα και της λοιπής παρέας αυτών.

■ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΙ...
Πού πήγαν τα λεφτά ρωτούσαν τότε μ’ ένα στόμα Φίλιος - Ελισάφ και αναφερόταν στις δαπάνες λειτουργίας της ΑΔΕΙ! Πάνω σ’ αυτό το ερώτημα - καταγγελία έστησαν το κατηγορητήριο εναντίον της Δημοτικής Αρχής Γκόντα, για να ξανακαβαλήσει την εξουσία ως δήμαρχος ο Φίλιος και ως εκκολαπτόμενος δήμαρχος ο Μ. Ελισάφ. Πάνω σ’ αυτό το «κατηγορητήριο» έστησαν τον δικό τους χορό και έβαλαν σε περιπέτεια 104 δημοτικούς συμβούλους στην αρχή για να καταλήξουν 64 οι οποίοι επί μία δεκαετία έτρεχαν στην δικαιοσύνη για να δώσουν απαντήσει πού πήγαν τα λεφτά!

❖ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!
Τελικά μόλις πρόσφατα η Δικαιοσύνη έδωσε με αθωωτική της απόφαση απάντηση ότι τα λεφτά χρησιμοποιήθηκαν για την σωστή λειτουργία της ΑΔΕΙ η οποία είχε στηθεί επί δημαρχίας Γκλίναβου και είχε σαν σκοπό την δημοτική δράση και μόνο...

❁ ΕΝΤΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ...
Το τι έλεγαν τότε Φίλιος - Μωυσής δεν λέγεται. Ήταν εκείνοι οι οποίοι έστειλαν την υπόθεση στη Δικαιοσύνη, η οποία ύστερα από 11 χρόνια (;) αποφάσισε ότι ουδείς ευθύνεται δι’ ουδέν. Μια απόφαση που ανακούφισε αρκετό κόσμο που σύρθηκε στην Δικαιοσύνη διότι τότε έπρεπε να επανέλθει στον δημαρχιακό θώκο ο Φίλιος με την παρέα του συμπεριλαμβανομένου του σημερινού δημάρχου, τον οποίο ο Φίλιος είχε αξιοποιήσει στο χώρο του πολιτισμού όπου ο ίδιος προσέφερε εκτός από τις υπηρεσίες και το καλλικέλαδο της φωνής του καθότι ο ίδιος αοιδός.

■ ΚΕΦΑΛΗ ΕΠΙ ΠΙΝΑΚΙ...
Κάπου εκεί μετά το 2014 και όταν ο σημερινός σέμπρος στη Δημοτική Αρχή, τότε αντιπολιτευόμενος στον Θ. Μπέγκα, Άρης Μπαρτζώκας ήταν από εκείνους που ζητούσε επιμόνως την κεφαλή επί πίνακι της Δημοτικής Αρχής Ν. Γκόντα, ο οποίος μιλούσε για κατασπατάληση χρημάτων τα οποία μοιράζονταν μεταξύ γνωστών και φίλων και ότι γίνονταν εξαγορά ψήφων! Μάλιστα ο κ. Μπαρτζώκας ζητούσε επιμόνως την συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον Θ. Μπέγκ για να ενημερωθεί ο κόσμος και να αποδοθούν ευθύνες.

❖ Η ΑΠΟΦΑΣΗ
Βγήκε η αθωωτική απόφαση και ούτε μια κουβέντα από κανέναν απ’ όσους έκαναν τους εισαγγελείς και τους «δικαστές» εκείνη την περίοδο. Τσιμουδιά από τους τότε κατηγόρους και νυν συμπέθερους στην Δημοτική Αρχή; Ξέρω! Θα περιμένουν την καθαρογραφή της απόφασης για να μιλήσουν, αν μιλήσουν! Αλλά τι να πουν; Μια συγγνώμη απ’ όλους που έβαλαν στο κάδρο της ευθύνης δεν φτάνει για την αποκατάσταση της τάξης. Μια αναγνώριση του λάθους τους κι αυτό είναι μικρό. Ας τα κάνουν και τα δύο αν σέβονται τον εαυτό τους! Το όλο ζήτημα όμως δεν τελειώνει εδώ...

❁ ΟΙ ΙΔΙΟΙ
Ούτε μια κουβέντα από τους τότε κατηγόρους που στο ενεργητικό τους έχουν μια «ληστεία» 1,5 εκατομμυρίων από τα ταμεία του Δήμου και μια αυτοκτονία και δύο δολοφονίες. Ούτε μια κουβέντα από τους τότε και κάποιους νυν και τα παπαγαλάκια εκείνης της εποχής που οργάνωναν δίκες και έφταναν σε σημείο να βγάζουν και δικαστικές αποφάσεις!

■ ΟΙ ΠΛΗΓΕΣ...
Όλων αυτών το παραμύθι δεν είχε το αναμενόμενο αίσιο για τους ίδιους τέλος και είναι εκτεθειμένοι απέναντι στους πολίτες και στην τοπική κοινωνία, όσο κρατούν σιωπή. Η Δικαιοσύνη αποφάσισε την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων που οι ίδιοι τους είχαν καταστήσει, ενώ κάποιοι από αυτούς έφυγαν από την ζωή με την ρετσινιά του καταχραστή. Λυπάμαι πολύ που τους ξύνω πληγές, αλλά έπρεπε κάποιος να τα ψάλλει!

❖ Η ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΗΣΗ...
Στην πολιτική ισχύει το ποτέ μη λες ποτέ, διότι δεν μπορείς να προεξοφλήσεις το μέλλον. Τα έφερε η κατάσταση και όχι η μοίρα να συγκατοικήσουν οι πρώην αντίπαλοι - εχθροί με πρόσχημα το καλό του τόπου. Ο πρώην δήμαρχος των πραγματικών έργων κατά γενική ομολογία Ν. Γκόντας, βρίσκεται σε συνεργασία με τους πρώην διώκτες του! Διώκτες οι οποίοι όμως όταν πληροφορήθηκαν την αθωωτική απόφαση μέχρι στιγμής δεν έμαθα να έχουν πει κάτι!

❁ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ
Έγραψα δήμαρχος των έργων για τον Νίκο Γκόντα και δεν είναι δική μου άποψη, αλλά γενική άποψη των Γιαννιωτών, οι οποίοι συγκρίνουν την οκταετία Γκόντα με ό,τι είχε προηγηθεί και με ό,τι ακολούθησε μετά απ’ αυτή. Ήταν η εποχή που άλλαξε η πόλη σε όλα τα μήκη και τα πλάτη και η οποία εποχή δεν μπορεί να συγκριθεί με ό,τι ακολούθησε μέχρι και σήμερα. Ξέρω ότι χαλάω καρδιές, αλλά έχω την κακή συνήθεια να μην ξεχνώ...

■ ΟΧΙ ΣΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ!
Ενάντια στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών και την δημιουργία αιολικών πάρκων στα Θεσπρωτικά όρη στην Λάκκα Σούλι ήταν αφιερωμένες δύο συνελεύσεις που έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο στις Τοπικές Κοινότητες Παπαδάτων και Θεσπρωτικού Πρεβέζης. Η Επιτροπή Αγώνα προσπάθησε να ενημερώσει τους κατοίκους όλων των περιοχών της Κάτω Λάκκας Σουλίου για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν σ’ ολόκληρη την περιοχή από το ενδεχόμενο δημιουργίας αιολικών πάρκων...

❖ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ
Εδώ και καιρό γινόμαστε μάρτυρες μιας προσπάθειας αυθαίρετης παρέμβασης σ’ αυτές τις περιοχές και ιδιαίτερα στους ορεινούς όγκους από εταιρίες οι οποίες με το «έτσι θέλω» πάνε να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα παρακάμπτοντας την βούληση των κατοίκων των περιοχών κι ετοιμάζονται να στήσουν ανεμογεννήτριες με το πρόσχημα της εξοικονόμησης ενέργειας, την οποία θα χρησιμοποιήσουν προς όφελος του κοινωνικού συνόλου! Εν κρυπτώ προετοιμάζονται όλα αυτά τα χρόνια για την βάρβαρη αλλοίωση του περιβάλλοντος, χωρίς ποτέ να αντιληφθεί κανείς τις ενέργειες των επιτηδείων.

❁ ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ...
Το όλο εγχείρημα έγινε αντιληπτό όταν κάποια από τις εταιρίες δημοσιοποίησε την αδειοδότηση από τη ΡΑΕ, ανακοινώνοντας ακόμη και τις συγκεκριμένες ράχες και ραχούλες που θα φυτευτούν οι ανεμογεννήτριες, οι οποίες θα φέρουν την χαρά και προπάντων την ανάπτυξη στον τόπο! Έτσι ισχυρίζονται, όταν είναι γνωστό ότι μόνο ανάπτυξη στα οικονομικά τους θα προσφέρουν και την μαυρίλα στον τόπο, ο οποίος ακόμη είναι πηγή τροφοδότησης των εναπομεινάντων κατοίκων.

■ ΣΦΟΔΡΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
Όλα τα παραπάνω συζητήθηκαν με τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία αντιδρούν σφόδρα σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, κάτι που απ’ ότι φαίνεται είναι αναπόφευκτο. Για να πειστούν οι κάτοικοι η Επιτροπή Αγώνα παρουσίασε ένα ντοκιμαντέρ στο οποίο καταγράφονταν κατά τον πιο σκληρό τρόπο οι επιπτώσεις από ανάλογη εκμετάλλευση σε άλλες περιοχές της χώρας και με κυριότερες εκείνες των νησιών του Αιγαίου. Εκεί αποδείχτηκε περίτρανα ότι τα οφέλη ήταν ελάχιστα από τις επιπτώσεις και ως εκ τούτου ήταν το κακό παράδειγμα για κάτι ανάλογο να συμβεί στα Θεσπρωτικά όρη.

❖ ΚΡΑΝΙΟΥ ΤΟΠΟΙ
Σε πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στα Ιωάννινα έγινε κουβέντα γι’ αυτό το ζήτημα κι εκείνος μεταξύ άλλων είπε ότι πρέπει να προστατευτεί το περιβάλλον! Πώς όμως να γίνει αυτό κύριε Πρωθυπουργέ, όταν τα βουνά θα μετατραπούν σε κρανίου τόποι; Είπε ακόμη ο Μητσοτάκης ότι δεν θα ανοιχτούν δρόμοι για να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες. Δεν είπε όμως αν γίνουν λεωφόροι τα μονοπάτια που χρησιμοποιούν οι τσοπάνηδες να οδηγούν τα κοπάδια τους! Φοβάμαι ότι ούτε τα προσχήματα θα κρατηθούν αν τελικά ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός των αδηφάγων εταιριών που έβαλαν σκοπό να παράγουν φθηνή ενέργεια, η οποία όμως δεν φαίνεται στον ορίζοντα, αντίθετα τα τιμολόγια της ΔΕΗ παίρνουν φωτιά.

❁ ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΕΣΧΑΤΩΝ
Δεν πρόκειται να σταματήσουν τον αγώνα ενάντια στο ανοσιούργημα που πάει να γίνει και στην Λάκκα Σούλι, ήταν η απόφαση των συνελεύσεων που έγιναν σε Θεσπρωτικό και Παπαδάτες (το δεύτερο γενέτειρα του υπογράφοντος). Θα αγωνιστούμε για να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο, είπαν μ’ ένα στόμα και υποσχέθηκαν συνέχεια του αγώνα.

■ ΕΝΑΝΤΙΑ
Να σημειωθεί ότι ενάντια σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι οι Δήμοι Ζηρού και Δωδώνης, με ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων τους. Μάλιστα οι δημοτικοί άρχοντες δήλωσαν παντελή άγνοια αυτών των πράξεων των ενδιαφερομένων επιχειρηματιών και έγιναν κοινωνοί των ενεργειών όταν δημοσιοποιήθηκαν οι αποφάσεις της ΡΑΕ που χωροθετούσαν τα σημεία «φύτευσης» ανεμογεννητριών.

❖ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ!
Ούτε μια φορά η Περιφέρεια Ηπείρου δεν φιλοξένησε δημοσιογραφικό κόσμο της περιοχής σε δράσεις της σ’ ολόκληρη την περιοχή, πόσο μάλλον σε δράσεις τουριστικού περιεχομένου στο εξωτερικό όπου μια μικρή παρέα εδώ και πολλά χρόνια έχει αυτό το προνόμιο. Αφορμή για τον σχολιασμό η πρόσφατη φιλοξενία δημοσιογράφων από Αθήνα - Θεσσαλονίκη σε τουριστική ατραξιόν στην Πρέβεζα όπου οι φιλοξενούμενοι έγιναν γευσιγνώστες των προϊόντων της Ηπείρου από 10 παραγωγούς της περιοχής. Οι ντόπιοι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ έχουν υποχρέωση να τραβάνε κουπί για την προβολή της Ηπείρου. Αυτά τα ολίγα και ως επισήμανση προς τους αρμόδιους της Περιφέρειας, οι οποίοι μάλλον έχουν παρεξηγήσει το ρόλο του τοπικού Τύπου. Τα τοπικά ΜΜΕ είναι ικανά μόνο να μεταφέρουν τους πανηγυρισμούς της Περιφέρειας για την επιτυχία των μαγείρων στην Πρέβεζα.

 ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΑ ΒΙΟΛΙΑ..

Δώδεκα χρόνια και πάμε για 13 για να ολοκληρωθεί η μελέτη σύνδεσης της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό! Φανταστείτε πότε κι αν θα αρχίσει να κατασκευάζεται το έργο που έχει μπροστά διαγωνισμούς, ενστάσεις - ΣτΕ και αλληλοφάγωμα εργολάβων όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιου είδους έργα. Αν δεν βρεθούν πολιτικοί και άλλοι φορείς με... πα...ρια τέτοιο έργο δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Δέστε τι γίνεται με τον άξονα σύνδεσης Ιωάννινα - Κακαβιά που φτάνει τα 15 χρόνια να μελετηθεί και αφήστε πότε θα κατασκευαστεί. Καραμανλής για την Ήπειρο δεν υπάρχει, οπότε και έργα γιοκ! Ούτε υπάρχει και κανένας Ηπειρώτης πολιτικός ο οποίος έστω να πιστωθεί και το κατόπιν ενεργειών μου όπως γίνεται σε περιπτώσεις ανοίγματος κανενός γιατρείου σε χωριό ή απόκτηση πέντε αυτοκινήτων από την ΕΛΑΣ ή το στήσιμο παρατηρητηρίων για ναυαγοσώστες στο Δρέπανο.

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.