ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΤΟ ΓΑΛΑ...
Στο προσκήνιο και πάλι η υπόθεση γάλα στη χώρα μας και ιδιαίτερα στην περιοχή μας που δεν περνάει και τα καλύτερα τον τελευταίο καιρό. Με το ζήτημα η στήλη έχει ασχοληθεί πολλάκις και πριν μια εβδομάδα ξαναγράψαμε το «δρομολόι» του γάλακτος εισαγωγής που ανεξέλεγκτα εισάγεται στη χώρα φέρνοντας τα πάνω κάτω στην τιμολογιακή πολιτική πρώτα του ίδιου του προϊόντος και στη συνέχεια των παραγώγων του.

Η ΠΑΤΑΞΗ...
Δεν ξέρω αν ο καυγάς που άνοιξε σε τοπικό Ηπειρώτικο επίπεδο έχει να κάνει με τα όσα είπε ο Κυριάκος για την πάταξη της παρανομίας στις εισαγωγές που γίνονται απ’ όλα τα «ανοιχτά» σύνορα της χώρας ή από την ανακίνηση του θέματος της Διεπαγγελματικής που έκανε ο υπογράφων αλλά εκείνο που έχει σημασία είναι ότι άναψαν τα αίματα και ίσως έτσι μπορεί κάτι να κινηθεί για να περισωθεί ό,τι απόμεινε από την Ελληνική κτηνοτροφία!

Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ...
Καθυστερεί αναίτια και επικίνδυνα η σύσταση της Διεπαγγελματικής και αυτό έχει να κάνει ακόμη και με κομματικούς διαγκωνισμούς, μου απάντησε ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Όπου νάναι, σε μια βδομάδα, πάει για το Πρωτοδικείο, λέει ο Αλέκος Καχριμάνης. Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο, απαντά ο Πρόεδρος Γιάννης Βιτάλης και κάνει λόγο για προσωπικές φιλοδοξίες και σημειώνει πως όσα λέχθηκαν περί μιας εβδομάδας είναι παντελώς ανεύθυνα, δείχνοντας κατά Πλατεία Πύρρου μεριά!

ΤΟ ΚΟΜΜΑ...
Κατόπιν όλων των παραπάνω, τι συμπέρασμα να βγάλει ο άμοιρος ο κτηνοτρόφος, ο οποίος βλέπει το βιός του να ξεκληρίζεται επειδή το «ευνομούμενο» κράτος του Αποστόλου προτάσσει το κομματικό όφελος από το όφελος του τσοπάνη που ξεροσταλιάζει χειμώνα - καλοκαίρι για να κρατήσει «μαξούλι» για να ταΐσει την οικογένεια. Αλλά πού να ξέρουν από πρόβατα, γίδια και γελάδια οι μόνιμοι επαγγελματίες καταληψίες των σχολείων - πανεπιστημίων - πεζοδρομίων.

ΟΙ ΤΙΜΕΣ...
Περίοδος που κλείνονται οι τιμές του γάλακτος η τωρινή και έχουν αρχίσει τα μαντάτα. Οι περικοπές έχουν αρχίσει να γίνονται φτάνοντας ακόμη και στα 70 λεπτά το κιλό, πλην της «Δωδώνης», η οποία κρατά περισυνές τιμές. Αυτό γίνεται διότι η εισαγωγή που γίνεται από τη Γαλλία μέσω ενός ξενοδοχείου (;) της Βουλγαρίας είναι τέτοιες που χωρούν σε ανταγωνισμό.

Η ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ...
Αυτή η ανεξέλεγκτη εισαγωγή γάλακτος με την ανεξέλεγκτη παραγωγή φέτας φέρνει την αναστάτωση στην αγορά γάλακτος. Ακόμη και μεγάλες βιομηχανίες της χώρας, πλην Ηπείρου, λανσάροντας το Γαλλικό γάλα για ντόπιο και την φέτα για Ελληνικότατη. Όμως ο καταναλωτής πληρώνει την φέτα κυρίως για Ελληνική με την τιμή να μην πέφτει ούτε λεπτό!

Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ...
Με αφορμή τα τεκταινόμενα στην κτηνοτροφία στην Ήπειρο, ορισμένοι θυμήθηκαν την «Δωδώνη» την συνεταιριστική η οποία, όπως και να το κάνουμε, έβαλε τη δική της σφραγίδα στην Ήπειρο καταργώντας τα μπατζαριά με τα οποία η συναλλαγή των κτηνοτρόφων γινόταν με μακαρόνια, ρύζια, κλωστές, βαφές, κλπ. κανείς δεν αμφιβάλλει για τον ρόλο που έπαιξε η «Δωδώνη» μέχρι τη στιγμή που έπεσε στα χέρια των πολιτικάντηδων γενικώς, με πρώτους εκείνους που την ανέλαβαν το 1981! Από κει και δώθε η «Δωδώνη» έγινε κομματικό μαγαζί και ήταν η μεγάλη τροφοδότρα της ΑΤΕ.

ΟΙ ΕΓΚΑΘΕΤΟΙ...
Πέρασαν τα χρόνια, οι διοικήσεις άλλαξαν στην «Δωδώνη» και οι μόνοι που δεν είχαν λόγο στα της διοίκησης ήταν οι συνεταιριστές. Οι εγκάθετοι έρχονταν με εντολή άνωθεν και αυτό διότι η φέτα άρεσε πολύ σε πολλούς Κολωνακιώτες! Μέχρι που άρχισαν ν’ ανοίγουν κι άλλα μαγαζιά ανταγωνιστικά στην Ήπειρο και η «Δωδώνη» για να κρατά τιμές (1,04 είχε φτάσει το πρόβειο γάλα), δανείζονταν διαρκώς από την μαμά ΑΤΕ, η οποία κάποια στιγμή τα... τίναξε!

ΟΡΦΑΝΗ...
Ορφανή η «Δωδώνη» από ΑΤΕ και με Πανταλάκηδες στο τιμόνι έψαχνε για αγοραστές. Μεταξύ των ενδιαφερομένων οι σημερινοί ιδιοκτήτες, ο «Όλυμπος», η «ΝΟΥΝΟΥ» και η Ένωση Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, η οποία καθόρισε το τίμημα προτείνοντας την τιμή των 21 εκατ. ευρώ περίπου. Έδωσαν κάτι παραπάνω οι σημερινοί, οι οποίοι επωμίστηκαν και τα δεκάδες εκατομμύρια των χρεών προς την ΑΤΕ (Πειραιώς σήμερα). Να σημειωθεί πως ενδιαφέρον έδειξε και η Εταιρία «Βίκος», η οποία όμως κρίθηκε εκπρόθεσμη και απορρίφθηκε!

ΧΩΡΙΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ!
Αμφισβήτησε τότε κανείς την διαδικασία ως προς την νομιμότητα; Οι κανόνες της αγοράς εκείνη την εποχή αυτό καθόριζαν, αυτό έγινε. Το να χύνουμε κροκοδείλια δάκρυα ύστερα από πέντε χρόνια είναι εκ των ων ουκ άνευ! Το ότι σήμερα το γάλα έχει φτάσει σε χαμηλές τιμές έχει να κάνει με την ασυδοσία των εισαγωγών. Παρ’ όλα αυτά, η «Δωδώνη» εξακολουθεί να πληρώνει τις υψηλότερες τιμές στην σημερινή αγορά!

Η ΤΑΞΗ...
Όλα τα παραπάνω για να αποκατασταθεί η τάξη όσον αφορά το ζήτημα που έχει προκύψει με το εισαγόμενο γάλα και την φέτα, η οποία κυριολεκτικά λεηλατείται από τους επιτηδείους και τα καρτέλ. Ενώ όλοι γνωρίζουν την λεηλασία των κτηνοτρόφων μας λόγω της εισαγωγής γάλακτος, εν τούτοις η μπάλα πάει στην εξέδρα και οι κτηνοτρόφοι σιγά - σιγά αφανίζονται και κυρίως οι μικροί. Σε όλα αυτά το κράτος δικαίου είναι απών και ας είναι καλά οι συνδικαλιστές του Αποστόλου πριν και του αντικαταστάτη του τώρα.

ΟΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ...
Ημέρα ευχαριστιών η προχθεσινή. Ευχαρίστησε ο Σπίρτζης την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό του. Ευχαρίστησαν οι Τζουμερκιώτες τον Σπίρτζη, τον Τσίπρα και τον Καχριμάνη. Ευχαριστίες του Καχριμάνη σε καμιά τριανταριά άτομα για την συνδρομή τους στην προσπάθεια αναστήλωσης του γιοφυριού της Πλάκας. Όλα αυτά μετά την έναρξη της τελικής φάσης αναστήλωσής της. Μέχρι εδώ όλα καλά και άγια και οι ευχαριστίες μέσα στο παιχνίδι είναι...

ΤΑ... ΔΑΚΡΥΑ!
Κοντεύουμε να «γιορτάσουμε» τα τέσσερα χρόνια από τότε που γκρεμίστηκε το γιοφύρι και που τότε το κλάμα και τα δάκρυα ήταν άνευ προηγουμένου. Μάλιστα, τα δάκρυα λίγο έλλειψε να ξεπεράσουν τα ορμητικά νερά του Αράχθου, ο οποίος, ενώ είχε προειδοποιήσει ότι θα το πάρει το γιοφύρι το ποτάμι, εν τούτοις όλοι οι μετά σκούζοντες ούτε που έδωσαν σημασία!

ΑΙΧΜΗΡΑ!..
Η στήλη και τότε και αργότερα ασχολήθηκε και αρκετά αιχμηρά στηλίτευσε και την πρώην αδιαφορία και την επί μία τετραετία καθυστέρηση των εργασιών αναστήλωσης. Μαζί με τον υπογράφοντα και άλλα ΜΜΕ σχολίαζαν την καθυστέρηση για να εισπράξουμε όλοι μαζί προχθές τα επίχειρα από πολιτικό παράγοντα που έκανε λόγο για δικαίωση του αγώνα του και του αγώνα της Κυβέρνησης!

ΠΟΙΑ ΔΙΚΑΙΩΣΗ;
Αλίμονο αν εν έτει 2018 κάνουμε λόγο για δικαίωση του αγώνα όταν ο Μπέκας που πρωτοέφτιαξε το γιοφύρι όλα αυτά τα τερτίπια τα έγραφε στα από τέτοια του, διότι προείχε το συμφέρον των ανθρώπων που ζούσαν στην περιοχή. Τέσσερα χρόνια για να ξεμπλοκάρουν το έργο και τώρα μαλώνουν εμάς που κρατούσαμε το έργο στην επικαιρότητα.

Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ...
Τέσσερα χρόνια για να ξεμπλοκάρει από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Πόσα καλοκαίρια και πόσοι χειμώνες θα χρειαστούν για να ξαναγίνει το γιοφύρι όπως πριν, αυτό δεν μας το είπε κανείς. Να δείτε πως οι ευχαριστίες θα συνεχιστούν και προς άλλους πρωθυπουργούς, άλλους υπουργούς τύπου Σπίρτζη - Κονιόρδου, κλπ.

Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ...
Δεν λέω να μην αναγνωρίζονται οι προσπάθειες και οι αγώνες όλων όσων συμβάλλουν στην κατασκευή ενός έργου που έχει μόνο μνημειακή αξία, αλλά ας έχουμε και ένα μέτρο στις εκδηλώσεις για ένα κομμάτι στιγμιαίας δόξας. Ο τόπος μας έχει ανάγκη και από άλλα έργα πιο χρήσιμα που θα κάνουν καλύτερη τη ζωή των κατοίκων...

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ;
Και καλά, το γιοφύρι θα γίνει. Με τον Άραχθο τι θα γίνει; Οι Τζουμερκιώτες μιλούν για μόλυνση του ποταμού και δεν νομίζω ότι ρίχνουν απλά... ντουφεκιές στον αέρα. Κάποιος απ’ όλους αυτούς που παραβρέθηκαν δίπλα στον Σπίρτζη μήπως μπορεί να ρίξει μια ματιά στο ποτάμι για να μη σέρνονται φήμες;

Η ΑΝΝΑ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ!
Πλώρη για Ευρωκοινοβούλιο έβαλε η άλλοτε δική μας Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου. Αυτό μου ανακοίνωσε σε συνάντηση που είχαμε στη ΔΕΘ. Αφήνει λοιπόν το Ελληνικό Κοινοβούλιο για τα «μάτια» του Ευρωκοινοβουλίου το οποίο είναι γνώριμο στην Άννα από παλιά θητεία της. Επειδή η εκλογή είναι με σταυρό η Άννα, ως είναι φυσικό, έχει ανάγκη τον σταυρό μας και οσονούπω θα αρχίσει τις περιοδείες ανά την επικράτεια με πρώτη και καλύτερη την Ήπειρο και τα Γιάννενα.

ΣΤΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΤΟΥΣ!
Επειδή κόσμος και κοσμάκης από Ν.Δ. έχει φιλοδοξία να προσφέρει υπηρεσίες στον τόπο μέσω του Ελληνικού Κοινοβουλίου κι αυτό είναι θετικό, μια σύσταση μονάχα: Ας περιοριστούν σ’ αυτό το επίπεδο αγώνα κι ας αφήσουν τα άλλα για τους άλλους! Το να έρχεται από το κράτος των Αθηνών ο άλλος με την ιδιότητα του υποψηφίου για υποψήφιος βουλευτής και να κάνει συνάξεις και να θέλει να λύσει άλλα πολιτικά ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος είναι εκ των ων ουκ άνευ!

 

Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.