ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ on . Posted in Προσκήνιο-Παρασκήνιο

ΕΝΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ...
lΚατά τύχη ερεύνησα ένα κομμάτι του αρχείου του αείμνηστου πεθερού μου Γεωργίου Π. Χρήστου, εφέδρου λοχαγού Πυροβολικού και αγωνιστού της Εθνικής Αντίστασης στις ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ. Εκεί βρήκα ένα βιβλίο ενός Γεωργίου Χ. Κόντου από την Κράψη, επίσης αγωνιστού των ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ, που το είχε στείλει στον πεθερό μου. Τίτλος: «Ιστορικαί αλήθειαι για την Εθνικήν Αντίστασιν των Ελλήνων». Δεν θα σταθώ στο υπόλοιπο συναρπαστικό κείμενο, για να μην παρεξηγηθώ από τους «προοδευτικούς» ως... αναξέων πληγές. Συγκλονίστηκα διαβάζοντας το κείμενο του τηλεγραφήματος του Ναπ. Ζέρβα προς το Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής που αφορούσε στην εξόντωση του 5/42 Συντάγματος του Δημ. Ψαρρού από τις μονάδες του ΕΛΑΣ υπό τον Άρη Βελουχιώτη το Πάσχα (16-17 Απριλίου) του 1944. Ο Συντ/ρχης Δημ. Ψαρρός ίδρυσε την αντιστασιακή ομάδα του μαζί με τον Καθηγητή Αλέξ. Σβώλο, είχε ήδη σημαντική αντιστασιακή δραστηριότητα αναγνωρισμένη από τους «Συμμάχους», οι οποίοι από το 1942, τον τροφοδοτούσαν με τρόφιμα, οπλισμό και χρυσές λίρες. Αρνήθηκε δε τόσο την προσχώρησή του στον ΕΛΑΣ, όσο και την συνεργασία του με τις ομάδες των ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ του Ναπ. Ζέρβα.
Ιδού λοιπόν το τηλεγράφημα:
ΕΟΕΑ/ΕΔΕΣ        ΠΡΟΣ
Αριθ. 5334        Στρατηγείον Μέσης Ανατολής
Γεγονότα διαλύσεως ΕΚΚΑ κατ’ αναφοράν αυτόπτου Μάρτυρος. (Ως γνωστόν πολλοί από τους επιζήσαντες κατέφυγαν στον Ναπ. Ζέρβα). Δύναμις ΕΚΚΑ 400. Δύναμις Ελασιτών 2000 περίπου με επικεφαλής τον Άρη Βελουχιώτη συγκεντρωθείσα από Μακεδονίαν, Θεσσαλίαν, Αττικήν, στοπ. Επιτέθηκαν αιφνιδιαστικώς ενώ είχαν έλθει σε συνεννόησιν στοπ. Σχης Ψαρός (6) Αξ/κοί και 160-200 στρατιώται εσφάγησαν αφού απεγυμνώθησαν στοπ.
Πτώματα παρέμειναν άταφα μέχρι τις 26 Απριλίου. Άγνωστον εάν ετάφησαν έκτοτε. Περιοχή σφαγής Κλίμα Δωρίδος στοπ. (Παραλείπονται δύο σειρές λόγω... μακαβριότητος)!
Εις χείρας Εαμιτών περιήλθον άφθονα υλικά και τροφή ήτοι: 20 χιλ. οκάδες σίτου, 16 χιλ. οκάδες αραβοσίτου, 3 χιλ. οκάδες ζυμαρικά, 3 χιλ. οκάδες ελαίου, 3 χιλ. οκάδες πετρελαίου, 100 ζεύγη άρβυλα και άφθονος ιματισμός στοπ. 2000-2500 χρυσές λίρες στοπ. Βαρύς όλμος 1500 βλήματα. 2 Αντ/κα, 600 βλήματα, (15) βαρέα πολυβόλα, (50) χιλιάδες σφαίρες, (30) οπλοπολυβόλα με (45.000) σφαίρες από αφοπλισμόν εφεδρικών ομάδων στοπ.
Δύναμις διαλύσασα ΕΚΚΑ κατευθύνεται εναντίον ομάδων Βάλτου στοπ. Λόγος Βελουχιώτη και λοιπών καπεταναίων, δηλώσι βαδίσουν εναντίον Εθνικών ομάδων στοπ. Καταληφθείσα περιοχή Άρτης επέβαλαν φορολογίαν 25% επί παντός είδους τροφίμων. Προέβησαν εις επίταξιν πάντων των φορτηγών, κτηνών. Υποχρεωτική επιστράτευσις από ηλικίας 20-40 ετών. Αναφέρω ανωτέρω ίνα έχητε υπ’ όψιν σας προκειμένου περί ενισχύσεως ΕΑΜ – στοπ.
Σ.Δ. 3-5-44
(Τ.Υ.) Ν. Ζέρβας
Το ντοκουμέντο αυτό είναι δημοσιευμένο εις την σελ. 94 του προαναφερθέντος βιβλίου εκδόσεων (Κ. Σιμπίλια «Το Οικονομικόν» Αθήνα). Για τον λόγο που προανέφερα... περί αναξέσεως πληγών κ.λπ., δεν θα προβώ σε καμία κριτική επί του κειμένου, το οποίο εμένα προσωπικά με συνεκλόνισε. «Ληστεία μετά φόνων»!
Θα παροτρύνω μόνο όσους «προοδευτικούς» δεν γνωρίζουν, να προσφύγουν στις εγκυκλοπαίδειες προκειμένου να πληροφορηθούν για τα πρόσωπα των ιδρυτών της ΕΚΚΑ και του διαλυθέντος 5/42 Συντάγματος. Του Καθηγητού Αλέξ. Σβώλου και του Συντ/ρχη Δημ. Ψαρού. Δεν νομίζω ότι είναι κακό να γνωρίζουμε και λίγα από τα «πάθη» της... άλλης πλευράς, επειδή για την «μία» καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από πολλές πλευρές και ιδιαίτερα από τα Κρατικά Μέσα. Έστω γνωστόν ότι για τα παραπάνω ο Άρης Βελουχιώτης έδρασε ύστερα από κεντρικές γραπτές εντολές του «γέρου»!
Η... ΑΜΑΡΤΩΛΗ Ε.Ρ.Τ.!
l«Ζητώ πολλές συγγνώμες από τους Ελληνομαθείς για το «ημείς» και «ημίν», αντί των υμείς και υμίν στον λόγο του Αποστόλου Παύλου στην Πνύκα. Συμβαίνουν αυτά». Αλήθεια ήθελα νάξερα τι διαφορά υπάρχει μεταξύ «γιορτής», γλεντιού, ομιλιών και πάντως όχι δουλειάς, που τελείως... «αθώα» θέσπισε η Ε.Ρ.Τ. για την ημέρα, που λόγω αντικειμενικού αδιεξόδου, διακόπηκε η λειτουργία της και της «αργίας» που ανακοινώθηκε από τα άλλα μέσα και πάντως όχι μόνο από τον «SKAI»; Όταν είναι γνωστό από πριν ότι... δεν υπάρχει «δουλειά» αυτήν την ημερομηνία, οι περισσότεροι θα την... κοπανήσουν είτε για κάποια εκδρομή, είτε για τις άλλες... δουλειές τους. Αλλά και να μην την κοπανήσουν πηγαίνοντας στην Ε.Ρ.Τ. θα το ρίξουν στο γλέντι και την... σοβαρή ενημέρωση για το τι ακριβώς συνέβη εκείνη την μέρα! Μεταξύ τους δηλαδή, επειδή εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά τι συνέβη! Μία προνομιακή (ΔΕΚΟ) είχε γεμίσει 11-12 χιλιάδες κατά τα λεγόμενα με «ημετέρους» πάσης αποχρώσεως, οι οποίοι... συνδικαλισθέντες τόριξαν στο φαγοπότι ανεβοκατεβάζοντες τους διακόπτες κατά το δοκούν. Το ωραίο είναι ότι σε ένα σημαντικό ποσοστό όλοι αυτοί πληρώνονταν και δυστυχώς συνεχίζουν να πληρώνονται από εμάς μέσω μιας υποχρεωτικής μας συμμετοχής στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και παρά ταύτα μας έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους και μέσω της... «ΠΟΣΠΕΡΤ» μας ανακοίνωναν ότι απεργούν συνεχώς και απέχουν από την ενημέρωσή μας. Ποια ενημέρωση; Την κατ’ επιλογήν; Αυτό προσπάθησε να διακόψει ο Σαμαράς όταν χάλαγε ο κόσμος με τα μνημόνια και ο... «σοφός» λαός του το ανταπέδωσε στην κάλπη. Τώρα όλοι αυτοί το ξανάριξαν στο γλέντι και μας ζητούν να τους κάνουμε και... Κολοκοτρώνηδες! Ήμαρτον Κύριε!
Γι - Πας