ΠΡΩΙΝΕΣ ΠΑΣΕΣ

Γράφτηκε από τον/την ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΡΙΟΥΝΗΣ on . Posted in Πρωινές Πάσες

• Καλημέρα σε όλους, το τέλος της εποχής του Γιάννη Πετράκη στον ΠΑΣ Γιάννινα ήρθε, όμως στην ομάδα θα γίνουν πολλές αλλαγές από εδώ και πέρα και το καλοκαίρι θα σηματοδοτήσει αρκετές εξελίξεις.
Με την ανακοίνωση της η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα έδωσε τέλος στη συνεργασία με τον Πετράκη μετά από 5,5 χρόνια, ευχαριστώντας τον για όσα προσέφερε στην ομάδα και ταυτόχρονα θέλοντας να «χρυσώσει το χάπι» για την απρέπεια του Χριστοβασίλη να «τελειώσει» τον κόουτς μπροστά στις κάμερες. Βέβαια, αντίστοιχες ανακοινώσεις δεν βγήκαν και για τις αποχωρήσεις ποδοσφαιριστών, παρότι ο Χριστοβασίλης δέχτηκε σχετικές εισηγήσεις. Γιατί άραγε;
Τις προπονήσεις κάνουν πλέον οι Αλεξίου και Πλαβούκος καθώς Πετράκης και Ταουσιάνης αναχώρησαν. Μαθαίνω ότι ο Πετράκης θα επιστρέψει το Σαββατοκύριακο για να μαζέψει τα πράγματά του και να χαιρετήσει γνωστούς και φίλους του. Το τέλος μπορεί να ήταν πικρό για τον κόουτς, αλλά οι επιτυχίες του τα προηγούμενα χρόνια και κυρίως το μετριοπαθές προφίλ τον έχουν κάνει ιδιαίτερα αγαπητό σε αρκετούς φίλους του ΠΑΣ Γιάννινα και ένα μεγάλο κομμάτι της πόλης.
Οι Γιαννιώτες δεν είμαστε αχάριστοι ούτε αγνώμονες. Ο Γιάννης Πετράκης ήρθε στον ΠΑΣ τον Γενάρη του 2014 και μετά από έντονη αμφισβήτηση για την πρόσληψή του. Σιγά σιγά, με την πάροδο του χρόνου, άρχισε να κερδίζει τον σεβασμό και την αγάπη του κόσμου. Τον Απρίλη του 2016 ο Πετράκης σηκώθηκε στα χέρια από τους φιλάθλους που ταξίδεψαν στα Πηγάδια της Ξάνθης και το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς οδήγησε την ομάδα στα ευρωπαϊκά μονοπάτια και τα προκριματικά του Europa League.
Είναι αναμφισβήτητο ότι ο Πετράκης έγραψε το όνομα του με χρυσά γράμματα στο βιβλίο της ιστορίας του ΠΑΣ και έγινε ο προπονητής με τις περισσότερες συμμετοχές. Επίσης, είναι αποδεκτό ότι ανέδειξε αρκετούς νεαρούς παίκτες που έγιναν μεταγραφές στη συνέχεια από τον Χριστοβασίλη. Τι καλύτερη απόδειξη σε αυτό από τα ευχαριστήρια και αποχαιρετιστήρια λόγια του Χάρη Χαρίση προς τον Πετράκη; Γενικά, όλοι όσοι συνεργάστηκαν με τον κόουτς, μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τον χαρακτήρα και το έργο του.
Η μοίρα των προπονητών, ιδίως στο ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι συνυφασμένη με το αποτέλεσμα. Όσο ο Πετράκης και η ομάδα έφερναν επιτυχίες, όλα μέλι γάλα. Όμως ο δρόμος από την αποθέωση μέχρι την απαξιώση είναι πολύ σύντομος. Ο Πετράκης έκανε και πολλά λάθη και το σημαντικότερο από αυτά ήταν ότι, λόγω χαρακτήρα, συμβιβάστηκε με κάποιες καταστάσεις που απαιτούν ριζοσπαστικές και ρηξικέλευθες κινήσεις. Επίσης, πέρυσι το καλοκαίρι καθυστέρησε πολύ την απάντηση του, ενώ μεσούσης της σεζόν πανικοβλήθηκε και προχώρησε σε κάποιες σπασμωδικές κινήσεις, όπως το να μην ανακοινώνονται οι αποστολές της ομάδας πριν τα παιχνίδια. Εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι ίσως θα ήταν καλύτερα να είχε αποχωρήσει πέρυσι, στο απόγειο και στο ζενίθ για να μην φτάσουμε στο φετινό ναδίρ...
Συνολικά πιστεύω ότι δημιουργός και αρχιτέκτονας του ΠΑΣ της τελευταίας πενταετίας ήταν ο Πετράκης. Με πενιχρά οικονομικά μέσα, με κακές προπονητικές εγκαταστάσεις, με ανοργανωσιά σε πολλά επίπεδα, ο Κρητικός κατάφερε πάρα πολλά. Οι επικριτές του Πετράκη θα άλλαζαν απευθείας άποψη αν μάθαιναν όλη την αλήθεια. Για το μπάτζετ, για τις μεταγραφές, για όλα. Έχω κατασταλάξει ότι ο Πετράκης πήρε στην πλάτη του περισσότερες ευθύνες από όσες του αναλογούσαν φέτος. Το έκανε όμως συνειδητά και προστάτευσε τον Χριστοβασίλη μέχρι τέλους.
Πάμε τώρα στα διοικητικά. Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου επιθυμεί την διοικητική αλλαγή. Ο Χριστοβασίλης δεν δείχνει διατεθειμένος να φύγει. Ο περίγυρος του διαρρέει στην πόλη πληροφορίες ότι ετοιμάζεται κάτι πολύ δυνατό. Κακά τα ψέματα, το πιο σημαντικό που μπορεί να προσφέρει ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΣ είναι η αποχώρησή του. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να βρεθεί αγοραστής, πρέπει να βρεθεί άνθρωπος που να ενδιαφερθεί για την ομάδα.
Η ατάκα του Χριστοβασίλη λοιπόν, πως είναι ανοιχτός σε συζήτηση, ρίχνει το...μπαλάκι στην άλλη πλευρά. Υπάρχει όμως άλλη πλευρά; Αν όχι, πρέπει να το αποδεχτούμε και να στηρίξουμε τον Χριστοβασίλη ως τη μοναδική λύση. Αν όμως ναι, αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να φανερωθεί το ενδιαφέρον για την ομάδα. Έμπρακτα και φανερά, όχι με μυστικές συναντήσεις και κουβέντες του αέρα.
Αύριο το μεσημέρι στην Πάτρα η γυναικεία ομάδα του ΠΑΣ Γιάννινα παίζει το μπαράζ ανόδου κόντρα στον Κρόνο Αγίου Δημητρίου. Είμαι σίγουρος ότι τα κορίτσια του Σιαμέτη θα τα δώσουν όλα μα όλα για την νίκη και την άνοδο. Να ξέρουν πως είναι ήδη νικήτριες στις καρδιές των φιλάθλων, ότι κι αν γίνει. Το ότι 3 πούλμαν και τόσος κόσμος με αμάξια θα ταξιδέψει στην Πάτρα αύριο, τα λέει όλα για αυτή την ομάδα. Καλή επιτυχία στο καμάρι των φίλων του ΠΑΣ...