ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΒΛΑΧΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ…
Όλα τα είχαμε λυμένα τα ζητήματα και έλειπε το Βλάχικο που επανέρχεται στην επικαιρότητα από «ύποπτους κύκλους» που επαναφέρουν ένα ζήτημα το οποίο έχει τακτοποιηθεί προ πολλού και που πολύ θόρυβο έχουν σηκώσει οι γνωστοί σ’ αυτές τις περιπτώσεις εθνολαθροπίθηκοι!
 Η ΓΛΩΣΣΑ…
Πρέπει, λένε, η Βλάχικη γλώσσα να εκφράζεται μέσα από Λατινική γραφή ενώ οι ίδιοι κύκλοι κάνουν λόγο για «Βλάχικη μειονότητα»! Τι να πείς και σε ποιους να το πείς σ’ αυτούς τους καιρούς που η κοινωνία μας έχει άλλες προτεραιότητες και το μόνο που δεν την πολυνοιάζει είναι ένα τέτοιο νέο Βλάχικο ζήτημα.
 ΛΑΤΙΝΟΓΕΝΗΣ…
«Λατινογενή» γλώσσα χαρακτηρίζουν την Βλάχικη διάλεκτο οι Βλάχοι της Βέροιας διά εκπροσώπου τους και ως τέτοια πρέπει να έχει και την Λατινική γραφή. Μάλιστα, ο σύλλογος Βλάχων Βέροιας κι’ άλλοι όμοιοί του στη χώρα αλλά και στην Ήπειρο υποκινούμενοι από Ρουμάνους οργανώνουν συνέδρια και συναντήσεις επαναφέροντας το Βλάχικο ζήτημα, και με κάποιους ντόπιους (Γιαννιώτες) παραστέκονται στο αίτημα. Βέβαια, για γνωρίζοντες πράγματα και καταστάσεις το ζήτημα έχει κλείσει προ πολλού και είναι άκαιρον και άτοπον. Η συνέχεια θα δείξει που το πάνε και τι θέλουν οι υποκινητές.

❁ ΣΤΗ ΜΠΑΝΤΑ!
Τι ζούμε, Θεέ μου. Τι κορωνοϊός, τι πανδημία, τι ανοιχτά – κλειστά μαγαζιά, τι οικονομική δυσχέρεια, όλα αυτά στη μπάντα. Στη ζωή των Ελλήνων μπήκε από την προηγούμενη εβδομάδα ο όμορφος κόσμος ηθικά πλασμένος! Μια δημόσια εξομολόγηση της αθλήτριας Ιστιοπλοΐας Σ. Μπεκατώρου έφτασε να σηκώσει τα πέπλα που κάλυπταν τον κόσμο του αθλητισμού.

■ Η ΑΣΕΛΓΕΙΑ…
Είκοσι τρία χρόνια πέρασαν από τότε που η νεαρή τότε αθλήτρια ένιωσε την ψυχική και σωματική ασέλγεια από μέλος της διοίκησης του ιστιοπλοϊκού ομίλου και άνοιξε το στόμα της και την ψυχή της και σε δημόσια εξομολόγηση έσυρε το χορό των αποκαλύψεων που τα τινάζει όλα στον αέρα αποκαλύπτοντας την άλλη πλευρά όλων εκείνων που χρησιμοποιώντας την δύναμη της εξουσίας νομίζουν ότι μπορούν να έχουν δικαιώματα επί παντός, ακόμη και στην ασέλγεια.

❖ ΤΑ ΒΙΤΣΙΑ…
Δεν θ’ ασχοληθεί η στήλη ούτε με τις λεπτομέρειες των καταγγελιών ούτε με τα βίτσια όλων εκείνων που πατούν κάθε έννοια ελευθερίας των ανθρώπων. Η στήλη σχολιάζει την διαστροφή η οποία σε συνδυασμό με την δύναμη της εξουσίας φτάνει σε σημείο «δολοφονίας» ανθρώπινων υποστάσεων. Μάλιστα, εκείνο που κάνει ακόμη περιπλοκότερη την κατάσταση είναι η ισοβιότητα των ανθρώπων που τρυπώνουν στην εξουσία χρησιμοποιώντας μεθόδους και πράξεις που δεν απέχουν πολύ από εκείνες των εγκληματιών!

❁ ΤΟΣΟ ΑΡΓΑ!
Γιατί τώρα, 23 χρόνια μετά, ρωτούν οι «αρνητές» που έχουν γίνει φρούτα εποχής και φυσικά δεν κάθονται να περιμένουν την απάντηση. Ούτε που τους πάει στο μυαλό ότι ποτέ δεν είναι αργά και ότι μια τέτοια εξομολόγηση είναι και μια λύτρωση από ένα βάρος που βάραινε την ψυχή της και που, όπως η ίδια αποκάλυψε η βρωμιά και του σώματος από την ασέλγεια την ακολουθεί ακόμη.

■ ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ…
Χώρος ευαίσθητος ο αθλητισμός και εμφορείται από υψηλά ιδεώδη από την αρχαιότητα. Δυστυχώς, με όσα αποκαλύφθηκαν και ενδεχομένως όσα ακολουθήσουν ίσως να γίνει χώρος αποτρεπτικός και αυτό θέλει μεγάλη προσοχή. Οι γονείς δεν θα απέχουν πολύ από το να κάνουν δεύτερες σκέψεις για το αν θα πρέπει να στέλνουν τα παιδιά τους σε χώρους άθλησης.

❖ ΕΣΠΑΣΕ Η ΣΙΩΠΗ!
Η εξομολόγηση Μπεκατώρου έφτανε να σπάσει η σιωπή άλλων αθλητριών και αθλητών και να ξεμπροστιάσουν πρόσωπα που είχαν ανάλογες συμπεριφορές. Εκμεταλλευόμενοι την θέση τους οι «διεστραμμένοι» προέβαιναν σε πράξεις σωματικής και ψυχικής βίας με την υπόσχεση της ανέλιξης και τον φόβο του καταποντισμού των οραμάτων και της εξέλιξης.

❁ ΠΟΙΟΣ ΣΕΒΑΣΜΟΣ;
«Μην δολοφονείτε χαρακτήρες και την τιμή της οικογένειας», απαντά ένας εκ των «πρωταγωνιστών« της ασέλγειας, ο οποίος είχε και κομματικό πόστο στον μηχανισμό της ΝΔ, δηλαδή μέλος Τ.Ο κάποιας συνοικίας της Αττικής. Ζητά ο εν λόγω σεβασμό της οικογένειας, παιδιών, εγγονιών για κάτι που ο ίδιος δεν έκανε προς παιδιά άλλης οικογένειας. Μάλλον είναι αργά για δάκρυα.

■ ΤΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ…
Δεν είναι όλος ο χώρος του αθλητισμού βρώμικος και ούτε όλοι οι αθλητικοί παράγοντες διέπονται από διαστροφή. Φτάνει όμως το γεγονός που αποκαλύφθηκε για να σπάσει ένα απόστημα και ίσως αυτό να ανοίξει τα μάτια της κεντρικής εξουσίας να αποκόψει παρόμοια κακά σπυριά που μολύνουν το εκλεκτότερο κομμάτι της νεολαίας μας που πολλές φορές καταφεύγει στους χώρους άθλησης και πολλοί απ’ αυτούς έχουν ανεβάσει τη χώρα μας στα υψηλότερα σκαλιά.

❖ ΤΟ ΦΡΑΓΓΕΛΙΟ…
Φραγγέλιο από τον υφυπουργό αθλητισμού και ξήλωμα όλων των… αιωνόβιων από τις διοικήσεις οι οποίοι καθίστανται καθεστώς. Δεν είναι μόνο υπόλογοι οι φυσικοί αυτουργοί αυτών των πράξεων αλλά και οι ηθικοί αυτουργοί που έκαναν πως δεν ήξεραν ή δεν άκουγαν ή δεν μάθαιναν τις δράσεις των «μερακλήδων» που κρατούσαν θέσεις στις διοικήσεις για να είναι κοντά στα παιδιά που μέσω του αθλητισμού αποκτούν δικαιώματα στην διάκριση!

❁ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ…
Πρώτο θέμα στις ειδήσεις η αποκάλυψη Μπεκατώρου και δεύτερη είδηση ο ξυλοδαρμός του σταθμάρχη του ΜΕΤΡΟ από δύο ανήλικα αδέρφια! Πώς να βάλει κανείς στο ζύγι αυτές τις δύο πράξεις; Τι πονάει περισσότερο όσων βιώνουν πράξεις βίας και πως τα εισπράττει η κοινωνία μας η οποία κατά τ’ άλλα απλά μπαίνει στον σχολιασμό της επικαιρότητας, που λίγο νωρίς, λίγο αργά θα ανήκει στο παρελθόν. Όμως κάποια άλλη Σοφία θα βιάζεται κάποιοι άλλοι σταθμάρχες θα ξυλοφορτώνονται και κάποιοι άλλοι ανήλικοι θα πληρώνουν το τίμημα μιας κοινωνίας που δεν έχει μέτρο!

■ ΤΟ ΠΡΟΝΟΜΙΟ!
Βλέπετε, δεν είναι μόνο προνόμιο της άρχουσας τάξης οι πράξεις βίας αλλά και για τα λαϊκά στρώματα. Το δίκιο, προσωρινά, είναι με εκείνον που δέχτηκε βία οποιασδήποτε μορφής. Μόλις τα φώτα της δημοσιότητας αποσυρθούν, τότε σε όλα θα ξαναπέσει το πέπλο της λησμονιάς, οπότε πάμε γι’ άλλα. Θα περιμένουμε την επόμενη Μπεκατώρου να ομολογήσει δημόσια τους βιασμούς κορμιού και ψυχής, διότι κάποιοι άλλοι ισχυροί με πλάτες θα έχουν καταλάβει τις καίριες θέσεις στην εξουσία η οποία ενίοτε εκτρέφει βιτσιόζους, όχι όμως πάντοτε!

❖ ΟΙ… ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ!
Με ένα σωρό δολοφονίες βαρύνονται τα στελέχη της 17Ν και όμως βρίσκουν υποστηρικτές από στελέχη της κοινωνίας μας και μάλιστα διεκδικούν νομιμότητα για αυτές τους τις πράξεις. «Κωστάκη» που είναι ο μπαμπάς σου, «Κούλη πονάς»; «Ήταν τα γραφόμενα σε πανό αλληλεγγύης του Κουφοντίνα. Στην δίκη του ιδίου και των συντρόφων του ακόμη και βουλευτές κομμάτων πήγαν ως υπερασπιστές! Κωστάκης είναι ο Κώστας Μπακογιάννης του οποίου τον πατέρα Παύλο είχε δολοφονήσει ο Κουφοντίνας και οι συν αυτώ που διεκδικούν δωμάτιο Χίλτον στις φυλακές και φυσικά Κούλης είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης που είναι ο κουνιάδος του δολοφονημένου.

❁ ΤΑ «ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ»…
«Χρόνια πολλά για την γιορτή σου», ήταν η ευχή Κουφοντίνα στον Χρήστο Μάτη από το Θεσπρωτικό Πρεβέζης. Αυτή την ευχή δέχτηκε ο Χρήστος την παραμονή των Χριστουγέννων του 1984 έξω από τράπεζα στα Πετράλωνα και άπλωσε τα χέρια να πάρει το κουτί με τα γλυκά που του προσέφερε ο άγνωστος φιλεύσπλαχνος «πελάτης» και τα γλυκά ήταν σφαίρες που του τίναξαν τα μυαλά στον αέρα του Χρήστου Μάτη στα 27 χρόνια της ζωής του. Ο Χρήστος ήταν αστυνομικός «μπάτσος» και ο εκτελεστής ήταν ο «δημοκράτης» Κουφοντίνας, φιλαράκι του γιού του πρώην προέδρου της Βουλής που προφανώς και για χάρη του ο Κουφοντίνας έκοβε βόλτες στους τόπους όπου είχε «δράσει»!

■ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ!..
Γι’ αυτό σας λέω, φίλοι μου! Κάθε θαύμα τρείς μέρες κρατάει. Ότι δεν μας αρέσει ή δεν μας βολεύει τα προωθούμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας και η λησμονιά κάνει την δουλειά της. Πολλές φορές τα θύματα τρώνε το βάρος της ευθύνης διότι οι θύτες έχουν την δύναμη της εξουσίας, όποια και να είναι αυτή! Ενίοτε και εξουσία όπλων!

 Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.