ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ-ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ on . Posted in Προσκήνιο-Παρασκήνιο

ΤΑ… ΜΝΗΜΕΙΑ!
Ορθώς δόθηκε το βραβείο για την σωστή αποκατάσταση του μονότοξου «γεφυριού της Πλάκας», μετά την κατάρρευσή του το 2015 από τις κακές καιρικές συνθήκες. Ο Φορέας της απονομής του βραβείου είναι η οργάνωση Europa Nostra.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, συνεργάστηκαν για τον σκοπό αυτόν (την αποκατάσταση) δύο Υπουργεία, το Πολιτισμού, το Μεταφορών και Ανάπτυξης και δύο πολύ σημαντικοί τεχνικοί φορείς, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος. Χωρίς φυσικά να παραλειφθεί η Περιφέρεια Ηπείρου.
Για φανταστείτε λοιπόν την συμμετοχή τόσο σημαντικών φορέων για την «απλή» αποκατάσταση της καμάρας που κατέρρευσε! Πόση μεγάλη υπερηφάνεια θα δημιούργησε στον Πρωτομάστορα και το «μπουλούκι» του, που είχε θεμελιώσει και χτίσει ολόκληρο το γεφύρι, όταν παρακολούθησε… από το υπερπέραν τα σημερινά τεκταινόμενα!
Το είχαν κατασκευάσει σαν τον… «βράχο» του ποιήματος του Βαλαωρίτη, που άντεχε τόσα χρόνια στις άγριες επιθέσεις των «κυμάτων του γιαλού»! (του ποταμιού εδώ)
Θυμάμαι το 1958, όταν σαν δόκιμος ανθυπίατρος παρατηρούσα από το παράθυρο του ιατρείου του στρατοπέδου που βρίσκονταν στο υπερκείμενο της Άρτας βουνό, την κατασκευή του νέου μόνιμου γεφυριού δίπλα από το… χιλιοτραγουδισμένο «παλιό»! Είχε τελειώσει ο… «ξυλότυπος» και αναμένονταν τα «μπετά». Άξαφνα το βράδυ ξεσπά μια νεροποντή και την επομένη είδα έκπληκτος τον «ξυλότυπο» να είχε… πάει περίπατο! Τότε κατάλαβα τι είχαν τραβήξει εκείνα τα ηρωικά συνεργεία για να καταφέρουν να στήσουν και να λειτουργήσουν αυτό το περίφημο γεφύρι, που τόσους θρύλους άφησε πίσω του!
Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ… ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!
Φανταστείτε τον Edi Rama, που θα έπρεπε πηγαίνοντας σε σχολείο της Πρεμετής ν’ αποκαλέσει τους μαθητές του… Ελληνόπουλα και το χωριό τους… Ελληνοχώρι!
Αυτό περίπου ζητούσε προχθές θρασύτατα και χυδαία από τον κ. Μητσοτάκη ο εκπρόσωπος του κόμματος του κ. Ερντογάν. Ν’ αποκαλέσει Τουρκόπουλα τα Πομακικά μουσουλμανάκια σχολείου του Έβρου και το χωριό τους, ένα Πομακοχώρι, Τουρκοχώρι!
Τι είναι ετούτοι μωρέ; Τι διαβατήρια έχουν τα μουσουλμανάκια του Έβρου; Και με βάση ποιους νόμους και σε ποιες αρχές θα απευθυνθούν για όλα τα έγγραφά τους; Μήπως στις Τουρκικές; Ή μήπως, επειδή είναι μουσουλμανάκια θα έχουν διαφορετική μεταχείριση ως προς την έκδοση των εγγράφων τους στην Ελλάδα;
Ανέφερα το παράδειγμα της Πρεμετής, επειδή είναι γνωστή η… αδυναμία της Τουρκίας προς την Αλβανία και τον Πρωθυπουργό της.
Δεν γνωρίζω βέβαια εάν και πόσοι κάτοικοι της Πρεμετής τυχαίνει να είναι Ελληνικής καταγωγής, υπάρχει όμως μια ουσιαστική διαφορά του ακριτικού αυτού χωριού της Αλβανίας από το ακριτικό επίσης Ελληνικό χωριό του Έβρου: Στο μεν πρώτο στον Β. Παγκόσμιο Πόλεμο ο ηρωικός Ελληνικός Στρατός με αιματηρούς αγώνες εισήλθε ελευθερωτής από τους Ιταλο-Αλβανούς συμμάχους, αλλά στο τέλος οι… «Μεγάλες Δυνάμεις», δεν θέλησαν να κατοχυρώσουν αυτήν την ελευθερία, ενώ στον Έβρο, απλά και πάλι οι Μεγάλες Δυνάμεις κατοχύρωσαν μια παλιότερη συνθήκη για την παραμονή εκεί μουσουλμάνων και όχι απαραίτητα Τούρκων, αντίστοιχα με την παραμονή ίσου αριθμού Ελλήνων Χριστιανών στην Κωνσταντινούπολη.
Και αυτοί μεν οι τελευταίοι με τα γνωστά τερτίπια των στιφών της Ανατολίας έντρομοι και διωκόμενοι, εγκατέλειψαν περιουσίες και πατρογονικές εστίες, ενώ οι μουσουλμάνοι του Έβρου, που επιθυμεί ο προχθεσινός θρασύς Τουρκαλάς ν’ αποκαλούνται περίπου… «Τούρκοι πολίτες» μέσα στην Ελληνική επικράτεια, απολαμβάνουν όλα τα αγαθά της ευνομίας, της ελευθερίας και της δημοκρατίας, όπως και όλοι οι υπόλοιποι κάτοικοι της Ελλάδας.
Δεν τους κατηγορώ για άγνοια της Ιστορίας. Την γνωρίζουν πολύ καλά. Απλά όταν μιλάνε για ελευθερία θα πρέπει να πλένουν το στόμα τους με γκιουλς.
Γι - Πας