ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

Η ΠΕΔ...
Ο κύβος ερρίφθη «άνωθεν/ και ο επόμενος πρόεδρος ΠΕΔ θα είναι ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, όπως έλεγαν και παλιά, ο Χρ. Τσιρογιάννης έχει κλείσει την υποψηφιότητα και ό,τι άλλο ακούγεται περί ανανέωσης της θέσης στο πρόσωπο του Ι. Λώλου, σημερινού προέδρου και μάλιστα να το επιθυμεί και να το επιδιώκει ο ίδιος, δεν ευσταθεί!

ΟΙ «ΑΝΩΘΕΝ»...
Για την ίδια θέση του προέδρου της ΠΕΔ έγινε μια προσπάθεια από δημάρχους του Νομού Ιωννίνων αλλά φαίνεται να μην ευδοκίμησε όταν τους έφτασαν μαντάτα να μην ορέγονται την θέση. Το αν βρουν τα κότσια και το κουράγιο να κάνουν «καπετανάτα» θα το δείξει ο χρόνος. Επειδή όμως όλα έχουν αφετηρία το «άνωθεν», τα σκυλιά δεμένα. Άλλωστε, αυτοί οι «άνωθεν» τα έκαναν μαντάρα στο Δήμο Ιωαννιτών κι ευτυχώς την παρτίδα την έσωσαν άλλοι κι όχι αυτοί στους οποίους επένδυσαν οι «άνωθεν»!

ΟΙ... ΑΓΙΟΙ!
Με κάποιους απ’ αυτούς τους «άνωθεν» είχα κουβέντα στην ΔΕΘ, οι οποίοι κατέβαζαν «αγίους» για την επιλογή που έκαναν στα Γιάννενα. Το «στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα» έπαιξε πολύ και από πολλούς κι’ έψαχναν γωνία να κοπανίσουν την «τσεφαλή τους»! Ο πιο πονηρός όμως από τους «άνωθεν» μου πέταξε κατάμουτρα ότι «εμείς επενδύσαμε στον Μωυσή Ελισάφ και τα καταφέραμε». Μου είπε για να συμφωνήσω ότι έτσι έγινε αλλά όχι μέσω της οδού που είχαν διαλέξει αλλά μέσω της κανονικής οδού χωρίς «στροφές»!

ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ...
Έγραψα για κατέβασμα «αγίων» και θυμήθηκα το σκηνικό που περιέγραψε φίλος που ξέρει πρόσωπα και πράγματα σε «μεγάλη» δημοτική παράταξη στην περιοχή. Ο επικεφαλής προσπαθεί να κρατήσει τα πρόβατα στο μαντρί, όχι με σαλάγισμα αλλά με χτυπήματα στο τραπέζι και με σύναξη Χριστού – Παναγίας και λοιπών αγίων! Μου ορκίζονταν ο άνθρωπος και γι’ αυτό πήρε των οματιών του. Κάτι ανάλογο μου μετέφερε κι άλλο «πρόβατο» που δεν θ’ αργήσει να πηδήξει, από το μαντρί καθότι ο τσοπάνος έχει μετατραπεί σε λύκο!

ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ!..
Όλα τα παραπάνω εν σωτηρίω έτη 2019 στην πόλη των θρύλλων και των παραδόσεων από εκείνους που θέλουν με το ζόρι να φανούν χρήσιμοι και δεν αντιλαμβάνονται τι καιρός περνάει. Το έχω ξαναγράψει τα ποντάρισαν όλα στο «κόκκινο» και τα έχασαν όλα. Τώρα με την ορφάνια τους θα πρέπει να συμβιβαστούν, να καθίσουν στα έδρανα της αντιπολίτευσης, αν βέβαια θα αντέξουν αυτόν τον ρόλο, διότι ο προηγούμενος ήταν χωρίς την ετυμηγορία του λαού.

ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ...
Παραπονεμένος έφυγε από την ΔΕΘ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δ. Δημητρίου, ο οποίος καθόλου δεν ικανοποίηθηκε από τις εξαγγελίες που έκανε ο Κυριάκος για τον επαγγελματικό κόσμο. Ρε γαμώτο έπρεπε να ζητήσει την συμβουλή του κ. Δημητρίου ο Κυριάκος προτού ανέβει Θεσσαλονίκη για να μη κάνει τέτοια λάθη. Τα όσα είπε για φοροελαφρύνσεις μικρομεσαίων για τα εργασιακά, για επενδύσεις, κι’ άλλα πολλά δεν τον άγγιξαν τον πολυπράγμονα πρόεδρο του Επιμελητηρίου. Έφυγε κι ο Μάκης!

Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ...
Όμως όπου να ‘ναι έρχεται ο Μητσοτάκης στα Γιάννενα και είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να συναντηθεί μαζί του ο πρόεδρος και περιφερειακός σύμβουλος Ηπείρου κ. Δημητρίου. Πιστεύω να πάει σε μάζωξη που θα κάνει για παραγωγικές τάξεις και εκεί να σηκωθεί να βάλει στη θέση του τον πρωθυπουργό που δεν πρόσεξε τον επιχειρηματικό κόσμο σύμφωνα με τα «θέλω» του κ. Δημητρίου!

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ...
Κι ένα ερώτημα προς τον αξιότιμο πρόεδρο του Επιμελητηρίου: Πόσο χρήσιμο, πόσο κοντά είναι στα μέλη του και πόσους αγώνες έχει κάνει τα τελευταία χρόνια προς όφελος των μελών του και του επιχειρηματικού κόσμου; Το ίδιο ερώτημα απευθύνεται προς όλα τα Επιμελητήρια της χώρας τα οποία βρίσκονται σε ύπνωση, κάτι που ο υπογράφων το διεπίστωσε σε επίσκεψή του στη σύναξη των Επιμελητηρίων την προηγούμενη Παρασκευή που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη.

ΣΤΙΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ!..
Λυματολάσπη, λαμπτήρες, κεντρική πλατεία πάνε στις καλένδες από την νέα Δημοτική Αρχή. Ενώ είχαν προχωρήσει οι διαδικασίες σχετικού διαγωνισμού, η νέα Δημοτική Αρχή και ο ίδιος ο Δήμαρχος Μ. Ελισάφ έβαλαν φρένο στο άνοιγμα των προσφορών ή ακύρωσαν τους διαγωνισμούς και τώρα θα πάνε γι’ άλλα. Δυστυχώς, για την προηγούμενη Δημοτική Αρχή τ’ άφησε όλα για το τέλος της θητείας της και νάτην τώρα να μην βλέπει έστω κι ένα έργο της να ολοκληρώνεται αισίως. Θα έχει όμως να περηφανεύεται για τον δακτύλιο που όμως τον πιστώνεται ο Καχριμάνης!

Η ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ...
Δεν θέλω να πιστέψω όσα διαρρέουν από το μέγαρο της 26ης Οκτωβρίου για την συμπεριφορά νεοπροαχθέντος στελέχους της ΕΛΑΣ. Λέγεται ότι η στάση του θυμίζει... Λουδοβίκο του τύπου «το κράτος είμαι εγώ και στ’ αρ.....α μας τα δυο»! Απλή επισήμανση...

ΕΒΑΛΕ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΥ ΤΟΥ!
Έχει βάλει με το νου του να παραμείνει διοικητής στο Χ/ κώστα ο κ. Καρβούνης και δίνει γην και ύδωρ για να το πετύχει αυτό. Στην αρχή κάλεσε τον Καχριμάνη να κόψουν κορδέλλα για το πάρκινγκ χωρίς φωτισμό του Νοσοκομείου και πρόσφατα προσπαθεί να φέρει τον Κικίλια να κόψει κορδέλα για το κτήριο που θα φιλοξενήσει ασθενείς διαφόρων εξαρτήσεων και παθήσεων. Το πιο σπουδαίο το άφησα για το τέλος. Ο κ. Καρβούνης εμφανίστηκε... φάντης μπαστούνι στην επιτροπή της Βουλής που συζητούσε τον ορισμό ΠΕΣΥαρχών για τους δικούς του ανεξήγητους λόγους. Ποιός τον έστειλε ή ποιός τον κάλεσε και τι γύρευε εκεί ο εν λόγω είναι άγνωστο στη στήλη. Λέτε να έβαλε με το νου του να πάει για ΠΕΣΥάρχης μετά την μεγάλη προσφορά στο «Χ/κώστα;

ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ...
Επί 41/2 έπαιζε με τον Καραμανλή ο Τσίπρας για να διχάσει τους Νεοδημοκράτες. Τώρα παίζει με τον Σαμαρά πατώντας στην πίκρα του πρώην Πρωθυπουργού που δεν τον πρότεινε ο Κυριάκος για αντιπρόεδρο στην Ευρωβουλή, που όπως λένε, το ήθελε πολύ και έβαλαν τα δικά τους «σκυλιά» να γαυγίζουν σαν λυσασμένα. Καλά είπε κάποιος «σοφός». Με τέτοια κι άλλα κόλπα εξασφαλίζουν από τώρα νέα τετραετία στον Κυριάκο!

Η ΘΛΙΨΗ...
Έχει πιάσει μία θλίψη και μία αγοραφοβία τον πρώην Πρωθυπουργό Αλέξη και έχει κρυφτεί στο καβούκι του. Όλοι οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ περιμένουν την εμφάνισή του στην ΔΕΘ για να δουν πως και με ποιούς θα πορευτούν το επόμενο διάστημα, διότι οι περίοδοι των παχέων αγελάδων έχουν περάσει για πολλούς από δαύτους.

Ο ΜΕΤΑΚΛΗΤΟΣ!..
Βγαίνει ο πρόσφατα διορισθείς ως μετακλητός υπάλληλος Θεοχαρόπουλος και βγάζει γλώσσα υπέρ συναδέλφων του που κατά χιλιάδες είδαν φως και μπήκαν με το αριστερό στο δημόσιο. Αυτός ο τύπος που από αρχηγός κόμματος έγινε διμηνίτης υπουργός και τώρα μετακλητός! Τι να πρωτοπεί και να πρωτοθαυμάσει κανείς από αυτό το ΣΥΡΙΖΟμάνι...

Η ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ...
Ήταν αρκετοί οι φίλοι που με παρατήρησαν για τις ερωτήσεις που έκανα στον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Ήταν παρόμοιες με τις περισινές, μου είπαν και είμαι υποχρεωμένος να δώσω εξήγηση. Ένας δημοσιογράφος περιφερειακού μέσου όπως είναι ο «Π.Λ.» δεν έχει παρά να ενδιαφερθεί για ζητήματα του τόπου του κι όταν του δίνεται η ευκαιρία να συζητά με τον Πρωθυπουργό! Μπορεί τα ερωτήματα να ήταν στην ίδια βάση, αλλά τα δεδομένα από πέρσι μέχρι εφέτος άλλαξαν και από αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης έγινε Πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης και από τις υποσχέσεις πάμε στις πραγματοποιήσεις. Νομίζω η διαφορά γίνεται ορατή!

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ:
Η κτηνοτροφία, η πτηνοτροφία, η γεωργία είναι τα κύρια στοιχεία που χαρακτηρίζουν την περιοχή μας και εν πολλοίς στηρίζεται η οικονομία μας. Άρα, το ερώτημα περί της νοθείας γίνεται στο γάλα θα είναι πάντα επίκαιρο μέχρι να επιληφθεί η πολιτεία δραστικά. Η στήλη έχει ασχοληθεί αρκετά με αυτό το ζήτημα και δεν είναι φετίχ όπως είπε φίλος της στήλης, αλλά είναι θέμα ζωής των Ελλήνων κτηνοτρόφων που ανταγωνίζονται τους επιτήδειους που δόξα τω Θεώ ευημερούν στη χώρα μας.

Η ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ...
Μια σύσταση προς συναδέλφους του χώρου. Δεν είναι ντροπή να κάνει κανείς αναφορά στην «πηγή» από την οποία αντλείται μία πληροφορία, ιδιαίτερα από κείνους που κόπτονται για αυτήν και που την κάνουν σημαία για να παριστάνουν τους σπουδαίους και τους εκσυγχρονιστές! Σε όσα απάντησε για την Ήπειρο ο Κυριάκος στην ΔΕΘ δεν το έκανε από μόνος του αλλά χάρη σε ερώτηση Γιαννιώτη δημοσιογράφου. Με το να φτιάχνεις πρωτοσέλιδο χωρίς ούτε μια αναφορά σε πρόσωπα το μόνο που επιτυγχάνεις είναι να βγάλεις ένα κομπλεξισμό. Αυτά προς εξήγηση...

Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.