ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

Η ΕΛΠΙΔΑ
Ας ελπίσουμε ότι η νέα χρονιά, το 2021 θα μας αποζημιώσει και θα μας δώσει τις ζωές μας πίσω. Η Ελπίδα μας είναι ο εμβολιασμός ο οποίος ξεκίνησε τις προηγούμενες μέρες και ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να μας απαλλάξει από τον φόβο του θανάτου, ο οποίος έχει πλακώσει την ανθρωπότητα.  
ΖΗΤΑΜΕ ΠΟΛΛΑ; 
Τι ζητάμε; Να ξανανταμώσουμε και να ζήσουμε όπως πρώτα. Έστω κι αν έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις, έστω και αν διαιρούμε εκείνο που πρέπει να μας ενώνει που είναι το δικαίωμα και η αγάπη για την ζωή. Μόλις απαλλαγούμε από αυτή την κατάρα θα έχουμε όλο τον χρόνο μπροστά μας για να λογαριαστούμε!

❁ Η ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ
Πρωτοχρονιά του 2021 σήμερα κι όλοι μας μια ευχή έχουμε στο στόμα. Η νέα χρονιά να μας απελευθερώσει από τα δεσμά της πανδημίας που βασανίζει τον πλανήτη μας όλη την προηγούμενη χρονιά το καταραμένο 2020! Όλες οι άλλες ευχές για καλή υγεία, για καλή τύχη κ.λπ. έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

■ ΟΙ ΚΑΤΑΡΕΣ
Το 2020 ήταν η χρονιά που έχει ακούσει τις περισσότερες κατάρες κι όλοι μας θέλουμε να την ξεφορτωθούμε όσο πιο νωρίτερα γίνεται. Μάλιστα ορισμένοι έφτασαν σε σημείο να προτείνουν να μην καταγραφεί ως χρονιά στα κατάστιχά μας, ν’ ακυρωθεί και να μην γραφεί στο ηλικιακό κοντέρ μας!

❖ ΟΙ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ
Άλλες χρονιές κάναμε απολογισμούς για τα καλά, τα κακά και τ’ ανάποδα, ενώ για το 2020 μόνο απολογισμούς χαμένων ζωών και θετικών στον κορωνοϊό κάνουμε και μαυρίζει η ψυχή μας. Από τον περασμένο Μάρτιο που το κακό χτύπησε και την χώρα μας τα πράγματα ήταν πολύ στενάχωρα πρώτα στον χώρο της υγείας και ύστερα στον χώρο της οικονομίας.

❁ ΟΛΑ ΜΑΥΡΑ
Μαύρη η Άνοιξη με το μοναδικό Πάσχα που δεν είδαμε Ανάσταση, δεν ακούσαμε, ούτε είπαμε «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ». Το καλοκαίρι χωρίς διακοπές, χωρίς τουρίστες και τον 15Αύγουστο τα χωριά έμειναν χωρίς κόσμο και οι εκκλησιές τα περασμένα Χριστούγεννα με μετρημένους τους πιστούς στις εκκλησιές. Για πρώτη φορά έκλεινες θέση με τηλεφωνικό αίτημα! Και φθάσαμε στο χθες βράδυ που και πάλι τον πρώτο λόγο είχαν οι οδηγίες Χαρδαλιά που ήταν «Μόνοι στο σπίτι»…

■ ΟΙ ΑΤΡΩΤΟΙ
Κι ενώ όλα αυτά γίνονταν στην χώρα μας κι ενώ ο καθένας είχε τον καημό να γιορτάσει κάπως ξεχωριστά αυτές τις άγιες μέρες έρχονται «οι άτρωτοι», οι άπιστοι συν τους θεοπροστάτες να κάνουν λόγο για παγκόσμιο σβέρκωμα των λαών για να κάνουν τα παιχνίδια τους οι μεγάλοι του κόσμου.

❖ Η ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΤΙΔΑ
Και στα Γιάννινα έφτασε μια παρτίδα εμβολίων με πρώτο το ΠΓΝΙ. Την περασμένη Τρίτη το πρωί σε μια κίνηση καλής θέλησης ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης βρέθηκε στο ΠΓΝΙ και ήταν ο πρώτος που έκανε το εμβόλιο. Τον ακολούθησε ο Διοικητής Ν. Κατσακιώρης και στην συνέχεια ακολούθησαν οι υγειονομικοί του ιδίου νοσοκομείου.

❁ Η… ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Ο κ. Κοντοζαμάνης επέστρεψε σε γνώριμους χώρους, αφού ο ίδιος εδώ στα Γιάννινα τελείωσε το Πανεπιστήμιο. Μάλιστα δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε δυο πανεπιστημιακούς δασκάλους-πρυτάνεις, τον αείμνηστο Δημ. Γλάρο και τον Χρήστο Μασαλά στην θητεία των οποίων ο ίδιος ήταν φοιτητής. Αυτή η σχέση με τα Ιωάννινα ήταν ένας λόγος που προτίμησε να έλθει και να εμβολιαστεί.

■ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ένας άλλος πολιτικός που έκανε από τους πρώτους εμβόλιο αψηφώντας τις «φήμες» και τους «κινδύνους» ήταν ο Γιαννιώτης Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας τονίζοντας πως η επιστήμη, η συνεργασία και η λογική κέρδισαν το στοίχημα. Τόσο απλά, τόσο σοβαρά, τόσο υπεύθυνα.

❖ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ
Χωρίς κάμερες εμβολιάστηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν ήθελε να κάνει σόου την δική του πρωτοβουλία ήταν η εξήγηση που μάλλον την… ανάγκην φιλότιμον εποίησεν. Μετά τον εμβολιασμό τράβηξε και ένα σιχτίρισμα στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό που έκανε το εμβόλιο δημόσια για λόγους επικοινωνιακούς! Ποιος τα λέει αυτά; Αλλά μέρες που είναι ας κρατήσουμε τόνους χαμηλούς. Όταν ο πρώην πρωθυπουργός γίνεται Καρανίκας τι σόι κουβέντα να κάνεις;

❁ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ
Δωρεάν φάρμακα και για το 2021 στους χαμηλοσυνταξιούχους ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός με ειδική ανάρτηση στο διαδίκτυο. Είναι προσωπική μου επιλογή έγραψε ο Κυριάκος και έκανε ένα μεγαλοπρεπές άδειασμα προς πάσαν κατεύθυνση και ιδιαίτερα προς τον περιβόητο Βρούτση που δεν μπόρεσε να διευθετήσει το ζήτημα δυο μέρες πριν ξεψυχήσει ο χρόνος και ο νόμος που ίσχυε μέχρι χθες βράδυ.

■ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΚΑΙ Η ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ
«Ο εμβολιασμός μου ήταν και ουσιαστικός και συμβολικός δίνοντας το παράδειγμα. Κάνω έκκληση για καθολικό εμβολιασμό. Η πανδημία είναι πρωτόγνωρη, όπως πρωτόγνωρο είναι και το εμβόλιο για την ιστορία της ιατρικής. Το εμβόλιο, αυτό που κάνει είναι να δίνει οδηγίες στον οργανισμό να επιτεθεί στον ιό. Τόσο απλά. Εκείνο που πρέπει είναι να εμπιστευόμαστε την υγεία στους ειδικούς και όχι στους κάθε τυχάρπαστους. Πρέπει να εμβολιαστεί πάνω από 70% του πληθυσμού για να χτιστεί το τείχος της ανοσίας, αν θέλουμε να πάρουμε την ζωή μας πίσω». Όλα τα παραπάνω δήλωσε ο Καθηγητής Ιατρικής Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝΙ κ. Χαράλαμπος Μηλιώνης του οποίου η κλινική είναι στην «πρώτη γραμμή» αντιμετώπισης της πανδημίας από πέρσι τον Μάρτιο. Τις δηλώσεις αυτές τις έκανε ο καθηγητής στον Παν. Μπούρχα στο δελτίο ειδήσεων το απόγευμα της Τρίτης.

❖ Η ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ
Δοκιμάστηκε σκληρά το σύστημα υγείας σ’ όλη την χώρα και όπως ήταν φυσικό και στην Ήπειρο. Από τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι αρχές Δεκεμβρίου τα κρεβάτια και οι ΜΕΘ των νοσοκομείων «φορτώσανε» σε βαθμό υπέρτατο και χάριν στις αυτοθυσίες των εργαζομένων κατάφεραν να τα βγάλουν πέρα με τις λιγότερες απώλειες. Το Χατζηκώστα σε λίγες μέρες κατάφερε να γίνει και νοσοκομείο αναφοράς αξιοποιώντας το Πολυδύναμο δημιουργώντας κλίνες για θεραπεία ασθενών COVID-19 καθώς και ΜΕΘ. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ανακούφιση και στους πολίτες και στο σύστημα υγείας. Και μια καλή είδηση: σε καλό δρόμο βρίσκεται η υπόθεση βαρέα και ανθυγιεινά. Ίδωμεν…

❁ ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Με ένα σύστημα υγείας άθλιο και με μια ηγεσία με στραμμένο το βλέμμα στην Τουρκία του Ερντογάν, ο Αλβανικός λαός είναι στο έλεος του Θεού και στην εποχή της πανδημίας. Ο ίδιος ο Έντι Ράμα διαμαρτύρεται γιατί η ΕΕ δεν μερίμνησε να δοθούν και στην Αλβανία εμβόλια για να απαλλαγούν από την μάστιγα της εποχής.

■ Η ΜΕΡΙΜΝΑ
Η ΕΕ μερίμνησε μόνο για τα μέλη της και σ’ αυτά λειψά και με το σταγονόμετρο διανέμονται εμβόλια. Όμως κάτι πρέπει να γίνει και μ’ αυτές τις χώρες της εκτός ΕΕ που ακόμη δεν τους έχει δοθεί η ευκαιρία ένταξής τους στην Ευρώπη που εκτός της Αλβανίας είναι και τα Σκόπια (Β. Μακεδονία κατ’ άλλους…)

❖ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Το να δοθούν εμβόλια στην Αλβανία και στα Σκόπια δεν είναι μόνο για προστασία των λαών τους, αλλά και για τους γειτονικούς λαούς όπως η Ελλάδα με την οποία επικοινωνούν αυτές οι χώρες. Δεν μπορεί να παλεύει η Ελλάδα να καταπολεμήσει την πανδημία και να έχει ανοιχτά τα σύνορα σε πολίτες «βόμβες» των γειτονικών χωρών. Ας γίνει κάτι και γι’ αυτούς ανεξάρτητα με τις συμπεριφορές τους απέναντι στην χώρα μας, χωρίς βέβαια να μας ξεφεύγει η συμπεριφορά της Αλβανικής εξουσίας προς την Ελληνική μειονότητα την οποία ουδέποτε έπαψαν να καταδυναστεύουν.

❁ Η ΑΡΣΗ
Μήπως να εξεταστεί η περίπτωση ν’ αρθούν νωρίτερα τα μέτρα καραντίνας στην Ήπειρο αφού αυτή μπήκε ένα μήνα νωρίτερα σ’ αυτή, ρωτήθηκε κυβερνητικός παράγοντας για να πάρει την απάντηση: «Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, εκτός όλων των άλλων για το γεγονός ότι η Ήπειρος συνορεύει με την Αλβανία!» Ούτε λίγο, ούτε πολύ πληρώνει η Ήπειρος και την Αλβανία του λατρεμένου των Αλβανών Έντι Ράμα, που με την σειρά του λατρεύει τον Ερντογάν. Κι εσύ (αλβανικέ) λαέ βασανισμένε!

■ ΕΥΧΕΣ
Η στήλη και ο υπογράφων αυτή, ευχαριστεί μερικούς από τους βουλευτές της ΝΔ, δηλαδή τους μισούς, για τις ευχές που έστειλαν για υγεία και μακροημέρευση. Ευχές και από πρώην βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ (κάποιοι και με εξώδικα) και από νυν και πρώην δημάρχους, πλην Ιωαννίνων! Ολόκληρες δεκαετίες σε τούτο το μετερίζι με τα στραβά κι ανάποδα και με τα ΤΟΛΜΗΡΑ στην «πρώτη γραμμή». Το 2020 έφυγε και ευχόμαστε να πήρε μαζί του όλες τις μπόρες, αφήνοντας το 2021 να φέρει τις ισορροπίες τις οποίες όλοι μας χρειαζόμαστε. Ας γίνει η Ελπίδα δρόμος στρωμένος με πολλές χαρές και λιγότερους πόνους. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ – ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ – ΕΥΤΥΧΕΣ ΤΟ 2021.

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.