ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ-ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ on . Posted in Προσκήνιο-Παρασκήνιο

Η ΕΚΔΡΟΜΗ ΜΑΣ…

Όπως… μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια η «Περιηγητική» φέτος το διήμερο της τελευταίας αποκριάς και της Καθαροδευτέρας οργάνωσε μια εκδρομή στη Χαλκίδα και στην Θήβα.
Κανένας που δεν παραβρέθηκε δεν ήταν δυνατό να υποψιαστεί το «δρώμενο» αυτό στην Χαλκίδα, που φέτος είχε ως θέμα την «Αργοναυτική Εκστρατεία» (φωτό), ενώ πέρυσι τον «Τρωικό Πόλεμο». Είχαμε την τύχη να διαμένουμε στο παραθαλάσσιο ξενοδοχείο, που δεσπόζει στο κέντρο του λιμανιού και η διεύθυνση… μαζί με την αστυνομία μας επέτρεψαν να ανεβούμε στην ταράτσα του… «βραχιολιασμένοι» από όπου μάλιστα κάποια «drones» μετέφεραν, ως από μηχανής, ορισμένα πράγματα σημαντικά, όπως την θεά Αθηνά, έναν Δράκοντα, κλπ.
Ο καιρός ευνόησε το όλο εγχείρημα, που με πολλούς κόπους και πολύ χρόνο οργανώθηκε μέσα σε ολόκληρον τον κόλπο του λιμανιού. Αξίζει στην Δημοτική Αρχή της Χαλκίδας κάθε έπαινος, όχι μόνο για το όλο εγχείρημα, το οποίο παρακολούθησαν χιλιάδες κόσμου, Χαλκιδείς και επισκέπτες, αλλά και για το ότι την επομένη το πρωί, η πόλη φάνταζε σαν να μην είχε συμβεί τίποτε! Μπράβο τους.
Το δεύτερο σημαντικό πράγμα της εκδρομής μας ήταν η επίσκεψη στη Θήβα την Καθαρή Δευτέρα, όπου πρώτα – πρώτα πήγαμε στο Μουσείο της (φωτό) και το απολαύσαμε ακόμα περισσότερο, επειδή όλος ο κόσμος κατευθύνονταν προς τα αποκριάτικα δρώμενα του «Βλάχικου Γάμου» για τα οποία θα επανέλθουμε.
Το Μουσείο της Θήβας θα έπρεπε ασφαλώς να είναι ένα από τα σπουδαιότερα της Ελλάδας, μιας και η Θήβα ήταν μία από τις σπουδαιότερες πόλεις Κράτη της Αρχαίας Ελλάδας, στην οποία «έδρασαν» ο Κρέων, ο Λάιος και φυσικά ο Οιδίποδας και η Σφίγγα με το περίφημο αίνιγμά της «τι εστίν ο τετράπουν και δίπουν και τρίπουν γίγνεται»; Το αίνιγμα αυτό έλυσε ο «επιστρέφων» στην πόλη Οιδίποδας με την απάντηση «ο άνθρωπος εστίν» και μπήκε τελικά στην πόλη απαλλάσσοντάς την από το σαρκοβόρο τέρας, αλλά με τα γνωστά επακόλουθα για τον ίδιο και την οικογένειά του. Χρονολογείται επίσης και η ισοπέδωσή της μετά την κατάληψή της από τον Φίλιππο.
Το Μουσείο είναι πράγματι ένα από τα σπουδαιότερα της Ελλάδας, με καταπληκτικά εκθέματα πολύ όμορφα δομημένα και τοποθετημένα. Άξιζε αναμφισβήτητα η επίσκεψή του, πολύ περισσότερο από τον… «βλάχικο γάμο», τον οποίο επίσης παρακολουθήσαμε στη συνέχεια, απολαμβάνοντας τα πολλά ντάμπα – ντούμπα και τα κλαρίνα των μπουλουκιών που συνόδευαν χορευτές και χορεύτριες ντυμένους –ες με παραδοσιακές φορεσιές. Ένα δρώμενο, το οποίο βέβαια δεν είναι του πεταμού, μόνο που σε αντίθεση με τους Χαλκιδείς, που ήταν «Εγγλέζοι» στην ώρα τους, οι οργανωτές της Θήβας δεν ήταν ακριβείς και μας ανάγκασαν να τους αποχαιρετήσουμε πριν αρχίσουν να μας αφηγούνται τον καθ’ αυτό γάμο με τα «προικιά», το «ξύρισμα του γαμπρού», κλπ. Δεν πειράζει. Ας είναι καλά.
Κι ενώ πήγαμε από την «Ιόνια οδό» και μέσω Ναυπάκτου, Ιτέας, Λιβαδειάς, φτάσαμε στην Χαλκίδα, γυρίσαμε από Λαμία, Ε65, Παναγιά και Εγνατία οδό. Σε όλες τις πόλεις και ιδιαίτερα στη Λιβαδειά, τα αποτελέσματα της κρίσης ήταν εμφανή, με ολόκληρους δρόμους με κλεισμένα μαγαζιά.
Ήταν μία άψογα οργανωμένη εκδρομή από τις κυρίες της «Περιηγητικής» με θαυμάσιο καιρό και εκτελεσμένη από έναν καταπληκτικό οδηγό του «PAMVOTIS TRAVEL». Και εις άλλα με υγεία.

«ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑ»!..
Θα έλεγε κάποιος δικός μας: Καλοί είναι οι πυροβολισμοί, αλλά να βρίσκεσαι στη… σωστή μεριά! Του πυροβολούντος ή των πυροβολουμένων. Έτσι προέκυψε και η περίφημη δήλωση του… προοδευτικού δημοσιογράφου – Βολευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι, τι είναι αυτά: «Τόσα χρόνια δεν είδα να σκοτώνεται κανένας από μπόμπα μολότωφ»!
Τι να το κάνω εγώ που την επομένη αναγκάστηκε να καταπιεί την υβριστική για τα θύματα φράση του; Η φράση ειπώθηκε απόλυτα ενσυνείδητα, αλλά πάντως προοδευτικά. Η πρόοδος βλέπετε μπορεί να έχει και θύματα, τα οποία, αν δεν είναι προοδευτικά… καλά να πάθουν! Ήταν στη λάθος μεριά, που θα έλεγε και ο κ. Τσίπρας!
Έτσι κάπως έδρασε και ο… προοδευτικός βομβιστής της Marfin για τους «βδελυρούς απεργοσπάστες» της μέρας εκείνης. Έτσι κάπως έδρασε και ο… «εκδικητής» των θυμάτων του Ισλάμ ανά τον κόσμο επί αθώων ανθρώπων προσευχομένων, σε μία χώρα, τόσο ανύποπτη για την ύπαρξη της «τρέλας» που λέγεται τρομοκρατία, ώστε χρειάστηκαν δύο ώρες για να αντιληφθεί η αστυνομία της το τραγικό συμβάν των μαζικών δολοφονιών, με απόλυτη άνεση, ψυχρότητα και καταγραφή από τον ίδιο των βδελυρών πράξεών του.
Έλεγε ο θυμόσοφος λαός μας: «Δώσε θάρρος στο χωριάτη να σ’ ανέβει στο κρεβάτι». Καμία σχέση βέβαια ο «χωριάτης» της παροιμίας με τους αγνούς χωρικούς μας. Βλέπετε όμως ότι η κάποια φαντασία του στιχουργού και η… ρίμα το επέβαλε.
«Χωριάτης», επί παραδείγματι, είναι το μέλος του Ρουβίκωνα που δυο φορές μπήκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για να… μπαχαλιάσει και δύο διαδοχικοί πρόεδροι προοδευτικοί του κοινοβουλίου αυτού, έδωσαν «θάρρος στο χωριάτη».
Αποτέλεσμα, ο Ρουβίκωνας να ανοίγει γραφεία στις αίθουσες των Πανεπιστημίων και να κάνει πάρτυ μέσα σε αυτά. Πού να μείνει χώρος για τα παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν; Η… πρόοδος βλέπετε.
Γι - Πας