ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ…
Μονοήμερο το ταξίδι του πρωθυπουργού σήμερα στα Ιωάννινα και καμία σχέση με εκείνο που είχε αρχικά διαρρεύσει και που είχε να κάνει με τον εφοπλιστικό γάμο στο Πάπιγκο. Χρυσοβίτσα – το υπο ίδρυση Τεχνολογικό πάρκο, το νέο Εμβολιαστικό κέντρο στους Αμπελόκηπους και βόλτα στην πόλη των Ιωαννίνων προβλέπει το πρόγραμμα. Θα έλθει το πρωί και το απόγευμα επιστρέφει στην Αθήνα.
 Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΚΕΨΗ
Θεωρώ ότι η σκέψη να μην παραστεί στο γάμο ήταν μία σκέψη σωφροσύνης όταν σε κάθε γωνιά καραδοκούν να τον «πυροβολήσουν» οι κάθε λογής Πολάκηδες που έχουν ξεσαλώσει. Ένα καφέ πήγε να πιεί στην Ικαρία και τον «σημάδευσαν» από παντού να τον «εκτελέσουν» επειδή παραβίασε το πρωτόκολλο της πανδημίας. Φανταστείτε τι θα γίνονταν στον γάμο που, όπως και να το κάνουμε οι καλεσμένοι απ’ όλο τον κόσμο δεν θα κάτσουν Παναγίες και που το γλέντι στο Ζαγόρι δεν μένει στους τύπους. 

❁ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ…
«Εγώ πότε θα γίνω μάνα»; Ήταν ένα σλόγκαν αστείο παλιότερης εποχής, το οποίο όμως επικαιροποιήθηκε πρόσφατα με ένα τηλεοπτικό σπότ που μέσες – άκρες έβαζε το ίδιο ερώτημα αλλά σε μία επιστημονική βάση όπως επεδίωκαν οι διοργανωτές σχετικού συνεδρίου στα Ιωάννινα.

■ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ…
Τον κουρνιαχτό τον έκανε το τηλεοπτικό μήνυμα το οποίο κατά πολλούς αμφισβητούσε την αυτοδιάθεση της γυναίκας όσον αφορά το σώμα της και τα θέλω της στη ζωή. Αμφισβητούσε τα δικαιώματα της γυναίκας και ως τέτοιο κρίθηκε απαράδεκτο, κάτι που τίναξε όλη την εκδήλωση στον αέρα και ως ήταν φυσικό, ακυρώθηκε το συνέδριο στο οποίο επιστήμονες και μη θα απαντούσαν στο ερώτημα «εγώ πότε μπορώ να γίνω μάνα».

❖ Η ΠΑΘΟΥΣΑ…
Έφτιαξε, λέει, το διαφημιστικό μια παθούσα δημοσιογράφος και αυτό ήταν η αιτία που ξεσήκωσε ολόκληρο… μπουχό. Εκείνη καλά έκανε αυτό που έκανε, εκείνοι όμως που το ενέκριναν δεν αντιλήφθηκαν ότι οι «επιστήμονες» του πληκτρολογίου έχουν δικές τους απόψεις και δικές τους απαντήσεις στο ερώτημα «πότε θα γίνω μάνα; Ότι ήταν της άποψης ποτέ μη σώσεις και γίνεις;

❁ Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ…
Τον Κώστα Πάντο, γυναικολόγο, που είναι από τους πρωτοπόρους στην εξωσωματική τον γνώρισε ο υπογράφων στην δεκαετία του 2000 κάνοντας τηλεοπτικό αφιέρωμα δύο ωρών στον τηλεοπτικό σταθμό ΗΡΤ τότε και γνωρίζω πολύ καλά την επιστημοσύνη του. Είναι από τους ανθρώπους που έχει βοηθήσει χιλιάδες ζευγάρια στη χώρα μας, αλλά και σε άλλες χώρες να αποκτήσουν παιδιά απαντώντας ενίοτε στο ερώτημα κι εσύ μπορείς να γίνεις μάνα και γονιός κατ’ επέκταση!

■ Ο ΣΠΑΡΑΓΜΟΣ…
Δυστυχώς και ο κ. Πάντος και οι άλλοι συνδιοργανωτές δεν υπολόγισαν στον αλληλοσπαραγμό διαφόρων επιτηδείων με αποτέλεσμα το όλο εγχείρημα να πάει στράφι. Ένας – ένας οι συμμετέχοντες απέσυραν την συμμετοχή τους σ’ ένα τόσο σπουδαίο επιστημονικό εγχείρημα αρχής γενομένης από την πρόεδρο της Δημοκρατίας την οποία φυσικά δεν την απασχολεί πλέον να μάθει την απάντηση στο ερώτημα που λέγαμε.

❖ ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ…
Η παράπλευρη απώλεια από την ερώτηση του Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγής έχει να κάνει με την πόλη που επιλέχτηκε να γίνει και αυτή είναι τα Γιάννινα. Μέσα σ’ ένα ζοφερό οικονομικό κλίμα ήταν μια αρχή για να πάρει μπροστά η τοπική οικονομία. Ας ελπίσουμε ότι θα αλλάξουν ρότα οι διοργανωτές και εκτός του επιστημονικού ενδιαφέροντος κι εκτός των επιστημονικών συμπερασμάτων τα Γιάννινα θα είναι και πάλι στις προτιμήσεις και ας μην έλθει η… Γαρμπή!

❁ Η ΛΙΣΤΑ…
Δεν μπορώ να μη σχολιάσω την λίστα όλων όσων καθοιονδήποτε τρόπο θα παρευρίσκονταν στο συνέδριο. Ρίχνοντας μια ματιά στον κατάλογο των καλεσμένων εντύπωση μου έκανε η παρουσία των πάσης φύσεως κληρικών: ούτε οικουμενική σύνοδος να ήταν. Μένω μόνο σ’ αυτή την παρατήρηση για να μην κολαστώ!

■ ΟΙ ΜΕΤΑΝΟΙΕΣ…
Χίλιες μετάνοιες ο καθένας έκαναν οι δύο ιερείς της Μητρόπολης Ιωαννίνων που πήραν την πρωτοβουλία να μεταλάβουν πιστούς με κουτάλι μιας «δόσης». Εκτός από την αργία που τους έθεσε ο Άγιος των Ιωαννίνων οι ιερείς λίγο έλειψε να ριφθούν στην πυρά για το… αμάρτημα!

❖ Η ΤΙΜΩΡΙΑ…
Άνθρωπος με ανοιχτά μυαλά και διευρυμένους ορίζοντες ο Μάξιμος και δεν αντιλαμβάνομαι την πράξη της τιμωρίας που επέβαλε! Οι δύο ιερείς έκαναν αυτό που ορίζουν οι υγειονομικές συνθήκες και από αγάπη προς τους πιστούς εν καιρώ πανδημίας που ο κορωνοϊός θερίζει πιστεύσαντες και μη.

❁ ΠΛΗΡΩΣΑΝ!
Ένα σωρό κληρικοί Μητροπολίτες πλήρωσαν ακόμη και με την ζωή τους την προσήλωση στα θρησκευτικά καθήκοντα αψηφώντας τους κινδύνους από τον κορωνοϊό ο οποίος δεν κάνει διακρίσεις. Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών νόσησε καθώς και ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος και την γλίτωσαν στο τσακ. Ο ηγούμενος Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ δίνει την μάχη της ζωής του από την ίδια αιτία, χώρια πόσοι άλλοι κληρικοί που πέρασαν από κλινικές ΜΕΛ και ΜΕΘ.

■ ΤΑ ΜΕΤΡΑ…
Μήπως στην εποχή της πανδημίας πρέπει να λαμβάνονται τέτοια μέτρα προστασίας για τους πιστούς όπως είναι η μεταλαβιά με κουταλάκι μιας χρήσεως κι’ όταν περάσει η μπόρα να επανέρχονται στην κανονικότητα; Ο Θεός έδωσε την νοημοσύνη στον άνθρωπο έτσι ώστε να ξεχωρίζει τα αυτονόητα και σε καμιά περίπτωση δεν θέλει τα πλάσματά του να χάνονται και για τυπικούς λόγους!

❖ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ…
Κατόπιν όλων των ανωτέρω, η ίδια η ηγεσία της εκκλησίας πρέπει να προστατεύει το ποίμνιο (προσέξτε, όχι κοπάδι) από περιπέτειες ζωής για να μην βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να ψάχνει χώρους για ενταφιασμούς οι οποίοι είναι δυσεύρετοι σε καιρό πανδημίας, ενώ οι εκλιπόντες οδηγούνται εκεί εντελώς μόνοι! Ούτε να γεμίζουν οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία!
❁ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!
Ένα πολύ μεγάλο έργο που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την προστασία της πόλης και ιδιαίτερα της Παμβώτιδας ξεκινάει επιτέλους. Την προηγούμενη εβδομάδα υπογράφηκε η σύμβαση με τον εργολάβο που από το 2013 «πάλευε» να το πάρει όμως δεν άφηναν εκείνοι που τώρα άφησαν και που επί οκτώ χρόνια το πηγαινοέφερναν με ενστάσεις επί ενστάσεων. Ο λόγος για την επέκταση του Βιολογικού καθαρισμού της πόλης των Ιωαννίνων!

■ ΤΟ ΜΕΡΙΔΙΟ…
Χαρές και πανηγύρια από τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΙ και τον δήμαρχο της πόλης και άλλους τίνες που διεκδικούσαν μερίδιο της επιτυχίας που ύστερα από έντεκα χρόνια κατάφεραν να κάνουν πραγματικότητα εκείνο που η δημοτική Αρχή Ν. Γκόντα είχε ετοιμάσει σε όλες του τις γραμμές. Αυτόν τον Νίκο Γκόντα που η σημερινή αντιπολίτευση έχει τους λόγους της να θυμάται, όμως και η συνεργαζόμενη δημοτική αρχή εξακολουθεί να μην θέλει να θυμάται γιατί είναι υποχρεωμένη να παραδεχτεί ότι από αυτό τον τόπο πέρασαν και ικανοί που άφησαν τεράστιο έργο και το μοναδικό ίσως που οι πολίτες δεν το ξεχνούν και το μνημονεύουν.

❖ ΞΕΧΑΣΕ Ή ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕ;
Έκανε δηλώσεις ο κ. Μπαρτζώκας για το μεγάλο έργο επέκτασης του Βιολογικού των 14 εκατ. Κι όχι των 49 εκ. που είχε προγραμματιστεί και η μόνη αναφορά που έκανε ήταν ότι το έργο άρχισε το 2010 χωρίς φυσικά να κάνει έστω μία μικρή αναφορά σ’ εκείνη την δημοτική αρχή του Ν. Γκόντα η οποία το είχε ετοιμάσει για να το αφήσουν οι επόμενοι στ’ αζήτητα, μηδέ εξαιρουμένων του Θ. Μπέγκα που επί επτά χρόνια το κλώσαγε για να ζητά σήμερα τα ρέστα! Φανταστείτε να μην ήταν συνεργαζόμενες παρατάξεις!

❁ ΤΟ ΝΕΡΟ…
Το νερό της… λησμονιάς ήπιαν και πολλοί άλλοι μόνιμοι οσφυοκάμπτες της επιχείρησης που διεκδικούν μερίδιο επιτυχίας τώρα ξαφνικά κι αφού το όλο έργο ξεμπλοκαρίστηκε. Βγήκαν στην πιάτσα και κόμπαζαν ότι η δική τους συμβολή ήταν τεράστια δίνοντας μάλιστα τα εύσημα σε όλες τις διοικήσεις που πέρασαν την τελευταία δεκαετία οι οποίες όμως δεν νοιάστηκαν και πολύ για την υλοποίησή του!

■ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ…
Τελικά ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της ΣΧΕΔΙΑΣ κ. Τζιμογιάννης αποφάσισε να εγκαταλείψει την θέση του αφού δεν ήταν ο εκλεκτός όλων όσων απαρτίζουν τον Φορέα. Στην επιστολή παραίτησης λίγο πριν λήξει η θητεία του, αφού καταθέτει τις θέσεις του κι’ αφού ξανακαταγγέλει όλους όσους ανέχοντας παρανομίες κι όλους όσους τις ευλογούν (Δήμος – Περιφέρεια – Μητρόπολη κ.λ.π) στο τέλος τραβάει ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Τατιάνα για την κατανόηση και τον πολιτικό πολιτισμό που την διακρίνει! Άφησε απ’ έξω ακόμη και τον Θ. Μπέγκα, ο οποίος ήταν ο τελευταίος υποστηρικτής δήμαρχος! Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Τζιμογιάννης παρήγαγε έργο τα 25 χρόνια της θητείας του. Το ξέρουν πολύ καλά οι οφελούμενοι από τη δράση της ΣΧΕΔΙΑΣ. Μακάρι η διάδοχη κατάσταση να φανεί αντάξια μακριά από κάθε διαμάχη. Τα υπόλοιπα στις δικαστικές αίθουσες.

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.