ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ-ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ on . Posted in Προσκήνιο-Παρασκήνιο

 ΚΑΙ ΠΑΛΙ… ΤΟ «ΡΕΜΑ» ΤΗΣ ΚΟΣΜΗΡΑΣ!
 Ο κ. Δήμαρχος γνωρίζει την καταγωγή μου από την Κοσμηρά, επειδή επανειλημένα συναντηθήκαμε εκεί σε εκδηλώσεις. Λόγω αυτής της καταγωγής και ως καλός και παλαιός γνώστης των πραγμάτων, έγραψα επανειλημμένα για δύο πολύ σοβαρά ζητήματα που θα έπρεπε να απασχολήσουν τον Δήμο Ιωαννιτών.
Το ένα αφορά στο κτίριο του παλαιού Σχολείου του χωριού, το οποίο αφήνεται έρμαιο στην φθορά του χρόνου ενώ στο χωριό δεν υπάρχει ούτε ένας χώρος, ο λεγόμενος «πολλαπλών χρήσεων» και είναι απολύτως απαραίτητος. Πληροφορήθηκα απ’ ευθείας από τον Περιφερειάρχη κ. Αλ. Καχριμάνη, ότι το θέμα αυτό βαίνει προς… επίλυση. Μακάρι!
Το άλλο θέμα που είναι επίσης σοβαρό και… ζωτικής σημασίας είναι το «κεντρικό ρέμα» του χωριού! Έγραψα επανειλημμένα και αλίευσα ένα πολύ σκληρό σημείωμά μου στον «Πρωινό Λόγο» της 29 Νοεμβρίου 2017 με τίτλο «Το ρέμα της Κοσμηράς και οι… κοιμώμενοι». Εκεί αναφέρεται η ιστορία του ρέματος, το μπάζωμά του και ορισμένα επακόλουθα από αυτό το «μπάζωμα» με κυριότερο το χτίσιμο… κεντρικής αποθήκης του χωριού πάνω σ’ αυτό, όπως επίσης και ανέγερσης γηπέδου ποδοσφαίρου.
Ουδέποτε υπήρξε σοβαρή μελέτη επί του θέματος αυτού, που θα πρέπει να αποτελεί βασική επιδίωξη όλων των Αρχών και με βάση τα συμβαίνοντα πανελληνίως. Η μελέτη αυτή θα πρέπει να αφορά τον κεντρικό αγωγό των ομβρίων υδάτων, που προκύπτουν από την αμφιθεατρική ύπαρξη του οικισμού με παράλληλη χάραξη του κεντρικού δρόμου εισόδου στο χωριό, που θα πρέπει επίσης να είναι πολύ άνετος. Έτσι φυσικά θα προκύψουν και οι φυσιολογικές προσβάσεις προς τα κτήματα και τις οικίες ένθεν και ένθεν του ρέματος.
Τίποτε από όλα αυτά δεν «μελετήθηκε» επί σειρά ετών και όταν το χωριό αυτό, ευρισκόμενο έξω από το νέφος του λεκανοπεδίου, εντάχτηκε στον Δήμο Ιωαννιτών.
Αντί όμως μιας τέτοιας σοβαρής και ασφαλώς σεβαστής από όλους μελέτης, άξαφνα, ύστερα από κάποια καταγγελία, ο Δήμος Ιωαννιτών και οι οργανωμένες υπηρεσίες της Πολεοδομίας του, ανακάλυψαν «καταπατήσεις» άλλοτε άλλης εκτάσεως από τους… παραρεμάτιους Κοσμηριώτες, στους οποίους με μεγάλη επιμέλεια καταλογίστηκαν διάφορα πρόστιμα και μάλιστα πολλά από αυτά αναδρομικά, που να εξικνούνται σε σημαντικά ποσά! Και αυτά μεν θα λυθούν δικαστικά φυσικά, όπου θα προσφύγουν εκ των πραγμάτων οι… «αμήχανοι καταπατητές».
Θα ήθελα όμως να ρωτήσω: Πάνω σε ποιο σχέδιο και ποια μελέτη έγιναν καταπατητές όλοι αυτοί οι καλούμενοι να… πληρώσουν τα ποσά αυτά; Απ’ ό,τι θυμάμαι όταν το «ρέμα», ο κεντρικός αυτός λάκκος ήταν «σε λειτουργία» ήταν ένα «θεριό ανήμερο» και σε κάθε θορυβώδη κατεβασιά του, μόνο την επομένη οι ατυχείς παραρεμάτιοι θα διαπίστωναν τι έχει απομείνει από την περιουσία τους και τις καλλιέργειές τους, κυρίως αμπέλια. Κι αυτό αν ήταν σε θέση να προσπελάσουν, έστω και πεζοί τα προαναφερθέντα.
Ελπίζω ο κ. Δήμαρχος με την ευθυκρισία του, να διατάξει τις τόσο επιμελείς αυτές υπηρεσίες να προβούν στην προαναφερθείσα μελέτη, η οποία θα περιλαμβάνει όλους τους απαραίτητους χώρους και λειτουργίες, όπου θα συμμετάσχει ο κάθε ιδιοκτήτης, όπως συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο! Τότε τα… ξαναλέμε.

Ο… ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΑΠΟΔΕΚΤΗΣ!
Και καλά η Κοσμηρά βρέθηκε μετά την ανάπτυξη του πευκοδάσους της και όχι μόνο, να… έχει «στερηθεί των υπηρεσιών» του κεντρικού ρέματος και ως εκ τούτου οι παραρεμάτιοι, άλλος λίγο και άλλος πολύ, μετέτρεψαν τις περιφράξεις τους επωφελώς γι’ αυτούς, χωρίς ιδιαίτερες κατασκευές πέρα από τα παλαιά υπάρχοντα, ως επί το πλείστον.
Ως εκ τούτου οι Πολεοδομικές υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών (φωτό) κατέγραψαν τις ατασθαλίες και βρήκαν τον τρόπο για είσπραξη υπέρ του Δήμου, ενός Δήμου, που είχε ακουστά την Κοσμηρά για το καλό κλίμα, το καλό κρασί και προ παντός το τσίπουρο νόμιμο και… λαθραίο!
Κι όμως οι ίδιες αυτές υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών αγνόησαν παντελώς ότι το «ρέμα» της Κοσμηράς κατέληγε ως τελικός αποδέκτης στην Πεδινή την οποία χώριζε στα δύο! Οι υπηρεσίες αυτές, οι ίδιες υποθέτω, οι οποίες με τόση επιμέλεια και… «ακρίβεια» έκαναν τον καταλογισμό στους «καταπατητές» της Κοσμηράς, έδωσαν, δεν γνωρίζω πώς, πολεοδομικές άδειες και ανεγέρθηκαν πολυτελείς οικοδομές σε ολόκληρο τον κεντρικό αποδέκτη των χειμάρρων της Κοσμηράς. Εκεί πλέον υπάρχει ένας δρόμος και πολυτελή σπίτια.
Αλήθεια με ποια λογική και ποια μελέτη εξαφανίστηκε από προσώπου γης ο κεντρικός αποδέκτης των ρεμάτων της Πεδινής και μετατράπηκε σε… μοσχοπουλημένα οικόπεδα; Και με ποια λογική εφαρμόστηκαν δύο μέτρα και δύο σταθμά για το ίδιο ρέμα; Άλλο στην Κοσμηρά και άλλο στην Πεδινή;
Φίλε Δήμαρχε, αυτή τη φορά προσπαθώ να σε προφυλάξω, από κάποια απευκταία, αλλά απολύτως πιθανή «περίπτωση Μάνδρας» με πολύ περισσότερα θύματα στην Πεδινή, όπου όπως φαίνεται οργίασε η… «παρανομία» σε βάρος της Κοσμηράς! Έχε το νου σου!
Γι - Πας