ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΙΟΥ ΤΟΥΣ!
Ενώ ο Μετσοβίτης Αλέκος Καχριμάνης προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατήσει το Μέτσοβο «καθαρό» και έχει φάει την κατακραυγή του κόσμου γι’ αυτή του την στάση, εν τούτοις κάποιοι συμπατριώτες του απ’ όλη την περιοχή φροντίζουν να τον εκθέτουν κάνοντας του κεφαλιού τους και βάζοντας σε κίνδυνο το ίδιο το Μέτσοβο, το οποίο τρόμαξε ν’ απαλλαγεί περνώντας τεράστια περιπέτεια από κάποιους άλλους ζαμανφουτίστες της περιοχής του!
 
ΤΟ ΓΛΕΝΤΙ
Γλέντι οργάνωσαν το προπερασμένο Σαββατοκύριακο σε ξενοδοχείο της Κρανιάς Γρεβενών μανιταρόφιλοι από Θεσσαλονίκης και τα μπουζούκια έσπαζαν τα τέλια στα δάχτυλα βιρτουόζων του είδους! Δύο μέρες το γλέντι κράτησε και το τσακίρ κέφι στα ύψη και εκεί ήταν που κουρασμένοι από το «κόκκινο» του Νομού Ιωαννίνων έδωσαν το παρόν και γλεντζέδες από τα κοντινά προς την Κρανιά του πράσινου νομού Γρεβενών χωριά να ξεσκάσουν μωρ’ αδερφάκι μου. Τόση καραντίνα έφαγαν όλο το προηγούμενο διάστημα, δικαιούνταν ένα διάλειμμα!
 
Η ΜΠΟΥΖΟΥΚΕΡΙ…
Αφού γλέντησαν το ΣΚ κι αφού ξέσκασαν καμιά 10αριά νοματαίοι μαζί με τους άλλους 35, τα κακά μαντάτα ήλθαν την Δευτέρα όταν ο ιδιοκτήτης της «μπουζουκερί» διεγνώσθη θετικός στον κορωνοϊό. Όλους όσους συμμετείχαν στο γλέντι άρχισε ένας κρύος ιδρώτας να διαπερνά την ραχοκοκαλιά τους στο άκουσμα κορωνοϊός στην Κρανιά εξ αιτίας της παρουσίας του ιδιοκτήτη που βρέθηκε αγκαλιά με τον κορωνοϊό! Ένας – ένας έτρεχαν για τεστ και από το «Παναγιά μου βοήθα» έφτασαν στο ευτυχώς γλυτώσαμε, πλην μιας περίπτωσης από κοντινό χωριό στην Κρανιά από την μεριά του νομού Ιωαννίνων.
 
ΟΙ… ΕΞΥΠΝΟΙ!
Δεν έχει σημασία να γράψουμε ονόματα, διότι αυτά είναι στη διάθεση της στήλης αλλά σημασία έχει η στηλίτευση της πράξης ορισμένων αφελών που παριστάνουν τους έξυπνους και τους άτρωτους στο χτύπημα της επιδημίας. Τόσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν για το Μέτσοβο όλο το προηγούμενο διάστημα και έφταιγαν τα ΜΜΕ για την στοχοποίηση, ενώ οι ντόπιοι ήταν ανεύθυνοι. Δίκιο έχει ο Καχριμάνης που ορύεται απολογούμενος για τους συμπατριώτες του, αλλά η ευθύνη δεν είναι ημών που απλά κάνουμε διάγνωση της «ασθένειας», αλλά ο ίδιος ο «ασθενής» που υγιείς ων, δεν πρόσεχε την υγεία του! Έτσι δεν είναι γιατρέ, που κάτι θα ξέρεις παραπάνω από μας τους κοινούς θνητούς;

❁ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛΕΞΗ…

Από την περασμένη Κυριακή το πρωί κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφτεί τα Γιάννινα και την τιμητική τους θα είχαν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, το Πανεπιστήμιο και το Επιμελητήριο. Στοχευμένες οι επισκέψεις για να κάνει αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή τα όσα κυκλοφορούσαν όλες τις προηγούμενες μέρες σχετικά με την πίεση του συστήματος υγείας από τον κορωνοϊό.

■ ΝΑ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ!!!
Λέγεται ότι ο Αλέξης πείστηκε από την βουλευτή του Νομού Μερόπη Τζούφη να επισκεφτεί τα Ιωάννινα, η οποία θεώρησε ότι ήταν μια ευκαιρία για χτυπήματα προς την κυβέρνηση που άφησε το ΠΠΓΝΙ να πιεστεί τόσο, ώστε έφτασε και ξεπέρασε τα όρια σε κρεβάτια φτάνοντας στα 70 περίπου!

❖ ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ…
Η επίσκεψη είχε να κάνει και με το κατάντημα που ο ίδιος και οι Πολάκηδες είχαν αφήσει την υγεία τον Ιούλιο του 2019 ξεκαβαλικεύοντας από το καλάμι της εξουσίας και όταν στον Νομό διέθεταν 4 βουλευτές, μεταξύ αυτών και η Τζούφη που τόσο λαλίστατη είναι όλο το προηγούμενο διάστημα καταγγέλλοντας τα στραβά και τ’ ανάποδα της σημερινής κυβέρνησης. Καλά κάνει δουλειά της είναι αυτή, αλλά καλόν είναι κάποια πράγματα να είναι κοντά στην λογική!

❁ 1,5 ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ…
Από την άλλη πλευρά, είναι το υπουργείο Υγείας το οποίο δεν μπορεί να τακτοποιήσει εκκρεμότητες σε πολλές διοικήσεις σε πολλά νοσοκομεία στα οποία ακόμη συνεχίζεται το καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ! Δεν ορίζεται νέος υποδιοικητής στο ΠΠΓΝΙ επειδή βουλευτές και μεγαλοστελέχη της ΝΔ κοντράρονται στον ποιον θα γίνει χατίρι για τον εκλεκτό τους! 17 μήνες και ακόμη να τακτοποιήσει τέτοιου είδους εκκρεμότητες ο κ. Κικίλιας, αφήνοντας να σέρνεται ένα καθεστώς ερμαφρόδιτο. Και καλά εκεί που τα μέλη του ΔΣ παραμένουν επειδή δεν έληξε η θητεία τους, ενώ οι ίδιοι δεν φιλοτιμούνται να διευκολύνουν το έργο των διοικητών, αλλά και εκεί που η θητεία των μελών έχει λήξει, δεν βρίσκονται κατάλληλοι αντικαταστάτες;

■ Η ΕΜΜΟΝΗ…
Δεν αντιλαμβάνομαι την εμμονή της παράταξης Θ. Μπέγκα να τορπιλίζει την αλλαγή οδοφωτισμού την οποία επιχειρούν Δήμος Ιωαννιτών και Περιφέρεια. Είναι το πολιτικό γινάτι το οποίο ενίοτε βγάζει μάτι ή τα συμφέροντα είναι τέτοια που επιβάλλουν άλλα κόλπα; Ποιόν τελικά αντιπολιτεύονται ο πρώην δήμαρχος και η παράταξη Νάτση, τον Υπουργό Θεοδωρικάκο ο οποίος άλλαξε τον νόμο για να δίνει την δυνατότητα στους δήμους να φτιάχνουν «πλειοψηφίες» ή γίνονται πολέμιοι ενός έργου στο οποίο κατά βάση είναι σύμφωνοι αλλά το θέλουν με δικούς τους όρους για ειδικούς δικούς τους λόγους;

❖ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ…
Μπέγκας – Νάτσης προσφεύγουν στο ΣΤΕ επειδή σε πρώτο χρόνο το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία της αντιπολίτευσης είχε αποφασίσει ότι δεν μπορεί να εκτελεστεί το έργο μέσω του προγράμματος ELENA! Στη συνέχεια όμως ο υπουργός Εσωτερικών άλλαξε τον νόμο και έδωσε την δυνατότητα στην οικονομική επιτροπή ν’ αποφασίζει για τέτοιου είδους παρεμβάσεις, διότι σ’ αυτό το όργανο οι Δημοτ. Αρχές διαθέτουν την πλειοψηφία. Αυτό δεν μπόρεσαν να το μασήσουν στην αντιπολίτευση και το δίδυμο Μπέγκας – Νάτσης με νομικά τερτίπια προσπαθούν να ακυρώσουν ή να κωλυσιεργήσουν το έργο.

❁ ΑΜΕΤΟΧΗ!..
Σ΄ αυτή τους την ενέργεια φαίνεται να μη συμμετέχει η παράταξη της Τατιάνας, η οποία ενώ στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την αλλαγή του οδοφωτισμού είχε ψηφίσει ΟΧΙ δημιουργώντας την αντιπολιτευτική πλειοψηφία, και στην συγκεκριμένη συνεδρίαση του ΔΣ είπαν ΟΧΙ στο οδοφωτισμό, όμως στην προκειμένη περίπτωση δεν συμμετείχε με υπογραφή στην παραπομπή της υπόθεσης «οδοφωτισμός» στο ΣΤΕ, το οποίο δεν ξέρω πόσο σοβαρά θα πάρει την προσφυγή για να κάνει το χατίρι Μπέγκα – Νάτση!

■ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑ…
Να σημειωθεί ότι η προσφυγή στο ΣΤΕ από Μπέγκα – Νάτση έγινε μία μέρα μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Ιωαννιτών και Περιφέρειας Ηπείρου, δηλαδή μεταξύ Ελισάφ – Καχριμάνη. Δηλαδή, ο κ. Μπέγκας τα βάζει και με τον Καχριμάνη, με τον οποίο στα χρόνια της δημαρχίας του είχε αγαστή συνεργασία. Τι έχει προκύψει τώρα και δεν τους αρέσει ο Αλέκος, το ξέρουν οι ίδιοι και προφανώς η Τατιάνα, η οποία όμως απείχε καθ’ ότι συνεργάτιδα του Αλέκου επί οκτώ χρόνια!

❖ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΙ;
Βλέπω ως συνεργάτες μου όλους όσους συμπαραστάθηκαν στον αγώνα κι έγινα δήμαρχος «αποκάλυψε» ο κ. Μ. Ελισάφ «απολογούμενος» για τα λόγια που συνόδευσαν την παραίτηση Λυκογιώργου από την αντιδημαρχία. Το απλό ερώτημα που μπαίνει ύστερα από αυτή την δήλωση είναι αν αυτό που είπε το πιστεύει κιόλας ο δήμαρχος! Παρά ταύτα, ο Λυκογιώργος έκανε λόγο για παρέες και συμβούλους κι όχι αιρετούς στα κουμάντα του Δήμου. Σ’ αυτό η απάντηση του δημάρχου ήταν «ουδέν σχόλιον»! Όμως ο κ. Λυκογιώργος ο οποίος εξελέγη με την παράταξη του κ. Ελισάφ, δεν έμεινε στους ιδιαίτερους λόγους που τον οδήγησαν στην απομάκρυνση από την εξουσία. Η κίνηση όμως φτάνει ν’ αποκαλύψει ότι κάτι δεν ποιείται καλά στη Δανημαρκία!

❁ Η ΔΡΑΣΗ…
Παρακολουθώ τη δράση του Προέδρου της ΕΤΑΔ Αντώνη Μπέζα και κάθε τόσο δημοσιοποιεί κτήρια του δημοσίου τα οποία ορίζει για αξιοποίηση καθ’ ότι αυτά είναι στη δικαιοδοσία του ΕΤΑΔ. Μπαίνοντας στον πειρασμό για μια ακόμη φορά να υπενθυμίσω ότι περιμένει τη σειρά αξιοποίησής του το ερειπωμένο κτήριο του παλιού Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη στα Ιωάννινα, το οποίο είναι η ντροπή και ολόκληρης της Ηπείρου και ολόκληρης της Ελλάδας από την αδιαφορία και την εγκατάλειψη.

■ Η ΔΩΡΕΑ…
Δωρεά της εκκλησίας το συγκεκριμένο κτήριο, το οποίο στέγαζε τις πανεπιστημιακές σχολές από την ίδρυσή του το 1964 επί Μυλωνά μέχρι τη δεκαετία του 1990 όταν και μεταφέρθηκαν όλες οι σχολές στην Δουρούτη. Έκτοτε το κτήριο έμεινε στα αζήτητα με μόνη αξιοποίηση του πίσω μέρους στο οποίο στεγάζονται Εφορία και Μηχανολογικό με το μπροστινό μέρος να είναι εγκαταλειμμένο και αφημένο στη λήθη από τους νεοέλληνες που δεν φαίνεται να τους πολυνοιάζει.

❖ Η ΜΕΛΕΤΗ…
Την δεκαετία του 2000 επιχειρήθηκε να γίνει κάτι αναθέτοντας σε μελετητικό γραφείο ο Δημήτρης Πανοζάχος να μελετήσουν την ανακατασκευή του κτηρίου. Δυστυχώς, έκτοτε ούτε φωνή ούτε ακρόαση από αρμοδιοαναρμόδιους! Όλοι σηκώνουν τις πλάτες γιατί δεν προτίθενται να σηκώσουν τα μανίκια για δουλειά. Ο καθένας «αρμόδιος» δηλώνει αναρμόδιος και το κτήριο επι δεκαετίες στέκει εκεί να ντροπιάζει την πόλη των γραμμάτων όπως αρεσκόμεθα να λέμε κάνοντας τους καμπόσους. Η λέξη ντροπή πως αλλιώς γράφεται;

❁ ΕΠΙΜΟΝΗ…
Γι’ αυτό λέω και επιμένω μήπως τώρα που ένας δικός μας άνθρωπος, ένας Ηπειρώτης και βλάχος στην καταγωγή, ο Αντώνης Μπέζας βρίσκεται στην κατάλληλη θέση να βάλει εκείνος πλάτη και να παραχωρηθεί το παλιό Πανεπιστήμιο προς αξιοποίηση και στην συνέχεια είτε Δήμος είτε Περιφέρεια να κάνουν χρήση για λογαριασμό τους! Λέω μήπως. Αντώνη ακούς; Το ξέρω πως γίνομαι ενοχλητικός, αλλά ο σκοπός είναι τέτοιος που η επιμονή επιβάλλεται. Αλλιώς ας το κατεδαφίσουν για να απαλειφθεί το αίσχος στο κεντρικότερο σημείο της πόλης των «γραμμάτων». Στη θέση του να μπει μια αναθηματική πλάκα η οποία να περιγράφει την ασέβεια προς εκείνους που πρωτοστάτησαν στην δημιουργία Πανεπιστημίου στα Ιωάννινα!

 Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.