ΑμεΑ: Οι ευθύνες της Πολιτείας αλλά και της ίδιας της κοινωνίας...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Πόσο φιλική πόλη είναι σήμερα τα Γιάννενα για συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής αναπηρία; Πόσο δεκτική και ανθρώπινη είναι η κοινωνία απέναντι σ’ αυτή τη μερίδα πολιτών, που καθημερινά ανεβαίνει αθόρυβα τον δικό της Γολγοθά; Πόσο υποστηρικτική είναι η Πολιτεία για να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια και χωρίς να νιώθουν παραγκωνισμένοι, πολίτες δεύτερης κατηγορίας; Αυτά τα ερωτήματα και πολλά άλλα βγαίνουν ξανά στην επιφάνεια, με αφορμή την αυριανή (3 Δεκεμβρίου) Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Ερωτήματα που δεν αφορούν μόνο τις υποχρεώσεις των τοπικών φορέων και της κεντρικής εξουσίας, αλλά και την ίδια την κοινωνία, μεγάλο τμήμα της οποίας ακόμη δεν έχει καταφέρει ν’ αλλάξει νοοτροπία και να δείχνει, με τις πράξεις της, τον απαιτούμενο σεβασμό.

Πράγματι, πολλά πρέπει να γίνουν στην πόλη των Ιωαννίνων για να καταστεί φιλική και φιλόξενη για τους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν κινητικά και άλλα προβλήματα. Το πιο απλό και συνάμα πολύ εξοργιστικό είναι ότι πολλά δημόσια κτίρια δεν διαθέτουν πρόσβαση για ΑμεΑ, με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη ή ακόμη και απαγορευτική η πρόσβαση σ’ αυτά. Μια χαρακτηριστική περίπτωση που σχολιάστηκε δυσμενώς, ήταν στις πρόσφατες εκλογές που αρκετά εκλογικά τμήματα ήταν σε όροφο, χωρίς καμία πρόβλεψη για τους ψηφοφόρους με κινητικά προβλήματα! Ελλάς το μεγαλείο σου!..
Όμως και η ίδια η κοινωνία συχνά δείχνει το πιο σκληρό και απάνθρωπο πρόσωπό της, απέναντι σ’ αυτή την ευάλωτη μερίδα συμπολιτών. Συχνά είναι υπό... κατάληψη πλατείες, πεζόδρομοι, ράμπες, θέσεις πάρκινγκ για ΑμεΑ, από αδιάφορους πολίτες, οι οποίοι προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ίδιοι, αγνοούν νόμους και κανόνες! Τελικά όλα είναι θέμα παιδείας. Γι’ αυτό και ο ρόλος των σχολείων είναι καθοριστικός! Όπως εξάλλου και η συμβολή φορέων της πόλης, οι οποίοι πρέπει έμπρακτα να στέκονται δίπλα στα άτομα με αναπηρία, να τους κρατούν το χέρι, να τους στηρίζουν και με διάφορες δράσεις να επιχειρούν να άρουν αυτό το χάσμα! Σ’ αυτό το πλαίσιο, μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση διοργανώνεται αύριο στα Γιάννενα (Πολυχώρος «Δημ. Χατζής, 6 μ.μ.) από την Μονάδα Προσβασιμότητας και Κοινωνικής Στήριξης Φοιτητών του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων και στην οποία πολλοί κοινωφελείς φορείς με μεγάλη προσφορά, θα παρουσιάσουν τις δράσεις τους, ενώ με την συμμετοχή διάφορων εκλεκτών ομιλητών θα τεθούν στο τραπέζι οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα απέναντι στην αναπηρία!

* * * 
Στην αυριανή Παγκόσμια Ημέρα δεν αρκούν τα γνωστά ευχολόγια, που ακούγονται συνήθως σε τέτοιου είδους περιστάσεις. Από λόγια συμπάθειας και συμπόνοιας οι συνάνθρωποί μας με αναπηρία έχουν χορτάσει όλα αυτά τα χρόνια. Βέβαια, έχουν γίνει κάποια σημαντικά βήματα για την ένταξή τους στην κοινωνία, δεν είναι όμως αρκετά, όταν οι ίδιοι νιώθουν ότι ακόμη βρίσκονται στο περιθώριο και ότι είναι αποκομμένοι από τη ζωή της πόλης. Εκτός λοιπόν από την Πολιτεία που έχει τεράστιες ευθύνες, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία και η ίδια η κοινωνία, ο καθένας από εμάς, να προβληματιστεί και να κάνει την αυτοκριτική του. Να βάλει τον εαυτό του στη θέση των ΑμεΑ και να αναλογιστεί πώς θα ήταν η καθημερινότητά του στην σημερινή κοινωνία. Τότε ίσως καταλάβει ότι όντως υπάρχει πρόβλημα και πως γι’ αυτό κάτι και ο ίδιος, πέραν της συμπάθειας, πρέπει να πράξει…
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.