ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ...
Αυτή είναι διαπραγμάτευση κι όχι εκείνη των 17 ωρών που έκανε τον Αλέξη να βγάλει έρπητα για να υπογράψει το τρίτο μνημόνιο. Τέσσερις μέρες, πέντε πρωινά και 117 περίπου ώρες διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε. και ο Κυριάκος κατάφερε να εξασφαλίσει αρκετά δισ. για να καλύψει τις πληγές που άνοιξε ο κορωνοϊός!

Η ΑΝΟΙΞΗ…
Με 72 δισ. ευρώ στις βαλίτσες του ο Κυριάκος επέστρεψε στην Ελλάδα, κάτι που μπορεί να φέρει την «άνοιξη» στην οικονομία, υπερκαλύπτοντας την χασούρα από όλα όσα έζησε και ζει η χώρα μας λόγω επιδημίας.

ΕΝΑ ΞΕΝΥΧΤΙ!
Πηγαίνετε τώρα πίσω στο 2015 όπου ένας άλλος Έλληνας πρωθυπουργός με μόνο ένα ξενύχτι έφτασε να ρίξει την Ελλάδα στο λάκκο των λεόντων και να υπογράψει το τρίτο μνημόνιο, το οποίο λίγο αργότερα έφερε το τέταρτο και χωρίς βέβαια να υπάρχουν τότε τα επιδημιακά γεγονότα όπως σήμερα. Πέντε μέρες ως ίσος προς ίσον ο Κυριάκος έδωσε την μάχη και την κέρδισε. Δεν ήταν το αποπαίδι ο Κυριάκος, αλλά ένας πρωθυπουργός μιας ευρωπαϊκής χώρας, ο οποίος και ήξερε και ήθελε και μπορούσε να διεκδικήσει.

ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ…
«Έχουμε τα εργαλεία και ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Δεν θα σπαταλήσουμε ως νεόπλουτοι τα χρήματα, αλλά θα τα επενδύσουμε προς όφελος των Ελλήνων πολιτών», είπε ο Κυριάκος χθες το πρωί, αμέσως μετά το τέλος της πενθήμερης διαπραγμάτευσης!

«ΘΑΨΤΑ, ΣΟΥ ΛΕΩ»!
«Θάψτα αν δεν θέλεις να πας στη Σάμο και εκεί δεν πρόκειται να έχεις καμία βοήθεια στο έργο σου, όπως έγινε πέρσι σε Κύθηρα. Έτσι γίνονται τα παιχνίδια. Γράψε και καμία π…ριά προς τους εισαγγελείς και θάψτα»! Αυτό είναι το ρεζουμέ των λόγων του τότε αρχηγού της Πυροσβεστικής, που μόλις του είχαν αναθέσει τα καθήκοντά του ελέω ΣΥΡΙΖΑ μετά την τραγωδία στο Μάτι!

ΑΝΩΘΕΝ!..
Είναι εντολή άνωθεν, ακούγεται να λέει ο αρχηγός και κατονομάζει τη νέα Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, η οποία έσκιζε τα ρούχα της λέγοντας πως ποτέ δεν έδωσε τέτοια εντολή και ότι θα κάνει μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση!

ΟΙ ΔΙΑΒΟΛΙΕΣ…
Τελικά όλα τα χρόνια στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ όλο διαβολιές σκέφτονταν και έκαναν Παππάς, Παπαγγελόπουλος, Γεροβασίλη, Τουλουπάκη και φυσικά Τσίπρας, έχουν μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης και αδίκως κατηγορούνται! Είναι πλεκτάνες αυτά και όταν θα ξανάρθουν τίποτα δεν θα είναι ίδιο, είπε ο τεράστιος Πολάκης!

Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ…
102 νεκροί, χώρια οι τραυματίες και ξεσπιτωμένοι, ζητούν δικαίωση στο Μάτι δύο χρόνια μετά το ολοκαύτωμα. Ήταν εκείνη η 23η Ιουλίου του 2018 που το κράτος διαλύθηκε κυριολεκτικά και ο Τσίπρας με την παρέα του έκαναν φιέστες για ν’ αποφύγουν τις ευθύνες. Είχαν καεί εκατό νοματαίοι όλη την ημέρα της φωτιάς και ο Τσίπρας βραβεύονταν (γιατί άραγε;) και κανείς δεν μαρτύραγε τίποτα σε κανένα. Από τότε είχε αρχίσει το θάψιμο, το οποίο συνέχισε ο νεοδιορισθείς αρχηγός Πυροσβεστικής για να κάνει το χατήρι των προϊσταμένων του υπουργού – πρωθυπουργού, που τον έκαναν αρχηγό!

ΟΙ ΑΡΜΟΙ…
Τρέχουν να τα μαζέψουν οι Συριζαίοι αραδιάζοντας ένα σωρό π…ριές μα δεν κρύβονται. Στο νου τους είχαν πώς θα βάλουν στο χέρι τους αρμούς της εξουσίας και όχι πώς θα υπερασπιστούν τα συμφέροντα των πολιτών. Τα όσα αποκαλύπτονται μετά την απώλεια της εξουσίας (Μιωνής, Παππάς, Παπαγγελόπουλος, Τουλουπάκη, κλπ.), δείχνουν το μέγεθος της αλητείας που επικράτησε σε όλες τις γραμμές της διαχείρισης της εξουσίας.

ΤΟ ΘΑΨΙΜΟ…
Θάψτα λοιπόν, ήταν η γενική τακτική κι αυτό για να μην ενοχληθεί η εξουσία. Θάψτα και πες δύο κουβέντες στον εισαγγελέα, του τύπου: φταίνε ο άνεμος, οι κουκουνάρες και τ’ αυθαίρετα. Θάψτα για να μη σε θάψουμε εκεί στη Σάμο και δεν πρόκειται να σου στείλουμε κανένα εναέριο μέσο αν τυχόν πιάσει φωτιά. Τι κι αν κάηκαν 102 άνθρωποι και σακατεύτηκαν άλλοι τόσοι; Θάψτα που σου λέω, να βρεις την υγειά σου εσύ και να μη χάσουμε την εξουσία εμείς!

ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ…
Δυο γραμμές αφιέρωσα στο Νοσοκομείο της Άρτας και οι ευχαριστίες προς την στήλη ήλθαν απανωτές από τον διοικητή και άλλο προσωπικό του νοσοκομείου λες και τους προσέφερα τις μέγιστες των υπηρεσιών! Απλά μία διαπίστωση έκανα από μία πρώτη ματιά που έριξα στην λειτουργία του και ως είχα υποχρέωση, έκανα μια μικρή αναφορά στο ίδρυμα χωρίς να γνωρίζω λεπτομέρειες και ιδιαιτερότητες για την σωστή λειτουργία του.

ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ…
Τηρώντας όλους τους κανόνες προστασίας βρέθηκα στο Νοσοκομείο της Άρτας και για τον λίγο χρόνο που είχα στην διάθεσή μου κάνοντας κι ένα μικρό ρεπορτάζ, κουσούρι της δουλειάς, μου δόθηκε η ευκαιρία να ρίξω μια ματιά και πίσω από τις «κουρτίνες». Η άποψη που αποκόμισα είναι ότι η λειτουργία του σε πολύ μεγάλο βαθμό οφείλεται στην μέχρι αυτοθυσίας εργασία του δυναμικού του Νοσοκομείου, το οποίο, όπως κι όλα τα’ άλλα τα νοσοκομεία, δεν είναι στα καλύτερά του όσον αφορά στην ενίσχυσή του από την κεντρική εξουσία!

ΝΟΣΕΙ!..
Διαχρονικά η υγεία νοσεί στη χώρα μας, εν τούτοις τα καταφέρνει ν’ ανταποκρίνεται στις μεγάλες ανάγκες που έχουν οι πολίτες όσον αφορά την περίθαλψη. Δυστυχώς, τα περιφερειακά νοσοκομεία επιφορτίζονται με την παροχή υπηρεσιών και σ’ επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αφού τα Κ.Υ. δεν έχουν την δυνατότητα ν’ ανταποκριθούν στο ρόλο για τον οποίο κάποτε δημιουργήθηκαν.

ΤΑ ΚΑΛΑ ΛΟΓΙΑ…
Τα καλά λόγια μας τονώνουν το ηθικό και καταβάλουμε περισσότερες προσπάθειες ν’ ανταποκριθούμε στις ανάγκες των καιρών, μου έγραψε στέλεχος νοσηλευτικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου της Άρτας και μ’ ευχαρίστησε για τον μικρό καλό λόγο που έγραψα, όπως και ο ίδιος ο νέος διοικητής Βαγγέλης Ντάκουλας, εκ Μελιανών Πρεβέζης καταγόμενος. Η δική μου απάντηση είναι: Αν ένας μικρός καλός λόγος τους τονώνει το ηθικό, δεν έχουμε παρά να αφιερώνουμε πολλούς τονωτικούς λόγους στο νοσηλευτικό δυναμικό, που είναι μια μικρή ηθική ανταμοιβή σαν αντιστάθμισμα στο τεράστιο έργο με το οποίο είναι επιφορτισμένοι!

Η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ…
Είναι υποχρέωσή μας να επισημαίνουμε και να καταγράφουμε, να επισημαίνουμε και να καταγγέλλουμε τα στραβά και τ’ ανάποδα στον χώρο την υγείας. Το κάναμε στο παρελθόν και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο μέλλον. Θα επαινούμε και θα επιβραβεύουμε τον μόχθο όλων εκείνων που υπερβάλλουν εαυτούς στο χώρο της εργασίας τους όπως γίνεται στο χώρο της υγείας. Ειδικά σ’ όλη την περίοδο της επιδημίας που περάσαμε και περνάμε. Οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας αποδείχτηκαν «ήρωες» κι αυτό πρέπει ν’ αναγνωριστεί διαχρονικά.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ…
«Κάτι άλλαξε το τελευταίο επτάμηνο στην λειτουργία του Νοσοκομείου μας. Έγινε πιο ανθρώπινη η αντιμετώπιση και συνεργασία εργαζόμενων με διοίκηση», μου εκμυστηρεύτηκε στέλεχος κατέχον καίρια θέση στον χώρο, ο οποίος μάλιστα βρίσκεται σε αντίπαλο στρατόπεδο από την σημερινή κυβέρνηση. Αυτή η εξομολόγηση είχε να κάνει με σύγκριση με την απελθούσα διοίκηση, η οποία μάλλον δεν περπατούσε δίπλα στους εργαζόμενους κι ούτε έσκυψε ποτέ ν’ ακούσει την φωνή τους. Άλλωστε, είχαμε καταγράψει πολλά επεισόδια για τον τρόπο άσκησης διοίκησης από τον τότε διοικητή, που ήταν προσωπική επιλογή της Αρτινιάς Όλγας Γεροβασίλη, καθ’ ότι ήταν ο παλαμακιστής στις ζεϊμπεκιές της!

Ο ΑΞΟΝΙΚΟΣ…
Ποιος δεν θυμάται εκείνο τον βαριά ασθενούντα αξονικό του Νοσοκομείου, ο οποίος αρνούνταν λόγω της «ασθένειας» να λειτουργήσει, ενώ την ίδια στιγμή δεν συνέβαινε το ίδιο με τον αξονικό της Όλγας! Μια ασθένεια που κράτησε αρκετά χρόνια, έστω κι αν κάνα δυο φορές έκανε «ενέσεις» ο Αλέκος Καχριμάνης!

ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ…
Ας ελπίσουμε ότι αυτού του είδους οι «ασθένειες» κι άλλες πολλές ανήκουν στο παρελθόν και θ’ αλλάξει άρδην το καθεστώς που διέπει την καλή λειτουργία του Νοσοκομείου Άρτας. Δεν φτάνουν οι αυτοθυσίες και οι καλές διαθέσεις και προθέσεις του προσωπικού όλων των βαθμίδων και κοντά σ’ αυτούς και η διοίκηση. Είπαμε, το Νοσοκομείο Άρτας καλύπτει μία πολύ μεγάλη γεωγραφική περιοχή (Άρτα, Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία) και γι’ αυτό έχει πολλές και μεγάλες ανάγκες σε εξοπλισμό και ιατρικό προσωπικό.

 

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ;
Ένα περίεργο καθεστώς επικρατεί σχετικά με το Τελωνείο Κακαβιάς, κάτι που δεν δίνει καθαρή εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει. Είναι ανοιχτό, είναι κλειστό, είναι ανοιχτό σε ορισμένους και κλειστό στους άλλους; Έγιναν, λέει, κάποιοι έλεγχοι για τον ιό, αλλά κανείς δεν έμαθε ποτέ τ’ αποτελέσματα! Ποιοι έχουν το δικαίωμα της διάβασης και ποιοι όχι; Ποιους ο κορωνοϊός προτιμά και ποιους τους αφήνει ανέγγιχτους και μπαινοβγαίνουν ελεύθερα όταν είναι γνωστό ότι η πανδημία στην Αλβανία σαρώνει;

Η ΑΦΑΙΡΕΣΗ…
Πάνω σ’ αυτόν τον ορυμαγδό το κεντρικό κράτος του Χαρδαλιά αφαίρεσε το δικαίωμα ενημέρωσης του Ηπειρώτικου κοινού από την Πολιτική Προστασία στην οποία ο προϊστάμενος Δημ. Μαυρογιώργος έκανε θαυμάσια την δουλειά. Τώρα, στα τυφλά και με ενημέρωση γιοκ, η ραδιοαρβύλα οργιάζει. Μάλιστα, έβαλαν την Θεσπρωτία στην πράσινη ζώνη μόλυνσης με πάνω από 50 κρούσματα όταν όλοι εμείς γνωρίζουμε ότι τα θετικά κρούσματα ήταν μόνο 12 και περιορίστηκαν σε δύο οικογένειες στην Παραμυθιά!

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ…
Και η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να ενημερώνει και οι πολίτες δικαιούνται να ενημερώνονται. Οι διάφορες σκοπιμότητες δεν εξυπηρετούνται με τον σκοταδισμό, αλλά με την διαφάνεια. Δικαιούνται και οι Ηπειρώτες αφ’ ενός μεν της προστασίας, αφ’ ετέρου συμμετοχή στην ενημέρωση, για ν’ αναλαμβάνει ο καθένας την ευθύνη της προστασίας του. Όλα τ’ άλλα που κυκλοφορούν καμία σχέση δεν έχουν με την σοβαρότητα που πρέπει να δείχνει ένα σύγχρονο κράτος.

 

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.