ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΤΑ ΖΟΡΙΑ…
Έχουν πλάκα και τα τοπικά Συριζόπουλα που ζορίστηκαν από την επίσκεψη Μητσοτάκη στα Ιωάννινα. Και θυμήθηκαν ότι ο τόπος μας έχει άλυτα προβλήματα όπως τον άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά. Ποιοι; Τα ΣΥΡΙΖΟπουλα που εγκαινίαζαν την Ιόνια Οδό που είχαν φτιάξει οι προηγούμενες κυβερνήσεις και που επί πέντε χρόνια δεν έκαναν κάτι για να λυθεί το ζήτημα. Και είχε τέσσερις Βουλευτές τότε ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα έχει μόνο μία, την κ. Τζούφη, η οποία μονίμως πίνει το νερό της λησμονιάς!

ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ…
Λίγο πριν τις εκλογές του 2019 ήλθε στα Ιωάννινα ο Α. Τσίπρας και στάθηκε για δηλώσεις στο αεροδρόμιο με φόντο σκαλωσιές που πάνω τους υπήρχαν εργαζόμενοι για να δείξει ότι το αεροδρόμιο είναι ένα απέραντο εργοτάξιο, το οποίο για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι, είχε ξεκινήσει την δεκαετία του 2000. Λέγεται δε ότι οι εργαζόμενοι εκείνοι του φόντου ήταν οι ίδιοι που λειτουργούσαν το Μετρό Θεσσαλονίκης! Απλά για να ξύσουμε την μνήμη και της συντρόφισσας Μερόπης συν τοις άλλοις!

Η ΟΥΝΕΣΚΟ…
Κοντά στην ΟΥΝΕΣΚΟ βρίσκεται το Ζαγόρι κι αυτή ήταν η διαβεβαίωση που έλαβε ο δήμαρχος Γ. Σουκουβέλος από τον ίδιο τον πρωθυπουργό με τον οποίο συναντήθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου. Έτσι για την Ιστορία, οι δυό δήμαρχοι της Ηπείρου που είδαν Κυριάκο ήταν ο Ελισάφ και ο Σουκουβέλος. Άλλους δεν είδα ή δεν έπιασαν οι κάμερες τηλεοράσεων και κινητών!

❁ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ…
Έχουμε χαθεί στην μετάφραση και χωρίσαμε τις απώλειες ανθρωπίνων ζωών από δολοφονίες σε ανθρωποκτονίες και γυναικοκτονίες! Η δολοφονία μιας εικοσάχρονης κοπέλας γίνεται αντικείμενο γλωσσολογικής συζήτησης, κάτι που αφήνει στη μπάντα την ίδια την πράξη, η οποία από μόνη της είναι οικτρή! Εκτός και αν το ανθρώπινο είδος χωρίζεται σε ανθρώπους και γυναίκες! Η λέξη ανθρωποκτονία δεν καλύπτει όλους τους επαναστάτες των νεολογισμών που να ‘χαμε να λέγαμε και σε δουλειά να βρισκόμαστε.

■ ΣΤΟ ΛΕΞΙΚΟ…
Το ξέρω, το ξέρω η γυναικοκτονία απαντά στο λεξικό του Μπαμπινιώτη κι επομένως μπορεί να γίνεται διάκριση. Επαναλαμβάνω, η λέξη ανθρωποκτονία δεν αποδίδει το νόημα της πράξης η οποία είναι αποτέλεσμα αφαίρεσης ζωής τόσο βίαια και τόσο άδικα.

❖ ΟΙ ΥΠΟΠΤΟΙ…
Έψαχνε η ΕΛΑΣ επί 37 μέρες να βρει τον δολοφόνο της Κάρολαϊν και έβαζε πολλούς υπόπτους στο στόχαστρο, μεταξύ αυτών και όσους είχαν «βιογραφικό» στις διωκτικές αρχές και οι οποίοι δεν διακρίνονταν σε ντόπιους και ξένους. Επειδή άφηνε η ΕΛΑΣ να εννοηθεί ότι οι «υποψήφιοι» ενδεχομένως να ήταν και αλλοδαποί αυτό δεν σημαίνει ότι έκαναν εξαιρέσεις σε οποιονδήποτε να έχει εμπλοκή.

❁ ΟΙ ΧΑΡΕΣ…
Η μεγάλη επανάσταση έγινε από «πατριώτες» ημεδαπούς όταν έμαθαν όταν ο δολοφόνος δεν ήταν αλλοδαπός! Όπως σας το γράφω κι αν δεν με πιστεύετε ρίξτε μια ματιά στο πανηγύρι που γίνεται κυρίως στο διαδίκτυο, όπου μία χαρά και μια ανακούφιση υπήρξε που δεν ήταν Πακιστανός, Αλβανός, Γεωργιανός, Αφγανός και λοιποί… συγγενείς των οποίων την συμπάθεια έχουν με το παραπάνω. Ο Βούλγαρος που βίασε την καθαρίστρια απλά μόλις είχε αποφυλακιστεί. Το ότι οι υπηρεσίες της ΕΛΑΣ έφεραν εις πέρας μια τέτοια τραγική υπόθεση ούτε που πιστώνεται σ’ αυτή, αλλά το μόνο που βρήκαν να πουν ήταν γιατί άργησαν τόσο να βρουν τον δράστη, που στην αρχή για όλους ήταν ο πιλότος με αγγελικό πρόσωπο και τώρα είναι Μπάμπης ο σατανάς!

■ Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ…
Εν τω μεταξύ, ο ξεσηκωμός ορισμένων οργανώσεων έγινε μετά την ομολογία του δράστη ότι εκείνος με τα ίδια του τα χέρια έπνιξε την γυναίκα του και την μάνα του παιδιού του. Μέχρι εκείνη την στιγμή δεν ακούγαμε φωνές με κατάρες προς πάσα κατεύθυνση. Ξαφνικά όλοι κάτι είχαμε υποψιαστεί και ξαφνικά όλοι δικαιωθήκαμε! Από την πλευρά του δολοφόνου ακούγεται να θέλει να τελειώσει το «δράμα» του για να μεγαλώσει και ν’ αναθρέψει το παιδί του! Εδώ έχουμε αντιστροφή σ’ εκείνο που ελέγετο παλιά για τον πατροκτόνο: «λυπηθείτε με διότι ζω την ορφάνια»!

❖ Η… ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ!
Λίγο καθυστερημένα, αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Η γνωστή πλέον Γ. Τατάγια, δικηγόρος Αθηνών με καταγωγή από Μηλιά Μετσόβου δεν αφήνει λέξη να πέσει κάτω και κάθε λίγο και λιγάκι βρίσκει αφορμή να επικοινωνεί με την πατρίδα μέσω του «Π.Λ.» και κυρίως μέσω των γραφομένων από συνεργάτες της εφημερίδας! Από κει που δεν γνωρίζαμε την ύπαρξή της, εδώ και αρκετό διάστημα ενίοτε γίνονται και πρωτοσέλιδα τα κείμενα – εξώδικα για να αποκατασταθεί η τάξη, είτε δημοσιογραφική είτε νομική και κυρίως δημοκρατική!

❁ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ…
Πρίν ένα μήνα περίπου ο υπογράφων και η εφημερίδα έλαβε επιστολή της κ. Τατάγια απαντώσας σε σχόλιά μας και αφού μας αναλύει την έννοια του εξώδικου κι αφού μας απεύθυνε χαιρετισμό γνωριμίας, μέσες άκρες μας αποκαλύπτει τα χρόνια υπηρεσίας στο «άθλημα» της νομικής επιστήμης από τότε που μπήκε στο Πανεπιστήμιο και δώθε. Έτσι η κ. Τατάγια μας αποκαλύπτει και την ηλικία της, κάτι που δεν το πολυσυναντά κανείς στον γυναικείο πληθυσμό!

■ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ…
Λυπούμεθα ειλικρινά που στα τόσα χρόνια δικής μας ενασχόλησης με τούτο το «άθλημα» δεν συναντήθηκαν οι δρόμοι μας σε κανένα γήπεδο ούτε εντός ούτε εκτός έδρας! Έτσι κι αλλιώς τα «αθλήματα» είναι σκληρά και τα «γήπεδα» κι αυτά είναι ξηρά όπως της παλιάς εποχής!

❖ Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ…
Όσον αφορά την Βλάχικη καταγωγή της και την Βλάχικη νοοτροπία της που είναι ντιπ για ντιπ αγύριστο κεφάλι, δεν χρειάζονταν διευκρίνιση. Άλλωστε, τον Βλαχισμό τον ένοιωσα στο πετσί μου επί μία πενταετία που πέρασα όλους τους βαθμούς της δικαιοσύνης φτάνοντας μέχρι Άρειο Πάγο για ν’ αποκατασταθεί η τάξη. Οι κοινοί φίλοι μας οι Βλάχοι ξέρουν πολύ καλά!

❁ ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ!
Αγαπητή Βλάχα, Αγαπητή κ. Τατάγια Γεωργία τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αλλά και οι σχολιασμοί στηρίζονται σε γεγονότα και έχουν να κάνουν με τον έλεγχο πάσης φύσεως εξουσίας. Οι εφημερίδες κυρίως δεν στηρίζονται μόνο στις επιφυλλίδες και στις αγγελίες μνημοσύνων αλλά παράγουν και έργο αναδεικνύοντας τα προβλήματα του τόπου τους και μάλιστα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Τα εξώδικα και δικαστικές διαμάχες κανένα ζήτημα δεν λύνουν. Ο διάλογος είναι εκείνος που μπορεί να βάλει πολλά ζητήματα σε τάξη.

■ ΧΩΡΙΣ ΜΑΣΤΙΓΙΑ!
Κανείς ποτέ δεν απέκλεισε την altera part, όχι όμως υψωμένα μαστίγια, διότι καμιά τάξη δεν επιβάλλεται έτσι. Παρ’ όλα αυτά, αγαπητή κ. Τατάγια, σας περιμένουμε στα Γιάννινα να κεράσουμε εμείς καφέ κοντά στην λίμνη των στεναγμών για να ανταλλάξουμε τα Βλαχικά με τ’ Αρβανίτικα εντελώς και ντίπ κατά ντίπ!

❖ ΤΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΜΑΣ…
Όπως ξέρει καλά τα της νομικής τέχνης η αγαπητή Γεωργία ας αφήσει τους ανθρώπους της ενημέρωσης να γνωρίζουν τα του δικού τους οίκου. Τα μακρινάρια των απαντήσεων δεν είναι τα ενδεικνυόμενα για το αναγνωστικό κοινό αλλά για διαλέξεις σε ειδικές αίθουσες για επαΐοντες. Ουκ εν το πολλώ… Συγγνώμη για την επισήμανση, αλλά έπρεπε να γίνει. Διάλογος ναι, διάλεξη όχι, αν θέλουμε να μας παρακολουθεί ο κόσμος.

❁ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ…
Για δεύτερη φορά στα Ιωάννινα η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη και αυτή τη φορά όχι στο Πάπιγκο αλλά σε πολυτελέστατο εστιατόριο της πόλης. Και αυτή τη φορά η κ. Ζαχαράκη με τον Γ. Αμυρά ασχολήθηκαν με την ανάπτυξη του τουρισμού, ορεινού η μή, στο νομό Ιωαννίνων. Έχουν βάλει στοίχημα οι δύο υφυπουργοί να κάνουν τα Ιωάννινα επίγειο παράδεισο…

■ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ…
Για να μην διαμαρτύρονται οι άλλοι νομοί της Ηπείρου, να πούμε ότι η κ. Ζαχαράκη λίγο καιρό πριν είχε βρεθεί στα εγκαίνια σύγχρονου τουριστικού κέντρου στα παράλια της Θεσπρωτίας όπου ήταν καλεσμένη των ιδιοκτητών και εκτός των άλλων φωτογραφήθηκε και με τον τοπικό βουλευτή.

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.