ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΟΝΟ...
Δέκα μέρες απομένουν μέχρι τα Χριστούγεννα που εδώ και 2.000 χρόνια περίπου έχουν χαρακτηριστεί ως γιορτή της χριστιανοσύνης! Μια γιορτή η οποία εκτός από το θεϊκό περιεχόμενο έχει και το εθιμοτυπικό, που θέλει το θείο βρέφος να γεννιέται σε φάτνη αλόγων, να το επισκέπτονται κτηνοτρόφοι και οι Μάγοι με τα δώρα καθοδηγούμενοι από άστρο λαμπερό.
ΜΠΑΝΑΛ!..
Αυτά για την ιστορία και για όσους ακόμη είναι ρομαντικοί μένοντας στα πατροπαράδοτα ήθη κι έθιμα, κάτι που στην πρωτεύουσα της Ηπείρου θεωρήθηκε μπανάλ τα τρία τελευταία χρόνια και η κεντρική πλατεία έχει μετατραπεί πρώιμα σε κάτι πολύ... καλικατζαρικό με το στήσιμο των σκαλωσιών αντί την τοποθέτηση ενός παραδοσιακού ελάτου που, δόξα τω Θεώ, είναι εν αφθονία στα βουνά μας. Ανέθεσαν, λέει, στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου να φτιάξει ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο από υλικά σκαλωσιών! Εκείνοι έστυψαν τα μυαλά τους και έφτιαξαν κάτι ανάμεσα σε... τσουλήθρα και εξέδρα εκτόξευσης πυραύλων που η Δ.Σ. το υιοθέτησε και νάτο τώρα να φιγουράρει στην κεντρική πλατεία ως χριστουγεννιάτικο δέντρο το οποίο διεκδικεί την μοναδικότητα στον κόσμο!
ΤΑ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ...
Δεν λέω μπορεί Χριστούγεννα να μη μας θυμίζει αυτό το πράμα, αλλά κάποιοι θυμήθηκαν τα εκατό χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης, της οποίας ήταν παιδί ο Τάτλιν και αυτό το κατασκεύασμα ήταν αφιερωμένο στην «Τρίτη Διεθνή», η οποία υιοθετούσε πλήρως τις απόψεις του πατερούλη Λένιν και που ως αντικείμενο είχε την εξάπλωση του Κομμουνισμού και σε άλλες χώρες πέραν της Ρωσίας.
ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΗ ΤΕΧΝΗ!
Μεγαλοστέλεχος του Λένιν ο Τάτλιν, υπηρέτησε την στρατευμένη τέχνη βασιζόμενη στον Λενινισμό και στην Οκτωβριανή Επανάσταση, διετέλεσε διευθυντικό κρατικό στέλεχος της Σοβιετίας και τον βλέπουμε πότε ως σχεδιαστή και ζωγράφο και πότε ως γλύπτη και αρχιτέκτονα προφανώς. Τα εκατό χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης τα γιορτάζουν τα Γιάννενα μέσω της σκαλωσιάς του Τάτλιν στην κεντρική πλατεία...
«ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΟΙ»!
Το ξέρω πως θα χαρακτηριστούμε ως αναχρονιστικοί όλοι εμείς που αντιδρούμε σ’ αυτό το «μνημείο» Λενινισμού που στήθηκε στην πλατεία και ότι είμαστε... αστοιχείωτοι που δεν αντιλαμβανόμαστε τα υψηλά νοήματα της τέχνης. Πείτε και έτσι. Όμως είμαστε κανονικοί άνθρωποι που δεν μπορούμε να εκλάβουμε ως χριστουγεννιάτικο δέντρο τον πύργο του Τάτλιν, όπως θέλει η Δημοτική Αρχή.
ΟΙ ΕΞΥΠΝΑΔΕΣ...
Αφήνοντας τις εξυπνάδες των δημοτικών αρχόντων, πάμε τώρα κατά Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μεριά και στη Σχολή Καλών Τεχνών, η οποία συνετέλεσε σ’ αυτό το εγχείρημα. Να μη νομίζει ότι αμφισβητεί κανείς την επιλογή κατασκευής του πύργου Τάτλιν, αλλά αμφισβητούμε σφόδρα την έμπνευση να το υιοθετήσει ως χριστουγεννιάτικο διάκοσμο! Ούτε οι ίδιοι οι Ρώσοι θα έκαναν ένα τέτοιο ατόπημα...
ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ
Μπορούν να έλθουν κοντά Δήμος και Πανεπιστήμιο και έχουν ένα σωρό ευκαιρίες να κάνουν κάτι τέτοιο. Με το να φτάνουν όμως σε τέτοιο σημείο να πειραματίζονται σε μία εποχή που άλλα είναι τα ενδιαφέροντα των πολιτών, μάλλον αδικούν τους εαυτούς τους ως καλλιτέχνες. Έχουν ένα σωρό άλλους χώρους και περί τις 330 μέρες το χρόνο να παρουσιάζουν τα έργα τους οι καλλιτέχνες αν θέλουν να έχουν μαζί τους και την κοινή γνώμη.
ΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ...
Επί δημαρχίας Λευτέρη Γκλίναβου ένα ολόκληρο καλοκαίρι καλλιτέχνες - γλύπτες απ’ όλη την Ελλάδα κατασκεύασαν γλυπτά στην παραλίμνιο περιοχή, την οποία κοσμούν μέχρι σήμερα και ίσως στο διηνεκές. Τι θα ενοχλούσε την Σχολή Καλών Τεχνών να κάνει κάτι παρόμοιο οργανώνοντας η ίδια ένα ανάλογο συμπόσιο μ’ άλλες Σχολές της χώρας και να παρουσιάσουν τα καλλιτεχνήματά τους. Δυστυχώς αυτά τα νέα παιδιά μπήκαν στο στόχαστρο της αυστηρής κριτικής διότι κάποιοι, εν αγνοία τους, θέλησαν να κάνουν πολιτική σπέκουλα.
Ο ΧΡΥΣΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ...
Υπάρχουν ορισμένοι που για να υποστηρίξουν αυτή την επιλογή του Πύργου του Τάτλιν λένε ότι έτσι προβάλλεται η πόλη μας! Ας ρίξει κανείς μια ματιά στο διαδίκτυο και θα καταλάβει αμεσως τι είδους προβολή γίνεται! Το ότι πνίγεται η πόλη από επισκέπτες, αυτό μόνο στη... νεροτσουλήθρα της κεντρικής πλατείας δεν οφείλεται. Τα Γιάννενα έχουν γίνει χρυσός τουριστικός προορισμός επί εποχής Γκόντα, που μάλιστα τρεις φορές βραβεύτηκε γι’ αυτό κατά τη Δημαρχία του.
Η ΧΛΕΥΗ...
Αντί η πόλη μας να σχολιάζεται ευμενώς ως τουριστικός προορισμός αυτόν τον καιρό, αντίθετα από άκρου εις άκρον της χώρας όλα τα ΜΜΕ χλευάζουν αυτήν την εικαστική επιλογή. Μαζί με την πόλη της πληρώνει και το Πανεπιστήμιό μας που απλά εξετέλεσε την παραγγελία του Δήμου χωρίς να κρατήσει καμιά επιφύλαξη όσον αφορά το χρόνο και τον τόπο που θα παρουσιαστεί η δουλειά τους. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο των Ιωαννίνων βρήκαν όλα τα ΜΜΕ να εκδικηθούν τα Γιάννενα που «κλέβουν» κόσμο αυτές τις μέρες από άλλους προορισμούς. Είπα κι ελάλησα κι αμαρτίαν ουκ έχω. Δεν είδα όμως και καμία αντίδραση από τον ξενοδοχειακό κόσμο που σε άλλες περιστάσεις είναι λαλίστατος!
ΟΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ...
Ευχαριστώ το Θεό που με έκανε όμορφο, δυνατό, κομψό και προ πάντων ΣΥΡΙΖΑίο! Μόνο αυτό δεν γράφτηκε στην επιστολή που δημοσιοποίησε ως δελτίο τύπου ο Διοικητής του ΠΠΓΝΙ κ. Τσίκαρης και η οποία επιστολή ήταν δακρύβρεχτων καθαριστριών που επαναπροσλήφθηκαν μετά την καταγγελία της σύμβασης με τον εργολάβο καθαρισμού του Νοσοκομείου.
ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΣΗΜΑ...
Δεν σχολιάζω το περιεχόμενο της επιστολής αλλά την κίνηση του Διοικητή του ΠΠΓΝΙ κ. Τσίκαρη να την δημοσιοποιήσει για να εισπράξει τα εύσημα από τις επιλογές που έκανε και κυρίως που εξοβέλισε τα «μεγάλα συμφέροντα».
ΟΙ...ΕΘΝΟΣΩΤΗΡΕΣ!
Κάτι ανάλογο γίνονταν επί εθνοσωτηρίου, όπου οι επιστολές και τα τηλεγραφήματα προς τους «επαναστάτες» πήγαιναν κι έρχονταν σωρηδόν. Και τότε υπήρχαν οι μεγαλόψυχοι και απεσταλμένοι του υψίστου που έμελλε σ’ αυτούς να γίνουν οι εθνοσωτήρες. Τότε είχε υιοθετηθεί το σλόγκαν «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών». Μπορεί κανείς να το παραφράσει και να το κάνει «Ελλάς Ελλήνων ΣΥΡΙΖΑίων»!
Ο ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ...
Πέρασαν είκοσι τρία χρόνια από την ημέρα (12-12-1994) που ο Μητροπολίτης Σεβαστιανός πήρε το δρόμο προς τας αιωνίους Μονάς όπως είθισται να λέγεται. Άφησε την τελευταία του πνοή στο ΠΠΓΝΙ ύστερα από ολιγοήμερη νοσηλεία. Εκεί, στο Νοσοκομείο τον είδα για τελευταία φορά και αποχαιρετηθήκαμε εν ζωή! Παρά την ταλαιπωρία του αντίκρυσα έναν ηγέτη που η καρδιά του ήταν γεμάτη Ελλάδα. Η εικόνα που αποτυπώθηκε στη μνήμη μου ήταν ίδια με εκείνη που ήξερα από την ημέρα που είχα την ευτυχία της γνωριμίας μας. Η κηδεία του έγινε στην Κόνιτσα και η ταφή του στη Μολυβδοσκέπαστη. «Ατομική περιουσία δεν απόκτησα. Αν βρεθούν κάποια χρήματα στο γραφείο μου, ξέρουν οι συνεργάτες μου τι θα τα κάνουν... Στους κατά σάρκα συγγενείς αφήνω την ευχή μου»! Αυτά περιέχονται στην διαθήκη του που αποδεικνύουν το μεγαλείο του Ιεράρχη που άφησε φτωχή την ακριτική Κόνιτσα - Πωγώνι - Δερόπολη.
ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ!..
Πολύς θόρυβος για το τίποτα. Ο λόγος για την ατέλεια διοδίων κατά μήκος της Εγνατίας Οδού με ευνοούμενους τους Θεσπρωτούς και τους Μετσοβίτες, οι οποίοι μπήκαν στο στόχαστρο της κριτικής το τελευταίο διάστημα, η κάθε πλευρά για ξεχωριστό λόγο. Κανονικά από αύριο θα πρέπει να λειτουργήσουν τα διόδια στο Δροσοχώρι όπως είχε ανακοινωθεί και δεν έχει ξεανακοινωθεί μέχρι σήμερα. Ακόμη κι αν κρατηθεί ο λόγος του γνωστού «είπα - ξείπα» Χρ. Σπίρτζη για ατέλεια, αυτό σύμφωνα με την πρόσφατη αξιολόγηση θα κρατήσει το πολύ - πολύ για λίγους μήνες και ίσως μέχρι τον Απρίλιο.
ΑΝΕΥ ΟΥΣΙΑΣ...
Προς τι λοιπόν τόσος κουρνιαχτός για ένα ζήτημα που είναι άνευ αντικειμένου; Τη φήμη περί ελευθέρας των διοδίων την πήρε στα σοβαρά και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας Μ. Κάτσης και έτρεξε να ευλογίσει τον «Άγιο» ΣΥΡΙΖΑ που κάνει τέτοιες χάρες για να εισπράξει τα εύσημα. Από την άλλη μεριά, οι επαναστάτες τέσσερις βουλευτές του Νομού Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ... τσιμουδιά! Η εποχή που κραύγαζαν εναντίον της δημιουργίας σταθμού διοδίων στο Δροσοχώρι και οι απειλές ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν σε κανένα τέτοιο ανουσιούργημα, πέρασε και ούτε που τη θυμούνται.Τώρα απλά σιωπούν και ψάχνουν καμία ανώδυνη εκδήλωση να παραστούν για να κάνουν εμφανή την παρουσία τους!

Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης / Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.