ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ…

Δικαιούνται οι πολίτες να διαμαρτύρονται για την κατάσταση που βίωσαν την περασμένη Κυριακή όταν μάλιστα καλούνται να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις απέναντι στον Δήμο και στην ΔΕΥΑΙ. Εκείνοι που δεν δικαιούνται για να ομιλούν είναι όσοι είχαν την διαχείριση τα προηγούμενα δέκα χρόνια περίπου που ξαφνικά γίνονται επικριτές εκ του ασφαλούς. Μιλάμε για τα πολιτικά πρόσωπα.

Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ…

Παρ’ όλα αυτά, η διακοπή νερού δεν κράτησε 24ωρο όπως είχε αναγγελθεί αλλά μόνο κάποιες ώρες. Η αποκατάσταση της βλάβης έγινε πολύ πιο σύντομα και από τις πέντε η ώρα το απόγευμα της Κυριακής σταδιακά η πόλη υδροδοτήθηκε και γι’ αυτό κάποιοι δούλεψαν υπεύθυνα και σκληρά κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες.

❁ Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΝΕΡΟΥ…
Από αλλού το περιμέναμε από αλλού μας ήρθε τελικά! Τον χιονιά φοβηθήκαμε και από την διακοπή νερού στην «παλιά πόλη» την βρήκαμε την περασμένη Κυριακή, η οποία μια γενικότερη αναστάτωση την προκάλεσε. Η αναστάτωση έλαβε διαστάσεις «συμφοράς» από την ανάρτηση – ανακοίνωση του προέδρου της ΔΕΥΑΙ κ. Άρη Μπαρτζώκα όχι για την διακοπή, αλλά για το 24ωρο της αποκατάστασης της βλάβης.

■ Η ΣΥΓΚΥΡΙΑ…
Μέσα στο «παιχνίδι» είναι οι διακοπές νερού και δεν είναι η πρώτη φορά και η πρώτη πόλη στην οποία συμβαίνει κάτι τέτοιο. Όμως ήταν τέτοια η συγκυρία, όπου έκανε το γεγονός να γίνεται αντικείμενο πολλών και διαφόρων αντιδράσεων, κυρίως μέσα από το διαδίκτυο το οποίο είναι ο δυνατός και άτεγκτος τιμωρός των πάντων!

❖ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ!
Δύο πράγματα ήταν εκείνα που χτύπησαν κόκκινο μ’ αυτή την διακοπή. α) Η αδικαιολόγητη αναφορά – πρόβλεψη για 24ωρη διακοπή, κάτι που αναστάτωσε όλους τους κατοίκους και β) η πληροφορία που διοχετεύτηκε σε πρώην αντιδήμαρχο εποχής Μπέγκα ότι η βλάβη ήταν γνωστή από την προηγούμενη ημέρα!

❁ ΑΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΑ…
Σωστά και αυτό έπρεπε να κάνει η επιχείρηση ΔΕΥΑΙ, δηλαδή να γνωστοποιήσει στους πολίτες το πρόβλημα που προέκυψε και που ήταν απρογραμμάτιστη διακοπή, άρα βλάβη στις πηγές και στο δίκτυο ύδρευσης. Όμως εκείνο το «24ωρη διακοπή τι το ήθελε ο πρόεδρος Μπαρτζώκας με την οποία έκανε τους χιλιάδες των πολιτών να τρέχουν πανικόβλητοι για μία στάλα νερό;

■ Ο ΠΑΝΙΚΟΣ…
Αυτόν τον πανικό τον διεπίστωσε ο ίδιος και οι συνεργάτες του όταν με αρκετή χρονοκαθυστέρηση άρχισαν την δωρεάν διανομή εμφιαλωμένου νερού σε δύο σημεία της πόλης όπου από τον κίνδυνο έλλειψης νερού κόντεψαν να φτάσουν σε κίνδυνο συνωστισμού.

❖ ΌΛΑ ΤΑ ΚΑΚΑ ΜΑΖΙ!
Το πρόβλημα έγινε πιο έντονο αν υπολογίσει κανείς ότι την Κυριακή είχε πλακώσει και ο χιονιάς, ο οποίος συνόδευσε τα μέτρα των απαγορεύσεων ένεκεν κορωνοϊού. Από τη μία μεριά η διακοπή νερού, από την άλλη η καραντίνα, παραπέρα η κακοκαιρία, έφεραν κι έδεσε το σκηνικό και η κατάρα πήγαινε σ’ άλλο κόσμο!

❁ Η ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ…
Κάθε μέρα δεν συμβαίνουν τέτοιου είδους γεγονότα, αλλά όταν συμβαίνουν προέχει η ψυχραιμία και η σωστή διαχείριση της κατάστασης. Τα περί προσδιορισμού του χρόνου της αποκατάστασης της βλάβης ήταν που έφεραν την αναστάτωση. 24 ώρες χωρίς νερό δεν είναι μικρή υπόθεση σε τέτοιες εποχές!

■ ΤΟ ΑΔΙΚΟ…
Όμως, να πυροβολούν την ΔΕΥΑΙ κι’ εκείνοι που στην προηγούμενη δημοτική αρχή εκτός από απλή διαχείριση, ΟΥΔΕΝ άλλο έπραξαν είναι εντελώς άδικο και αχαρακτήριστο. Αν καλά θυμάμαι, παρόμοια βλάβη είχε γίνει επί προηγούμενης διοίκησης χωρίς τότε οι σημερινοί επικριτές να βγάλουν τσιμουδιά! Το να ρίχνουν τώρα το ανάθεμα είναι πράξη που δείχνει ότι εκτός από ανίκανοι τότε, είναι αμετανόητοι σήμερα!

❖ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ…
Και στο μέλλον θα προκληθούν βλάβες στην ΔΕΥΑΙ, η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον Δήμο και στην Ήπειρο. Το ζητούμενο είναι να μην γίνονται οι ίδιες βλάβες, διότι τότε δεν θα χωρά καμιά δικαιολογία. Αν είχε αποκατασταθεί η προηγούμενη βλάβη επί προηγούμενης διοίκησης και προηγούμενης δημοτικής αρχής σωστά θα είχε αποφευχθεί η προχθεσινή παρόμοια βλάβη.

❁ Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ…
Παιχνίδι με τους συνταξιούχους όσο θα είμαι εγώ στο υπουργείο δεν πρόκειται να επιτρέψω να παιχτεί. Κάτι τέτοιο είπε ο νέος υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης χτυπώντας το χέρι στο βήμα της Βουλής. Το μήνυμα αυτό ο Υπουργός το έστελνε προς όλους όσους στο Υπουργείο του κρατούν οπισθάγκωνα δεμένους τους απόμαχους της δουλειάς που περιμένουν και επιμένουν να θέλουν να ζήσουν και μετά τον εργασιακό τους βίο.

■ ΠΟΝΕΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ!..
Πονεμένη ιστορία η έκδοση συντάξεων στην ώρα τους, διότι οι ασχολούμενοι στους τομείς ασφάλισης έχουν διαφορετική άποψη για τα δικαιώματα στη ζωή άσχετα αν οι συνταξιούχοι εκτελούσαν τις υποχρεώσεις ως ασφαλισμένοι! Όποιος δεν έχει μπλέξει με τέτοιες υποθέσεις δεν καταλαβαίνει. Όταν όμως μπλέκει δεν ξεμπλέκει και τότε καταλαβαίνει πολύ καλά τι εστί ελληνικό δημόσιο!

❖ ΣΤΗΝ ΟΥΡΑ…
Κάποτε, προ κορωνοϊού, υπήρχε και μία περίπτωση να περάσει κανείς από γραφείο να ρωτήσει για την υπόθεσή του, δηλαδή την πορεία των δικαιολογητικών για την συνταξιοδότησή του. Η ερώτηση που γίνονταν «πόσο καιρό έχεις που κατέθεσες τα δικαιολογητικά» και όταν έδινες την απάντηση ένα – δύο χρόνια, τότε η δική τους απάντηση ήταν «α… καλά! Πολύ βιάζεσαι! Υπάρχουν άλλοι που περιμένουν 3-5 χρόνια!

❁ ΤΟ ΛΑΘΟΣ…
Κατά την περίοδο του κορωνοϊού αν επιχειρήσεις να τηλεφωνήσεις έχεις κάνει το λάθος της ζωής σου. Κυρίως αν φιλοτιμηθεί κάποιος και σηκώσει τηλέφωνο. Τότε εισπράττεις από πρώτο χέρι την απάντηση «προηγούνται άλλοι» και το ακουστικό ξανακάθεται στη θέση του μ’ ένα θόρυβο περίεργο λες και φταίει αυτό για το κατάντημα!

■ Η ΠΑΤΑΞΗ…
Με φιλοδοξία υπέρμετρη ξεκίνησε ο προηγούμενος υπουργός Γιάννης Βρούτσης με την βούληση να πατάξει την γραφειοκρατία και τον ωχαδελφισμό. Έφτασε σε κάποιο σημείο ο ίδιος να αποκαλύψει ότι κανείς δεν σηκώνει τηλέφωνο! Χαλασιά του και είχε υποσχεθεί ότι τον Ιούνιο του 2020 κανένας Έλληνας δεν θα ταλαιπωρείται ούτε για μία μέρα από την κατάθεση των δικαιολογητικών συνταξιοδότησης. Τελικά ο Κυριάκος «συνταξιοδότησε» τον ίδιο τον Βρούτση μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας!

❖ ΣΟΒΑΡΟΣ…
Τον έχω για σοβαρό και μετρημένο τον κ. Χατζηδάκη και θέλω να πιστεύω ότι αυτά που έλεγε στη Βουλή τα πίστευε και τα εννοούσε, ότι δηλαδή θα πατάξει την γραφειοκρατία και την αδιαφορία ορισμένων γραφειοκρατών που έχουν κάνει επάγγελμα τον ωχαδελφισμό. Όπως τα ταμεία γίνονται στενοί κορσέδες όταν είναι να εισπράξουν, έτσι θα πρέπει να είναι γαλαντόμοι όταν είναι ν’ αποδώσουν τα πληρωμένα!

❁ ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ!
Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποδειχτεί όμοιος των προηγούμενων συναδέλφων του όλων των κυβερνήσεων ο Χατζηδάκης, διότι θα έχει ακυρώσει την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό του ο πρωθυπουργός και ο ίδιος θα είναι ανακόλουθος σε λόγια και πράξεις. Είναι στο χέρι του να δώσει λύση στα δράματα που ζουν εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων που περιμένουν στα χρόνια της «αποστρατείας» να ζήσουν έστω και με το ελάχιστο των συντάξεων.

■ ΑΚΟΥΝ;
«Ξεκαθαρίζω για να ακούν και οι όποιοι γραφειοκράτες! Κράτος που αργεί να δώσει συντάξεις για 1-4 χρόνια δεν δικαιούται να βγάζει γλώσσα στους ασφαλισμένους και να τους περνά από 40 κόσκινα για να τους δώσει έστω προσωρινή ενίσχυση. Μ’ εμένα υπουργό αποκλείεται να γίνει (χτύπημα χέρι στο βήμα)». Την κρατάμε κι εμείς αυτή την δήλωση, Υπουργέ και εδώ θα είμαστε να τα πούμε. Μακάρι να μη πούμε όσα είπαμε για «προκαθήμενό σας» στο στασίδι της εξουσίας!

❖ ΝΑ… ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΟΥΝ!
Μένοντας στον ίδιο χώρο, διαβάσαμε την είδηση ότι πολύς κόσμος από το υπουργείο Εργασίας και από τους ασφαλιστικούς φορείς θέλουν να μεταναστεύσουν προς άλλους φορείς του δημοσίου γιατί το «κλίμα» δεν τους σηκώνει. Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί αν δεν τακτοποιηθούν οι εκκρεμούσες συνταξιοδοτήσεις, λένε από το υπουργείο εδώ σας θέλω! 

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.