ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ on . Posted in Προσκήνιο-Παρασκήνιο

Ο ΝΙΚΟΣ - Η. ΓΑΓΓΑΣ ΚΑΙ ΟΙ... «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ»!
•   Είχα πολύ καιρό να ακούσω τον πολύ αγαπημένο μου φίλο, τον ομότιμο καθηγητή και πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Νίκο-Η. Γάγγα και αισθανόμουν άσχημα που τόσον καιρό δεν του τηλεφώνησα. Μου τηλεφώνησε όμως εκείνος για να επιβεβαιώσει την διεύθυνσή μου και να μου στείλει κάτι που έγραψε. Πρόκειται για τις ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ του από τα 25 χρόνια ερευνητικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Στο πρώτο μέρος αυτών των σημαντικών αναμνήσεων αναφέρονται τα χρόνια που εργάστηκε στον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ ως ένα από τα πρώτα - ιδρυτικά θα έλεγα - επιστημονικά στελέχη, του πρωτοποριακού αυτού ερευνητικού Κέντρου της πατρίδας μας, το οποίο ευτυχώς, παρά τις μεγάλες προσπάθειές τους, δεν κατάφεραν να διαλύσουν οι «Προοδευτικοί»! Αυτή η περίοδος δείχνει ότι υπάρχουν Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι δεν διστάζουν να εγκαταλείψουν την άνεση και τη σιγουριά που τους προσφέρουν τα πιο σπουδαία ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού και να έρθουν να εργαστούν ως οι «πιονιέροι» τέτοιων προσπαθειών στην «σκουριασμένη» πατρίδα τους! Έστω κι αν χρειαστεί, σε περίπτωση αποτυχίας, να... πουλήσουν «σε καρότσι λεμόνια» στην Ομόνοια, όπως χαρακτηριστικά γράφει! Φυσικά η πλειονότητα αρκείται στην άνεση του εξωτερικού, όπως γράφτηκε προ ημερών για έναν δικό μας του Harvard. Ο Νίκος Γάγγας ανήκει στους πρώτους. Η τύχη τον έφερε να συνεχίσει έτσι  εκλεγόμενος στα Γιάννινα ως καθηγητής της «Πειραματικής Φυσικής», όταν ακόμα, το «Μαθηματικό» των Ιωαννίνων αποτελούσε παράρτημα του αντιστοίχου της Θεσσαλονίκης.
Στη συνέχεια βέβαια το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ανεξαρτητοποιήθηκε και ο Νίκος Γάγγας πέρα από τις δυσκολίες της οργανώσεως της ειδικότητάς του, εκλέχτηκε Πρύτανης αναλαβών πιο πολλά και πιο δύσκολα καθήκοντα. Καθήκοντα που έγιναν δυσκολότερα επειδή η Πρυτανεία του συνέπεσε με την μεταπολίτευση και στην οποία επανεκλέχτηκε από το εκλεκτορικό σώμα, σε πείσμα των «προοδευτικών», ως ο μόνος Πρύτανης από όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας για να συνεχίσει την Πρυτανεία του. Εκείνος όχι μόνο συνέχισε, αλλά με την... «χαλκέντερη» συμπεριφορά του τίμησε τον τίτλο, που οι νόμοι του κράτους και η Πανεπιστημιακή Κοινότητα του είχαν εμπιστευτεί. Τον αποκαλούσαν αφελώς χουντικό, εκείνοι, οι οποίοι υποδαύλιζαν τις «φοιτητικές» εκδηλώσεις εναντίον του, χωρίς ασφαλώς να γνωρίζουν ότι, για να εργαστεί στον «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ» χρειάστηκαν πολύ μεγάλες παρεμβάσεις του Προϊσταμένου του Θέμι Κανελλόπουλου για να παρακαμφθεί το «πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων» που τον εμφάνιζε αριστερό! Τι μου θύμισε ο κ. Νίκος Γάγγας από εκείνη την περίοδο, την οποία την είχα ζήσει σε όλες τις λεπτομέρειές της με όλες εκείνες τις πρωτόφαντες ασχήμιες προς έναν Πρύτανη, ο οποίος υπήρξε στυλοβάτης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ο πραγματικός θεμελιωτής του πρώτου κτιρίου του Πανεπιστημίου στην Πανεπιστημιούπολη, του λεγομένου «μεταβατικού» και έμαθα και τον λόγο αυτής της ονοματοδοσίας. Ο Νίκος Γάγγας είχε κυνηγηθεί από «νούλες» του... «προοδευτισμού» και το σήριαλ συνεχίζεται δυστυχώς.

ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ!..
•   Στην εφημερίδα «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» της 28.4.2015 υπάρχει μία σελίδα που αναφέρεται σε διάφορες σοβαρές παρεκτροπές σημαντικών πολυεθνικών εταιριών, δραστηριοποιούμενων στον ευαίσθητο τομέα των τροφίμων, η μία εκ των οποίων φέρει βαρύγδουπο Ελληνικότατο όνομα και των οποίων οι παρεκτροπές επέσυραν, βεβαίως, κάποια πρόστιμα «χάδια» από τις αρμόδιες υπηρεσίες! Χωρίς ο ίδιος να έχω τίποτε με τις αναφερόμενες στο δημοσίευμα εταιρίες και γι’ αυτό δεν τις ονοματίζω, μου κάνει εντύπωση, πως είναι δυνατόν να αφήνονται με διάφορα τερτίπια να παραπλανούν τους καταναλωτές κατ’ αυτόν τον τρόπο, όπως έγινε προ μηνών, που βρέθηκαν επίσης δύο τέτοιες πολυεθνικές εταιρίες να προσφέρουν... «εκπτωτικά κεφτεδάκια» παρασκευασμένα από κιμά που περιείχε και κρέατα από «άρρωστα» άλογα της Ρουμανίας! Η... ποινή ήταν η απόσυρση των συγκεκριμένων παρτίδων κεφτέδων! Τέλος πάντων, οι πολυεθνικές είναι πάντα πολυεθνικές και οφείλουμε να έχουμε το νου μας στο τι μας προσφέρουν και με ποιον τρόπο κάνουν... εκπτώσεις! Θα πρέπει επίσης να δίνουμε μεγάλη προσοχή και να πριμοδοτούμε για να μην κλείσουν τις δικές μας εταιρίες, όπως ο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, για να μη μας λείψουν από την αγορά και γίνουμε απόλυτα έρμαια των πολυεθνικών! Με λίγη προσοχή αντιλαμβάνεται κάποιος την... οικογενειακή ατμόσφαιρα που επικρατεί και την εργασιακή ασφάλεια που προσφέρεται στο άοκνο και ευγενικό προσωπικό, κυρίως όμως την ποιοτική ασφάλεια.
Γι - Πας