ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

Η Λ. ΝΙΑΡΧΟΥ…

Πρέπει να γίνει το έργο της Λεωφόρου Νιάρχου και θα γίνει. Τα όσα γίνονται εδώ και πολλά χρόνια είναι απλά για να υπάρχουν καθυστερήσεις. Αν πρέπει να γίνουν διάφορες διορθώσεις ας γίνουν για να τρέξει το έργο, το οποίο η περιοχή και η πόλη χρειάζεται, όσο ποτέ άλλοτε. Εκτός όλων των άλλων, η σοβαρότητα του έργου έχει να κάνει με το να φέρει πιο κοντά Πανεπιστήμιο και ΠΠΓΝΙ στην πόλη που ήταν και σύνθημα πολλών δημοτικών αρχών του παρελθόντος.

Η ΦΑΣΑΡΙΑ…

Μέχρι τώρα ενοχλούνταν οι παρόδιες επιχειρήσεις από την κατασκευή της Νιάρχου και γι’ αυτό γίνονταν η φασαρία. Τώρα ενοχλεί η ΔΕΥΑΙ που αλλάζει το δίκτυο για να μην γίνεται εμπόδιο και αυτό πρέπει να μη γίνει, λένε οι αντιδρώντες! Άντε και πάει λίγες μέρες ή λίγους μήνες πίσω το έργο, ποιο το κέρδος; Καλύτερη είναι η συνεννόηση μεταξύ των ενδιαφερομένων για να ολοκληρωθεί το έργο… χθες. Από το 2004 έχει ξεκινήσει η μελέτη κι ακόμη στον τόπο τα βιολιά!

❁ Η ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ…
Όσα είχα να γράψω τα έγραψα και μάλλιασε η γραφίδα μου. Δεν είχαμε μυαλό, όχι όλοι, όλο το προηγούμενο διάστημα από το Σεπτέμβριο και ναμαστε τώρα όλοι μέσα για 14 μέρες για αρχή και βλέπουμε. Mένετε στα σπίτια σας και αφήστε τα σούρτα – φέρτα με άλλους νομούς, μας είπε ο Χαρδαλιάς και ναμαστε τώρα καραντινιασμένοι. Τα 50άρια σε κρούσματα έφτασαν την κατάσταση στο απροχώρητο. Φταίνε όλοι οι άλλοι πλην υμών λέγαμε και τώρα όλοι μαζί κλαίμε στο χυμένο γάλα. Δεν χορτάσαμε καραντίνα την περασμένη άνοιξη, είπαμε να ρίξουμε και μία τώρα που μπήκε ο χειμώνας και τα ζόρικα έρχονται ταχύτατα. Από δω και πέρα ό,τι μας φωτίσει ο Μεγαλοδύναμος, ο οποίος σε ποιόν να βάλει το χέρι του.

■ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ!
Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμη πατριώτες σ’ αυτό τον τόπο και νοιάζονται συν τοις άλλοις και για την αποκατάσταση της οφειλόμενης μνήμης για εκείνους που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα πεδία των μαχών για να ζήσουν οι επόμενες γενιές ελεύθερες και να ασχημονούν εναντίον τους. Ένας μαρμαράς, ο Βασίλης Γκάλκος, άγνωστος μέχρι προχθές στην κοινή γνώμη, δεν άντεξε την προστυχιά και την αλητεία και ανέλαβε την πρωτοβουλία αποκατάστασης του μνημείου του Λορέντζου Μαβίλη στην Βασιλική!

❖ ΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ…
Δεν του ανέθεσε κανείς αυτή την αποκατάσταση του Βασίλη Γκάλκου, ούτε τον επιστράτευσε κάποια δημόσια αρχή, αλλά o ίδιος θεώρησε εγκληματική πράξη την βεβήλωση και αποφάσισε εκείνος να τιμήσει την μνήμη του Λορέντζου κι όλων των άλλων πεσόντων στη μάχη του Δρίσκου στους απελευθερωτικούς πολέμους του 1912 – 1913 από την Τουρκιά που επί πέντε αιώνες περίπου (482 χρόνια) ήταν σκλαβωμένα τα Γιάννινα και η Ήπειρος.

❁ ΟΙ ΒΑΝΔΑΛΟΙ ΚΑΙ  ΟΙ… ΑΛΛΟΙ!
Πριν από ένα μήνα περίπου έγιναν οι βανδαλισμοί στο μνημείο και κανένας επίσημος δεν νοιάστηκε να κάνει την αποκατάσταση. Αν ήταν μία φορά εγκληματική πράξη ο βανδαλισμός, ήταν πολλαπλάσια πράξη βιασμού της μνήμης και της ιστορίας από τους «επίσημους» που στις γιορτές γιομίζουν τον τόπο από μεγαλοστομίες και από κορώνες πατριωτισμού. Στην περίπτωση του μνημείου σε όλους αυτούς έβαλε τα γυαλιά ο Βασίλης Γκάλκος, του οποίου πρέπουν τα εύσημα αν και ο ίδιος δεν φαίνεται να τα χρειάζεται. Λαοί που λησμονούν την ιστορία τους είναι καταδικασμένοι να μην ξαναζήσουν, έχουν πει σοφότεροι εμού!

■ ΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ…
Ποτέ δεν έλειψαν οι πραγματικοί πατριώτες από τον τόπο που λέγεται Ελλάδα. Σ’ αυτούς τους πατριώτες, πολλοί από τους οποίους έπεσαν στα πεδία των μαχών, οφείλεται η σημερινή ελευθερία που φτάνει σ’ επίπεδα ασυδοσίας και εξευτελισμού των ιδεωδών μας πρόσφατο παράδειγμα ο σύμβουλος του Τσίπρα Καρανίκας, πρώην ένοικος Μαξίμου, βγήκε ανήμερα της επετείου του ελληνικού έπους στην Αλβανία να απειλήσει το 80% «να βγάλει το σκασμό και να βάλει το κεφάλι μέσα»! Ποιος, ο Καρανίκας, ο μπάρμαν από την Θεσσαλονίκη, που έφτασε σε σημείο να ορίζει το μέλλον και την πορεία της χώρας ως στρατηγικός σύμβουλος του Τσίπρα!

❖ ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ…
Αστράτευτος ο Καρανίκας, διότι δεν αποδέχονταν εκ πεποιθήσεως την ένταξη σε ένοπλες δυνάμεις που κάνουν ενίοτε και παρελάσεις οι φαντάροι, ευλογώντας όμως τις «παρελάσεις» των ΛΟΑΤΚΙ σε Θεσσαλονίκη και μνημείο Αγνώστου στρατιώτη στο Σύνταγμα. Αυτός απειλεί μια ολόκληρη κοινωνία να μείνει στο σπίτι και να βγάλει τον σκασμό, διότι δεν δικαιούται να ομιλεί. Μόνο οι ΕΛΑΣΙΤΕΣ και οι ΕΑΜΙΤΕΣ έχουν λόγο και άποψη, διότι μόνο αυτοί πολέμησαν τον φασισμό και τον Ναζισμό δημιουργώντας το έπος του ’40!

❁ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΓΟΥΜΙ!..
Τα λέει αυτά ο Καρανίκας που βγήκε από το λαγούμι της Κουμουνδούρου για να δηλώσει παρών προχθές την Τετάρτη, 28η Οκτωβρίου, που είναι ημέρα μνήμης για όλους τους Έλληνες! Είναι η μέρα που η Ελλάδα και η Ήπειρος ιδιαίτερα έδωσαν την ηρωική απάντηση «ΟΧΙ» και πολέμησαν δίνοντας και την ζωή τους χιλιάδες από αυτούς στα Βορειοηπειρωτικά βουνά και στα Αλβανικά εδάφη.

■ ΟΙ ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ…
Μετά τις αθλιότητες Καρανίκα ακολούθησαν οι αθλιότητες Ν. Παππά που κινήθηκε κι εκείνος στο ίδιο μήκος κύματος! Ο διαπλεκόμενος Ν. Παππάς, κατ’ ομολογία συντρόφων του Καλογρίτσα, αυτός ο διαστημάνθρωπος ο γιός του πατέρα, αντί να ψάξει τρύπα να κρυφτεί, βγαίνει και βγάζει την γλώσσα σ’ όλους που εκείνη την εποχή το ’40 βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή λέγοντας ότι απόγονοι αυτών είναι οι σημερινοί ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ! Όλοι οι άλλοι ήταν φασίστες, όπως και οι σημερινοί απόγονοί τους!

❖ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΙ…
Εκτός από άθλιοι είναι και ανιστόρητοι οι ψευτολεβέντες και τα παλικάρια της φακής. Ξεχνούν ότι η τότε επικρατούσα άποψη της αριστεράς ήταν όχι στην εμπλοκή πολέμου με τους φασίστες Ιταλούς και ναζιστές του Χίτλερ, διότι ήταν εμπλοκή σε Ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Αυτά έλεγε τότε η μαμά Σοβιετία κι αυτά έπρεπε να υποστηρίξουν τα «παιδάκια» και στην Ελλάδα, διότι ήταν και ο δικτάτορας Ι. Μεταξάς που τόλμησε να πει το ΟΧΙ!

❁ ΣΤΗΝ Β. ΗΠΕΙΡΟ…
Εκεί, στα πεδία των μαχών, βρέθηκε προχθές ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Βλάσης ο οποίος συμμετείχε στην γιορτή μνήμης. Ήταν μια οφειλόμενη τιμή στα 15.000 ελληνόπουλα που άφησαν τη ζωή τους και τα κόκκαλά τους που είναι διάσπαρτα στην Βορειοηπειρωτική γη, η οποία δυστυχώς ακόμη είναι σκλαβωμένη διότι έτσι το θέλησαν οι τρανοί της μεταπολεμικής εποχής.

■ Η ΑΠΟΥΣΙΑ
Σ’ αυτή την επίσκεψη του υφυπουργού παρούσα ήταν και η Πρέσβης στα Τίρανα, ενώ απουσίαζε ο πρόξενος του Αργυροκάστρου. Μας έκανε εντύπωση η απουσία του προξένου και ρωτήσαμε να μάθουμε και πράγματι μάθαμε ότι εδώ και τρείς μήνες το προξενείο είναι ορφανό από Πρόξενο, διότι ο Κ. Κακίσης έφυγε, απομακρύνθηκε, τον έφυγαν, δεν ξέρω να σας πω! Εκείνο όμως που ξέρω είναι ότι ο Κ. Κακίσης ήταν αυτός που έπρεπε στο Προξενείο κι ήταν αυτός που στήριξε κατά κόρον τον ελληνισμό της Β. Ηπείρου!

❖ ΣΤΟ ΜΑΤΙ!..
Είχε μπει στο μάτι των Αλβανικών αρχών ο κ. Κακίσης, ο οποίος δεν εννοούσε να είναι ένας ακόμη δημόσιος υπάλληλος! Ήταν εκείνος που στήριξε και υποστήριξε τον ελληνισμό πρωτίστως προκαλώντας την οργή των Αλβανικών αρχών ενώ δεν φαίνονταν να είχε και την στήριξη της ανύπαρκτης τώρα Ομόνοιας, της άλλοτε κραταιάς, ούτε των πολιτικών προσώπων, τινές εκ των οποίων έγιναν η ουρά του Έντι Ράμα!

❁ ΑΝΤΙ ΑΥΤΟΥ!
Στη θέση του κ. Κακίση δεν έχει ορισθεί άλλος πρόξενος από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και χρέη εκτελεί κάποιο στέλεχος της ΠΦΑ με ό,τι σημαίνει αυτό για τον ελληνισμό και την περιοχή! Μάλιστα, αυτή την εποχή που τα σύνορα είναι ανοιχτά – κλειστά λόγω κορωνοϊού, το προξενείο Αργυροκάστρου δεν μπορεί ν’ ανταποκριθεί ούτε στα στοιχειώδη, μου λένε φίλοι που ξέρουν, καλά την κατάσταση και πάνω απ’ όλα την ζουν!

■ Η ΠΡΕΣΒΕΙΑ…
Την δουλειά την βγάζει η πρεσβεία από τα Τίρανα, λένε οι Βορειοηπειρώτες και πλέκουν το εγκώμιο της Πρέσβειρας, η οποία όπως γράψαμε, πήγε προχθές στα Βορειοηπειρωτικά χωριά για να τιμήσει την μνήμη των νεκρών! Μην ξεχνούμε ότι προχθές ήταν και το μνημόσυνο του Κώστα Κατσίφα που δολοφονήθηκε από την Αλβανική αστυνομία στο χωριό του ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου ο οποίος «εγκλημάτησε» αναρτώντας την ελληνική σημαία στο σπίτι του. Ήταν μεγάλη η σημαία και αυτό ενόχλησε τους Αλβανούς δημίους του! Είπαμε, ο Κατσίφας δεν ήταν Φύσσας ή Ζακ για να τιμηθεί! Ήταν απλά ένας ένθερμος πατριώτης Έλληνας από την Β. Ήπειρο!

❖ ΟΙ ΕΞΥΠΝΑΔΕΣ
Τώρα που το θυμήθηκα: πριν από κάμποσες μέρες βγαίνει η άγαμος θυγατέρα Ε. Ακρίτα και μεταξύ άλλων αποκαλεί Αλβανό τον Ολυμπιονίκη Πύρρο Δήμα! Αυτή η ελληνίδα δεν γνώριζε ότι στην Αλβανία υπάρχει ελληνική μειονότητα στης οποίας τις φλέβες τρέχει καθαρό ελληνικό αίμα και θέλησε έτσι άκριτα και ανιστόρητα να πουλήσει εξυπνάδες όπως κάνει όλα αυτά τα χρόνια; Που να ξέρει η συντρόφισσα Ακρίτα ότι ο Πύρρος Δήμας είναι από την ηρωϊκή Χειμάρα, ελληνικότατο χωριό, το οποίο όμως ο Χότζας το είχε αφήσει έξω από τα χωριά της μειονότητας επειδή φοβόταν την ατίθαση ελληνική τους ψυχή!

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.