ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ…
Πληροφορήθηκα ότι ο πρόεδρος των ξενοδοχείων Θεσπρωτίας απειλεί με αγωγές και μηνύσεις όλους όσους γνωστοποίησαν την περίπτωση επιχείρησης της περιοχής Συβότων στην οποία διαγνώστηκαν θετικά κρούσματα. Ενώ βγήκε πρόσωπο που σχετιζόταν με την επιχείρηση και γνωστοποίησε την μόλυνσή του κι ενώ διαγνώστηκαν θετικοί, έρχεται ο πρόεδρος να απειλεί με προσφυγή στην δικαιοσύνη διότι πλήττεται ο τουρισμός στην περιοχή. Του κ. Προέδρου ούτε που του περνάει από το μυαλό ότι προέχει η προστασία της υγείας από τα κέρδη μιας επιχείρησης. Τόσο απλά!

Η «ΜΑΝΕΣΤΡΑ»…
Στην Θεσπρωτία έγινε και κάτι άλλο που τιμά τον διαδικτυακό χώρο της περιοχής. Προσπάθησαν κάποιοι ν’ αποκρύψουν τα γεγονότα κατηγορώντας τον τύπο που έκανε πολύ καλά την δουλειά του σ’ αυτήν την περίπτωση. Επί δύο μέρες έριχναν κεραυνούς υποστηρίζοντας ότι κανένα θετικό κρούσμα δεν υπάρχει στην συγκεκριμένη περιοχή. Τους χάλασε όμως η «μανέστρα» όταν από τον ΕΟΔΥ ανακοινώθηκαν άλλα δύο κρούσματα από την ίδια περιοχή. Όχι, δεν βρήκαν ένα λόγο συγνώμης, αλλά εξακολουθούσαν να λοιδορούν όσους ήξεραν να κάνουν καλά τη δουλειά τους και πάνω απ’ όλα ήταν δέκτες της πραγματικότητας. Νομίζω ότι καταλαβαινόμαστε!

❁ ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑ!..
Ένας χρόνος πέρασε από την ανάληψη καθηκόντων στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Ένας χρόνος που άλλαξαν Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι σ’ όλη την χώρα και φυσικά και στην Ήπειρο. Ελπίζω να κάνουν απολογισμό σε όλα τα επίπεδα αυτού του πρώτου χρόνου και ανάλογα να πράξουν στο υπόλοιπο της θητείας τους μέχρι το 2023!

■ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ!..
Για την Περιφέρεια δεν μπορεί να γράψει κανείς πολλά πράγματα και να κάνει χρεοπιστώσεις διότι η σημερινή Περιφερειακή Αρχή είναι συνέχεια της προηγούμενης, που κι εκείνη ήταν συνέχεια της προηγούμενης, με Αλέκο Καχριμάνη να εξακολουθεί να κυριαρχεί στον χώρο της Αυτοδιοίκησης. Από το 1986 πρώτα ως δημοτικός σύμβουλος του Τόπη, μετά ως δήμαρχος Μετσόβου μέχρι το 2002, για να μεταπηδήσει στην Νομαρχία μέχρι το 2010 κι έκτοτε στην Περιφέρεια Ηπείρου. Αυτός θα κριθεί στα βαθιά γεράματα.

❖ Ο ΕΛΙΣΑΦ…
Στο τιμόνι του Δήμου Ιωαννιτών ο Μωυσής Ελισάφ από τον Σεπτέμβριο του 2019, ενώ είχε συμμετοχή στην δημαρχία Φίλιου. Ένας χρόνος Ελισάφ και δεν μπορεί να πιστώσει κανείς πολλά θετικά πράγματα σ’ αυτόν τον πρώτο χρόνο. Η σημερινή Δημοτική Αρχή βρίσκεται σε ανιχνευτικό ρόλο και πολλές φορές μπαίνει στην οξεία κριτική της «παρδαλής» αντιπολίτευσης η οποία έχει πιστωθεί ανικανότητα. Απλά οι αντιπολιτευόμενοι ρίχνουν φωτοβολίδες κάθε φορά που ξυπνούν από λήθαργο και που κοιμούνται στις δάφνες δόξας του μηδενικού έργου τις προηγούμενες δύο θητείες.

❁ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙΡΟΣ!..
«Έχουμε καιρό να παράξουμε έργο» λένε από την Δημοτική Αρχή τινές εκ των οποίων το μόνο που επιδεικνύουν είναι οι πορείες σε ποτάμια και βουνά ενώ κάποιοι άλλοι είναι μόνιμοι συνοδοί – χειροκροτητές των εξ Αθηνών ορμώμενων αξιωματούχων.

■ ΟΙ ΚΕΡΑΥΝΟΙ…
Ενίοτε ανταλλάσσονται και «Γαλλικά» στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου όπως έγινε με τον αντιδήμαρχο Γιάννη Αϊβατίδη σ’ ένα «διάλογο» με την πρώην αρχηγό του Τατιάνα Καλογιάννη! Όταν η δεύτερη έκανε δριμεία επίθεση στην ΔΑ ο κ. Αϊβατίδης δεν κρατήθηκε και την κατακεραύνωσε θυμίζοντάς της τον πρώην βίον της φτάνοντας μέχρι την Σρί Λάνκα! Πού το θυμήθηκε ο μπαγάσας ο Γιάννης αυτό και μάλιστα την ΜΚΟ της κ. Τατιάνας που έφτιαχνε βαρκούλες για να αρμενίζουν στα νερά της Σρί Λάνκα; Μετά άρχισε να μπλέκει μαζί με τις βαρκούλες και τις λυματολάσπες του Σταύρου που είναι ο σύζυγος της κ. Καλογιάννη κι όλα αυτά μέρα μεσημέρι σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

❖ ΕΥΤΥΧΩΣ…
Εκείνο που έκανε εντύπωση είναι η δήλωση του Αντιδήμαρχου! «Ευτυχώς που έφυγα νωρίς» ήταν το κλού του διαλόγου Αϊβατίδη – Τατιάνας! Έφυγαν αμέσως μετά τις εκλογές του 2019 ο κ. Αϊβατίδης και ο Αριστείδης Παππάς αναγκάζοντας την κ. Τατιάνα να κάνει λόγο για αποστάτες! Όμορφος κόσμος!

❁ ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ…
Κατά τ’ άλλα, η Δημοτική Αρχή υπόσχεται ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ δημιουργικά. Βέβαια, ο λαός μας λέει ότι η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Φαίνεται πως περνάμε κακοκαιρίες αν υπολογίσουμε ότι ένα εξάμηνο παλεύουμε όλοι με τον κορωνοϊό.

■ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ…
Επίσης, μια πόλη έχει ανάγκη από τρία πράγματα κυρίως φως, νερό, καθαριότητα. Αυτά τα τρία βρίσκονται σε κατάσταση… ύπνωσης και δεν έχει αλλάξει τίποτα σε σχέση με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Μόνο τα πρόσωπα έχουν αλλάξει, τα οποία εξακολουθούν να ψάχνονται. Δεν είναι άμοιρη ευθυνών όμως και η αντιπολίτευση, η οποία είναι της τακτικής «όχι σε όλα», όπως έγινε στην περίπτωση της ανάθεσης σε εργολάβο των σκουπιδιών και στην αλλαγή του οδοφωτισμού με LED.

❖ ΟΙ ΑΣΤΟΧΙΕΣ…
Θα μπορούσε κανείς να αριθμήσει ένα σωρό αστοχίες της «κυβέρνησης» του Δήμου, αλλά υπάρχει η περίοδος χάριτος μέχρι να βρει τον σωστό βηματισμό και τα τρία χρόνια που περισσεύουν να κάνουν μία στάλα δουλειά για να μη φτάσουν ν’ αναρωτιούνται και να λένε ΓΙΑΤΙ;

❁ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ
Δεν λέει να κοπάσει η εξάπλωση του κορωνοϊού και στη χώρα μας όπου, κατά τους ειδικούς, διανύουμε το δεύτερο κύμα. Προχθές και τα Γιάννινα είχαν την τιμητική τους με έξι νέα κρούσματα, το ένα απ’ αυτά στην ΔΩΔΩΝΗ και το άλλο στην Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου. Και στις δύο αυτές γνωστές περιπτώσεις έγινε το αυτονόητο. Βγήκαν με ανακοινώσεις και γνωστοποίησαν τις περιπτώσεις για να υπάρχει σωστή ενημέρωση και να λαμβάνονται μέτρα.

■ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ…
Υπάρχει μία διάσταση απόψεων για το αν πρέπει να γίνεται ενημέρωση του κοινού ή ν’ αποκρύπτεται κάτι τέτοιο. Φυσικά και η πλειοψηφία είναι υπέρ της ενημέρωσης σε σχέση μ’ εκείνους που θέλουν να το κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό για να μην γίνονται ζημιές στις επιχειρήσεις όπου εργάζονται οι πληγέντες από τον ιό.

❖ ΟΙ ΦΗΜΕΣ…
Στην περίπτωση που γίνεται απόκρυψη, οργιάζουν οι φήμες και μπαίνουν στο κάδρο πρόσωπα και επιχειρήσεις που ενδεχομένως να μην έχουν καμία σχέση. Στην περίπτωση της γνωστοποίησης, εκτός των άλλων, δείχνει την ευθύνη όσων σχετίζονται με τα θετικά κρούσματα. Έτσι, η ΔΩΔΩΝΗ βγήκε μόνη της και γνωστοποίησε το θετικό κρούσμα αποδεικνύοντας στην πράξη ότι και σ’ αυτό το ζήτημα έχει κοινωνικό πρόσωπο!

❁ ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΕ!
Δεν τόλμησε τελικά να εκπροσωπηθεί η κυβέρνηση στην εκδήλωση μνήμης που έγινε στον Γράμμο, εκεί όπου χιλιάδες ελληνόπουλα «έπεσαν» θυσιάζοντας την ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας. Δεν πήγε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκ. Στεφανής όπως είχε διαρρεύσει και δεν δόθηκαν εξηγήσεις για τον λόγο που απετράπη μία τέτοια παρουσία σε μία εθνικής σημασίας πράξη, η οποία είναι υποχρέωση κι όχι αγγαρεία!

■ ΠΟΝΑΕΙ!..
Φαίνεται πως επικράτησαν δεύτερες σκέψεις και ύστερα από την επανάσταση που ξεσήκωσαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι κρατούν για τον εαυτό τους το δικαίωμα για τέτοιες εκδηλώσεις, διότι πονάει η ήττα που υπέστησαν από τον Εθνικό στρατό εκεί στα υψώματα του Γράμμου.

❖ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ…
Διότι, τι σημαίνει μια τέτοιου είδους εκδήλωση 71 χρόνια μετά; Δεν γίνεται για να αναδειχτούν οι νικητές και οι ηττημένοι αλλά πρώτα να μη ξεχνάμε την αδελφοκτονία και να γίνει μάθημα προς αποφυγή η τραγωδία, διότι περι τέτοιας επρόκειτο. Δυστυχώς, προσπαθούν ακόμη οι «ηττημένοι» εκείνης της περιόδου να γράψουν την ιστορία. Σ’ αυτή την πράξη οι νικητές συμβάλλουν με την λήθη που προσπαθούν να επιβάλλουν!

❁ Η ΣΥΓΝΩΜΗ…
Μια συγνώμη από την αριστερά δεν ζητήθηκε προς τον ελληνικό λαό που τόσα δεινά υπέφερε και κατά την κατοχή αλλά και κατά την περίοδο 1946 – 1949. Αμετανόητοι εξακολουθούν να προκαλούν την εθνική μνήμη επικαλούμενοι το δίκαιο του αγώνα τους και της προσπάθειας να σύρουν την χώρα μας στην Σοβιετία, την οποία έζησαν στο πετσί τους όσοι κατέφυγαν σ’ αυτό τον «παράδεισο»(!) για να τον ψάχνουν να βρουν τρύπες να επιστρέψουν στην Ελλάδα μέχρι το 1981 όπου ο Αντρέας έδωσε συγχωροχάρτι στους πάσης φύσεως Βαφειάδηδες που γεύτηκαν τα αγαθά της δημοκρατίας μπαίνοντας στην Ελληνική Βουλή!

■ ΣΤΑ ΓΚΟΥΛΑΓΚ…
Ποιο δίκαιο αγώνα επικαλούνται οι άνθρωποι που βρέθηκαν στα γκούλαγκ της Σοβιετίας; Οι ίδιοι άνθρωποι αυτοεξοντώθηκαν στους καταυλισμούς όπου κατέληξαν με πρώτο τον αρχηγό Ζαχαριάδη, τον οποίο οι σύντροφοι ένθεν κακείθεν οδήγησαν σε αυτοκτονία ακολουθώντας στην ίδια πράξη έναν άλλο αρχηγό ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, του Άρη Βελουχιώτη που βρέθηκε αυτοκτονημένος(;) στην Μεσούντα, στα ορεινά της Άρτας!

❖ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ…
Δικαίωμα του καθενός να θυμάται ή να μη θυμάται τα γεγονότα μιας ταραγμένης εποχής, όμως δεν έχει κανείς δικαίωμα ν’ απαγορεύει την μνήμη ή να επιβάλλει την λήθη μονομερώς. Το είπαμε. Αν είχαν επικρατήσει «εκείνοι» δεν θα είχαν το δικαίωμα ελεύθερα 71-72 χρόνια μετά να στήνουν σκηνικά μνήμης κάνοντας πικ-νικ σε ιερούς χώρους που είναι ποτισμένοι με αδελφικό αίμα! Ακόμη βρίσκονται εν ζωή παιδιά του παιδομαζώματος που οδηγήθηκαν με την βία στην Αλβανία από τους δήθεν προστάτες τους για να μην χορταίνουν την μπομπότα. 10 – 15 χρόνια έζησαν την φρίκη για να επιστρέψουν ελεεινοί και τρισάθλιοι στην πατρίδα τους η οποία δεν τους εκδικήθηκε!

❁ ΟΙ ΑΠΟΥΣΙΕΣ…
Μου κάνει όμως εντύπωση που κανένας πολιτικός της Ηπείρου δεν έφτασε μέχρι την Βούρμπιανη, διότι ο Γράμμος τους πέφτει μακριά. Δεν περίμενα από την Τζούφη, τον Μπάρκα και τον Κάτση να κάνουν κάτι τέτοιο, διότι σε εκείνους κάθεται στο λαιμό μία τέτοια παρουσία. Όλοι οι άλλοι πατριώτες που χάθηκαν; Τόσο ανιστόρητοι ή τόσο επιλήσμονες είναι;

■ ΟΙ ΠΑΡΟΝΤΕΣ…
Ήταν όμως εκεί ο Κονίτσης Αντρέας, ο Μυλωνάκης της Λύσης και ο Κασιδιάρης με τα τριάντα παλικάρια που ξαναπήγαν για να μονοπωλήσουν τον πατριωτισμό και την ιστορία. Καλά κάνουν, αφού οι άλλοι τους αφήνουν χώρο με την αδιαφορία!

 Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.