ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΣΕ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ!
«Σε τρία χρόνια από τώρα η κατασκευή του Ε65 θα έχει ολοκληρωθεί». Αυτή είναι η δέσμευση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή το περασμένο Σ.Κ. Η Ήπειρος και η Δυτ. Μακεδονία πιο κοντά στην Στ. Ελλάδα και στη Θεσσαλία, τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε λόγο και για πιο κοντά στην ανάπτυξη κάνοντας συσχετισμούς από την δημιουργία και λειτουργία της Εγνατίας, η οποία ένωσε πολλές περιφέρειες, πολλές χώρες και πολλούς κόσμους!

ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ…
Αφού τα «λεφτά υπάρχουν», 440 εκατ. Ευρώ είναι αυτά, δεν απομένουν παρά οι εργολάβοι να βάλουν τα δυνατά τους να διαψεύσουν τον πρωθυπουργό και να τελειώσουν το έργο νωρίτερα, που, αν το θέλουν, το μπορούν. Το κυριότερο δε θα είναι αν το έργο ολοκληρωθεί επί ημερών κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ…
Θα επαναλάβω τα λόγια του Ευπατρίδη Ευάγγελου Αβέρωφ την ημέρα που έβαζε τον θεμέλιο λίθο στο Π.Π.Γ.Ν.Ι., Αύγουστο του 1981: «Το μεγάλο επίτευγμα, είναι τα εγκαίνια. Η αρχή είναι πιο σημαντική στιγμή. Όταν αυτή γίνει κάποια στιγμή θα ολοκληρωθεί το έργο και τα εγκαίνια θα είναι μία απλή διαδικασία»!

ΤΑ ΟΦΕΛΗ…
Έτσι και στην περίπτωση του Ε65. Η αρχή έχει να κάνει με την εξεύρεση των 440 εκατ. Ευρώ. Κάποια στιγμή θα ολοκληρωθεί και τα οφέλη θα είναι για όλους τους Έλληνες πρώτα και όλο τον κόσμο που θα χρησιμοποιεί αυτόν τον άξονα.

ΚΥΡΙΩΣ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ…
Τα οφέλη από την λειτουργία της Ε65 θα είναι κυρίως στην διακίνηση από και προς λιμάνι Ηγουμενίτσας, το οποίο θα επικοινωνεί με το λιμάνι του Βόλου. Βέβαια και η Θεσσαλία με την Ήπειρο θα έχουν καλύτερη επικοινωνία με ασφάλεια και ταχύτερα, όχι όμως η επικοινωνία της Ηπείρου με την Αθήνα όπως υπολογίζουν πολλοί, αφού η Ιόνια Οδός εξυπηρετεί καλύτερα και ταχύτερα την επικοινωνία και την συγκοινωνία.

❁ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ…
Τις φτώχειες των δύο Περιφερειών τους είπαν να ενώσουν οι δύο Περιφερειάρχες Δ. Μακεδονίας Γ. Κασαπίδης και Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης στην συνάντηση που είχαν την περασμένη Δευτέρα το πρωί στο κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου. Αποφάσισαν να συνεργαστούν σε κοινά προγράμματα που αφορούν τις δύο Περιφέρειες, οι οποίες έχουν κοινά στοιχεία αφού είναι οι δύο περιφέρειες που βρίσκονται στην ίδια σχεδόν θέση στην ανάπτυξη.

■ ΚΟΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ…
Οι ορεινοί όγκοι από Γράμμο και Βίτσι μέχρι την οροσειρά της Πίνδου προσφέρονται για κοινές δράσεις σε πολλούς τομείς με πρώτο αυτό του τουρισμού, ενώ κοινή πρέπει να θεωρείται η αντιμετώπιση της κτηνοτροφίας και των γαλακτοκομικών προϊόντων, τα οποία εξακολουθούν να τραβούν τον δικό τους «Γολγοθά»!

❖ ΟΙ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ…
Όχι στις κουτοπόνηρες μεθοδεύσεις των επιτηδείων που επιμένουν να Ελληνοποιούν το εισαγόμενο γάλα και να παράγουν προϊόντα ΠΟΠ και να οικονομάνε, λέει ο Αλ. Καχριμάνης επιμένοντας να μπει τάξη στην ασυδοσία γαλακτοβιομηχανιών στην χώρα μας, οι οποίες έχουν βρει τρόπο να ξεγελούν ακόμη και την Διεπαγγελματική που έχει συσταθεί γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο.

❁ Ο κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ…
Την ίδια σχεδόν καταγγελία έκανε ο αναπλ. Διευθύνων Σύμβουλος της Γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη Μιχ. Παναγιωτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του καταγγέλλοντας τους αμετανόητους επιτήδειους που δεν εννοούν να προστατέψουν το ελληνικό γάλα και τον Έλληνα κτηνοτρόφο που στερεύει την ψυχή του ώστε να μην επανέλθει στην εποχή του Μπάτζου που εξαργύρωνε το γάλα με μακαρόνια, κουβαρίστρες κ.λ.π.

■ Η ΤΑΞΗ…
Άμα θέλει η πολιτεία έχει τους μηχανισμούς εκείνους που μπορεί να βάλει τάξη στην ασυδοσία ορισμένων ανά την χώρα που πουλάνε φέτα από γάλα Βουλγαρίας, Δανίας, Γαλλίας που το αγόρασαν με 25 λεπτά το κιλό ανταγωνιζόμενοι βιομηχανίες γάλακτος πουλώντας ακόμη και σε ανώτερη τιμή την φέτα, ακόμη κι’ από εκείνη που προέρχεται από γάλα Ελλήνων κτηνοτρόφων!

❖ ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ…
Δίκαιο λοιπόν το παράπονο του Καχριμάνη και του κ. Παναγιωτάκη για το παράνομο καθεστώς που εξακολουθεί να υφίσταται στην υπόθεση εισαγόμενο γάλα – παράνομη παραγωγή φέτας ΠΟΠ. Ο νέος υπουργός Σπ. Λιβανός που προέρχεται από επαρχία – Αιτωλοακαρνανία – να την δει κάπως διαφορετικά την όλη υπόθεση και να ολοκληρώσει την προστασία των προϊόντων ΠΟΠ. Το οφείλει στον Έλληνα παραγωγό που τρώει κατακέφαλα τα λιοπύρια και τα ανεμοβρόχια και βλέπει να του κλέβουν τον κόπο οι νταβατζήδες!

❁ Η ΕΕΤΑΑ…
Δεν εννοεί η ΚΕΔΕ να κουμαντάρεται από «παρέα» του υπουργείου Εσωτερικών κι’ αυτό το επεσήμαναν στον νέο υπουργό Μάκη Βορίδη τα μέλη της. Ζητά η ΚΕΔΕ μεταξύ άλλων να έχει λόγο στην διοίκηση της ΕΕΤΑΑ, η οποία διαχειρίζεται πολλά προγράμματα, όπως το «Αντ. Τρίτσης» και που έχει να κάνει με χρηματοδοτήσεις έργων στους δήμους όλης της χώρας.

■ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ…
Ακούγοντας τις θέσεις δημάρχων ο κ. Βορίδης σκέφτεται να αλλάξει πρόσωπα και καταστάσεις στην διοίκηση της ΕΕΤΑΑ και ν’ αλλάξει το καθεστώς διοίκησης έτσι όπως το είχε δημιουργήσει ο απελθών Τ. Θεοδωρικάκος, ο οποίος είχε εμπιστευτεί για τα πόστα τα καίρια τον νομικό του σύμβουλο Γιαννιώτη Ηλία Γιάτσιο και τον διευθυντή του Δ. Σκάλκο, τον μεν πρώτο στην θέση του προέδρου, τον δε δεύτερο στην θέση του Δ/ντος Συμβούλου.

❖ Η ΟΡΦΑΝΙΑ…
Με τις αλλαγές που σκέφτεται να κάνει κι’ αν θα κάνει, ο Μ. Βορίδης οι αυτοδιοικητικοί της Ηπείρου και ειδικά του Νομού Ιωαννίνων μια ορφάνια θα την ζήσουν, αφού είχαν επενδύσει στο πρόσωπο του προέδρου της ΕΕΤΑΑ κ. Γιάτσιου ο οποίος, πίστευαν, ότι θα μπορούσε να βοηθήσει τους δημάρχους αφού ήταν συντοπίτες.

❁ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ…
Εγώ και πολλοί άλλοι συνέλληνες έχουμε μείνει με το ερωτηματικό για τον λόγο που άλλαξε τον Θεοδωρικάκο ο Κυριάκος και αντί ν’ ακουστεί έστω ένα κιχ, ακούστηκαν λόγια ευγνωμοσύνης προς τον πρωθυπουργό που δεν απέχουν πολύ από το «άσε με αγά μου ν’ αγιάσω»!

■ Η ΦΙΕΣΤΑ…
Θυμάμαι καλά την φιέστα που οργάνωσε η ΠΕΔ Ηπείρου για δημάρχους κι όχι μόνο στο «Θεογέφυρο» Λιθίνου Δήμου Ζίτσας με την παρουσία του ίδιου του υπουργού Εσωτερικών στον οποίο επένδυσαν οι δήμαρχοι. Αν πέτυχαν κάτι ή όχι οι δήμαρχοι, ακόμη δεν το μάθαμε, ούτε το είδαμε ακόμη. Αλλά το πανηγυράκι έγινε στον Δήμο Ζίτσας, που εντελώς συμπτωματικά είναι η γενέτειρα του Προέδρου ΕΕΤΑΑ φίλου Γιάτσιου, της οποίας ΕΕΤΑΑ η ανασύνθεση έχει ζητηθεί κι’ από την ΚΕΔΕ!

❖ ΑΝ…
Αν όλα αλλάξουν στην ΕΕΤΑΑ και αν ο κ. Βορίδης φέρει τα πάνω – κάτω, θέλω να δω πώς θα έχει τα μούτρα να έλθει στα Γιάννινα και να δούμε σε ποιο Δήμο θα κάνει πανηγυράκι και πως θα βοηθήσει φιλαράκια του ο υπουργός! Επίσης, να δω – με ποιους θα κάνουν φιέστες και τραπεζώματα οι δήμαρχοι Νομού Ιωαννίνων που τόσες ελπίδες είχαν στηρίξει στο «καθεστώς» Θεοδωρικάκου. Εγώ όμως επιμένω να θέλω να μάθω τον λόγο για τον οποίο ο Κυριάκος «έφαγε» τον πιστό του φίλο Θεοδωρικάκο. Τα όσα φημολογούνται δεν τα υιοθετώ…

❁ Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ…
Μέχρι και δήμαρχος μεγάλου Δήμου της Ηπείρου είχε επενδύσει τα όνειρα του Δήμου του σε «σώγαμπρους» και πολλές φορές τον είδαμε να γίνεται η ουρά της παρέας. Είχε μασήσει και εκείνος το παραμύθι για ιδιαίτερη μεταχείριση, που 1,5 χρόνο μετά δεκάρα τσακιστή δεν είδε ο Δήμος του! Όλα όμως στην ώρα τους, όπως έλεγε κι’ ένας πρώην πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής το όνομά του! 

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.