Προσκήνιο-Παρασκήνιο

on . Posted in Προσκήνιο-Παρασκήνιο

H AΘΗΝΑ ΚΑΙ Η ΚΡΙΣΗ...

*  Η Αθήνα συνέρχεται σιγά-σιγά, ύστερα από τα μεγάλα ...τράκα που έπαθε από την οικονομική κρίση και τις αλλεπάλληλες καταστροφές των διαδηλώσεων.
Πριν από λίγους μήνες που την είχα επισκεφτεί, η απογοήτευσή μου ήταν μεγάλη. Η οδός Σταδίου δεν θύμιζε σε τίποτε την περίφημη οδό που ήξερα με τις ωραίες βιτρίνες της και τα περιποιημένα παλαιά και νέα κτίριά της.
Το ίδιο και η οδός Πανεπιστημίου, η οποία ασφαλώς και ήταν το σημείο αναφοράς της πρωτεύουσας της Ελλάδας, αφήνοντας στην άκρη φυσικά την Ακρόπολη και τις αρχαιότητες. Τώρα και οι δύο δρόμοι, χωρίς να έχουν εξαφανιστεί, οι γνωστές πληγές των πυρκαϊών, των λεηλασιών και των κλεισμένων καταστημάτων, δείχνουν σαφώς σημεία ανάκαμψης και ευπρέπειας. Στην τωρινή επίσκεψή μου δεν παρατήρησα επίσης εκείνο το χάλι του ύπνου των αστέγων σε κάθε γωνια των δύο μεγάλων κεντρικών αυτών δρόμων. Αυτό με ικανοποίησε πολύ.
Από την άλλη μεριά, υπάρχουν ακόμα τα δείγματα της συμπεριφοράς των... ευγενών νέων του... ανύπαρκτου προοδευτικού «άκρου», για το οποίο οι «προοδευτικοί» συλλήβδην μας κατηγορούν ότι εξυφαίνουμε ολόκληρη θεωρία... περί υπάρξεως δύο άκρων, ενώ εκείνοι... «γνωρίζουν» ευκρινώς μόνον την ύπαρξη του ενός εξ αυτών, του δεξιού δηλαδή!
Ιδού τι έκαναν με τις βαριοπούλες τους (φωτό) τα... φαντάσματα του ανύπαρκτου αριστερού άκρου στα σκαλοπάτια του Καθολικού Ναού της οδού Πανεπιστημίου. Ευπρεπισμένος επίσης είναι και ο χώρος μπροστά στον «άγνωστο στρατιώτη», όπου συρρέουν οι ξένοι για να φωτογραφίσουν και να φωτογραφηθούν με τους τσολιάδες και να βιντεοσκοπήσουν την σημαδιακή αλλαγή της φρουράς. Οι ...δόξες των καμμένων υποστέγων της φρουράς από τους... ευγενείς «άφαντους» νέους ανήκουν στο παρελθόν!
Δεν είναι δυνατόν να ισχυριστώ ότι δεν χρειάζονται πολλά να γίνουν, ώσπου να αποχτήσει η Αθήνα μας την παλαιά της αίγλη και ομορφιά. Και πρώτα απ’ όλα η έστω και βαθμιαία αποδρομή της οικονομικής κρίσης, η οποία θα φέρει το χαμόγελο στους κυκλοφορώντες κατοίκους της. Μακάρι ν’ αρχίσει να υλοποιείται η μελέτη του «Ιδρύματος Ωνάση» για την οδό Πανεπιστημίου και προ παντός ν’ αρχίσει επιτέλους η συνεννόηση των πολιτικών μας, μεταξύ τους. Να καταλάβουν επιτέλους ότι η σοβαρότητα επιβάλλει την κοινή όραση για ορισμένα πράγματα που να λένε μαζί το άσπρο άσπρο και το μαύρο μαύρο.

ΤΑ... ΔΑΝΕΙΚΑ!

*   Κουβεντιάζοντας με έναν παλαιό φίλο μου στην Αθήνα μου είπε: Γνωρίζεις πολύ καλά από τον εαυτό σου τα πάθη που περνάμε. Είμαι όμως με την άποψη ότι επιτέλους αυτό το πράγμα, του να ζούμε... ευτυχισμένοι με δανεικά θα πρέπει κάποτε να σταματήσει. Εδώ που τα λέμε, αυτή είναι και η ρίζα της οικονομικής κρίσης που περνάμε. Κατά τύχη το ίδιο βράδυ είδα και άκουσα στην τηλεόραση κάποιους, οι οποίοι έλεγαν για τα «κόκκινα δάνεια»! Δεν είναι δυνατό να πληρώσω δόση πάνω από 1-1,5 κατοστάρικο και χρωστάω διακόσιες χιλιάδες είπε κάποιος! Τώρα ειλικρινά αυτός ο κύριος δεν ξέρω αν δουλεύει τον εαυτό του ή εμάς. Δανείστηκε αλόγιστα διακόσιες χιλιάδες για την... δεν ξέρω ποια επιχείρησή του και θέλει τώρα να τον πιστέψουμε ότι η επιχείρησή του αυτή είναι βιώσιμη, αρκεί να του επιτρέψουν οι δανειστές του να πληρώνει για το δάνειο των διακοσίων χιλιάδων δόση ενός εκατοστάρικου;
Αλλά, αυτός μόλις ανοίξουν οι... «κρουνοί» των τραπεζών θα δανειστεί άλλα τόσα! Δεν νομίζει ότι έτσι κοροϊδεύει εμάς κάνοντας τον επιχειρηματία και κυκλοφορώντας με ένα τζιπ ακριβό ασφαλώς; Όχι κύριε. Επιχειρηματίας τέλος. Βρες καμιά άλλη δουλίτσα για να ζήσεις ευπρεπώς και μη μας κοροϊδεύεις κάνοντας και τον καμπόσο.
Γι - Πας