ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

Η ΒΕΛΛΑ…
Ούτε καταργείται ούτε μένει ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας της Βελλάς έτσι όπως μέχρι τώρα γνωρίζαμε. Καταργείται η ακαδημία στην οποία σπούδαζαν υποψήφιοι ιερείς και θα λειτουργεί ως μεταλυκειακή σχολή, κάτι σαν ΙΕΚ με δύο έτη. Αυτό προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και για το οποίο τόσος ντόρος έγινε απ’ όλους μας την προηγούμενη εβδομάδα. Για να πεισθούμε ότι αυτή η λύση είναι επιβεβλημένη, μας πληροφόρησαν ότι δεν υπήρχε και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον σπουδαστών. Χωρίς να μας δώσει κάποιος επίσημα στοιχεία για τον ακριβή αριθμό. Όσον αφορά για την γυναικεία παρουσία σ’ επίπεδο σπουδών, μας είπαν ότι αυτό γίνεται στο τμήμα Βυζαντινολογίας όπου διδάσκεται και βυζαντινή μουσική. Δηλαδή και σχολή ψαλτάδων λειτουργεί. Μην ρωτήσετε για δεξιούς ή αριστερούς ψαλτάδες, διότι είναι ανάλογα από ποια οπτική γωνία τους βλέπει κανείς. Μπαίνοντας ή βγαίνοντας από το Ιερό!

Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ…
Δεν είναι του χαρακτήρα μου να βάζω αλάτι σε πληγές, όμως δεν πρόκειται να μην αναφερθώ στην είδηση που θέλει την αποκαθήλωση του προέδρου της ΕΕΤΑΑ από την θέση στην οποία τον είχε τοποθετήσει ο φίλος αποκαθηλωθείς Τάκης Θεοδωρικάκος. Ο Ηλίας Γιάτσιος εκ Γκριμπόβου Δήμου Ζίτσας καταγόμενος, δικηγόρος στο επάγγελμα, πλέον δεν θα «κατοικεί» στην έδρα της ΕΕΤΑΑ οδός Μυλλέρου όπως έκανε μέχρι τώρα κι από την αξιοποίησή του από την κυβέρνηση Μητσοτάκη!

ΟΙ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ…
Ο κ. Γιάτσιος, φιλόδοξο άτομο, είχε βάλει με τον νου του να παίξει έναν πολιτικό ρόλο στο Νομό Ιωαννίνων στον οποίο είχε σφιχταγκαλιάσει τους αυτοδιοικητικούς οι οποίοι με την σειρά τους επένδυαν σ’ αυτή την φιλοδοξία για να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους σκοπούς, αφού η ΕΕΤΑΑ ήταν εκείνη που διαχειρίζονταν το πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» με ό,τι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο.

ΤΟ ΟΧΙ ΤΗΣ ΚΕΔΕ…
Όπως είχαμε γράψει προ πολλού και είχαμε δυσαρεστήσει τον κ. Γιάτσιο, η ΚΕΔΕ δεν ήθελε να χαρίσει την διαχείριση της ΕΕΤΑΑ σε εξωαυτοδιοικητικό και ήθελαν οι ίδιοι να διαχειριστούν τα του οίκου τους. Έτσι, με την ανάληψη του υπουργείου Εσωτερικών από Μ. Βορίδη το αίτημα έγινε αποδεκτό και ο κ. Γιάτσιος μένει εκτός εξουσίας με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό, για την παραπέρα πολιτική του σταδιοδρομία με πρώτη προτίμηση την γενέτειρά του.
ΟΙ ΦΙΛΟΙ…
Είμαι περίεργος να δω αν οι φίλοι του αυτοδιοικητικοί στα Γιάννινα θα ξανακάνουν συνέδρια κάτω απ’ τα δασιά πλατάνια κι αν θα τραπεζώνονται στα Ζαγοροχώρια και αλλαχού φωτογραφιζόμενοι ενίοτε για τα κατορθώματά τους στον χώρο της αυτοδιοίκησης.

Ο «ΙΚΑΡΟΣ»!
Ο Κώστας Καλτσής παρομοίασε τον κ. Γιάτσιο ως «Ίκαρο» που, όσο ψηλά ανέβαινε, τόσο πιο πολύ έλιωναν τα φτερά του. Μάλιστα, ο Κ. Καλτσής τον «βύθισε» στην λίμνη ενώ ίσως να προσέκρουσε στην κορυφή του Μιτσικελίου! Ας εξεταστεί κι αυτή η περίπτωση. Πάντως, για μας ο Ηλίας θα παραμένει ένας καλός φίλος κι ας μην μας συμπάθησε διότι είχε άλλες προτεραιότητες. Καλή συνέχεια, Ηλία από Γκρίμποβο!

Η ΣΥΣΤΑΣΗ…
Μια σύσταση προς τον φίλο Ηλία. Να χαιρετάς τον πεζό όταν είσαι καβαλάρης για να σε χαιρετά και εκείνος όταν ξεπεζεύεις. Ατίθασο άλογο η εξουσία, η οποία, αν δεν γνωρίζεις τα κουσούρια της και τα βίτσια της, το σίγουρο είναι πως δεν είναι εύκολο να την χαλιναγωγήσεις! Τα θέλω με τα πρέπει είναι δύσκολο να συγκεριαστούν με το «έτσι γουστάρω» και το «ξέρεις ποιος είμαι εγώ».

Ο ΠΙΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ!
Νέος πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ είναι ο αυτοδιοικητικός Δημήτρης Μαραβέλιας, εκπαιδευτικός στο επάγγελμα, ο οποίος είχε πρωτοεκλεγεί νομαρχιακός σύμβουλος με τον Κατριβάνο στην Αττική, ενώ χρημάτισε δήμαρχος Χαϊδαρίου και ήταν μέλος ΚΕΔΕ για πολλά χρόνια. Ως φοιτητής διετέλεσε πρόεδρος Ε.Γ. ΟΝΝΕΔ.

ΟΙ ΠΙΚΡΕΣ…
Μετά την πίκρα που πήραν από την διαλεύκανση της υπόθεσης στα Γλυκά Νερά από την ΕΛΑΣ και μετά την αθώωση του Παπασταύρου, ήλθε η σύλληψη του «φευγάτου» Χρυσαυγίτη Χρήστου Παππά και έχουν πέσει του θανατά τα αριστερόπουλα τύπου Πολάκη – Βαξεβάνη! Δεν μπορούν να χωνέψουν ότι σ’ αυτή την χώρα μπορεί και να λειτουργήσει η κανονικότητα που μπορεί ν’ αργούν αλλά δεν λησμονούν!

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΝ!..
Προσέξτε όμως! Μέχρι τώρα γνώριζαν ότι ο Χρ. Παππάς, με το κόμμα του οποίου είχαν αγαστή συνεργασία τα 41/2 χρόνια αλλά και πριν όταν έπρεπε να γκρεμίσουν τον Α. Σαμαρά, γνώριζαν λένε ότι την είχε κοπανίσει για το εξωτερικό με πρώτη ύποπτη χώρα την Αλβανία! Όταν όμως είδαν ότι ζούσε στου Ζωγράφου στην Αθήνα, τότε το ανάθεμα έπεσε στην αλλοδαπή η οποία τον φιλοξενούσε, η οποία όμως είχε αποκτήσει Ελληνική υπηκοότητα κι’ αυτό ήταν πολύ ύποπτο! Υπηκοότητα την οποία είχε δώσει ο Σκουρλέτης στις 13/6/17!

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ…
Κατηγορούσαν την ΝΔ και τότε επί Σαμαρά και τώρα επί Κυριάκου ότι είχαν φιλικές σχέσεις με την άκρα δεξιά! Ποιοι; Εκείνοι που επί 41/2 χρόνια δεν έβρισκαν δικαστικές αίθουσες να δικάσουν την παράνομη δράση των μελών της Χρυσής Αυγής! Τέτοια απονομή δικαιοσύνης! Έτσι, για την ιστορία, η «εξάρθρωση» της ΧΑ ξεκίνησε επί Σαμαρά, κυβέρνηση ΝΔ και ολοκληρώθηκε επί Κυριάκου Μητσοτάκη, κυβέρνηση ΝΔ! Επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν «φιλαράκια» και πολλές φορές ψήφιζαν μαζί νομοσχέδια. Ήταν τότε που ο πρόεδρος της Βουλής έλεγε ότι οι ψήφοι στην Βουλή δεν έχουν χρώμα!

ΤΟ ΚΛΑΜΑ…
5 Ιουλίου προχθές και γιόρταζε η Μπαζιάνα! «Γιόρταζε» τα 6 χρόνια από το δημοψήφισμα του ΟΧΙ που έγινε ΝΑΙ και που την έκανε να σπαράζει έκτοτε στο κλάμα. Πολύ κλάμα, βρε παιδάκι μου, επειδή ο σύζυγος Αλέξης «κατασπάραξε» τους Ευρωπαίους σε μια νύχτα 17ωρης αδιάκοπης εργασίας! Πολύ κούραση βρε παιδάκι μου! Τότε που έκλεισαν οι τράπεζες και έπαιρνες 60 ευρώ από τα λεφτά σου και απολάμβανες την αριστερίλα!

ΤΑ ΒΑΠΤΙΣΙΑ…
Και το όνομα αυτού Νικόλαος! Αυτό το όνομα ακούστηκε στον πρόναο του προφήτη Ηλία στα Καρδαμίτσια Ιωαννίνων στον τρίτο εγγονό του Νίκου Μακόπουλου, πρώην αντιδημάρχου οικονομικών, πρώην προέδρου της ΔΕΤΑΙ και το πάλαι ποτέ υποψήφιο δήμαρχο Ιωαννιτών! Τα βαπτίσια έγιναν το περασμένο Σάββατο το απόγευμα σε μία τελετή λιτή αλλά πολύ σπουδαία για τους γονείς του Νικόλαου Μακόπουλου τζούνιορ. Τα μέτρα προστασίας παραπάνω από τα προβλεπόμενα και στην εκκλησία και στο τραπέζι που ακολούθησε μετά την τελετή. Για τρίτη φορά παππούς ο φίλος Νίκος Μακόπουλος, αλλά πρώτη φορά ο νονός χαρίζει το όνομα Νικόλαος! Το χαϊρλί για το νέο όνομα ο υπογράφων το μετέφερε στον παππού, ο οποίος αν και κάτι του είχαν πει, εν τούτοις αγωνιούσε. Να ζήσει ο νέος Νικόλαος Μακόπουλος γιος του Δημήτρη και της Αρετής και να είναι καλότυχος σ’ όλη του την ζωή. Στην χαρούμενη αυτή στιγμή της οικογένειας Μακόπουλου παραβρέθηκε ο πρώην δήμαρχος Νίκος Γκόντας με τον οποίο συνεργάζονται στον χώρο της αυτοδιοίκησης από το 1998, όταν οι δυο τους εξελέγησαν δημοτικοί σύμβουλοι με επικεφαλής τον Τάσο Παπασταύρο!
Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ…
Δεν αφήνει ευκαιρία να πάει χαμένη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζομάνης και σε τακτά διαστήματα βρίσκει ένα λόγο να επισκεφτεί τα Ιωάννινα. Εδώ στα Ιωάννινα έκανε τις δύο δόσεις εμβολίου, εδώ στα Ιωάννινα «οργάνωσε» συνάντηση διοικητών και υποδιοικητών νοσοκομείων των 5ης και 6ης ΥΠΕ την περασμένη Παρασκευή!

Η ΕΠΑΦΗ…
Ο Β. Κοντοζαμάνης κρατά επαφή με τα Ιωάννινα από την εποχή που ήταν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο και μάλιστα εδώ έκανε και τα πρώτα πολιτικά βήματα στο σπουδαστικό της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ. Τι σχέση μπορούν να έχουν αυτού του είδους οι επαφές θα το δούμε το επόμενο διάστημα κι όταν προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές. Λέγεται ότι η Αρκαδία, τόπος καταγωγής του, δεν τον σηκώνει, οπότε τα Γιάννινα ίσως αποδειχτούν πιο φιλόξενα για ένα τέτοιο επόμενο βήμα. Απλές υποθέσεις κάνουμε!

Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.