ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΤΟ ΑΛΙΣΒΕΡΙΣΙ...
Τα κολλητιλίκια στον πανεπιστημιακό χώρο έχουν καταστεί επάγγελμα, το αλισβερίσι τελειωμό δεν έχει. Ο ένας καθηγητής βάζει πλάτη στον άλλο και η αξιοκρατία πάει περίπατο! Καθημερινά παρατηρούνται τέτοιου είδους φαινόμενα και βέβαια καταντά οικογενειακή υπόθεση και άβατο σε όσους δεν έχουν «δόντι» στο ανώτατο επιστημονικό Ίδρυμα.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ...
Η στήλη έχει ασχοληθεί πολλές φορές στο παρελθόν για την οικογενειοκρατία που επικρατεί και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Κοντά στα 70 ζευγάρια περίπου υπηρετούν στην Πανεπιστημιακή εκπαίδευση και αυτό καθόλου περίεργο και τυχαίο δεν είναι. Μετά τα ζευγάρια μάνα-πατέρας ακολουθούν και τα βλαστάρια που έχουν την σφραγίδα της δωρεάς και ως «ευλογημένα» που είναι καταλαμβάνουν κι εκείνα μία θέση στο πανεπιστημιακό γίγνεσθαι!

ΟΙ ΚΟΛΛΗΤΟΙ...
Μετά τις οικογένειες σειρά παίρνουν οι κολλητοί των οικογενειών μέχρι που φτάνει η σειρά του κολλητού των κολλητών! π.χ. έχει μία φίλη η σύζυγος του συζύγου; Νατην να φιγουράρει ως υποψήφια για καθηγητική θέση στο Πανεπιστήμιο. Αν τύχει και μπούν αξιοκρατικά κριτήρια, τότε με εντολή άνωθεν γίνεται ένσταση για να περάσει ο δικός τους, στην προκειμένη περίπτωση η κολλητή της συζύγου! Αν και πάλι στην ένσταση υπάρξει αντίδραση από το εκλεκτορικό σώμα, πάλι με εντολή άνωθεν θα σταματήσει η αξιολογική κρίση των περισσοτέρων!

ΟΙ...ΚΡΙΣΕΙΣ!
Φαίνεται πως η πλειοψηφούσα κρίση στην κρίση υποψηφίας πάει... περίπατο για τους «άνωθεν» που λέγαμε. «Ή επιλέγετε την κολλητή της γυναίκας μου ή δεν σας αφήνουμε σε χλωρό κλαρί. Θα σας ταράξουμε με προσφυγές μέχρι να βγάλει ο ήλιος κέρατα», φαίνεται να λένε και να το εννοούν!

Η ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ...
Πρόταση της στήλης είναι ν’ αποφύγει τ’ άλλα κόλπα η ηγεσία της Συγκλήτου και να προσγειωθεί στην νομιμότητα, την οποία νομιμότητα, δόξα τω θεώ, υπάρχουν άνθρωποι επιστήμονες να την διαχειριστούν και έχουν την δυνατότητα να ξεχωρίσουν τον άξιο από τον/την «βαστάζο» της «βασίλισσας», όπως την έχει δε η σύζυγος του συζύγου που επικαλείται τη σφραγίδα της δωρεάς της αριστεράς. Λίγα να γράφουμε, πολλά να καταλαβαίνουν!

ΓΙΑ 200 ΕΥΡΩ!
Μένοντας στο χώρο του Πανεπιστημίου και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, δεν μπορούμε ν’ αφήσουμε ασχολίαστη την πράξη του καθηγητή – επιστήμονα που για 200 ευρώ θυσίασε μία ολόκληρη καριέρα αμαυρώνοντας την φήμη και των δύο Ιδρυμάτων. Δεν πρόκειται για έναν οποιονδήποτε επιστήμονα, αλλά για πανεπιστημιακό δάσκαλο με «θέση» ο οποίος την πάτησε όταν πιάστηκε με προσημειωμένα χαρτονομίσματα από την ΕΛΑΣ ύστερα από καταγγελία γυναίκας Λευκαδίτισας που είχε ιατρικού περιεχομένου δυσκολίες.

ΤΟ... ΔΩΡΑΚΙ!
Άλλο πράγμα ένα... δωράκι κι άλλο πράγμα το εκβιαστικό φακελάκι που από κάποιους επίορκους έχει γίνει επάγγελμα. Μη μου πει κάποιος ότι για λόγους ευχαρίστησης έχει δώσει το δώρο του! Από το δώρο μέχρι τον εκβιασμό πολύ μεγάλος δρόμος! Και οι δύο περιπτώσεις είναι κατακριταίες και παράνομες, αλλά στην πρώτη περίπτωση οι «δράστες» λειτουργούν οικειοθελώς, ενώ η δεύτερη που είναι ο εκβιασμός είναι πέρα για πέρα κολάσιμη!

ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ...
Ήλθαν, είδαν άκουσαν και απήλθαν! Δύο υπουργοί ήλθαν στα Γιάννινα το περασμένο Σαββατοκύριακο κι’ άλλοι δύο σε Άρτα και Πρέβεζα Μηταράκης, Χρυσοχοΐδης στα Γιάννινα για το μεταναστευτικό, Παναγιωτόπουλος – Κεραμέως σε Πρέβεζα, Άρτα για την κοπή πιτών. Μια προτίμηση των νεο-υπουργών στην Ήπειρο την βλέπουμε από το περασμένο φθινόπωρο και τα Χριστούγεννα που έκανε επισκέψεις ο ίδιος ο Πρωθυπουργός!

ΔΕΝ ΑΝΟΙΞΕ ΧΑΡΤΙΑ!
Ο μεν Μηταράκης ήλθε, αλλά ήταν σαν να μην ήλθε, αφού δεν άνοιξε τα χαρτιά του. Το ότι έψαχνε για χώρους μετεγκατάστασης μεταναστών είναι το μόνο βέβαιο. Το αν έχει κάποιες προτιμήσεις για συγκεκριμένους χώρους δεν το μάθαμε. Απλά αναγνώριση εδάφους έκανε!

Σ’ ΑΝΑΜΜΕΝΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ!
Ωστόσο, οι δήμαρχοι της Ηπείρου κάθονται σε αναμένα κάρβουνα για να δουν σε ποιους θα κάτσει η μπίλια. Η Άρτα αυτή την φορά δεν γλυτώνει όσο κι αν ο δήμαρχος Χρ. Τσιρογιάννης με την συνάδελφό του Ροζίνα Βαβέτση προσπαθούν να... ξορκίσουν το κακό! Ούτε και ο Νομός Θεσπρωτίας θα μείνει απ’ έξω από την φιλοξενία μουσαφιραίων!

ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ...
Ντρόουν και θερμικές κάμερες θ΄αντικαταστήσουν τους συνοριοφύλακες σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Μ. Χρυσοχοΐδη. Το ανακοίνωσε ο ίδιος στην επίσκεψή του στα Ιωάννινα και στην σύσκεψη με αυτοδιοικητικούς. Η τεχνολογία στην υπηρεσία του κράτους, το οποίο αφήνει πίσω τον παραδοσιακό τρόπο φύλαξης των συνόρων που είναι ο στρατός και πλέον η Frontex με ντρόουν και κάμερες θα κάνουν την δουλειά! Εκείνο που δεν μας είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης είναι αν όλα τα παραπάνω για την φύλαξη των συνόρων θα είναι για τους εισερχόμενους ή για τους εξερχόμενους. Η Frontex μέχρι τώρα προστατεύει την Ευρώπη από εξερχόμενους μέσω Αλβανίας «μετανάστες»!

ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ...
Όχι, δεν επανέλαβε τους αποκαλυπτικούς διαλόγους που είχε με τον πρωθυπουργό ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπολους τις ώρες που διέσχιζε τις Ελληνικές  θάλασσες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, προχθές που βρέθηκε στην Πρέβεζα για κοπή πίτας. Από κει απείλησε του Τούρκους μην κάνουν καμιά βλακεία, διότι όλα μπορούν να συμβούν και γι’ αυτό ο στρατός μας είναι πανέτοιμος! Ψυχραιμία υπουργέ!

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ...
Πολιτικό – επαγγελματικό – επιχειρησιακό γεγονός η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, στο οποίο εδώ και μία 15ετία προεδρεύει ο Αλέκος Πάσχος και αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι. Εφέτος την τιμητική της είχε η Παραμυθιά, διότι εκεί μεταφέρθηκε η εκδήλωση στην οποία δεν έλειψε κανείς από όλους όσους νοιάζονται για τα ζητήματα της Θεσπρωτίας!

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ...
Εκεί στην Παραμυθιά ήταν ο Περιφειρειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, βουλευτές Γιόγιακας – Κάτσης, αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι και σχεδόν όλοι οι φορείς είτε του δημοσίου, είτε του επιχειρηματικού κόσμου, οι οποίοι στους χαιρετισμούς τους τόνισαν την ανάγκη περισσότερης προσοχής στην ανάπτυξη του Νομού Θεσπρωτίας. 

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ...
Αυτή η πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας είναι μια, πρωτοπόρα και δημιουργική. Ξεχωρίζει το Επιμελητήριο για τις δράσεις του σε σχέση με τα υπόλοιπα, της περιοχής, τα οποία εξαντλούν τις δράσεις τους στην προσπάθεια είσπραξης των συνδρομών και κατασπατάλησης σε ταξίδια και δημόσιες σχέσεις!

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ...
Εκεί, στην έδρα του Δήμου Σουλίου που είναι η Παραμυθιά, έχει ανοίξει ένας διάλογος για ανάδειξη ιστορικού Σουλίου εν όψει του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Η ίδια η υπουργός Πολιτισμού έχει πάρει στα ζεστά και στα σοβαρά την ανάδειξη της ιστορίας του Σουλίου και των Σουλιωτών οι οποίοι πρωταγωνίστησαν στον ξεσηκωμό των υπόδουλων Ελλήνων.

Ο ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ...
Το όλο ζήτημα της ανάδειξης του Σουλίου το χειρίζεται η Περιφέρεια πρωτοστατούσης της πρώην δημάρχου Σουλίου και νυν αναπληρώτριας Περιφεριάρχου Ηπείρου κ. Σταυρούλας Μπραΐμη. Μάλιστα, όλα όσα θα γίνουν θα γίνουν σε συνάρτηση και με ανάδειξη των Πηγών Αχέροντα στον οποίο αυτή την στιγμή δυστυχώς επικρατεί η απόλυτη αναρχία με τον πρωταγωνιστικό ρόλο να τον παίξει η «αρπαχτή»!

ΤΟ ΖΑΛΟΓΓΟ...
«Ακούει» το Ζάλογγο για ανάδειξη του Σουλίου και ζητά κι’ εκείνο την κινητοποίηση του Δήμου Πρέβεζας για ανάδειξή του και ένα μεγάλο δίκιο το έχει. Θα μπορούσαν να συνδιαστούν τέτοιου είδους δράσεις αφού είναι γνωστό ότι οι δύο περιοχές ιστορικά συνδέονται με τους Σουλιώτες!

Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.