ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΑΤΟΛΗΣ...
Επί τέλους από εφέτος θα λειτουργήσει το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ανατολής ύστερα από πολλών ετών κόπους και προσπάθειες μαθητών, γονέων – κηδεμόνων και Δήμου. Είναι ένα έργο που αφήνει ολοκληρωμένο πίσω της η απερχόμενη Δημοτική Αρχή του Θωμά Μπέγκα. Πέρασε ένα σωρό περιπέτειες μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο και το βάρος το σήκωσε η αντιδήμαρχος σε θέματα παιδείας κ. Βούλα Τσίλη, η οποία τελικά το έφερε σε πέρας. Να τα γράφουμε κι’ αυτά!

ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ...
Να συμφωνήσω κι εγώ ότι το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων άλλαξε όψη και λειτουργικότητα. Να συμφωνήσω κι εγώ ότι περισσότερος κόσμος εξυπηρετείται. Όμως, γιατί διαμαρτύρεται ο κόσμος από την εξυπηρέτηση όταν οι ίδιοι οι άνθρωποι αναγκάζονται να εξυπηρετήσουν περισσότερο επιβατικό κοινό; Επίσης, πολλές διαμαρτυρίες για τις τιμές του κυλικείου που για κάποιους είναι απαγορευτικές! Και κάτι τελευταίο! Έχουν μπει αυτοί οι μηχανισμοί προσγείωσης έτσι ώστε να μη γίνεται το μισό χρόνο μη προσεγγίσιμο το Αεροδρόμιο, ειδικά όταν θα φυσούν οι αγέρηδες; Αν θυμάμαι καλά, πάνε σαράντα χρόνια που ήταν ζητούμενο αυτοί οι ηλεκτρονικοί μηχανισμοί που άφηναν στ’ αζήτητα το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων.

❁ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...
Έσβησαν οι φωτιές και επέστρεψε ο πρώην πρωθυπουργός από τις 10 ήμερες διακοπές στην Ισπανία! Όχι πως θα έκανε κάτι αν ήταν εδώ, αλλά οι δικοί του είχαν το θράσσος να λοιδωρούν τον Κυριάκο που άφησε τις δικές του διακοπές στην πατρίδα του τα Χανιά και αξύριστος πήγε στην Εύβοια! Αυτό το αξύριστος ήταν που ενόχλησε πολύ τα καλόπαιδα των υπογείων της Κουμουνδούρου!

■ ΜΥΣΤΙΚΑ!..
Κάηκε η βάβω στο κουρκούτι, φύσαγε και το γιαούρτι ήταν αυτό που συνέβη στον Αλέξη. Επειδή πέρισυ και μία βδομάδα μετά την εκατόμβη στο Μάτι και από την πολλή στεναχώρια του πήγε για ανάπαυση στο κότερο της φίλης εφοπλίστριας Παναγοπούλου, κάτι που έγινε βούκινο, εφέτος έφυγε μακριά να μην τον ακούνε και να μη τον βλέπουν ούτε τα συντρόφια του. Την περισυνή κασκαρίκα με τα πούρα στο κότερο την απέφυγε κρατώντας μυστική την ξεκούραση στην Ισπανία.

❖ Ο ΧΑΜΟΣ ΤΟΥ...
Ούτε οι δικοί του δεν γνώριζαν τον δεκαήμερο χαμό του λατρεμένου τους, οπότε και ο λαός του έμεινε απληροφόρητος! Ήταν και δεν ήταν πρωθυπουργός για 4,5 χρόνια ούτε που τα θυμούνται οι δικοί του. Στην Ισπανία ο Αλέξης, στην Πρέβεζα ο Μπάρκας να βγάζει φετφάδες εναντίον της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη που τα έκανε... μπάχαλο σε σαράντα μέρες εξουσίας! Κάτι ανάλογο είπε και ο ετέρος Θεσπρωτός εκπρόσωπος που εγκαλεί την Ν.Δ. που δεν έφτιαξε ακόμη Πανεπιστήμιο στην Ηγουμενίτσα!

❁ ΓΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΝΤΙΚΙΑ...
Και δεν είναι αυτό μόνο. Έφυγε ο γάτος στην Ισπανία κι άρχισαν χορό τα ποντίκια των υπογείων στην Κουμουνδούρου σε ρυθμούς τι έφταιξε και χάσανε τις καρέκλες τους. Τρέμει η κομματική καρέκλα του θεωρητικού Σκουρλέτη και οι 53 ζητούν τα ρέστα από τους υπόλοιπους.

■ ΧΩΡΙΣ ΠΑΣΑΛΙΚΙ!
Το βαρύτερο πένθος το τραβάνε για την κυρά Βασιλική η οποία έχασε το πασαλίκι της και θα μείνει στα αζήτητα! Για τον Ρασπούτιν δεν ενδιαφέρονται και πολύ διότι δεν ήταν δικός τους, το ότι θα πάνε πακέτο αν λειτουργήσει το δίκαιο σ’ αυτή τη χώρα ούτε που θέλουν να το πιστέψουν. Λέω αν λειτουργήσει το δίκαιο διότι έχουμε κακό προηγούμενο από ψυχοπονιάριδες πολιτικούς!

❖ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ...
Ακονίζουν μαχαίρια στην αξιωματική αντιπολίτευση και ετοιμάζονται οι φυλές για τα ξεκαθαρίσματα. Πράσινη φυλή εναντίον του υπολοίπου τουρλουμπουκίου επειδή της στέρησαν την εξουσία στην οποία είχαν προσκοληθεί. Οι μεγάλοι χαμένοι είναι εκείνοι που για λίγες μέρες πήραν καρέκλες εξουσίας και δεν πρόλαβαν να σώσουν τον τόπο! Έχασε η Βενετία βελόνι που η συντρόφισσα Ξενογιαννακοπούλου δεν πρόλαβε να υπηρετήσει και να σώσει τον τόπο το ίδιο μ’ εκείνον του Θεοχαρόπουλο, ο οποίος τελικά κατάφερε να σώσει το τομάρι του ως υπάλληλος του Αλέξη.

❁ ΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΩΜΑ...
Βρε, βρε τον κυρ Πάνο! Έπεσε θύμα γιαουρτώματος από τον Μαρινάκη όπως λέει εκείνος ή από το αγανακτισμένο πλήθος, θα σας γελάσω. Είναι η μοίρα των εφιαλτών που όπου βρίσκονται γίνονται θύματα των προδοτικών πράξεών τους. Κι’ εκείνος με κότερο ήταν και μάλιστα ιδιοκτησίας του μπούλη όπως τον έλεγε ο πρώην συνεταίρος του Αλέξης.
■ Η... ΥΠΟΔΟΧΗ!
Σε κάποιο νησί έκανε περατζάδα ο μπούλης και μόλις τον πήρε χαμπάρι το πλήθος τον υποδέχτηκε με γιαούρτια, λιπαρά ή όχι, πάλι θα σας γελάσω! Αυτό ήταν το καλοσώρισμα του πρώην στρατάρχη Πάνου που έγραψε σελίδες δόξης λαμπρές και που θα τον θυμούνται οι επόμενες γεννεές. Ήταν εκείνος Υπουργός Εθνικής Άμυνας όταν ο συνεταίρος του έβαζε υπογραφή στις Πρέσπες για να καταλήξει στα αζήτητα έκτοτε. Ο ίδιος ο Τσίπρας τον οδήγησε στην έξοδο από την Κυβέρνηση αφού είχε πρώτα κάνει την δουλειά του για τέσσερα ολόκληρα χρόνια!

❖ ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ!..
Χωρίς νερό έμεινε η Βρυσομάνα Ήπειρος όλο το προηγούμενο διάστημα. Ακόμη και αυτές οι πηγές του Αγ. Γεωργίου δεν έφταναν να υδρεύσουν Πρέβεζα – Άρτα και Λευκάδα και υπήρχαν διαμαρτυρίες απο παντού. Ανάλογες είναι και οι διαμαρτυρίες του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων όπου πολλά διαμερίσματα για μεγάλα χρονικά διαστήματα μένουν χωρίς νερό!

❁ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...
Κάντε οικονομία στο νερό, λέει η ΔΕΥΑΙ, η οποία το μόνο που μπορεί να κάνει είναι αυτό. Γιατί η λειψυδρία δεν μας λέει κανείς το ότι το καλοκαίρι και κυρίως με τους καύσωνες γίνεται μεγαλύτερη κατανάλωση είναι αυτονόητο. Άρα, η επιχείρηση πρέπει να μεριμνήσει για καλύτερη διαχείριση. Εκείνο που δεν μπορεί να διανοηθεί κανείς είναι ότι στέρεψαν οι πηγές του Μιτσικελιού και γι’ αυτό το λόγο υπάρχει έλλειψη νερού.

■ ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ...
Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια ούτε ένα μεγάλο έργο δεν έγινε στην ΔΕΥΑΙ που να αποκλείει το ενδεχόμενο να μένει η πόλη χωρίς νερό. Από μόνοι τους οι καταναλωτές δεν πρόκειται να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της διοίκησης της ΔΕΥΑΙ θεωρώντας ότι αυτές οι υποδείξεις αφορούν τον γείτονα κι όχι τους ίδιους. Έτσι λειτουργεί το σύστημα και κάθε έκκληση περί περιορισμού της κατανάλωσης πάει περίπατο και το αποτέλεσμα είναι να διψούν άνθρωποι, ζώα και κηπάρια!

❖ ΔΕΝ ΑΚΟΥΝ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ!
Εκεί στο Δήμο Ιωαννιτών υπάρχει κι υπηρεσία προσωπικού που αν ποτέ επικοινωνήστε, πείτε το και σ’ εμάς να αναφωνήσουμε «Ζητωωω»! Ο υπογράφων προσπάθησε αρκετές φορές να επικοινωνήσει με την υπεύθυνη ή κάποιον υπάλληλο αλλά αυτό στάθηκε αδύνατον. Ουδείς ουδέποτε έκανε τον κόπο να σηκώσει το ακουστικό. Είναι κάτι σαν τις υπηρεσίες ΕΦΚΑ όπου χρειάστηκε να πάρει ο ίδιος ο υπουργός Ν. Βρούτσης για να διαπιστώσει ότι κανείς δεν απαντά στα τηλέφωνα κι’ αυτό διότι το προσωπικό είναι λειψό όπως λένε οι ίδιοι!

❁ ΟΙ ΦΩΤΙΕΣ...
Τις είχαμε κι εμείς τις πυρκαγιές σ’ όλη την Ήπειρο και ευτυχώς δεν είχαμε τα χειρότερα. Δούλεψαν άψογα οι μηχανισμοί κατάσβεσης και την βγάλαμε καθαρή με λίγες χορτολιβαδικές καμένες εκτάσεις. Είδαμε τους πυροσβέστες να δίνουν τη μάχη τους κι’ ανάμεσα σ’ αυτούς είδαμε και έναν «πυροσβέστη τουρίστα» να βγαίνει και να φιγουράρει στα αποκαΐδια ατσαλάκωτος! Λίγη σοβαρότητα χρειάζεται νομίζω. Άλλωστε, εκλογές έχουμε σε τέσσερα χρόνια!

■ Η ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ...
Κι’ εφέτος στη ΔΕΘ θα εκπροσωπηθεί ο «Πρωινός Λόγος» στη συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού δια της αφεντιάς μου. Είναι τιμή και για την εφημερίδα και για μένα αυτή η εκπροσώπηση και φυσικά θα μεταφέρω τις ανησυχίες των Ηπειρωτών και γενικά της εκτός Αθηνών Ελλάδας, αν φυσικά... προκάνω!

❖ Ο ΜΙΝΑΡΕΣ...
Ας έλθουν οι Μουσουλμάνοι ν’ αποκαταστήσουν τις βλάβες στο μιναρέ του Ασλάν Τζαμί που εξ’ αιτίας της κακοκαιρίας έχασε το «καπέλο» του, μας είχε δηλώσει ο δημοτικός συμβουλος Λευτέρης Δουβανάς. Όταν η στήλη σχολίασε δυσμενώς αυτή την δήλωση, ο ίδιος μας παρακάλεσε να τονίζουμε αυτή τη δήλωση διότι όσο αυτό γίνεται τόσο θα καρπώνεται την ψήφο των χριστιανών! Τελικά κι εκείνος δεν πέτυχε το σκοπό και οι μουσουλμάνοι δεν ήλθαν να αποκαταστήσουν την βλάβη, αλλά ο ίδιος ο Δήμος ο οποίος πιστώνεται την πράξη.

❁ ΤΕΛΟΣ ΣΤ’ ΑΛΛΑ ΚΟΛΠΑ!
Τ’ «άλλα κόλπα» με τα μισά δηλωμένα και τ’ άλλα στο χέρι μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών θα ανήκουν στο παρελθόν σε λίγο. Τα ενοίκια θα καταβάλονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς, οπότε ας κάνουν τα κουμάντα τους στο εξής... Από αυτή την κίνηση η κυβέρνηση προσδοκά να βάλει μια τάξη στα έσοδά της χτυπώντας την φοροδιαφυγή, αν κι έχω τις επιφυλάξεις μου.

■ Η ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ...
Με την αλληλογραφία και με τα ζητούμενα μεταξύ Ελισάφ – Μπέγκα μπορεί να εγγυηθεί κανείς ότι οι δύο πλευρές έχουν διάθεση συνεργασίας. Μια σειρά επιστολών αντηλλάγησαν μεταξύ των δύο πλευρών και αρκετές συναντήσεις έγιναν χωρίς στο βάθος να φαίνεται λευκός καπνός. Ο Μ. Ελισάφ έχει μπει στο ρόλο του Δημάρχου ενώ ο κ. Μπέγκας δεν αντέχειι τον ρόλο της αντιπολίτευσης. Κατά την άποψή μου ο Θ. Μπέγκας ο ίδιος δεν επιθυμεί συνεργασία για δικούς του λόγους, αλλά πιθανόν να πιέζεται απο κάποιους δικούς του που δεν εννοούν ν’ αποχωριστούν την εξουσία! Να το πάω και παρά πέρα. Ο Θ. Μπέγκας λόγω του χαρακτήρα του το βλέπω κομματάκι δύσκολο να παίξει τον νέο ρόλο που του έδωσαν οι Γιαννιώτες!

 

Kαι για την αντιγραφή:

Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.