ΠΡΩΙΝΕΣ ΠΑΣΕΣ

Γράφτηκε από τον/την ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΡΙΟΥΝΗΣ on . Posted in Πρωινές Πάσες

• Καλημέρα, πέρα από την τρέχουσα αθλητική επικαιρότητα πλέον θα τα λέμε συχνά και από αυτή εδώ τη στήλη, τις ΠΡΩΙΝΕΣ ΠΑΣΕΣ.

Θα σχολιάζουμε τις σημαντικότερες αθλητικές ειδήσεις, τοπικές και όχι μόνο, αλλά και τα πρόσωπα που θα βρίσκονται στο επίκεντρο των γεγονότων.
Φέτος το καλοκαίρι ένα από τα πιο δυνατά μεταγραφικά σίριαλ αφορούσε παίκτη του ΠΑΣ Γιάννινα. Ο λόγος φυσικά για τον Πέδρο Κόντε που κατέληξε στην Μπανίγιας και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ο Ισπανός ήρθε στα Γιάννινα το καλοκαίρι του 2016 από την άγνωστη στο ελληνικό κοινό Μέριδα, ομάδα Γ Εθνικής στην Ισπανία. Πολλοί τότε αμφισβήτησαν την ποιότητα του παίκτη, θεωρώντας ότι ο ΠΑΣ "ψώνισε" φτηνά από το κάτω ράφι, λίγες μόλις ημέρες πριν τα ευρωπαϊκά παιχνίδια.
Στην πράξη όμως και στο γήπεδο, οι...Κασσάνδρες διαψεύστηκαν. Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση. Οι δύο χρονιές του Κόντε στα Γιάννινα και στο ελληνικό ποδόσφαιρο απέδειξαν πολλά πράγματα και έδωσαν το στίγμα για το που κινείται εγχώρια το άθλημα.
Ο Ισπανός πέτυχε συνολικά 34 γκολ σε επίσημα παιχνίδια, μεταξύ των οποίων και το γκολ κόντρα στην Άλκμααρ, στο Περιστέρι. Η εκτελεστική δεινότητα, το γεγονός ότι σκόραρε με όλους τους τρόπους, αλλά και το χαμηλό του προφίλ για μένα καθιστούν τον Κόντε ως τον κορυφαίο επιθετικό του ΠΑΣ τα τελευταία 20 χρόνια.
Ο Ισπανός εκτός από σπουδαίος παίκτης με έφεση στο σκοράρισμα είναι και ένας εξαιρετικός χαρακτήρας. Παιδί ενός ξυλουργού-επιπλοποιού και μιας αγρότισσας ο Πέδρο έμαθε να κρατάει...χαμηλά τη μπάλα παρά τις επιτυχίες, κόντρα στο star system και την...γκλαμουριά που συνήθως περιβάλλει τους ποδοσφαιριστές.
Αρκετές ήταν οι ομάδες που ενδιαφέρθηκαν για τον Κόντε. ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός, ο ΑΠΟΕΛ από την Κύπρο, αλλά και ομάδες από τη Σαουδική Αραβία. Γράφτηκε ότι πολλές από τις προτάσεις, τις απέρριψε ο ίδιος ο παίκτης.
Ακόμα και έτσι να είναι όμως, αποτελεί σίγουρα αποτυχία για το ελληνικό ποδόσφαιρο το γεγονός ότι δεν κατάφερε να κρατήσει στις τάξεις του έναν τέτοιο παίκτη. Με δεδομένο το επιθετικό πρόβλημα που έχουν όλες οι λεγόμενες "μεγάλες" ομάδες, είναι να απορεί κανείς πως καμία δεν απέκτησε τον Κόντε.
Αλήθεια, υπάρχει κάποιος φίλος της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ ή του Ολυμπιακού που να πιστεύει ότι ο Κόντε δεν είχε θέση στην ομάδα του; Κι όμως στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν αρκεί μόνο η αξία ενός ποδοσφαιριστή για να εξασφαλίσει ένα καλό συμβόλαιο. Σε πολλές περιπτώσεις έχει αποδειχτεί ότι οι γνωριμίες και τα "κονέ" ενός ατζέντη μετρούν πιο πολύ από το ταλέντο και την αγωνιστική αξία.
Κάτι ακόμα. Ο "άσημος" παίκτης που ήρθε το 2016 από την Γ Εθνική της Ισπανίας και διέπρεψε στην Super League απέδειξε και κάτι άλλο: πως οι διαφορές του ελληνικού πρωταθλήματος με τις προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες ήταν και παραμένουν μεγάλες.
Παίκτες χαμηλότερων κατηγορίων από Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία και Αγγλία έχουν έρθει αρκετοί στο παρελθόν στην Ελλάδα και πέτυχαν στη μεγάλη κατηγορία. Το πιο απτό παράδειγμα είναι αυτό του Πέδρο Κόντε.
Ο Ισπανός έψαχνε ένα καλό συμβόλαιο και το βρήκε στην Μπανίγιας. Με κλεισμένα τα 30 του χρόνια, όπως είναι λογικό, ζητούσε το συμβόλαιο της ζωής του. Και το βρήκε περιμένοντας καρτερτικά. Κοντά στο 1 εκατομμύριο ευρώ για κλειστό τριετές συμβόλαιο, σίγουρα είναι πολύ καλά λεφτά για τον παίκτη.
Ήδη ο Κόντε άρχισε να κάνει απόσβεση των χρημάτων που δαπάνησαν για να τον αποκτήσουν σημειώνοντας χθες το πρώτο του γκολ με τη φανέλα της Μπανίγιας.
Τα 900.000 ευρώ της ρήτρας που υπήρχε στο συμβόλαιο του Κόντε, μαζί με τα 2 και πλέον εκατομμύρια ευρώ από την πώληση του Μαυροπάνου στην αγγλική Άρσεναλ τον περασμένο Γενάρη είναι δυο πολύ καλά deal της διοίκησης Χριστοβασίλη.
Μέσα σε ένα εξάμηνο ο ΠΑΣ έβαλε 3 εκατομμύρια στα ταμεία του από την πώληση-μεταγραφή μόλις 2 παικτών. Το πως θα επενδυθούν αυτά τα λεφτά είναι το σημείο που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Γιατί και το φετινό καλοκαίρι μεταγραφικά ο ΠΑΣ κινήθηκε γρήγορα μεν, αλλά σε ρηχά νερά δε και τα οικονομικά του παραμένουν σφιχτά. Μάλιστα, στο τέλος των μεταγραφών η ομάδα ενστερνίστηκε τη λογική των δανεικών, παίρνοντας τον Μυστακίδη από τον ΠΑΟΚ και τον Ευαγγέλου από τον Ολυμπιακό.