Οι πιο κρίσιμες εκλογές…

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

-  Της ΕΥΗΣ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ

● Εκλογικό το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα, με τις κάλπες να διαδέχονται η μια την άλλη, μέσα σ’ ένα κλίμα έντονων πολιτικών γεγονότων. Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, με την συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, αποτέλεσε τον... προάγγελο των εθνικών, οι οποίες τελικά πραγματοποιούνται μέσα στον Ιούλιο (7 του μηνός, εκτός απροόπτου, σήμερα ο Αλ. Τσίπρας θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας). Τα κομματικά επιτελεία έχουν πάρει... φωτιά, με το μεγάλο βάρος να πέφτει τώρα στην συγκρότηση ψηφοδελτίων! Μια... ανάσα λοιπόν πριν την επίσημη έναρξη μιας ακόμη προεκλογικής περιόδου και ανάμεσα στα κόμματα ο ελληνικός λαός, ο οποίος προσδοκά αλλαγή πλεύσης της χώρας προς την ανάπτυξη και την ευημερία!

•••••••
Σκληρή δουλειά όμως περιμένει και τις νέες Αυτοδιοικητικές Αρχές, που προέκυψαν από τις κάλπες της 26ης Μαϊου και της 2ας Ιουνίου. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για πολλούς νέους Δημάρχους και Περιφερειάρχες, που θα κληθούν να διοικήσουν σε μια περίοδο πολύ δύσκολη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη, καθώς για πρώτη φορά θα πρέπει να… προσαρμοστούν στην απλή αναλογική. Κι αν για την Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου ο... σκόπελος αυτός ξεπεράστηκε, καθώς πέτυχε απόλυτη πλειοψηφία από την πρώτη Κυριακή, όμως δεν ισχύει το ίδιο για πολλούς Δήμους και Περιφέρειες, η εύρυθμη λειτουργία των οποίων θα εξαρτάται από τις «καλές προθέσεις» των παρατάξεων στα Συμβούλια, τα οποία θα μπορούν να κρατούν «ομήρους» τους επικεφαλής.
Γι’ αυτό, «γόρδιος δεσμός» θα είναι για τους περισσότερους το να εξασφαλίσουν πλειοψηφία, έτσι ώστε να ψηφίζονται σημαντικές αποφάσεις που παίρνουν. Για να μην παραλύσουν Δήμοι και Περιφέρειες, οι αναγκαστικές συμμαχίες και οι συμβιβασμοί είναι πλέον μονόδρομος. Κι επειδή από την θεωρία στην πράξη ο δρόμος είναι πολύ μακρύς, όταν τον Σεπτέμβριο αναλάβουν οι νέες Διοικήσεις θα φανεί πώς -και εάν τελικά- μπορούν να λειτουργήσουν... αναίμακτα οι συνεργασίες μεταξύ των παρατάξεων στα Δημοτικά και Περιφερειακά συμβούλια.
***
Όσον αφορά στον Δημό Ιωαννιτών, η εκλογή του Μωυσή Ελισάφ, προκάλεσε όχι μόνο πανελλήνιο, αλλά και διεθνές ενδιαφέρον! Τα αφιερώματα και τα δημοσιεύματα εστίαζαν κυρίως στην εβραϊκή του καταγωγή και θα έλεγε κανείς ότι η τόσο μεγάλη προβολή του (και των Ιωαννίνων) σε Μέσα Ενημέρωσης παγκοσμίου εμβέλειας, είναι πρωτόγνωρη! Όπως και να’ χει πάντως ο κ. Ελισάφ, όπως και κάθε αυτοδιοικητικός άρχοντας, θα κριθεί εκ του αποτελέσματος και για τίποτε παραπάνω. Οι Γιαννιώτες δεν τον επέλεξαν για τα θρησκευτικά του πιστεύω, αλλά γιατί δεν έμειναν ικανοποιημένοι από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Ο Μ. Ελισάφ μπορεί να έχει θητεύσει στο παρελθόν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν έχει όμως δοκιμαστεί και ως... τιμονιέρης του Δήμου Ιωαννιτών. Η πρόκληση είναι μεγάλη και οι Γιαννιώτες περιμένουν αποτελέσματα. Ο χρόνος θα δείξει...

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.