ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

Η ΠΟΙΗΣΗ
«Κι’ ήταν τα στήθια άσπρα σαν τα γάλατα γαργάλατα γαργάλατα να κατεβάσουν γάλατα». Ήταν το δίστίχο εκείνο που χαρακτήρισε μια άλλη εποχή κατά την οποία το πολιτικό σκηνικό συνταράσσονταν από πολιτικές εξελίξεις με τις κυβερνήσεις να αλληλοδιαδέχονται η μία την άλλη.

ΜΝΗΜΕΣ
Ήταν τότε 15 Ιουλίου 1965 όπου ο Γεώργιος Παπανδρέου μετά από διαφωνία με το Βασιλιά Κωνσταντίνο παραιτήθηκε και το ίδιο βράδυ ανέλαβε χρέη πρωθυπουργού ο Αθανασιάδης – Νόβας στιγματίζοντας την εποχή ως περίοδο αποστασίας. Δεν άντεξε όμως πολύ αυτή η κυβέρνηση και έπεσε στις 20 Αυγούστου 1965 για ν’ ακολουθήσουν άλλες υπηρεσιακές κυβερνήσεις μέχρι το γνωστό 1967 κατά το οποίο έγινε η αποκατάσταση της τάξης και για μια επταετία η χώρα μπήκε στον γύψο.

ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΙ
Όλα τα παραπάνω έρχονται στο νου με αφορμή τα γαργαλήματα που δέχεται ο δικός μας Αλέξης να πάει σ’ εκλογές εθνικές το Μάϊο ή τον Ιούνιο! Ο ίδιος μίλησε για γαργαλήματα και ο ίδιος βρίσκεται σε διλλήματα να γελάσει να κλάψει ή να πάει σ’ εκλογές; Σαλάγατα – σαλάγατα Αλέξη μου να κατεβάσουν γάλατα αφού έτσι κι’ αλλιώς στο μαντρί τα έχεις.

ΕΝΙΟΤΕ...
Ήταν τότε το 2008 – 2009 όπου έναν άλλος Γεώργιος Παπανδρέου ο εγγονός, τι παιδί κι’ αυτο ζητούσε επιμόνως εκλογές από τον τότε Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή τον Β΄και τον... γαργαλούσε να τις συντομεύσει διότι «λεφτά υπάρχουν». Η απάντηση που έδινε ο Κ.Καραμανλής «μην επιμένεις διότι ενίοτε τέτοια αιτήματα γίνονται αποδεκτά» οπερ κι εγένετο.
Τον Οκτώβριο του 2009 ο ανυπόμονος Γιωργάκης παρέλαβε τη σκυτάλη κι έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός των μνημονίων. Αυτό το γαργάλημα που είχε κάνει στον Κ.Καραμανλή απέδωσε καρπούς και από το «λεφτά υπάρχουν» πέρασε στο δυστυχώς επτωχεύσαμεν! Ένα χρόνο και κάτι έκανε τον πρωθυπουργό ο ΓΑΠ κι’ έκτοτε γκιζεράει ψάχνοντας για ρόλους.

ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ!
Ποιοι είναι όμως μπαγάσηδες που γαργαλάνε τον Αλέξη και ο οποίος έχει ένα μόνιμο χαμόγελο στα χείλη είτε σε χαρά βρίσκεται είτε σε λύπη; Ποιοί είναι αυτοί που τον γαργαλάνε, διότι για το ποιοί είναι εκείνοι που τον κανακεύουν για λίγο ακόμη είναι γνωστοί και δεν είναι άλλοι από εκείνους που κάτι άλλο μας κάνουν σαν λαό και σαν χώρα αλλά που να τα λέμε τώρα και να χαλάμε καρδιές!

ΠΟΛΥ ΓΕΛΙΟ
Με χαχανητά και γαργαλητά οδηγούμαστε σ’ εκλογές τον Μάϊο και ίσως Ιούνιο και το πολύ – πολύ τον Οκτώβριο. Το τι γέλιο έχει να πέσει δεν λέγεται. Έστω κι αν του Έλληνα δεν σκάει το χειλάκι του από τις πόσες συμφορές που τον βρήκαν από το 2009 και δώθε εν τούτοις το γελάει καλύτερα όταν γελάσει τελευταίος θα γίνει πράξη. Κι’ αυτό το γέλιο θα έχει πολλούς αποδέκτες και κυρίως εκείνους που σήμερα κάνουν πως κυβερνάνε τον τόπο και δευτερεβόντως από εκείνους που θα ακολουθήσουν.

ΤΟ ΚΑΡΦΩΜΑ
«Ήξερε τα πάντα για την συμφωνία των Πρεσπών λέει ο Κοτζιάς για τον Καμμένο και οι δύο τώρα είναι «καμμένοι» και εκτός μαντριού επιδίδονται σε κλωτσοπατινάδα ως εκείνα και ζωντανά με τα μεγάλα αυτιά που αφού ντερλικώσουν και δεν έχουν δουλειά να κάνουν επιδίδονται σε τέτοιου είδους αθλήματα.!

ΟΙ... ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΙ
Άμα γίνω καλά θα σε κλείσω φυλακή ήταν η απάντηση από το κρεβάτι του πόνου του Πάνου Καμμένου, ο οποίος δεν δέχεται τέτοιου είδους προσβολές. Θύμησε Γ. Καρασκαΐκη ο πρώην «αρχιστράτηγος» Πάνος που σε επιστολή του προς τον Μαχμούτ Πασά την 1η Ιουλίου 1823 του απαντούσε σε επιστολή. Έγραφε μεταξύ άλλων. «Άμα ζήσω θα τους γαμ...σω. Άμα πεθάνω θα μου κλ...ουν τον π...!», τέτοιες παλικαριές από δύο πρώην που υποστηρίζουν ότι έσωσαν την Ελλάδα από τον όλεθρον!

ΟΙ ΓΑΡΓΑΛΗΤΕΣ!
Με τέτοια και πολλά άλλα τελικά η Μεγαλοοικονόμου είναι μια όαση η οποία γράφει τραγούδια για τον Αλέξη για να του γαργαλάει τ’ αυτιά! Έχει τον Ζουράρι να του μιλάει για «μέζεα» και να νομίζει οτι κάπως έτσι παιδαγωγείται ο ελληνικός λαός. Έχει και Κυρίτση με κοντή μνήμη, έχει Λοΐζου που απαιτεί να σηκωθούν οι νεκροί από τα πιστόλια του Ξηρού και του Κουφοντίνα να τους ζητήσουν συγνώμη. Κατά τ’ άλλα ένα γαργαλητό και μια φαγούρα την έχει ο Αλέξης.

ΠΡΑΞΗ ΕΥΘΥΝΗΣ
Πράξη ευθύνης και σοβαρότητας η κίνηση της κ. Τύρου Ούζα να παραχωρήσει την θέση της στην παράταξη με την οποία εξελέγη στην περιφέρεια αφού άλλαξε επίπεδο και από την Β΄Βάθμια αυτοδιοίκηση μεταπήδησε στην Α΄Βάθμια! Δεν είδα να το κάνει κανείς άλλος μέχρι στιγμής από καμμία άλλη παράταξη κάποιοι απ’ αυτούς γυρίζουν με καρφωμένες τις καρέκλες τους στα φραδοκάπουλά τους. Μέχρι τώρα κανείς άλλος δεν τόλμησε να πράξει κάτι ανάλογο.

ΟΙ ΚΑΡΦΩΜΕΝΟΙ
Εκεί καρφωμένοι στις καρέκλες τους μέχρι την τελευταία στιγμή αποδεικνύοντας στην πράξη τις μοίχιες σκέψεις για την νομή της εξουσίας οποιάδηποτε κι αν είναι αυτή. Η κ. Τύρου απέδειξε οτι δεν καταξιώνεται από την καρέκλα, αλλά η ίδια καταξιώνει τη θέση και τον θεσμό. Γούστο της και καπέλο της να υπηρετήσει απ’ όποια θέση θέλει και όποιον θεσμό θέλει. Με την πράξη της παραίτησής της από τη θεση της περιφερειακής συμβούλου άνοιξε σε πολλούς τα μάτια για το πως πρέπει να πορευτούν και στο δημόσιο βίο. Έστειλε μάλιστα μηνύματα προς πάσαν κατεύθυνση κάτι που όμως δεν θέλουν να καταλάβουν ορισμένοι άλλοι σε τοπικό και Αθηναϊκό επίπεδο και μάλιστα σε πονηρούς καιρούς να περνάει ο τόπος.

ΟΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ
Με την κριτική που άσκησε η στήλη στο πρόσωπο του προέδρου της ΝΟΔΕ κ. Τζαρούχη σαν στόχο είχε την συμπεριφορά του ως θεσμικό πρόσωπο που άγεται και φέρεται όλως περιέργως και μάλιστα με δύο σταθμά και δύο μέτρα! Η προσωπική του επιλογή η υποστήριξη ενός προσώπου δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο επιβράβευσης οταν ο ίδιος βγάζει απαγορευτικούς φετφάδες επι ποινή διαγραφής όλων όσων δημοσιοποιούν τις δικές τους προσωπικές επιλογές σ’ αυτή την πράξη εστιάσαμε την κριτική μας και όχι στο δικαίωμα της επιλογής. Άλλωστε την σήμερον ημέραν κανείς δεν έχει δικαίωμα στην κακοποίηση των ελλήνων ψηφοφόρων.

ΑΤΟΠΟΝ
Αυτή η δημοσιοποίηση της προτίμισης του κ. Τζαρούχη μάλλον δυσκολεύει το εγχείρημα της κ. Τύρου Ούζα η οποία μάλλον δεν θα το ήθελε σ’ αυτή τη φάση. Ένα τηλεφώνημα συμπαράστασης θ’ αρκούσε να εκδηλώσει την προτίμησή του και στο πρόσωπο και στον συνδιασμό του κ. Μωυσή: Είπαμε δικαίωμα του καθενός να κάνει τις επιλογές του και την τελική κρίση την έχει ο λαός και στην προκειμένη περίπτωση και μνήμη έχει και κρίση για συγκρίσεις!
ΤΑ ΒΕΛΗ
Εξ οικείων τα βέλη προς την Δημοτική αρχή και προσωπικά προς στο δήμαρχο κ. Θωμά Μπέγκα από τους αγανακτισμένους της Κενάν Μεσσαρέ που δεν έπαψαν να ενοχλούνται από το συγκεκριμένο έργο! Είναι οι πρώην φίλοι και κολλητοί του Θωμά που τον καταχεριάζουν τώρα μ’ επιστολή τους για την αμνησία που έχει υποστεί και του θυμίζουν τι έλεγε το 2011 και τι τους λέει και τι κάνει τώρα οκτώ χρόνια μετά!

ΣΤΡΟΦΗ 360ο!
«Εσείς κ. Μπέγκα μαζί με τον Μανταλόβα και την κ. Τσίλη πρωτοστατήσατε τότε ενάντια στο έργο και παραστήκατε στα διακαστήρια επειδή το θεωρήσατε παράνομο! Τώρα έχετε κάνει στροφή 360ο χαρακτηρίζοντας τον εκπρόσωπο μας «εμμονικό και γραφικό» του γράφουν καμιά χιλιάδα κάτοικοι και τον περιμένουν στην γωνία. Αυτό το 360ο είναι που θα τους πόνεσε πιο πολύ τον Θωμά και τον Θανάση! Λέτε και κράτησαν τις υποσχέσεις σε όλα τ’ άλλα και τους μάρανε η Κενάν Μεσσαρέ η οποία ήταν μια από τις μεγαλύτερες παρεμβασεις στην πόλη και έλυσε το κυκλοφοριακό.

ΚΑΛΑ ΓΚΙΖΕΡΙΣΜΑΤΑ

Τέρμα τα επίγεια γκιζερίσματα για την δική μας κυρά Κούλα! Από την περασμένη Κυριακή τα γκιζερίσματά της την οδηγούν στο αιώνιο ταξίδι και πιασμένη στο χέρι του Γιώργου της του παιδιού της που από πολύ νωρίς γκιζεράει κι εκείνος στα μονοπάτια της αιωνιότητας, θα γκιζεράνε πια μαζί γράφοντας ιστορίες αιωνιότητητας. Αγαπητό πρόσωπο στην Γιαννιώτικη κοινωνία η κυρά Κούλα που με το δικό της μαγευτικό τρόπο κατέγραφε τις συνήθειες και τα ζακόνια της ντόπιας κοινωνίας και μάλιστα μ’ ένα δικό της ξεχωριστό συναρπαστικό τρόπο. Μολόγαγε ιστορίες από τα παλιά έτσι όπως είχαν χαραχτεί στη μνήμη της και δεν άφηνε τίποτα να πέφτει κάτω. Ήταν εκείνη που μέσα από τούτη εδώ την εφημερίδα στοίχειωνε το παρελθόν χωρίς να χαρίζεται στο παρόν κανοντας πάντοτε τις συγκρίσεις. Ο λόγος απλός κατανοητός και προπάντων καλοβαλμένος. Το καυστικό της χιούμορ ήταν εκείνο που την έκανε ξεχωριστή και ήταν εκείνο που σ’ έκανε να ρουφάς κάθε της λέξη στα κείμενά της. Η ίδια έδειχνε ν’ απολαμβάνει αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας με τον έξω κόσμο! Κι’ όταν βρέθηκε στην τραγική θέση της μάνας να κηδέψει τον λατρευτό της γιο Γιώργο Χατζηγιάννη και τότε βρήκε το κουράγιο και τον τρόπο να συνεχίσει τις δικές της ιστορίες. Έτσι όπως εκείνη είτε είχε βιώσει είτε η ίδια δημιουργούσε. Αυτή την κυρά Κούλα των γκιζερισμάτων με την οποία ο υπογράφων είχε μια ιερή σεβάσμια σχέση αποχαιρετούμε σήμερα, την κυρά Κούλα όλων των Γιαννιωτών όλων των Ηπειρωτών και την δική μας κυρά Κούλα. Καλό ταξίδι και καλή αντάμωση με τον γιό της και προσωπικό φίλο Γιώργο Χατζηγιάννη!

Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.