ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
ΤΟ ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΟ ΤΕΜΠΛΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Ύστερα από το εκπληκτικό φωτογραφικό άλμπουμ του Άγγελου Καλογερίδη, το οποίο έλαβα από το Ίδρυμα Ι. και Ε. Γκανή, και με το οποίο ασχολήθηκα προ καιρού, διάβασα με μεγάλη προσοχή και την πραγματεία της κας Νίτσας Συνίκη - Παπακώστα για το ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΟ ΤΕΜΠΛΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.
Ομολογουμένως εντυπωσιάστηκα από την τόσο λεπτομερειακή ανάλυση της ερευνήτριας και τις εκπληκτικές φωτογραφίες από τα πιο σπουδαία σημεία του μεγάλου αυτού θρησκευτικού καλλιτεχνήματος, το οποίο βρίσκεται κάθε φορά μπροστά στα μάτια μας, όταν είμαστε μέσα στο Ναό.
Έχει δε μεγάλη αξία για τον καθένα η γνώση αυτών των λεπτομερειών μέσα από την... «ψυχρή» μελέτη του κειμένου και των εικόνων ενός βιβλίου, διότι η παρουσία του μέσα στον Ναό κατά την διάρκεια της θρησκευτικής ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ή μιας θρησκευτικής τελετής ή ενός μυστηρίου, δεν του επιτρέπει ν’ ασχοληθεί με την μελέτη του ΤΕΜΠΛΟΥ, όχι μόνο επειδή βρίσκεται σε κάποια απόσταση από αυτό, αλλά κι ακόμα όταν βρεθεί πολύ κοντά του, η συναισθηματική του φόρτιση από την θρησκευτική κατάνυξη δεν του επιτρέπει τέτοιες... μελέτες!
Εδώ δεν πρόκειται για μια δουλειά, που αποσκοπεί στην διακόσμηση ενός χώρου, αλλά πρόκειται για την συναισθηματικη έμπρακτη συμμετοχή μιας ολόκληρης ομάδας στα τεκταινόμενα μιας θρησκείας, στην οποία και εκείνοι αφοσιώθηκαν και προσπαθούν με την αποτύπωση των βαθιών τους συναισθημάτων, πάνω σ’ αυτό το οποίο δουλεύουν, να παρασύρουν και εμάς όλους, που είμαστε παρατηρητές, να συμμετάσχουμε στα δρώμενα και να υψωθούμε μαζί τους στους υπερβατικούς κόσμους.
Και είναι ακόμα πιο θαυμαστό το ότι αυτό γίνεται από απλούς ανθρώπους ασπούδαχτους των εγκοσμίων τεχνών με μόνο οδηγό και δάσκαλό τους τον ίδιο το Θεό, που τους καθοδηγεί να διδάξουν και τους επερχομένους.
Κάποτε, παρακολουθώντας στο «Άγιο Όρος» τον π. Αρσένιο του «Μπουραζερίου» να Αγιογραφεί μια εικόνα, τον ερώτησα αν έχει σπουδάσει κάπου την «τέχνη» αυτή και μου απάντησε αφοπλιστικά: «Από εκείνον που διδάσκει τα πουλιά να κελαηδούν τόσο όμορφα»!
Κάπως έτσι έχει σπουδάσει και την τέχνη της θρησκευτικής ξυλογλυπτικής η Οικογένεια Αναστασίου Σκαλιστή από το Τούρνοβο της Κόνιτσας που φιλοτέχνησε το Ξυλόγλυπτο Τέμπλο της Μητρόπολης Ιωαννίνων με χρηματοδότηση του Γ. Χατζηκώστα και των αδελφών Ζωσιμάδων. Τελικά αυτό το κομψοτέχνημα δεν «χρυσοκαλύφτηκε» και ούτε αγιογραφήθηκαν τα ...«μετάλλιά του» - που είναι αρκετά - επειδή σε κάποιο σημείο και πέρα είχαν τελειώσει τα χρήματα που είχαν δώσει οι Ευεργέτες. Ας είναι καλά ο Πρόεδρος του ιδρύματος Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή κ. Ναπ. Μάργαρης που μου παραχώρησε αυτές τις σπουδαίες εκδόσεις για μελέτη.
ΝΑ... ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ!
Ήταν γραφτό να το δω και αυτό! Νεαρός ορυώμενος με μία γλώσσα όχι ευπρεπή και κόσμια... υποδυόμενος τον φοιτητή του Πανεπιστημίου της Αθήνας, καθώς και νεαρά του ιδίου φυράματος, άδειασαν δύο σακκούλες με σκουπίδια στο γραφείο του αντιπρύτανη του προαναφερθέντος Πανεπιστημίου! Να ήταν άραγε φοιτητές αυτοί;
Ο λόγος; Πρώτα-πρώτα επειδή δεν βρήκαν εκεί τον Πρύτανη κ. Φορτσάκη για να τον... καταχεριάσουν ανάλογα, διότι ζήτησε να λαμβάνονται οι αποφάσεις για «κατάληψη» χώρων του Πανεπιστημίου με γενική πλειοψηφία των φοιτητών, ύστερα από «ηλεκτρονική» ψηφοφορία! Το μέτρο θεωρήθηκε... «μη δημοκρατικό» επειδή τώρα οι καταλήψεις γίνονται με την απόφαση πέντε-δέκα φανατισμένων, κατευθυνόμενων από κομματικούς οργανισμούς και αμφιβόλου επιθυμίας για την συνέχιση των σπουδών τους φοιτητών, οι οποίοι προσκαλούν στη συνέχεια και άσχετους με τα Πανεπιστήμια νέους, που με πραγματικό μένος καταστρέφουν τα πάντα, όπως έχει αποδειχθεί επανειλημένα! Αυτές οι καταστροφές δεν αφορούν μόνο σε πράγματα... αντικαταστήσιμα, με την πλάτη ημών των φορολογουμένων «υποζυγίων», αλλά δυστυχώς και σε πράγματα τα οποία δεν είναι δυνατό να αντικατασταθούν! Μέρος αυτής της «ασέβειας» προς τον μόχθο όλων μας, την είδαμε προχθές στις τηλεοράσεις. Κατ’ αρχήν να ευχηθώ στους γονείς αυτών των «βλαστών» να τους χαίρονται! Και να τους κάνω γνωστό ότι σε διακεκριμένο Δημόσιο Δημοτικό Σχολείο του Βερολίνου, οι γονείς καλούνται κατά διαστήματα να προσέλθουν με απορρυπαντικά, ξεσκονόπανα, σφουγγάρια κ.τλ. να καθαρίσουν το σχολείο! Ναι, πιστέψτε με, σας λέω αλήθεια, στο σημερινό Βερολίνο. Καθαρίζουν τις βρωμιές που τα παιδιά τους δημιουργούν!
Γι - Πας