ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ on . Posted in Προσκήνιο-Παρασκήνιο

ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΙ ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ!
•  Με αφορμή ένα ρεπορτάζ και μία επιστολή συμπολίτη στον «Π.Λ.» της 19.5.2015, επανέρχομαι στο θέμα, το οποίο είχα θίξει προ πολλών μηνών αλήθεια. Είναι τραγικό για μία σύγχρονη πόλη, η οποία ξοδεύει, και δικαίως, τα «μαλλιά της κεφαλής της» για πεζοδρόμους και για όποιες άλλες λειτουργίες της, να σκέφτεται την... «μεγαλη δαπάνη» που απαιτείται για την οικοδόμηση και την συντήρηση δημόσιων τουαλετών. Πρώτα-πρώτα είναι προσβλητικό για τις Δημοτικές αρχές, οι οποίες κατάργησαν μία-μία τις υπάρχουσες τουαλέτες, που οι νοικοκυραίοι προκάτοχοί τους οικοδόμησαν και συντηρούσαν! Ίσως χρειάζονταν μόνο η επαύξησή τους και ο εκσυγχρονισμός της συντήρησής τους. Εάν αυτό δεν επιτευχθεί τότε ούτε σκέψη δεν πρέπει να υπάρξει για αίτημα «πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης», με την δικαιολογία του... ας μας εγκρίνουν και βλέπουμε!
Θα αναφερθώ και πάλι στο τι συμβαίνει στο Βερολίνο, το οποίο επισκέπτομαι πολύ συχνά. Κατ’ αρχήν, όχι βέβαια σε μεγάλη πυκνότητα, υπάρχουν οι «Δημοτικές Τουαλέτες», οι οποίες είναι «χημικές» και χρησιμοποιούνται μόνο από εκείνους που θα ρίξουν το πενηντάλεπτο στην ειδική υποδοχή για να ανοίξει η πόρτα, η οποία θα κλείσει αυτόματα με την αναχώρηση. Για την ανεύρευσή τους υπάρχει ειδική σηματοδότηση στους δρόμους και εξωτερικά είναι πολύ όμορφες και άνετες κατασκευές και όχι απλά κουβούκλια που δυσκολεύεσαι να μπεις. Ύστερα, στα πολλά «εμπορικά κέντρα» υπάρχουν τουαλέτες, στις οποίες υπάρχουν υπάλληλοι πεντακάθαροι με άσπρες μπλούζες που τις διατηρούν ευπρεπέστατες και προ παντός... «άοσμες», και οι οποίοι σε κάποια γωνιά στήνουν ένα πιατάκι, όπου ο καθένας εναποθέτει τον οβολό του, εάν θέλει, και πιστέψτε με ότι είναι πολύ λίγοι εκείνοι που δεν θέλουν, για μια τέτοια εξυπηρέτηση.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στα μεγάλα καταστήματα, ενώ στις καφετέριες ως επί το πλείστον η τουαλέτα είναι... «ελεύθερη». Σε ορισμένα από τα πιο καινούργια εμπορικά κέντρα υπάρχει «μπάρα», η οποία ανοίγει με το πενηντάλεπτο υποχρεωτικά. Φυσικά από εκεί βγαίνεις καθαρός, χωρίς να σκέπτεσαι πότε θα φτάσεις στο σπίτι σου για να πλυθείς και να αισθανθείς έτσι!
Κύριε Δήμαρχε: Είναι η ευκαιρία σου, όσο κι αν πρόκειται για ένα... «κακόηχο» καθήκον.
Αυτόν τον καιρό, οι συμπολίτες, είτε ανακουφίζονται στους στύλους και τα δέντρα, σαν τα σκυλιά, είτε σε γωνίες, όπου νομίζουν ότι δεν τους βλέπουν, είτε μπαίνουν σε ανοιχτές εισόδους πολυκατοικιών, είτε ακόμα - οι εφευρετικότεροι - σε θαλάμους ασανσέρ.
Σαν τεχνικός δεν είναι δυνατόν να σκέφτεσαι την δαπάνη της οικοδόμησης και της συντήρησης. Υπάρχουν πρακτικές λύσεις γι’ αυτά. Δεν είναι δυνατόν να είσαι ο πρώτος πολίτης μιας πόλης, η οποία χαρακτηρίζεται από τις ομορφότερες της Ελλάδας, λόγω της φυσικής της ομορφιάς και μόνο. Δείξε ότι η πόλη αυτή έχει και «όμορφη» ηγεσία και όχι μόνο... γοητευτική!

Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!..
•  Να και κάτι, στο οποίο θα συμφωνήσω απολύτως με τον ήρωα της αριστεράς, τον κ. Μανώλη Γλέζο, που ζει σαν ...βασιλιάς στις Βρυξέλες και όχι όπως οι ομοϊδεάτες του τις παλιές... «καλές» εποχές, στο Μπούλκες, στην Τασκένδη, την Πράγα και αλλού στον... «Παράδεισο»! Θα επιθυμούσα και εγώ να δω ξεσηκωμένο στους δρόμους τον λαό και με... στυλιάρια και... δρεπάνια να απαιτήσει να γκρεμοτσακιστεί από την εξουσία η Κυβέρνηση, που εγκατέστησε στο σβέρκο μας ο κ. Τσίπρας, παραπλανώντας με βάναυσες δημαγωγίες τον λαό που τον ψήφισε! Να φύγουν οι Μπαλταδο-Κουράκηδες που ασελγούν τόσο βάναυσα στην Παιδεία μας. Να εξαφανιστεί επιτέλους από μπροστά μας η γραφική Πρόεδρος της Βουλής, που παριστάνει τον... επίσημο «Τροχονόμο» της εισόδου σ’ αυτήν παντός βουλομένου και μη βουλομένου! Να σταματήσουμε να βλέπουμε τους Λαφαζανο-Σκουρλετο-Στρατούληδο-Κατρούγκαλους που... απαιτούν την οικονομική ευημερία παντός ταλαιπωρημένου Έλληνα με χρήματα των Ευρωπαίων χωρίς να τους δίνουμε κανένα λογαριασμό! Να μην ακούμε τις... έωλες δικαιολογίες του κ. Παρασκευόπουλου για την αποφυλάκιση αμετανόητων στυγερών δολοφόνων. Να δούμε την Ελληνική Αστυνομία στον πραγματικό της ρόλο, να συλλαμβάνει και τους αναρχικούς παρανομούντες και όχι να τη χρησιμοποιούμε μόνο εκεί που μας βολεύει. Η Κυβέρνηση αυτή «απέτυχε παταγωδώς», όπως είπε προχθές ο κ. Θεοδωράκης του «Ποταμιού» και θα πρέπει να φύγει! Ο κ. Μανώλης Γλέζος ας πάει επιτέλους στον ...Απείραθο της Νάξου να ζήσει άνετα με την βουλευτική σύνταξη του. Εμπρός λαέ τι κάθεσαι;
Γι - Πας