ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Η Ήπειρος οδηγείται σε πλήρη ερήμωση και από άστοχες πολιτικές αποφάσεις!

● Τελικά βάλθηκαν να την... αποτελειώσουν την φτωχή ακριτική Ήπειρο! Γιατί δεν εξηγείται διαφορετικά η αψυχολόγητη απόφαση να κλείσει το Δημοτικό Σχολείο Πωγωνιανής, όταν μάλιστα σ’ αυτό δεν φοιτούν απλώς δυο – τρεις μαθητές, αλλά περίπου 30 παιδιά, τόσο από την «Κιβωτό του Κόσμου», όσο και οικογενειών μόνιμων κατοίκων του χωριού. Το παράλογο σ’ αυτή τη χώρα δεν είναι μόνο ότι η Πολιτεία δεν λαμβάνει κανένα ενισχυτικό μέτρο, αλλά τορπιλίζει και όποια προσπάθεια έχει γίνει κατά το παρελθόν για να παραμείνει η περιοχή ακόμη ζωντανή. Η απόφαση του π. Αντώνιου Παπανικολάου να δημιουργήσει παράρτημα της «Κιβωτού» στο ακριτικό Πωγώνι, δεν ήταν καθόλου εύκολη. Παρά τα προβλήματα, τις αντιξοότητες και την αρχική καχυποψία κάποιων, κατάφερε να λειτουργήσει μια πολύ σημαντική κοινωνική δομή, με όνειρα και στόχους ώστε να γίνει σημείο αναφοράς για όλη την Ελλάδα, κάτι που και πέτυχε σε μεγάλο βαθμό.
Η «Κιβωτός» δεν είναι απλώς ένα «σπίτι φιλοξενίας» εγκαταλελειμμένων παιδιών. Και δεν επιλέχθηκε τυχαία από τον πατέρα Αντώνιο, αφού όπως ο ίδιος τονίζει σε κάθε ευκαιρία, ένας από τους βασικούς λόγους που έγινε η δομή στην περιοχή αυτή, ήταν για να ενισχυθεί ο τοπικός πληθυσμός, σ’ ένα χωριό με ιστορία στην εκπαίδευση, πάνω στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Να αποτραπεί με κάποιο τρόπο η παντελής ερήμωση των παραμεθορίων! Μ’ αυτό το σκεπτικό λοιπόν δημιούργησε και Γεωργικό Σχολείο, με  μελισσοκομείο, θερμοκήπιο, τυροκομείο και φάρμα ζώων, έτσι ώστε να... μυηθούν τα μικρά παιδιά στην τέχνη της γης και, γιατί όχι, κάποια από αυτά να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα και να μείνουν μόνιμα εκεί, δημιουργώντας οικογένειες.
Κι ενώ έτσι έχουν τα πράγματα σε μια ακριτική περιοχή που, ομολογουμένως, δεν της έχει δοθεί η απαιτούμενη προσοχή από την Πολιτεία, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις, διαμαρτυρίες και παραστάσεις κατοίκων και τοπικών φορέων, έρχεται σήμερα η Κυβέρνηση να της δώσει την «χαριστική βολή»! Κλείνοντας το Δημοτικό Σχολείο της Πωγωνιανής, δημιουργούνται επιπρόσθετα προβλήματα, σ’ έναν τόπο που χρόνια τώρα εκλιπαρεί για ενίσχυση της αστυνόμευσης, για υγειονομικές υπηρεσίες και κίνητρα που θα κρατήσουν τους λιγοστούς νέους κατοίκους στην περιοχή, αλλά και θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις προσέλκυσης κι άλλων που θέλουν, αλλά διστάζουν να επιστρέψουν! Και μπορεί η Κυβέρνηση να ισχυριστεί ότι η απόφαση να κλείσει το Δημοτικό, εντάσσεται στην γενικότερη πολιτική κατάργησης παραρτημάτων σχολείων, ωστόσο κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και θα πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά, μιας και στην περίπτωση της Πωγωνιανής, δεν πρόκειται για μια μονάδα με έναν – δυο μαθητές, αλλά με περίπου 30!
* * *
Το λόγο έχουν οι τοπικοί φορείς, αλλά και οι βουλευτές του Νομού Ιωαννίνων και κυρίως οι κυβερνητικοί, που θα πρέπει να πιέσουν προς την κατεύθυνση ν’ αλλάξει παντελώς η άδικη αυτή απόφαση. Εκτός κι αν συμφωνούν, οπότε ας λογοδοτήσουν οι ίδιοι για την στάση τους απέναντι στην τοπική κοινωνία.
Δυστυχώς η Κυβέρνηση αποδεικνύει για ακόμη μια φορά, ότι οι αποφάσεις που παίρνει από τα γραφεία των Αθηνών, χωρίς να έχει πραγματική εικόνα για το τι συμβαίνει στην περιφέρεια και μάλιστα στην ακριτική ύπαιθρο - που θα έπρεπε και λόγω γεωγραφικής θέσης να έχει διαφορετική αντιμετώπιση – είναι και άστοχες και πολλές φορές επικίνδυνες...

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.