Παρεμβάσεις
Στην «πρώτη γραμμή» πρέπει να είναι η Πολιτική Προστασία!..
- Της ΕΥΗΣ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ
● Πέρασε και δεν... ακούμπησε τους Έλληνες η «έξοδος» της χώρας από τα Μνημόνια, αν και η Κυβέρνηση επιχειρεί με κάθε τρόπο να αντιστρέψει το βαρύ κλίμα που υπάρχει στο εσωτερικό, εξαγγέλλοντας φοροελαφρύνσεις και παροχές! Κι αυτό γιατί δεν είναι μόνο ότι έχουν προ πολλού εξαντληθεί οι αντοχές της πλειοψηφίας των πολιτών από την διαρκή και σκληρή λιτότητα, αλλά γιατί στην «καρδιά» του καλοκαιριού, η φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική - που στοίχισε τη ζωή σε 96 (!) συνανθρώπους μας - ήρθε να δώσει τη χαριστική βολή σ’ ένα λαό που σήμερα, νιώθει πιο έντονα από ποτέ, ότι έχει χάσει κάθε ελπίδα!
Εν έτει 2018, η δικαιολογία ότι «οι άνεμοι ήταν πολύ ισχυροί», όχι μόνο δεν πείθει, αλλά εξαγριώνει ακόμη περισσότερο τόσο τους συγγενείς των θυμάτων, όσο και όλους τους Έλληνες που παρακολούθησαν αποσβολωμένοι στους τηλεοπτικούς δείκτες την ανείπωτη τραγωδία που έζησε η χώρα μας για πάνω από μια εβδομάδα, με τους διασώστες να ψάχνουν ζωή στα αποκαΐδια!
Και ξαφνικά όλοι... ανακάλυψαν τώρα (!) ότι φταίει η άναρχη δόμηση και η ελλιπής προετοιμασία αντιμετώπισης πυρκαγιών! Πράγματι, η άναρχη δόμηση είναι μια μεγάλη «πληγή» σε όλη σχεδόν τη χώρα, που έως τώρα κανείς δεν τόλμησε να... θεραπεύσει. Όταν η ίδια η Πολιτεία πορεύεται με σλόγκαν «πληρώνεις και το σώζεις» το παράνομο κτίσμα, είναι το λιγότερο υποκριτικό να... θυμούνται σήμερα τα αυθαίρετα, προαναγγέλλοντας κατεδαφίσεις, που θα έπρεπε ήδη να είχαν γίνει πολύ νωρίτερα και όχι εξαιτίας μιας τέτοιου μεγέθους τραγωδίας που ζει η Ελλάδα!
Όμως δεν είναι μόνο η άναρχη δόμηση. Η Πολιτεία δεν κατάφερε ούτε καν να προετοιμάσει τη χώρα, λαμβάνοντας μέτρα πρόληψης, που θα μπορούσαν, αν όχι να αποτρέψουν την φονική πυρκαγιά, τουλάχιστον να περιορίσουν τις απώλειες. Όταν δεν υπάρχουν δασικοί δρόμοι, πολλοί πυροσβεστικοί κρουνοί δεν λειτουργούν, τα ξερά χορτάρια αφήνονται άκοπα ακόμη και μέσα στους οικισμούς, ενώ το Πυροσβεστικό Σώμα λειτουργεί με τεράστιες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και με παροπλισμένο ένα σημαντικό αριθμό οχημάτων, τότε, δυστυχώς, δεν μπορούμε να περιμένουμε και πολλά να γίνουν όταν ξεσπάσει μια πυρκαγιά…
Παρακολουθούμε και εδώ στην Ήπειρο τέλη Αυγούστου να συγκαλούνται συνεδριάσεις Πολιτικής Προστασίας σε όλους σχεδόν τους Δήμους, με τους αρμόδιους να κρούουν το καμπανάκι προς κάθε κατεύθυνση, για την πρόληψη των πυρκαγιών. Έπρεπε άραγε να συμβεί η τραγωδία στο Μάτι Αττικής για να υπάρξει αυτή η κινητοποίηση; Δεν θα έπρεπε αυτές οι συναντήσεις να γίνονται συνεχώς στους Δήμους από αρχές της Άνοιξης, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για κάποιες προληπτικές παρεμβάσεις;
••••••
Μπορεί το καλοκαίρι να οδεύει προς το τέλος του και να λιγοστεύουν οι πιθανότητες εκδήλωσης πυρκαγιών, όμως το θέμα της Πολιτικής Προστασίας είναι πάντα επίκαιρο. Ο χειμώνας που είναι μπροστά μας, μπορεί να αποδειχθεί εξίσου επικίνδυνος, γι’ αυτό και οι τοπικοί φορείς θα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση. Είναι γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή δημιουργεί νέα δεδομένα, γι’ αυτό και η διαχείριση ακραίων καιρικών φαινομένων είναι πλέον πολύ απαιτητική.
Κάθε χρόνο οι ισχυρές βροχοπτώσεις, ειδικά στην Ήπειρο, δημιουργούν τεράστια προβλήματα (κατολισθήσεις, πλημμύρες) σε διάφορες περιοχές. Ευτυχώς, μέχρι σήμερα η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου, έχει καταφέρει να διαχειριστεί σε ικανοποιητικό επίπεδο αυτές τις πολύ δύσκολες καταστάσεις. Το ίδιο θα πρέπει να κάνει και τώρα, προετοιμάζοντας όσο το δυνατόν καλύτερα την περιοχή μας για τον χειμώνα που έρχεται. Αρκεί βέβαια και οι διοικούντες τους Δήμους να συνεργαστούν μαζί της, έχοντας ως οδηγό την σοφή παροιμία: «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Μόνο έτσι η αντιμετώπιση των όποιων έκτακτων καιρικών καταστάσεων θα είναι πιο αποτελεσματική...
•Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.