ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΛΕΤΕ;

Μέχρι τέλους του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η πολυπόθητη αιωνόβια υπόθεση Προεδρικό Διάταγμα της λίμνης Παμβώτιδας. Το υποσχέθηκε σε συνέντευξή του στο ΗΠΕΙΡΟΣ ΤV1 ο νέος Γιαννιώτης αρμόδιος υφυπουργός Γ. Αμυράς δείχνοντας ότι το έχει πάρει στα σοβαρά και εννοεί να δώσει ένα τέλος στο πρόβλημα.

ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ…

Πέρασαν υπουργοί, βουλευτές δήμαρχοι, πρόεδροι φορέα λίμνης κι όλοι υπόσχονταν να δώσουν λύση στο στοιχειωμένο ΠΔ λίμνης. Όλοι έμειναν στα «θέλω» και στο σήμερα – αύριο τελειώνει και επι τριάντα χρόνια ζούμε με το όνειρο και το παραμύθι. Λέτε να έλαχε στον πρώτη φορά εκλεγμένο Εκκλησιοχωρίτη Γ. Αμυρά η μεγάλη ώρα της τακτοποίησης της εκκρεμότητας; Αμήν και πότε!

❁ ΤΟ…ΛΑΘΟΣ!
Πήγε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους Κήπους στον Έβρο και έκανε το έγκλημα της ζωής της να φωτογραφηθεί μπροστά στο «φράχτη» που έχει στηθεί ανάμεσα σ’ Ελλάδα και Τουρκία και άκουσε τα εξ αμάξης από όλο το ΣΥΡΙΖαριό και το λοιπό αριστερό συναπάντημα! Τι ζητούσε μέρα μεσημέρι και πήγε στα σύνορα η Πρόεδρος, αναρωτιούνταν όλοι οι «πατριώτες» τύπου Ν. Φίλη και πήγαιναν οι κατάρες βρόντο!

■ ΟΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ…
Δεν προέρχεται από τον δεξιό χώρο η κ. Σακελαροπούλου και άρα δεν της επιτρέπουν ολόκληρη Πρόεδρος να υιοθετεί φράχτη στα σύνορα που να προστατεύει τα Ελληνικά εδάφη από πάσης φύσεως επιδρομές Βαρβάρων. Είναι αυτοί οι γενναιόψυχοι και πονόψυχοι που είναι λάτρεις των ανοιχτών συνόρων έτσι ώστε κάθε λογής μουσαφίρης να βρίσκει καταφύγιο στην Ελλάδα.

❖ ΟΙ ΟΨΙΜΟΙ…
Σταυροκοπιούνται οι άθεοι όψιμοι πατριώτες μετά την φωτογραφία της Προέδρου μπροστά στο «φράχτη» από συρματοπλέγματα, οι άνθρωποι που λάτρεψαν το τείχος του Βερολίνου που κάποτε χώριζε δύο κόσμους! Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που μας εκθείαζαν τους έγκλειστους σε χώρες του παραπετάσματος, που μόλις άνοιξαν οι πόρτες παράτησαν τους «παραδείσους» τους και επέστρεψαν στην ψωροκώσταινα!

❁ Ο ΠΕΡΙΣΣΟΣ…
Ενοχλήθηκαν από τον φράχτη στον Έβρο αλλά δεν ενοχλούνται από το τείχος στον Περισσό που έστησαν οι πατριώτες της αριστεράς, οι οποίοι ψάχνουν αφορμή για επαναστατική γυμναστική. Από κοντά τα ΣΥΡΙΖόπουλα που ψάχνουν ευκαιρία για να βγουν από τα λαγούμια τους και να δηλώσουν παρούσες και παρόντες!

■ Η ΣΥΓΓΝΩΜΗ…
Κάπου εκεί ανάμεσα στην πανδημία, στους εμβολιασμούς, στους αρνητές, στα χιλιάδες κρούσματα, στις ανοιχτές αγορές, στα κορωνοπάρτυ σκάει μύτη ο Άδωνις με την συγγνώμη προς Καρανίκα! Μία τεράστια συγγνώμη για τους μπάφους πριν τον Ιούλιο του 2019, Θεόσταλτη η καλλιέργεια θεραπευτικής κάναβης, έτσι ονομάζεται τώρα η καλλιέργεια χασίς!

❖ Η ΜΕΓΑΛΟΨΥΧΙΑ…
Μεγαλόψυχος ο Άδωνις, ζήτησε τεράστια συγγνώμη από τον πρώην στρατηγικό σύμβουλο του Τσίπρα αλλά και πρώην αστράτευτο από πεποίθηση Καρανίκα, διότι τον είχε παρεξηγήσει όταν νομιμοποίησε την καλλιέργεια του μπάφου, της κάναβης ήθελα να πω και έγινε το έλα να δεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της πολιτικής και όχι μόνο!

❁ ΑΔΕΡΦΙΑ!!!
Το σημαντικό δε της όλης υπόθεσης είναι η απάντηση του Καρανίκα προς τον Άδωνη, η οποία ήταν το κάτι άλλο: «Αδερφέ Άδωνη είσαι λεβέντης» και το «μαζί θα προχωρήσουμε» εδώ στην άκρη του στόματος το είχε! Αυτός είναι ο πολιτικός πολιτισμός. Έν έτη 2021. Όλα τ’ άλλα είναι για τους άλλους όταν στο πολιτικό στερέωμα διαπρέπουν τέτοιου είδους οντότητες! Τελικά η πολιτική είναι εκτός των άλλων και ένας μπάφος δρόμος!

■ ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΕΘΝΑΡΧΗ!
«Αν δεν έχεις κάτι ενδιαφέρον και σοβαρό να πεις καλύτερα σώπαινε». Το είχε πει ο ιδρυτής της ΝΔ Κ. Καραμανλής και ο ίδιος το τήρησε αυστηρά σε όλη τη ζωή του. Αυτός ο πολιτικός χώρος έκτοτε φιλοξένησε αρκετούς πολιτικούς που πριν είχαν γίνει μέγιστοι πολέμιοι! Αν κάνετε διάφορους συνειρμούς, καλά κάνετε και δεν φταίει η μεγαλόθυμη ΝΔ για αυτό.

❖ ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΑΝΤΡΕΑ…
Έλεγε ο μακαρίτης Α. Παπανδρέου όταν μάζευε κανένα «αλλόθρησκο» και του έδινε αξίωμα ενώ ήταν πριν υβριστής του: «Καλύτερα να τον έχω μέσα και να φτύνει προς τα έξω παρά να τον έχω έξω και να φτύνει προς τα μέσα». Άνθρωποι και πολιτικοί παλιάς κοπής που ήξεραν καλά τη δουλειά τους. Από τότε μέχρι σήμερα πολλά άλλαξαν και ηθική έχει παραξεχειλώσει σε πολλούς τομείς!

❁ ΟΙ ΟΜΗΡΟΙ…
Ήταν μόλις 23 χρόνων όταν ντυμένος με ολόσωμη άσπρη φόρμα, παριστάνοντας τον τεχνικό υδραυλικών του αεροδρομίου μαζί με άλλους 16 άνδρες απελευθέρωσαν 90 ομήρους της πτήσης Sabena που κρατούνταν από στελέχη του Μαύρου Σεπτέμβρη, οι οποίοι απαιτούσαν την απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατούμενων. Η αποστολή ήταν επιτυχής και ο ίδιος τραυματίστηκε από σφαίρα. Ο λόγος για τον Νετανιάρχου, ο οποίος είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ και δεν εννοεί και σήμερα να απεμπολήσει τα συμφέροντα της πατρίδας του. Η αναφορά στην ιστορία προς παραδειγματισμό για όσους θέλουν και μπορούν να φυλάνε Θερμοπύλες για την πατρίδα τους και φυσικά για όχι για όσους υπηρέτησαν στο τρίγωνο Παπαγάλου – Χαλανδρίου – Σκαραμαγκά!

■ ΤΑ ΕΛΤΑ…
Υπολειτουργούν τα ΕΛΤΑ σε όλη τη χώρα και έξω απ’ αυτή την κατάσταση δεν μένει η Ήπειρος. Δεν ξέρω πως και γιατί, αλλά η Περιφέρεια και η επαρχία είναι πλέον ταχυδρομικώς αποκομμένη και ταχυδρόμο βλέπει ή δεν βλέπει κανείς στα χωριά που κάποτε ήταν η μόνη παρηγοριά!

❖ Ο ΤΥΠΟΣ…
Με την υπολειτουργία των ΕΛΤΑ εκτός όλων των άλλων πέφτει θύμα και ο Περιφερειακός Τύπος που κάποτε έφτανε στον αναγνώστη την ίδια μέρα. Τώρα αραιά και που διότι είναι κοστοβόρα η λειτουργία των ΕΛΤΑ! Το κλίμα στράβωσε ακόμη περισσότερο από τη στιγμή που τα ΕΛΤΑ έκαναν την εθελούσια έξοδο εργαζομένων καταβάλλοντας μία κάποια αποζημίωση. Μετά τις τράπεζες σε πολλές επαρχίες σειρά πήραν τα ΕΛΤΑ και έπεται συνέχεια. Τα κλειδιά από τα χωριά να μας πουν που πρέπει να παραδοθούν;

❁ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΙΑ – ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ  Τ’ ΑΠΟΠΑΙΔΑ!
Για κάθε πονεμένο πικραμένο κυρίως στο χώρο της εστίασης βρέθηκαν εκατομμύρια για επιχειρηματίες και εργαζομένους για τον καιρό της πανδημίας. Μόνο για τους άτυχους ιχθυοκαλλιεργητές της χώρας δεν μπόρεσαν πριν ο Βορίδης και τώρα ο Λιβανός να βρουν για να βάλουν πλάτη στις δύσκολες ώρες που περνούν.

■ ΧΩΡΙΣ ΦΩΣ!..
Ευαίσθητος χώρος αυτός των καλλιεργητών ψαριών σε όλη τη χώρα που στον καιρό της πανδημίας εδώ και 16 μήνες τραβάνε το δικό τους μαρτύριο. Με τις κλειστές τις αγορές κυρίως του εξωτερικού οι ιχθυοκαλλιεργητές επιχειρηματίες και εργαζόμενοι βρίσκονται εκτός κάθε κρατικής μέριμνας, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε θλιβερή κατάσταση χωρίς να βλέπουν κανένα φως από πουθενά.

❖ ΜΟΝΟ ΕΞΟΔΑ!
Τα ψάρια είναι ζωντανοί οργανισμοί για τα οποία ξοδεύουν χωρίς να εισοδεύουν τίποτα οι επιχειρηματίες. Το πιο τραγικό γεγονός είναι ότι, αφού η αγορά δεν λειτουργεί, αυτά μεγαλώνουν τόσο που η αγορά πλέον δεν τα σηκώνει! Ποιος λιγουρεύεται μία τσιπούρα τρία – τέσσερα κιλά να τη βάλει στο τηγάνι του όταν είναι γνωστό ότι η εμπορεύσιμη είναι από 350 gr έως 500 gr το πολύ! Δύο χρόνια τώρα τα ταΐζουν χωρίς να υπάρχει αγορά γι’ αυτού του είδους παραγωγούς!

❁ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ…
Όχι μόνο δεν ενδιαφέρονται από το αρμόδιο υπουργείο να βοηθήσουν αυτούς τους παραγωγούς, κάνουν κάτι χειρότερο. Εξαφανίζονται όταν τους καλείς δημόσια να δικαιολογήσουν αυτή τη αδιαφορία – απραξία – αδυναμία στήριξης του κλάδου. Πρώτη το έκανε κάποια Αραμπατζή υποτίθεται αρμόδια για Ιχθυοκαλλιέργειες σε όλη την χώρα και φυσικά και για την Σαγιάδα Θεσπρωτίας όπου 400 οικογένειες ασχολούνται με τα ψάρια και τώρα βρίσκονται σε αδιέξοδο. Μήπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός μπορεί να δει το όλο ζήτημα και να δώσει οδηγίες για να μη πω να στείλει εντέλλεσθαι σε κείνους που παριστάνουν τους υπουργούς προστάτες του μόχθου και του πόνου των ανθρώπων της Περιφέρειας; Εκτός από καφετέριες και εστιατόρια Κολωνακίου – Εκάλης υπάρχει και η Σαγιάδα που βγάζει τα καλύτερα ψάρια για τους μερακλήδες του κέντρου της Αθήνας.

■ ΤΑ ΜΑΞΟΥΛΙΑ…
Ανάλογη είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εδώ και δύο χρόνια στον χώρο της κτηνοτροφίας όπου «καταζητούνται» επιδοτήσεις από το αρμόδιο υπουργείο προς τους κτηνοτρόφους. Σχετική διαμαρτυρία κάνει η ΕΑΣΙ ζητώντας πάραυτα την ικανοποίηση του σχετικού αιτήματος με το αιτιολογικό ότι στέρεψαν οι κτηνοτρόφοι οικονομικά και δεν έχουν ούτε για ζωοτροφές χρήματα. Όμως, ο Λιβανός και η Αραμπατζή εξακολουθούν να βρίσκουν «τροφές» για τα δικά τους «μαξούλια»! Τι είναι τα «μαξούλια»; Όλα εγώ θα τα κάνω πχιά;

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.