ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!
Χριστός Ανέστη, αδέλφια και χρόνια πολλά. Κι ετούτη την Πασχαλιά την περάσαμε κι ο Θεός να μας έχει όλους καλά και να περάσουμε πολλές ακόμη Πασχαλιές κυρίως ειρηνικά, διότι με όσα γίνονται γύρω μας καθόλου καλά δεν μας βλέπω. Και αναφέρομαι στα τύμπανα του πολέμου που έχουν αρχίσει να βαράνε στη «γειτονιά» μας!
Η ΚΟΣΜΑΝΤΑΜΩΣΗ...
Κι ετούτη την Πασχαλιά έγινε κοσμαντάμωση κι ο καθένας μας προσπάθησε να την πορέψει με λίγα ή πολλά και αυτό ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν σε επίπεδο βαλαντίου. Και αυτό το Πάσχα σουβλήστηκαν αρνιά και κατσίκια και ακούστηκαν στη διαπασών τα κλαρίνα και τα γλέντια καλά κράτησαν. Τι Τούρκοι και κουραφέξαλα. Ποιος νοιάζεται και ποιος φοβάται τους Τουρκαλάδες που μέρες χρονιάρες τις τσιριτσάντζουλες τις έκαναν και πάλι...
Η ΑΝΤΑΜΩΣΗ...
Στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων έγινε η αντάμωση των Επιταφίων την Μ. Παρασκευή το βράδυ με τον Δεσπότη Μάξιμο να έχει τον πρώτο και κυρίως τον φλογερό πατριωτικό λόγο. Αφού ανέλυσε το νόημα της θυσίας του Κυρίου, στο τέλος τράβηξε κι ένα πατριωτικό λόγο που είχε και την έννοια του εθνικού ξεσηκωμού. Άρχισε να ψέλνει τον Ακάθιστο Ύμνο και τον Εθνικό Ύμνο δίνοντας νόημα και περιεχόμενο στα δρώμενα και κάνοντας τους ανάλογους συσχετισμούς λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα...
ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ...
Σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως αυτό το κάλεσμα του Μάξιμου σε εθνική έγερση και μάλιστα επικρίθηκε από εκείνους που βρέθηκαν στην πλατεία, όχι από κατάνυξη, αλλά από αισθήματα νυφοπάζαρου όπως γίνονταν παλιά. Ευτυχώς δεν ήταν οι περισσότεροι και βεβαίως είναι κάποιοι που θέλουν να κάνουν την διαφορά πουλώντας εξυπναδούλες!
ΟΙ ΚΡΥΠΤΟΜΕΝΟΙ...
Ο Μάξιμος έκανε εκείνο που δεν κάνουν όλοι όσοι έπρεπε να το κάνουν αυτό, δηλαδή το πατριωτικό καθήκον. Οι Έλληνες πολιτικοί με πρώτο τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας που παριστάνει τον πατριώτη κρυπτόμενος στα ενδότερα του Πενταγώνου. Ο Πρωθυπουργός κρύβεται στα ενδότερα του Μαξίμου και όλοι οι άλλοι καταφέρουν να βρίσκουν άλλα ασφαλή καταφύγια για ν’ αποφύγουν τις κακοτοπιές.
ΟΙ ΧΑΡΙΕΝΤΙΣΜΟΙ...
Ο άλλος, ο Υπουργός Εξωτερικών συνελήφθη χαριεντιζόμενος με τον Υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων άδοντες λαϊκά τραγούδια, φτιάχνοντας ανάλογο κλίμα, για να φτάσουν στα βαπτίσια της Gorna Makedonija. Πάμε σε αμοιβαίες παραχωρήσεις, λέει ο κ. Κοτζιάς αρχίζοντας από την παραχώρηση των Ελληνικών ασμάτων.
ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ...
Κάνει όμως λογαριασμούς τέτοιους ο Κοτζιάς χωρίς να υπολογίζει την σταθερή (;) στάση του Υπουργού Άμυνας Καμμένου που δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω στην μετονομασία των Σκοπίων με το όνομα Μακεδονία. Δεν θα ψηφίσει ο Πάνος και περιμένει να το κάνουν αυτό τα άλλα κόμματα για να τον ξελασπώσουν και να τον διασώσουν σε επόμενες εκλογές για να ξαναμπεί στη Βουλή! Ψάχνει για μ...κες με λίγα λόγια ο Πάνος για να συνεχίσει να ντύνεται στρατάρχης, γιατί νομίζει ότι του πάει πολύ η στολή αυτή. Ήξερα και κάποιους άλλους που ντύνονταν Μεγάλοι Ναπολέοντες στο Δρομοκαΐτειο αλλά ας μην το κάνουμε θέμα αυτό...
Η ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ...
Αρκετός ο κόσμος που προτίμησε να περάσει το Πάσχα στην περιοχή μας, κάτι που ενίσχυσε τον τουρισμό μας. Ιδιαίτερα σε Ζαγοροχώρια και Τζουμέρκα η πληρότητα ξεπέρασε ακόμη και το 90%, ενώ στην πόλη των Ιωαννίνων η πληρότητα έφτασε κοντά στο 70%. Ήταν το πρώτο Πάσχα με ολοκληρωμένη την Ιόνια Οδό, αλλά και με τα βαριά διόδια, τα οποία για ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο φτάνουν κοντά στα 80 ευρώ πήγαινε - έλα!
ΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ...
Τόπος τουριστικού προορισμού η Ήπειρος και ιδιαίτερα ορεινού τουρισμού τα Ζαγοροχώρια και τα Τζουμέρκα, τα οποία αρχίζουν να προτιμούνται από Έλληνες και ξένους. Τα τελευταία χρόνια αυτές τις δύο περιοχές έχουν ανακαλύψει οι Ισραηλινοί, οι οποίοι όλες τις εποχές του χρόνου έρχονται να απολαύσουν τις ομορφιές της Ηπείρου. Αυτοί οι τουρίστες είναι οι πιο καλοί, λένε οι ξενοδόχοι και υπολογίζουν πολύ σ’ αυτούς.
Η ΜΑΤΑΙΩΣΗ...
Όμως, αντί να τους κάνουμε πιο εύκολη την πρόσβαση στην περιοχή μας, όλο και κάτι συμβαίνει κι όλο κάποια εμπόδια παρουσιάζονται στην επίσκεψη των Ισραηλινών τουριστών. Ενώ είχαν προγραμματιστεί απ’ ευθείας πτήσεις από Τελ Αβίβ στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων και μάλιστα αυτές θα γίνονταν από τις αρχές Μαΐου, κάτι συνέβη και το σχέδιο αναβλήθηκε για την επόμενη χρονιά. Το εμπόδιο αυτών των πτήσεων ήταν τα 50.000 ευρώ τα οποία είχαν υποσχεθεί Δήμος και Περιφέρεια ότι θα έδιναν στην αεροπορική εταιρία για να διαφημίσει στο Ισραήλ το δρομολόγιο.
Η ΔΙΑΨΕΥΣΗ...
Μόλις σκάει αυτή η είδηση της ματαίωσης, Περιφέρεια και Δήμος έτρεξαν να διαψεύσουν κάποια τέτοια υπόσχεση διαβεβαιώνοντάς μας ότι οι πτήσεις θα γίνουν αλλά μετά τον Οκτώβριο. Δηλαδή, μετά την θερινή σεζόν η οποία θα περάσει άπρακτη! Δεν θα είχαν πελατεία οι πτήσεις του Μαΐου διότι οι Ισραηλινοί έχουν προγραμματίσει τουρισμό στην Ήπειρο μέσω Θεσσαλονίκης και αυτό δεν αλλάζει τώρα...
ΓΙΑΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ;
Αλήθεια, πότε αυτή η αεροπορική εταιρία ανακάλυψε ότι ο Μάιος κι όλοι οι καλοκαιρινοί μήνες δεν προσφέρονται για τουρισμό στην Ήπειρο; Και γιατί η ίδια η εταιρία δεν βγήκε να το αποκαλύψει αυτό αλλά άφησε άλλους «κύκλους» να μιλούν αντ’ αυτής κι εκείνη... κρύβεται ενώ κάποιοι κάνουν λόγο για 50 χιλιάρικα που δεν δόθηκαν για το σκοπό που είχαν συμφωνήσει Δήμος και Περιφέρεια αν είχαν συμφωνήσει; Κάποιος τελικά δεν λέει την αλήθεια!
Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ!
Μένοντας στο χώρο του τουρισμού, να πάμε σε μία είδηση που έσκασε μαζί με αυτή της ματαίωσης των πτήσεων της TUS Air. Ο συντονιστής (;) της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων έπαψε να συνεργάζεται μαζί τους για λόγους που όλοι όσοι ασχολούνται με το χώρο γνωρίζουν. Η πληροφορία θέλει τον κ. συντονιστή να μην τα έχει βρει στο οικονομικό ζήτημα και γι’ αυτό αποχώρησε. «Κύκλοι» όμως της Ένωσης λένε ότι ο εν λόγω ουδέποτε είχε οικονομική σχέση με την Ένωση και ότι τώρα θα συζητηθεί η συνεργασία τους που θα έχει και οικονομικό περιεχόμενο. Κι εδώ μπαίνει το ερώτημα: Τρία σχεδόν χρόνια τώρα η συνεργασία ήταν εντελώς άμισθη ή εν πάση περιπτώσει κάλυπταν μόνο τα έξοδα μετακίνησής του, όπως ισχυρίστηκαν; Ένα απλό ερώτημα που άμα απαντηθεί θα πάμε στο επόμενο που θα είναι ακόμη πιο ενδιαφέρον!
ΖΗΤΟΥΝ ΤΑ ΡΕΣΤΑ!
Σιγά μην άφηναν περιθώρια αντίδρασης των τοπικών αρχόντων και φορέων οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές βιοαερίου στη ΒΙ.ΠΕ. Συνέστησαν «σύνδεσμο» και έβαλαν μπροστά την επιχείρηση «ενημέρωση» για την προστασία του περιβάλλοντος, καταγγέλλοντας το υπάρχον καθεστώς ασυδοσίας που επικρατεί στη Βιομηχανική Περιοχή και ότι οι μονάδες τους είναι εκείνες που θα το προστατέψουν. Εκεί που μας χρωστούσαν θα χάσουμε και το βόδι! Άλλωστε, οι συγκεκριμένοι δεν κάνουν τίποτα παραπάνω απ’ ότι έκανε ο αποκεντρωμένος Β. Μιχελάκης που εξέδωσε σχετική άδεια δημιουργίας και λειτουργίας της πρώτης μονάδας. Βοήθειά μας!
ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ...
«Η κ. Τζούφη επέδειξε εξαιρετικό ενδιαφέρον για τα θέματα που της τέθηκαν από την πλευρά της Πρυτανείας και εκείνη δεσμεύτηκε στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων της για την προώθησή τους»! Αυτά λέει το δελτίο τύπου της Πρυτανείας που εκδόθηκε μετά την συνάντηση που είχαν Υφυπουργός και Πρύτανης. Τι είπατε; Δεν καταλάβατε; Δεν πειράζει. Θα το δούμε όταν οι δεσμεύσεις της Υφυπουργού θα γίνουν πράξη με την προϋπόθεση να είναι αρμοδιότητάς της! Μια απορία: Η συνένωση ΤΕΙ με ΑΕΙ τίνος αρμοδιότητα είναι κ. Πρύτανη και πού βρίσκεται αυτή η υπόθεση;
Ο ΕΝΦΙΑ...
Αμ το άλλο! Που το σπίτι σας επί ημερών αριστεράς απόκτησε υπεραξία και στο εξής αυτό σημαίνει και αύξηση στον ΕΝΦΙΑ! Αυτόν ντε τον ΕΝΦΙΑ που θα τον καταργούσε ως άδικο και δυσβάσταχτο φόρο ο Αλέξης πριν το 2015. Αυτόν τον ΕΝΦΙΑ που και ο ίδιος δεν πλήρωνε πριν το 2015 όπως έκανε και με τα διόδια και που τώρα αυξάνοντας τις αξίες των σπιτιών θα αυξήσει και τον φόρο. Με τις υγείες μας, παιδιά και πάντα τέτοια, διότι τέτοια κεφάλια, τέτοια φέσια!

Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.