ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ-ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ on . Posted in Προσκήνιο-Παρασκήνιο

ΟΙ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΕΧΤΙΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!..

Στον «Π.Λ.» της 23.10.2018, παρουσιάστηκε με εκτενές ρεπορτάζ η εκπαιδευτική επίσκεψη για πέντε μέρες 86 φοιτητών του Ε.Μ.Π., μεταξύ των οποίων διδάσκοντες καθηγητές και 26 Ευρωπαίοι, για να ερευνήσουν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και δόμηση στην περιοχή Ζαγορίου. Ο τίτλος ήταν πολύ εύστοχος: «Η Ήπειρος «διδάσκει» αρχιτεκτονική» και δεν προήλθε από... σωβινιστική έκφραση του δημοσιογράφου, αλλά από γενική πίστη!
Εξηγούμαι: Τα Ηπειρώτικα κουμπούνια των Μαστοροχωρίων από τις περιοχές Ζαγορίου, Κόνιτσας και Τζουμέρκων, έφευγαν την άνοιξη για να χτίσουν όχι μόνο τα αρχοντικά των εύρωστων περιοχών της Ελλάδας και των νησιών της με τους εφοπλιστές, αλλά το μεράκι και η συστηματική τους δουλειά τους έκανε γνωστούς σε ολόκληρο τον κόσμο και η διείσδυσή τους στον τομέα της οικοδομής ήταν μεγάλη και παντού. Όπως ήταν φυσικό, ποτέ δεν παρέλειψαν να αναδείξουν την δουλειά τους στους τόπους της καταγωγής τους, παραδίδοντας στο διηνεκές τους παραδοσιακούς οικισμούς του Συρράκου, των Καλλαρυτών, του Ζαγορίου και γενικά όλων των αποκαλουμένων «Μαστοροχωρίων». Μέσα σε αυτά τα εκπληκτικά οικοδομήματα, πρωταρχική θέση κατείχαν οι περίφημες γέφυρες, οι Εκκλησίες, οι Βρύσες, οι μύλοι κ.λπ. Έτσι όταν κάποια φορά που συζητιόταν η ίδρυση της Αρχιτεκτονικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων βρέθηκα να κουβεντιάζω με τον πρωτοξάδερφό μου, διακεκριμένο ζωγράφο και πρώτο σπουδαγμένο συντηρητή αρχαιοτήτων στην Ειδική Σχολή της Φλωρεντίας κ. Σταύρο Μπαλτογιάννη, μου είπε ύστερα από λίγη σκέψη: Ξέρεις, Γιώργο, οι Ηπειρώτες έχτισαν τον κόσμο! Για το θέμα της ίδρυσης Αρχιτεκτονικής Σχολής στα Γιάννινα έτυχε να συζητήσω με τον Υπουργό της Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο και του εξέφρασα την άποψη η Σχολή αυτή να έχει εξειδικευμένο χαρακτήρα αναστηλώσεων, με βάση ακριβώς την παραδοσιακή ενασχόληση των Ηπειρωτών μαστόρων στο χτίσιμο κυριολεκτικά σε όλον τον κόσμο. Είναι ευκαιρία, λοιπόν, η Αρχιτεκτονική Σχολή των Γιαννίνων, όνειρο τότε ακόμα, να εξειδικευτεί στην αναστήλωση παντός κτιρίου παλαιού, από τα αρχαία μέχρι τα σύγχρονα. Και δεν είναι μόνο τα... γονίδια που θα ωφελήσουν, αλλά και η... αυτόματη βοήθεια από τις συμπαρομαρτούσες Σχολές του Πανεπιστημίου μας, της Αρχαιολογίας, της Ιστορίας, της Χημείας, της Φυσικής κ.λπ. Τις ιδέες αυτές του Σταύρου είχα δημοσιεύσει σε ένα μικρό σημείωμά μου στον «Π.Λ.» της 12.6.2013 και περιλήφθηκαν αυτούσιες στο βιβλίο «Εκ Πείρας» σελ. 480. Τώρα η Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου στα Γιάννινα είναι γεγονός και φυσικά δεν είναι δυνατό να γνωρίζω τις απόψεις των αρμοδίων για τον προσανατολισμό της κι ακόμα περισσότερο να προσπαθήσω να τις επηρεάσω. Ποιος είμαι εγώ. Μου έκανε εντύπωση όμως που το Ε.Μ.Π. οργάνωσε μία τέτοια ...«εκστρατεία» μελέτης για όλα αυτά που ο Σταύρος μου είχε εμπιστευθεί στη συζήτησή μας εκείνη, σχετικά με τη συμβολή των Ηπειρωτών στο χτίσιμο γενικά σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ!..
Θα συνιστούσα στην κυρία Φώφη ιδιαίτερα, που ηγείται αυτής της ευάριθμης παράταξης των... «υγιών», διότι οι «άλλοι» αλλού τυρβάζουν, να σταματήσει να συγκρίνει εκείνους που ...«ανδρώθηκαν» οικονομικά στην περίοδο Σημίτη, με τον Κώστα Καραμανλή και την περίοδο που εκείνος κυβέρνησε ως πρωθυπουργός. Ίσως χρειάζεται και λίγη... γκιούλση προτού αναφερθούν, ιδιαίτερα οι προκάτοχοι, στο όνομα του Κώστα Καραμανλή. Αυτός παρέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας από αυτούς τους... μεγαλοσχήμονες της παράταξης που προηγήθηκε, οι οποίοι είτε είναι «ένοικοι» του Κορυδαλλού (Τσοχατζόπουλος, Παπαντωνίου), είτε ήταν υποψήφιοι και την γλύτωσαν (Μαντέλης, Τσουκάτος κ.λπ.). Την παρέλαβε ο Κώστας Καραμανλής καταχρεωμένη και με ημιτελή τα έργα των Ολυμπιακών αγώνων και την Εγνατία Οδό, τα οποία με τον κ. Σουφλιά τελείωσε πεντακάθαρα και τέλεσε αυτούς τους αγώνες κατά τρόπο υποδειγματικό, δημιουργώντας παγκόσμια εντύπωση. Κατηγορήθηκε ο Κώστας Καραμανλής για υπερβολικό δανεισμό, αλλά τα δάνεια του Καραμανλή γίνονταν αποκλειστικά για «εξυπηρέτηση» των προηγηθέντων και για τα τοκοχρεωλύσιά τους! Γι’ αυτόν το λόγο κάλεσε επανειλημμένα τον σημερινό ομοτράπεζό σας, κυρία Φώφη, για σοβαρή συζήτηση και εκείνος αρνήθηκε ύστερα από το «δαχτυλίδι» που πήρε από τον κ. Σημίτη για διαδοχή του. Αντίθετα, δημιούργησε την «ομάδα Καρχιμάκη», η οποία με τον κομματικό στρατό της Δημόσιας Διοίκησης, τον οποίο ο Καραμανλής άφησε άθικτο -κακώς- έφτιαξαν τα... «μεγάλα σκάνδαλα» που παραπλάνησαν το λαό και αποδείχτηκαν ανύπαρκτα. Ελπίζω προσωπικά ότι κάποτε ο Κώστας Καραμανλής θα απαντήσει είτε προφορικά, είτε γραπτά. Γι’ αυτό ας είστε περισσότερο προσεκτικοί.
Γι - Πας